Een stofallergie vraagt om maatregelen in huis en het bed
Een stofallergie wordt meestal niet snel ontdekt. Vaak gaat er een hele geschiedenis aan vooraf van een loopneus, waterige ogen, niezen, hoestbuien, ademnood, enzovoort. “Verkoudheden” die achteraf gezien geen echte verkoudheden waren, maar een allergische reactie op stof bleken te zijn. Als u echter eenmaal weet waar het probleem ligt, dan is er vaak veel aan te doen om de lastige verschijnselen te vermijden. Het gaat daarbij niet alleen om het goed schoonhouden van het huis, maar ook zaken uit huis te weren die niet goed voor de patiënt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de opmaak van het bed, de eigen kleding, gordijnen, vloerbedekking, enzovoort. De kunst is om het huis en de directe omgeving zo stofvrij mogelijk te maken.
Bij een stofallergie is de stof eigenlijk nog het minste probleem
Men noemt de aandoening “stofallergie”. In feite betreft de allergie niet het stof zelf, maar de schimmel, eiwitten, overblijfselen van insecten, mijten, huidschilfer van dieren enzovoort, die zich tussen het gewone stof bevinden. Vooral huidschilfers en uitwerpselen van insecten (en daaronder vooral van de huisstofmijt) geven problemen, evenals de huidschilfers en haren van huisdieren zoals de kat en de hond.
Een mankement in het immuunsysteem is de oorzaak
Een mankement in het immuunsysteem van een patiënt kan ervoor zorgen dat het probleem steeds erger wordt, naarmate de oorzaak aanhoudt. Het is daarom verstandig om er alert op te zijn en zodra er een stofallergie vermoed wordt, meteen een arts op te zoeken. Zodra de oorzaak gevonden is, kan er immers ook wat aan gedaan worden en zelf kunt u daar al heel veel aan doen.
Stofallergie bij kinderen vraagt extra maatregelen
Bij kinderen komt men er vaak pas laat achter. Kinderen die naar de crèche of naar school gaan vangen immers sneller virussen, omdat ze het in een groep gemakkelijk aan elkaar doorgeven. Ouders denken bij stevige hoestbuien van hun kind dan sneller aan een verkoudheid die het kind in de groep heeft opgelopen dan aan een andere oorzaak.
Waterige ogen, vaak niezen, ademnood
Pas als het kind wel erg vaak moet hoesten, waterige ogen heeft, moet niezen en ook in bed soms ademnood heeft, krijgen de ouders argwaan en gaan ze naar de dokter om het eens te laten uitzoeken. Heeft het kind inderdaad een stofallergie, dan moeten er snel maatregelen genomen worden.
Volwassenen
Volwassenen komen er sneller achter als ze een stofallergie hebben. Het is ook opvallend als u bijvoorbeeld in een winkel weinig moet niezen, maar wel thuis tijdens het stoffen en stofzuigen of alleen ’s nachts als u in bed ligt. Bij aanhoudende hoestbuien en heel vaak niezen hebt u dan zelf al het idee dat er iets anders aan de hand is dan een onschuldige verkoudheid.
Astma vraagt vaak om extra maatregelen
Voor patiënten met astma kan een stofallergie de problemen nog vergroten. Het tekort aan adem kan dan echt problematisch worden. Het is verstandig om bij een verergering van het astma ook even te laten testen op stofallergie en daar dan ook in huis maatregelen tegen te treffen.
De patiënt via de dokter laten testen op stofallergie
Bij duidelijke aanwijzingen voor een stofallergie zal een arts al snel een allergietest laten doen. Die test gebeurt meestal gewoon op de huid, waarna na een paar dagen of een week de uitslag al te zien is. Als daaruit blijkt dat u of uw kind werkelijk een stofallergie heeft, moet er het een en ander aangepast worden, om de lastige verschijnselen te vermijden.
Aanpassingen in huis
Dat vraagt wel wat aanpassingen in de inrichting van het huis, maar vooral ook van de kamer en het bed van degene die de stofallergie heeft. Alles dat stof kan doen opdwarrelen moet zoveel mogelijk vermeden worden. Sommige zaken kan men vervangen door plastic voorwerpen, maar sommige zaken, zoals vloerkleden of vloerbedekking, moeten meestal gewoon verwijderd worden.
De opmaak van het bed moet vaak worden aangepast
Er zijn hoezen voor matrassen, kussens en dekbedden die “mijt werend” zijn en op die manier het stofprobleem tijdens het slapen al flink kunnen verminderen. Ook kan er gezorgd worden voor een dekbed en kussen met een zuivere vulling van dons of van kunststof. Beddengoed en kussenovertrekken moeten regelmatig verschoond en gewassen worden en de matras en het kussen moeten ook regelmatig gelucht worden.
De vloer van het hele huis
Een vloerbedekking van stof is natuurlijk in het geval van een stofallergie niet aan te raden. Beter is een vloerbedekking van hout, tegels, grind of laminaat. Die zijn het beste goed schoon te maken en stofvrij te houden. Vervang deurmatjes van stof door matten van rubber of door droogloop matten die weinig stof veroorzaken.
De ramen
Gordijnen van stof kunnen vervangen worden door materialen die minder stof vangen. Wie helemaal geen stof verdraagt kan er ook voor kiezen om geen gordijnen te gebruiken, maar luxaflex te gebruiken, kunststof lamellen of iets dergelijks. Ook kunt u (als uw huis zich daarvoor leent) ouderwetse blinden voor de ramen hangen die ’s avonds gesloten kunnen worden.
Goed poetsen
Vanwege een stofallergie moet goed gepoetst worden, maar ook dat kan problemen geven. Hebt u zelf een stofallergie en moet u ook zelf het huis schoon houden, dan is het verstandig om tijdens het poetsen een mondkapje te dragen. Stoffen en stofzuigen verwijderen wel een groot gedeelte van het stof, maar bij deze bezigheden wordt ook veel stof opgewaaid dat een tijd in de lucht blijft rond dwarrelen. Pas na verloop van tijd gaan deze stofresten weer liggen en is de lucht niet meer verzadigd met stof.
Nat schoonmaken is het beste
Wat u nat kunt afnemen, levert minder probleem op. Daarom ook is een vloer die met een vochtige doek te zuiveren is, beter dan een vloer die alleen gestofzuigd kan worden. Ook de stofzuiger verplaatst immers lucht en stof.
Een plumeau gebruiken is niet zo goed bij deze allergie
Een stofdoek is beter dan een plumeau en een vochtige doek is beter dan een stofdoek. Een plumeau doet weinig meer dan stof opdwarrelen en is dan ook het minst geschikte middel om het huis stofvrij te houden. Een stofdoek houdt het stof beter vast, mits deze regelmatig wordt uitgeklopt. Het beste middel om huisstof te verwijderen is een natte doek, maar die kunt u jammer genoeg niet bij alle voorwerpen gebruiken. Sommige voorwerpen moeten nu eenmaal afgestoft worden omdat ze geen vocht verdragen.
Zo weinig mogelijk medicijnen
Als u alle bovenstaande maatregelen genomen hebt, zult u meestal weinig medicijnen erbij nodig hebben. Soms echter kan een stofallergie zo erg zijn dat er medicijnen nodig zijn om de verschijnselen enigszins te beperken. U komt immers ook tijdens uw sociale contacten bij andere mensen in huis, waar wel veel stof rond dwarrelt en waar eventueel ook huisdieren zijn.
Laat het uw omgeving weten
Als uw familie, vrienden en kennissen weten dat u een stofallergie hebt en wat deze inhoudt, wordt er door hen vaak al rekening mee gehouden. Het is dan ook verstandig om het de mensen in uw sociale en werkomgeving te laten weten. Ook de mensen waar u mee werkt moeten soms ingelicht worden. Als iedereen er rekening mee houdt, bent u al voor een groot gedeelte geholpen.