Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn?

Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn? De pols is een complex gewricht en we gebruiken het veel. Het is dan ook niet vreemd dat we, als we pijn in de gewrichten hebben, dit vaak vernemen in het polsgewricht. Pijn in de pols kan verschillende oorzaken hebben. De ernst van de oorzaak kan sterk verschillen en de behandeling hangt van de oorzaak af. Veel voorkomen polsproblemen zijn: Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), reuma of polsbreuken.

De pols

Het polsgewricht gebruiken we veel en is een complex gewricht. De pols is het gewricht dat de arm met de hand verbindt en maakt buigingen in alle richtingen mogelijk. In de pols ligt onder anderen een belangrijke slagader die voelbaar is.

Pijn aan de pols

Pijn in de pols is hierdoor ook een veelvoorkomend probleem. Klachten en pijn zijn vaak zeer vervelend en kunnen het dagelijks leven flink beïnvloeden door verlies aan kracht en bewegingsvrijheid. De soort pijn hangt af van de oorzaak. Vaak zijn klachten een zeurende pijn, steken in de pols, beklemmend gevoel of een doof gevoel. Een pijnlijke pols kan verschillende oorzaken hebben. De volgende oorzaken komen veel voor:
 • Doorbloedingsstoornissen
 • Breuk in pols of handwortelbeentjes
 • Instabiliteit handwortelbeentjes
 • Zenuwbeknelling; Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
 • Slijtage van het kraakbeen (artrose)

Instabiliteit van de handwortelbeentjes

Na een val kunnen de handwortelbeentjes van plek verschuiven. Een verschuiving van de handwortelbeentjes kan tot gevolg hebben dat het polsgewricht niet meer goed kan bewegen. Het gewricht komt als het ware vast te zitten. De behandeling bestaat uit het herstellen van de positie van de handwortelbeentjes, dit gebeurt operatief. Na de operatie volgt een aantal maanden gips en revalidatie.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Dit een naam die we vaak horen maar wat is het? CTS is een afkorting voor: Carpaal Tunnel Syndroom. CTS komt veel voor. In de pols loopt een stevige tunnel; de carpale tunnel. Binnenin deze tunnel liggen belangrijke zenuwen en pezen. Een zenuw is erg kwetsbaar en wordt daarom goed beschermd. Beknelling van een zenuw, in de pols kan leiden tot CTS. Deze beknelling heeft vaak een zwelling van omliggende weefsels als oorzaak. De klachten van CTS bestaan voornamelijk uit: pijnklachten, verdoofd gevoel, krachtverlies, gevoelsloosheid en tintelingen. De behandeling van CTS is operatief, vaak onder lokale verdoving. Door een snede in het peesblad wordt de druk in de carpale tunnel weggenomen en verdwijnen de klachten. Na de operatie volgt een drukverband, die na een paar dagen kan worden vervangen door een pleister.

Artrose

Artrose is slijtage van het kraakbeen. Doordat het kraakbeen op de botten weg slijt komen de botten rechtstreeks op elkaar te liggen. Dit botcontact veroorzaakt steeds erger wordende pijnklachten. Artrose kan erg pijnlijk zijn en op den duur invaliderend zijn. Artrose kan onder anderen de volgende oorzaken hebben:
 • Osteoartrose
 • Reumatoïde artritis
 • Artrose na letsel
 • Jicht
 • Infectie
 • Psoriasis
 • Chronische overbelasting
 • Beschadiging van de gewrichten door een trauma

De behandeling van artrose zal vaak bestaan uit pijnverlichting en functieherstel door therapie en medicatie. Wanneer deze behandelmethode geen resultaten boekt zal worden overgestapt naar een operatieve oplossing. Operatief worden vaak de gewrichtsvlekken die op elkaar schuren verwijderd en aan elkaar gezet. Uiteraard kan het gewricht dan niet meer bewegen. Een andere methode is het vervangen van het aangetaste kraakbeen door een prothese of een pees. De methode is vaak afhankelijke ven de ernst en de locatie.

Bloedvatbeknelling

Voor het goed functioneren van ons lichaam is het van belang dat op alle plaatsen voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Deze voedingsstoffen worden voornamelijk afgegeven door het bloed. Een bloedvatbeknelling heeft tot gevolg dat de toevoer van deze voedingsstoffen achteruit gaat. Een bloedvatbeknelling kan onder anderen de volgende gevolgen hebben:
 • Zwelling
 • Pijnsteken
 • Blauw verkleuring
 • Zwaar gevoel in hand
 • Spierzwakte
 • Tintelingen
 • Doofheid
 • Verlies warm koud gevoel

Polsbreuken

Een breuk van de pols is een breuk in de ellepijp of het spaakbeen. Een breuk kan zeer pijnlijk zijn en een snelle behandeling is dan ook noodzakelijk. Een breuk wordt vaak hersteld door het plaatsen van gips, het plaatsen van pinnetjes of een titanium plaatje of het plaatsen van een uitwendig kader. Herstel is meestal 3 tot 12 weken en is afhankelijk van de ernst van de breuk.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Pijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnPijn aan de pols? Oorzaken, behandeling & tips bij polspijnDe pols is een belangrijk gewricht bij het uitvoeren van tal van activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het werken aan de p…
Pijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in de pols: oorzaken en symptomen van pijnlijke polsPijn in pols en polsklachten, wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn aan de pols? We bespreken een aantal mogelijke oor…

Hersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsHersengym bij dementie: quizvragen over wijn, met tipsEen quiz, zoals deze wijnquiz, kan voor ouderen met dementie een goede activiteit zijn, mits u een thema kiest waar alle…
Een hersenschudding?Een hersenschudding?Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarn…
Bronnen en referenties
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.