Klaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak

Klaplong: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaak Als er lucht tussen de twee vliezen van de long en de borstwand (de pleuraholte) zit, is er sprake van een klaplong. In de long zit dan een gat. Hierdoor klapt de long in wat zorgt voor klachten als ademnood en pijn op de borst. Een klaplong wordt ook wel een pneumothorax genoemd en treedt meestal op na letsel, maar kan ook plotseling ontstaan.

Symptomen

  • Pijn op de borst
  • Acute ademnood
  • Ademnood wordt erger bij liggen
  • Hoesten
  • Blauw aanlopen

Ventielpneumothorax

Een klaplong kan levensbedreigend zijn. Als er sprake is van een ventielpneumothorax is medisch ingrijpen meteen noodzakelijk. Hierbij stroomt er lucht naar buiten, maar niet naar binnen. Hierdoor krijgt de pleuraholte met een enorme druk te maken wat zorgt voor zware ademnood. Symptomen van een ventielpneumothorax zijn acute ademnood en zware pijn op de borst. Door de enorme druk op de pleuraholte stroomt het bloed niet meer van de longen naar het hart. Hierdoor kan de patiënt met een ventielklaplong flauwvallen en uiteindelijk overlijden.

Oorzaak

Meestal treedt een klaplong op na het toebrengen van ernstig letsel. Een pneumothorax kan ontstaan na bijvoorbeeld het steken met een mes, een schotwond of door een gebroken rib na een ongeval. Bij vooral gezonde jonge mannen treedt een pneumothorax ook plotseling op. In een long ontstaat dan een gat, waardoor er lucht in de pleuraholte komt. Ook kan een klaplong optreden na een operatie of bij mensen die kampen met een longemfyseem. Dat is een chronische ziekte die de longblaasjes aantast.

Diagnose

Een arts kan met een stethoscoop luisteren naar de longen. Aan de kant van de mogelijke klaplong kan de dokter een hollere ademhaling horen. Een longarts zal bij een vermoeden van een pneumothorax een longfoto laten maken. De röntgenfoto laat duidelijk zien of er sprake is van een klaplong.

Behandeling

Een lichte klaplong moet vanzelf genezen. Van een beperkte pneumothorax is sprake als maximaal een vijfde deel van de long is ingeklapt. Het lichaam moet het gaatje in de long dan zelf genezen en de gelekte lucht zelf opzuigen. Bij zwaardere gevallen moet de patiënt in het ziekenhuis worden behandeld. Onder verdoving plaatst de dokter dan een slangetje door de lichaamswand tussen de borstwand en de longvliezen om de lucht weg te laten lopen. Hierdoor verdwijnt de druk. Wanneer het gaatje vanzelf dichtgaat kan de drain worden verwijderd. Als er sprake is van een ventielpneumothorax steekt de arts meteen een holle naald in de borst om de lucht weg te laten stromen. Soms verdwijnt het gat in de long niet vanzelf. Om inklappen dan opnieuw te voorkomen brengt de arts door een buisje een kleverige stof in de borstholte. Dit noemt men pleurodese. De stof leidt tot een ontsteking die er voor zorgt dat de longvliezen aan elkaar vastplakken. De meeste mensen knappen na deze behandeling snel op. Bij mensen met een onderliggende longziekte dient ook de onderliggende oorzaak te worden behandeld.

Een nieuwe klaplong voorkomen

Als de klaplong is genezen, dient de patiënt nog een tijdje rustig aan te doen. Anders kan er opnieuw een pneumothorax ontstaan. Na de behandeling is het aan te raden om gedurende twee maanden niet te sporten, gedurende drie maanden niet te vliegen of te snorkelen en ook twee maanden lang geen zwaar werk uit te voeren. Hierbij gaat het ook om zwaar huishoudelijk werk. Pas ook op met til- en bukwerkzaamheden. Activiteiten als fietsen en lopen dienen voorzichtig te worden opgebouwd. Roken is niet aan te raden. Dit verhoogt de kans op een nieuwe pneumothorax.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spontane en niet-spontane klaplongSpontane en niet-spontane klaplongBij een klaplong ontstaat er een opening in één van de longen waardoor lucht kan ontsnappen. Er komt dan vrije lucht in…
Klaplong: symptomen, behandeling en herstel (pneumothorax)Klaplong: symptomen, behandeling en herstel (pneumothorax)Een klaplong ontstaat door een ophoping van lucht in de pleuraholte, dat is de ruimte die bestaat tussen de beide longbl…
Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax (klaplong)Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen…
Hoe behandelen we een klaplong?Hoe behandelen we een klaplong?Het is meestal het gevolg van een (sport)ongeval, maar dat is lang niet altijd het geval. Iedereen van ons kan het slach…

Experimentele behandeling bij kanker of andere ziektenExperimentele behandeling bij kanker of andere ziektenExperimentele behandeling bij ziekten als kanker, reuma, epilepsie of bij nierziekten. Soms kan er gekozen worden voor e…
Oorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenOorzaken, symptomen en behandeling van Syndroom van SjögrenHet Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door droge mond en ogen, verminderde algehele fit…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondvgz.nl/%7Bdeb67120-d7de-43d9-9951-b6594a9bdb4f%7D
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/klaplong.pdf
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. J.J.E. van Everdingen, Kosmos-Z&K Uitgevers
  • Diagnosewijzer 200 aandoeningen, Hans Koch en Peter van Druenen, uitgeverij Terra
Tina2011 (164 artikelen)
Laatste update: 18-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.