Uitslag onder borsten: oorzaken, behandeling en zelfzorg

Uitslag onder borsten: oorzaken, behandeling en zelfzorg Een uitslag onder de borsten (of alleen de linkerborst of rechterborst) is een vervelende klacht, waarbij de huid onder de borsten meestal rood en geïrriteerd is. Huiduitslag onder de borsten wordt vooral gezien bij vrouwen die borstvoeding geven, overgewicht of diabetes hebben. Een bekende oorzaak zijn smetten onder de borsten, ook wel intertrigo genoemd. Onvoldoende luchtstroom (door een nauwe bh en/of hangende borsten), overmatig transpireren en wrijving veroorzaakt een oppervlakkige huiduitslag. De aangetaste huid kan secundair geïnfecteerd raken met schimmel, bacteriën of beide. Naast smetplekken kunnen er ook andere oorzaken zijn van uitslag onder de borsten al dan niet met een schilferende huid, blaren, jeuk en rode vlekken.

Oorzaken van uitslag onder de borsten

Een uitslag onder de borsten kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn smetten, jeuk en irritatie door zweetuitslag, een schimmelinfectie, een te strak zittende bh en psoriasis inversa, een variant van psoriasis die voorkomt in de lichaamsplooien.

Overgewicht is een risicofactor voor smetten / Bron: Taniadimas, PixabayOvergewicht is een risicofactor voor smetten / Bron: Taniadimas, Pixabay

Smetten onder de borsten

Smetten of intertrigo wijst op een rode huiduitslag in de huidplooi onder beide borsten, die veroorzaakt wordt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving. Risicofactoren zijn zware, hangende borsten, overmatig transpireren, nauwsluitende bh die voor wrijving en irritatie zorg, en onvoldoende hygiëne. De huid kan verweken en vocht vormen.

Risicofactoren om smetten te ontwikkelen, zijn onder meer:

Huiduitslag onder de borsten door psoriasis inversa

Psoriasis inversa is een variant van psoriasis die voorkeur heeft voor de lichaamsplooien:
 • oksels
 • liezen
 • onder de borsten
 • bilplooi
 • glanspenis (eikel)
 • navel

Psoriasis inversa kenmerkt zich door rozerode plakkaten die vaak jeuken. Gewone psoriasis wordt gekenmerkt door schilferige, ontstoken en rode plekken op de huid van het lichaam. De laesies van psoriasis inversa lijken echter glad en glanzend. Ze hebben niet de schilferige textuur die normaal geassocieerd wordt met psoriasis. Dit komt omdat de plekken in de huidplooien voorkomen. In de aanwezigheid van warmte, vocht en wrijving verandert het uiterlijk van de huid en de laesies.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie onder de borsten kan elke vrouw treffen, maar komt vaker voor bij vrouwen die strakke bustehouders (bh) dragen of een reeds bestaande huidaandoening hebben op het aangetaste gebied, zoals psoriasis, eczeem of seborrhoïsch eczeem. Het komt met name voor in de huidplooi tussen borst en borstwand. Vaak is de boosdoener een soort gist (candida albicans), die verandert in een schimmelvorm. Een candida-infectie op de huid kan ontstaan op plekken waar het warmer en vochtiger is, zoals huidplooien.

Zweetuitslag onder de borsten

Veel vrouwen ontwikkelen zweetuitslag of zweetpuistjes onder de borsten in de zomer. Zweetuitslag komt vooral veel voor tijdens de zwangerschap of bij vrouwen met grote borsten. Zweetuitslag onder de borsten wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:
 • rode puistjes of pukkeltjes in de plooien van de huid onder de borsten
 • deze huiduitslag kan jeuken of irriteren
 • er kunnen heldere, met vocht gevulde blaasjes ontstaan die gemakkelijk kapot gaan

Het niet behandelen van de zweetuitslag kan leiden tot secundaire schimmel- of bacteriële huidinfecties.

Te strakke bh

Een te strakke bh kan voor irritatie en ongemak zorgen. Het randje onder je borsten kan huidirritatie en uitslag veroorzaken. Vrouwen die slecht passende bh's dragen of die grote borsten hebben, zijn vatbaarder voor uitslag onder de borsten evenals degenen die in vochtige ruimtes werken of die veel zweten. Strakke beugelbeha's kunnen leiden tot schaafplekjes op de huid, wat op zijn beurt kan leiden tot irritatie of huiduitslag.

Behandeling van uitslag onder de borsten

Behandeling van huiduitslag onder de borsten is afhankelijk van de oorzaak.

Smetten

Het is bij smetten onder je borsten belangrijk om het getroffen gebied droog te houden en zoveel mogelijk bloot te stellen aan de buitenlucht door bijvoorbeeld in je blootje te slapen onder ademende, natuurlijke materialen (linnen). Hygiëne is belangrijk om smetten te behandelen en te voorkomen dat het terugkeert. Een dagelijkse wasbeurt onder je borsten met lauw water (en eventueel een neutrale zeep) en daarna de plooien goed drogen door je borsten omhoog te houden. Desgewenst kun je hiervoor een (niet-warme) föhn gebruiken. Draag een goed zittende bh met goede ondersteuning. Als je te zwaar bent, probeer dan wat kilo's kwijt te raken door bijvoorbeeld meer te bewegen. Nattende plekken kunnen eventueel behandeld worden met een schudmengsel die je aanbrengt na het wassen, bijvoorbeeld lotio alba (zinkoxide). Daarna wel goed laten drogen op de huid.

Huidschimmel

Schimmeldodende zalven zijn effectief in het uitroeien van de schimmelinfectie en de behandeling moet gedurende 6 weken tot 2 maanden worden voortgezet om herhaling van de infectie te voorkomen. Orale antischimmelmiddelen, in de vorm van tabletten of capsules, worden niet vaak gebruikt, maar moeten mogelijk worden overwogen als de schimmelinfectie onder de borsten (steeds) terugkeert of persistent is en niet verbetert met alleen de lokale behandeling. Hoewel er veel verschillende soorten vrij verkrijgbare schimmelwerende crèmes en zalven verkrijgbaar zijn, is het zeer aan te bevelen dat de behandeling wordt voorgeschreven door ja huisarts. De keuze van de behandeling is grotendeels afhankelijk van de bevindingen van het lichamelijk onderzoek.

Zweetuitslag

Een lichte vorm van zweetuitslag gaat vanzelf over en behoeft geen behandeling. Wel is het belangrijk om de volgende maatregelen in acht te nemen:
 • vermijd overmatig zweten
 • voorkom irritatie van de huid
 • draag luchtige katoenen of linnen kledingstukken die weinig tot geen wrijving geven op de huid
 • vermijd irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten
 • breng eventueel koude kompressen aan
 • gebruik verkoelende talkpoeders

Zelfzorg bij uitslag onder de borsten

Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen die je kunt nemen bij uitslag onder je borsten.

Algemene maatregelen

 • Houd het gebied schoon en droog. Reinig regelmatig met een milde, ongeparfumeerde zeep (bijvoorbeeld babyshampoo). Darana goed afspoelen en voorzichtig droogdeppen.
 • Draag ademende, katoenen bh's en vermijd strakke, synthetische materialen die vocht vasthouden en tot irritatie kunnen leiden.
 • Vermijd wrijving en schuren. Plaats een zachte katoenen doek of verband onder je borsten om wrijving te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van geparfumeerde producten, zoals lotions, poeders of deodorants, op het getroffen gebied onder je borsten, aangezien deze de irritatie en daarmee de klachten kunnen verergeren.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Soms kunnen de chemische resten die op je kleding aanwezig zijn een uitslag onder de borsten veroorzaken. Appelazijn kan dit probleem helpen oplossen. Was eerst je beide borsten met lauw water. Meng een theelepel appelazijn in een kopje water en breng het vervolgens aan op het getroffen gebied. Doe dit twee of drie keer per dag. Als het ongemak veroorzaakt, stop er dan direct mee.

Koud kompres

Een koud kompres kan veel van de klachten verlichten, zoals jeuk en een branderig gevoel veroorzaakt door uitslag onder de borsten. Wikkel wat ijs in een dunne katoenen handdoek of washand en leg het gedurende vijf tot tien minuten over het aangetaste gebied. Neem een ​​pauze en herhaal dit procedé.

Kompres met kruiden

Kompressen met kruiden zijn ook mogelijk. Er zijn bepaalde kruiden met ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die mogelijk enige verlichting kunnen bieden, zoals kamille, calendula of aloë vera. Je kan een infusie maken van deze kruiden, deze vervolgens af laten koelen en vervolgens een schoon, zacht doekje in de infusie drenken en voorzichtig op het getroffen gebied aanbrengen.

Katoen

Het is belangrijk om de ophoping van zweet onder je borsten te verminderen. Plaats een dun stuk katoen tussen het onderste deel van je borsten en de onderliggende huid om vocht te absorberen en een barrière te creëren. Je kunt ook zachte papieren handdoeken of servetten gebruiken. raag ook lichtgewicht kleding, bij voorkeur gemaakt van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels die helpen vocht te absorberen en je lichaam vrij van zweet te houden.

Draag een goed zittende bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Draag een goed zittende bh / Bron: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Draag een goede bh

Goed zittende bh

Zorg ervoor dat je bh naar keuze goed past en je borsten goed ondersteunt. Zoek naar materialen die ademen. Als je een goede, ondersteunende katoenen bh kunt vinden, draag die dan tijdens de zomermaanden.

Spacer bh

Bh's die zijn gemaakt met speciaal ademend materiaal zoals spacer bh's, zijn een andere goede optie. Spacer-bh's zijn gemaakt van lichtgewicht dubbellaags schuim met lichte, elastische, luchtige en ademende stof. Deze bh's zijn daarom geknipt voor de warmere dagen of als je meer zweet, bijvoorbeeld tijdens de overgang door opvliegers.

Dagelijks schone bh

Draag dagelijks een schone bh. Zorg dan ook dat je voldoende bh's hebt om dagelijks een schone aan te trekken. Dit is vooral belangrijk als je een zweterige dag hebt gehad. De bacteriën die intertrigo veroorzaken, kunnen ook in je vochtige bh leven, dus zorg ervoor dat je je bh goed wast.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Mammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie is het maken van röntgenfoto's van de borst. Dit is soms nodig voor nader onderzoek. Een mammografie kan pij…
Pijnlijke borsten - natuurlijke behandelingenPijnlijke borsten - natuurlijke behandelingenDe meeste vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met pijnlijke borsten. Deze pijn kan constant zijn of kan slechts af en…
Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…

Cellulite (sinaasappelhuid): Oorzaken en behandelingenCellulite (sinaasappelhuid): Oorzaken en behandelingenEen sinaasappelhuid is een aandoening waarbij in de huid (van vooral de billen en dijen) klontjes en kuiltjes gevormd zi…
Jeukende benen: Oorzaken van jeuk aan been of benenJeukende benen: Oorzaken van jeuk aan been of benenDe menselijke huid is soms getroffen door andere gewaarwordingen, zoals pijn, een brandend gevoel, gevoelloosheid, tinte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • H.J. van Duijn en J.D. Mulder Dzn. Kleine kwalen in de huisartsgeneeskunde; smetten onder de borsten. Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:1842-3
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/warmte-uitslag/
 • https://www.cottonique.com/blogs/blog/why-do-i-get-rash-near-my-bra-area
 • https://www.heatrash.org/prickly-heat-rash-under-breasts-how-to-get-rid-of-it/
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/intertrigo-symptoms-causes-treatment-risk_factors_
 • https://www.healthitalk.com/what-is-a-breast-fungus-submammary-candiasis/
 • https://www.dcuporbigger.com/articles-2/underboob-rash-intertigo-causes-remedies/
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/rash-under-breast#allergies
 • https://www.livestrong.com/article/158526-home-remedies-for-a-rash-under-the-breast/
 • https://www.top10homeremedies.com/how-to/how-to-get-rid-of-rash-under-breasts.html
 • https://www.breastcancercare.org.uk/information-support/have-i-got-breast-cancer/breast-pain-other-benign-conditions/intertrigo-rash
 • M.G. Sulman. Geneeskrachtige kruiden en planten. https://mens-en-gezondheid.nl/home/geneeskrachtige-kruiden-en-planten/ (ingezien op 30-6-2023)
 • Afbeelding bron 1: Taniadimas, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Steifer with help of Gytha, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Clazien, 29-08-2019
Heb tussen de borsten een soort wrat met zwarte puntjes. Wat kan ik daar aan doen? Reactie infoteur, 30-08-2019
Door de huisarts laten beoordelen en weg laten halen.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 11-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.