Jeukende borsten: oorzaken en symptomen van jeuk aan borsten

Jeukende borsten: oorzaken en symptomen van jeuk aan borsten Jeukende borsten is een courante klacht. Veel meisjes en vrouwen hebben wel eens last van jeukende borsten. De jeuk kan optreden aan beide borsten of aan één borst; de linkerborst of de rechterborst. Vaak is jeuk aan je borsten het gevolg van goedaardige oorzaken, zoals het gebruik van bepaalde wasmiddelen, eczeem, schimmelinfectie, zwangerschap, droge huid, zonnebrand, zweetbultjes, etc. Slechts zelden duidt jeuk aan de borsten op borstkanker. Hoewel veel mensen borstkanker associëren met een knobbeltje in de borst, zijn veel mensen zich er niet van bewust dat symptomen zoals borstpijn, zwelling, huiduitslag of roodheid van de huid ook tekenen van de ziekte kunnen zijn. Nog verrassender is dat het hebben van jeukende borsten een symptoom kan zijn van meer dan één type borstkanker. Nogmaals, het is belangrijk om erop te wijzen dat jeukende borsten in verreweg de meeste gevallen niet wijzen op kanker.

Wat zijn jeukende borsten?

Jeukende borsten duidt op jeuk aan één of beide borsten en kan zeer vervelend zijn. Je huid kan overal jeuken, dus ook op of onder je borsten. En dat is meestal geen probleem. Als je een jeuk op je arm of been hebt, dan krab je even of je wrijft eroverheen en dat was het dan. Maar als het gaat om jeukende borsten? Natuurlijk kun je over je borsten krabben, maar als je in gezelschap bent van anderen is dat vaak niet mogelijk. Jeuk aan de borsten is een normale en veel voorkomende klacht. Meisjes en vrouwen hebben meestal jeuk rond hun tepels of onder hun borsten, en ze hebben vaak huidirritatie en een branderig gevoel. Hoewel regelmatig jeuk hebben aan je borsten waarschijnlijk niets is om je zorgen over te maken, kan dit soms een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Symptomen

Jeukende borsten kunnen gepaard gaan met andere symptomen en klachten, zoals onder meer:
 • schilferige huid op de borst of tepel
 • korstvorming
 • een verharde huid die lijkt op eczeem op de tepel, tepelhof of beide
 • roodheid
 • zwelling
 • een tintelend of branderig gevoel
 • Stro-gekleurde of bloederige tepelafscheiding
 • een afgeplatte of ingetrokken tepel
 • een massa in de borst
 • verdikte huid op de borst
 • pij in de borst
 • koorts

Raadpleeg in deze gevallen je huisarts.

Jeukende borsten door een bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jeukende borsten door een bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Jeuk aan borst door bh

Vieze bh

Je hebt waarschijnlijk één of twee lievelings-bh's die je mogelijk vaker draagt ​​dan je zou willen toegeven. Het blijkt dat 5 procent van de vrouwen haar bh langer dan een week draagt, met name bij tieners komt dit veel voor. Helaas kan dit problemen met je borsten veroorzaken. Vuile kleding, inclusief ondergoed, bevat vaak bacteriën die de huid kunnen infecteren en irriteren. Je borst is over het algemeen een plaats waar bacteriën goed kunnen groeien dankzij het zweet dat in het gebied kan voorkomen, dus je moet je beha echt minstens één keer per week wassen en nog vaker als je veel zweet of als het een sport-bh is. Een sport-bh moet je na gebruik direct wassen. Als je denkt dat je jeukende borsten te wijten zijn aan een vuile bh, is het belangrijk om hygiënischer te zijn.

Gewone irritatie door bh

Bh's zijn gemaakt van allerlei verschillende soorten stof en sommige goedkopere versies kunnen je borsten behoorlijk irriteren. Synthetische stoffen vormen het grootste probleem, waarbij vooral polyester en latex de grootste boosdoeners zijn. Als je onlangs een nieuwe bh hebt gekocht en jeuk hebt gekregen, is het raadzaam over te schakelen naar een bh van een natuurlijke stof zoals katoen. Bij natuurlijke stoffen die ervoor zorgen dat je huid kan ademen, heb je ook minder last van weet bij de borsten. Schaf verder een bh aan die goed past. Slecht passende bh's kunnen namelijk voor irritatie zorgen, met name de onderrand van een bh kan dan mateloos irriteren.

Een overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynskaEen overdaad aan zon is slecht voor de huid / Bron: Istock.com/LiudmylaSupynska

Zonnebrand

Je borsthuid is gevoelig en kan deze gemakkelijk verbranden in de zon als je topless bent, vooral omdat deze niet normaal wordt blootgesteld aan zonlicht. Zonnebrand kan intense jeuk veroorzaken dankzij huidirritatie. Je kunt de jeuk te verzachten met een vochtinbrengende crème. Een koel bad of douche en op aloë vera gebaseerde moisturizers worden ook aanbevolen.

Jeukende borsten door huidaandoeningen

Bepaalde huidaandoeningen kunnen jeukende borsten veroorzaken.

Contacteczeem

Contacteczeem is een allergische reactie die kan optreden wanneer je huid wordt blootgesteld aan irriterende stoffen (een allergeen), zoals parfum of wasmiddel. Contacteczeem kun je herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes en schilfers, waarbij blaasjes soms lekken waardoor de huid nat wordt. Je krijgt dit alleen als je na een eerder huidcontact met een bepaalde stof allergisch bent geworden voor die stof.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem wordt beschouwd als een chronische vorm van eczeem. Het komt voor op plekken waar veel talgklieren zijn zoals de bovenrug, neus en hoofdhuid. Ook kan het eczeem voorkomen op de borst en in de lichaamsplooien. De exacte oorzaak van is anno 2024 onbekend, hoewel genetische en hormonale factoren een rol spelen. Bij seborroïsch eczeem is de samenstelling van het huidsmeer veranderd, waardoor gistcellen zich hierdoor sneller vermenigvuldigen wat de huid kan irriteren. Seborroïsch eczeem op de borst manifesteert zich met ronde, rode gebieden en lichte schilfering.

Bepaalde medicijnen kunnen seborrhoïsch eczeem uitlokken / Bron: Stevepb, PixabayBepaalde medicijnen kunnen seborrhoïsch eczeem uitlokken / Bron: Stevepb, Pixabay
Veel voorkomende triggers voor seborroïsch eczeem zijn onder meer:
 • stress en spanning
 • hormonale veranderingen of ziekte
 • harde detergenten of reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, chemicaliën en zepen
 • koud, droog weer
 • medicijnen zoals psoraleen, interferon en lithium

Over het algemeen komt seborroïsch eczeem iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Patiënten met bepaalde ziekten die van invloed zijn op het immuunsysteem (hiv/aids en psoriasis) en het zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson, lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van seborroïsch eczeem. Het kan ook van invloed zijn op mensen met epilepsie, alcoholisme, acne, rosacea en psychische problemen, zoals depressie en eetstoornissen. De aandoening is niet besmettelijk.

Psoriasis

Bij psoriasis is het immuunsysteem overactief waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt, wat resulteert in rode plekken met schilfering. De plekken kunnen jeuken, vooral als ze net ontstaan. Helaas kan het, net als eczeem, op of onder je borsten verschijnen. Psoriasis inversa, een type psoriasis die vooral ouderen treft, kan zich ook onder de borsten voordoen. Bij dit type zijn de plekken vochtig, helderrood, niet schilferig en ze komen voor in de plooien van de huid.

Schimmelinfectie onder de borsten

Je associeert schimmelinfecties waarschijnlijk met je vagina (vaginale schimmelinfectie), maar het kan zich ook voordoen onder de borsten. Schimmels groeien het best in een warme vochtige omgeving en onder je borsten, vooral bij grote borsten, kan het soms warm en broeierig worden.

Warmte-uitslag of zweetpukkeltjes op je borsten

Als je grotere borsten hebt en/of beha's draagt met beugel erin (beugel-bh's), dan is het niet ongebruikelijk om warmte-uitslag op of onder je borsten te ontwikkelen. De combinatie van zweet, warmte en wrijving kan leiden tot een vervelende gespikkelde uitslag die kan jeuken en branderig kan aanvoelen. Je kunt de zweetpukkeltjes behandelen door te doen wat je kunt om koel en droog te blijven, gebruik babypoeder (talk absorbeert vocht) en draag ademende, beugelvrije beha's. En draag luchtige, ademende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.

Droge huid

De huid droogt uit door een te groot verlies van vetten en water, wat bijvoorbeeld gebeurt door te lang onder de douche staan of in bad te zitten en te warm of zelfs heet water te gebruiken. Koude, guur winderig weer of droge lucht van centrale verwarming droogt de huid uit. Voorts kunnen sommige (agressieve) zepen een uitdrogend effect hebben. Een droge huid gaat gepaard met symptomen zoals jeuk, schilfering en een ruwe, geïrriteerde huid.

Mastitis of borstontsteking

Mastitis of borstontsteking is een probleem dat het meest voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven, maar komt soms ook voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Pijnlijke borsten, roodheid, warmte en jeuk kunnen voorkomen bij mastitis. Mastitis kan ook koorts en een algemeen gevoel van ziek zijn veroorzaken. Vaak zal de arts antibiotica voorschrijven ter behandeling van mastitis.

Insectenbeten op borsten

De meeste insectenbeten laten een soort rood plekje die kan jeuken. Soms is er ook een soort gaatje te zien op de plek waar het insect heeft gestoken.

Postoperatieve reactie (na een behandeling aan je borsten)

Als je recentelijk een borstoperatie hebt gehad, kan jeuk een normaal onderdeel van herstel zijn. Vooral een operatie voor borstvergroting kan jeuk veroorzaken. De huid van de borst strekt zich uit om plaats te bieden aan het implantaat en het resultaat kan jeukende borsten zijn. De meeste vrouwen merken dat de jeuk binnen enkele maanden na de operatie verdwijnt. Als jeuk blijvend en ondraaglijk is, moet je de chirurg of je huisarts raadplegen.

Andere goedaardige oorzaken van jeukende borsten

Gewichtstoename, puberteit en zwangerschap leiden er over het algemeen toe dat je borsten in omvang toenemen, wat jeuk kan veroorzaken omdat de huid zich uitrekt. Hoewel het niet gebruikelijk is, kan het nikkel in de beugelbeha's bij sommige vrouwen ook een allergische reactie veroorzaken. Nikkelvrije beugelbeha's kunnen online worden gekocht bij speciaalzaken.

Jeukende borsten door borstkanker

En in extreem zeldzame gevallen kunnen jeukende borsten een symptoom van kanker zijn. Als je jeuk hebt, is de kans veel groter dat dit te wijten is aan een van de bovengenoemde oorzaken en niet aan borstkanker. Er bestaat echter een kleine kans jeukende borsten worden veroorzaakt door inflammatoir mammacarcinoom of ontstekingsborstkanker. In korte tijd ontstaan vaak de volgende klachten:
 • een rode borst die er ontstoken uitziet
 • de borst voelt warm en zwaar aan
 • de borst kan gezwollen zijn
 • de borst kan jeuken of pijn doen
 • er kunnen putjes ontstaan in de verdikte huid (sinaasappelhuid)
 • meestal is er geen knobbeltje in de borst te voelen

Zwangerschap en jeuk aan de borsten

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen mogelijk tot jeukende borsten leiden.

Behandeling en preventie

Behandeling van jeukende borsten richt zich idealiter op de oorzaak. Bij aanhoudende of verergerende problemen, is het verstandig om een diagnose te laten stellen door je huisarts.Ernstige borstproblemen kunnen het best worden in een vroeg stadium worden aangepakt. Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen bij jeukende borsten.

Van bh veranderen

Je zou het materiaal van je bh kunnen veranderen; draag beha's gemaakt van lichte stoffen met goede ventilatie en vermijd het gebruik van strak zittende beha's of lingerie. Goede hygiëne is ook belangrijk; regelmatig grondig wassen rond en onder de borsten is belangrijk omdat zich daar veel vuildeeltjes kunnen ophopen. Zorg ervoor dat je je borsten na het baden goed droogt en zo veel mogelijk wegblijft van kunstmatig geurende crèmes en parfums; de chemicaliën die worden gebruikt, kunnen soms de huid irriteren.

Andere zeep gebruiken

Schakel over naar een natuurlijke huidreiniger, die is ontworpen voor de gevoelige huid. Zelfs als je al jarenlang hetzelfde product gebruikt en niet eerder problemen hebt ondervonden, is het mogelijk dat je een gevoeligheid voor een bepaald ingrediënt in het product hebt ontwikkeld. Of, omdat je ouder bent geworden, is hetzelfde product mogelijk niet meer geschikt voor de oudere, drogere huid.

Niet te warm baden of douchen

Neem warme, maar geen hete douches of baden en beperk de hoeveelheid tijd die je in het water doorbrengt. Je kunt ook minder vaak douchen. Je spoelt met het douchen namelijk alle huidvetten weg die je huid beschermen tegen uitdrogen. De huid kan gaan jeuken en bovendien ben je zo gevoeliger voor eczeem en andere huidziekten en infecties.

Bodylotion

Gebruik een ongeparfumeerde en/of plantaardige moisturizer of bodylotion die is ontwikkeld voor de gevoelige huid.

Wasmiddel

Zorg ervoor dat je je kleding goed afspoelt, vooral je bh's. Wat je kunt doen, is het wasmiddel en de waterontharder die je in het algemeen gebruikt, veranderen en er een gebruiken die geen kleurstoffen of parfums bevat. Er zijn afwasmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid en het overschakelen op deze kan helpen bij het verlichten van jeukende borsten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…
Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschi…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Natuurlijke borstvergroting door massageWord je door je kleine borsten soms depressief? Geen paniek. Een natuurlijke borstvergroting is gratis en je hoeft er de…

Trichilemmale cyste: Cysten op hoofdhuid rond haarzakjesTrichilemmale cyste: Cysten op hoofdhuid rond haarzakjesVeel patiënten kampen met trichilemmale cysten (pilarcysten, pilar cysts). Dit zijn met vocht gevulde bultjes die zich o…
Doorbraakbloedingen bij zwangerschap of tussen menstruatieDoorbraakbloedingen bij zwangerschap of tussen menstruatieDoorbraakbloedingen duiden op een vaginale bloeding (spotting) wat optreedt tussen de menstruatie of tijdens de zwangers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/VladimirFLoyd
 • https://www.thuisarts.nl/seborrho%C3%AFsch-eczeem/ik-heb-seborrho%C3%AFsch-eczeem
 • https://www.healthcentral.com/article/what-can-i-do-about-my-itchy-breasts
 • https://www.yourtango.com/2017298955/why-are-my-boobs-itchy
 • https://borstkanker.nl/nl/inflammatoir-borstkanker
 • https://www.self.com/story/causes-of-itchy-boobs
 • https://www.momtricks.com/breastfeeding/itchy-breasts/
 • https://www.verywell.com/when-do-itchy-breasts-indicate-breast-cancer-513764
 • Mayo Clinic. Paget's disease of the breast: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-the-breast/symptoms-causes/syc-20351079 (ingezien op 27-7-2018)
 • Talking Bra. Itchy Breast Causes, Treatment and Prevention. http://www.talkingbra.com/itchy-breast-causes-treatment-prevention/ (ingezien op 29-7-2018)
 • Afbeelding bron 1: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/LiudmylaSupynska
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.