Cellulite (sinaasappelhuid): Oorzaken en behandelingen

Cellulite (sinaasappelhuid): Oorzaken en behandelingen Een sinaasappelhuid is een aandoening waarbij in de huid (van vooral de billen en dijen) klontjes en kuiltjes gevormd zijn. Hierdoor krijgt de huid een ingedeukt, bobbelig uiterlijk wat doet denken aan het uiterlijk van een sinaasappel. De huidaandoening treedt op wanneer vetafzettingen door het bindweefsel onder de huid binnendringen. Meerdere risicofactoren zijn hiervoor bekend, waaronder levensstijlfactoren zoals roken en een ongezonde voeding. Diverse behandelingen zijn beschikbaar, maar bij de meeste patiënten is het effect slechts tijdelijk. Enkele veranderingen in de levensstijl verminderen doorgaans ook de incidentie van een sinaasappelhuid. De vrij onschuldige aandoening veroorzaakt tot slot enkel cosmetische problemen maar geen andere gezondheidsproblemen.

Synoniemen van sinaasappelhuid

Een sinaasappelhuid bestaat ook nog in andere bewoordingen zoals:
 • cellulite
 • peau d'orange (F)
 • sinaasappelvel

Terminologie

Cellulite verwarren sommige mensen met cellulitis. Dit is echter niet hetzelfde, want cellulitis is een onderhuidse bacteriële huidinfectie waarbij koorts en pijn tot stand komen in combinatie met een rode en gezwollen huid.

Oorzaken van huidaandoening

De exacte oorzaak van cellulite is onbekend anno oktober 2020, maar dit is wellicht te wijten aan vetafzettingen die door het bindweefsel onder de huid binnendringen.

Epidemiologie en risicofactoren van cellulite

Geslacht

Een sinaasappelhuid tast zowel mannen als vrouwen aan, maar vrouwen zijn veel vaker getroffen. Dit is te wijten aan verschillende verdelingen van vet, spieren en bindweefsel. Tussen de tachtig en negentig procent van de vrouwen ervaart op een bepaald moment tijdens het leven cellulite.

Genetische factoren

Bepaalde genen zijn vereist voor de ontwikkeling van cellulite. Genetische factoren spelen eveneens een rol bij onder andere de snelheid van het metabolisme en de vetverdeling onder de huid, wat meespeelt bij de totstandkoming van een sinaasappelhuid.

Leeftijd

Vooral mensen na 25-jarige leeftijd zijn getroffen, al tast de ziekte af en toe ook tieners aan. Hormonale factoren spelen namelijk een rol bij het verschijnen van cellulite. Oestrogeen, insuline, noradrenaline, schildklierhormonen en prolactine maken deel uit van het productieproces van cellulite. Bij de overgang naar de menopauze neemt het oestrogeengehalte af bij vrouwen, waardoor wellicht ook de bloedtoevoer naar het bindweefsel onder de huid afneemt. Door de lagere bloedcirculatie krijgt dit gebied minder zuurstof, waardoor een lagere collageenproductie tot stand komt. De vetcellen vergroten naarmate de oestrogeenwaarden dalen. Hierdoor zijn de vetophopingen beter zichtbaar. Een toenemende leeftijd leidt bovendien tot en minder elastische en dunnere huid, waardoor cellulite zich sneller ontwikkelt.

Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor cellulite / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor cellulite / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Levensstijl

Een sinaasappelhuid komt veel voor bij zwaarlijvige mensen, al zijn slanke en fitte mensen af en toe ook getroffen. Het jojoën met het gewicht is ook geassocieerd met een sinaasappelhuid. Ook roken vormt een risicofactor. Mensen die bovendien weinig bewegen en langdurig dezelfde houding aannemen, zijn vaker aangetast. Het dragen van ondergoed met strak elastiek over de billen beperkt de doorbloeding wat bijdraagt aan de vorming van cellulite.

Voeding

Een grote inname van vet, koolhydraten, zout en een te lage inname van vezels verhoogt de kans op een sinaasappelhuid.

Symptomen

Cellulite is een onschuldige maar vaak cosmetisch storende aandoening waarbij kuiltjes en deukjes in de huid ontstaan. Veelal ontstaat de sinaasappelhuid op de billen, de dijen en/of de heupen en sporadisch ook op de armen en/of knieën. Milde cellulite is enkel zichtbaar wanneer de patiënt knijpt in de aangetaste huid, zoals de dijen. Meer ernstige cellulitis zorgt ervoor dat de huid steeds een verkreukeld en hobbelig uiterlijk heeft met gebieden met bergjes en kuiltjes (het uiterlijk van een sinaasappel).

Het nuttigen van een gezonde voeding is aanbevolen / Bron: Jill111, PixabayHet nuttigen van een gezonde voeding is aanbevolen / Bron: Jill111, Pixabay

Behandeling via gezonde levensstijl

Een sinaasappelhuid resulteert niet uit de inname van toxines (gifstoffen), maar een gezonde levensstijl verbetert wel de aandoening. Dit houdt in dat mensen het best de inname van vet, koolhydraten en zout beperken, maar wel voldoende vezels in moeten nemen (gezonde en evenwichtige voeding). Rokers stoppen bovendien het best metdeze ongezonde gewoonte. Sporten is aanbevolen en bovendien wisselen mensen ook regelmatig van houding. Ook opteren mensen voor niet te strak zittend ondergoed. Verder zorgen mensen het best voor een gezond gewicht en behouden ze dit.

Professionele medische behandeling

Wetenschappers hebben nog geen effectieve medische behandeling ontdekt voor een sinaasappelhuid anno oktober 2020, al zijn wel diverse behandelingsmethoden beschikbaar. Deze verbeteren veelal wel symptomen al bieden deze dan maar een tijdelijk resultaat. Verder krijgen patiënten het advies om voorzichtig te zijn wat betreft het aankopen van middeltjes tegen cellulite, omdat deze niet bewezen effectief zijn en mogelijk zorgen voor de verergering van de klachten. De patiënt neemt daarom het best contact op met de arts indien hij een middel wenst te proberen.

Akoestische golftherapie

Deze therapie maakt gebruik van een klein toestelletje dat geluidsgolven doorgeeft aan de aangetaste huidgebieden. Meestal zijn meerdere sessies nodig.

Carboxytherapie

Bij carboxytherapie plaatst de arts koolstofdioxidegas onder de huid. Bijwerkingen zijn blauwe plekken en ongemak na de procedure, maar bij sommige patiënten is cellulite verdwenen.

Endermologie

Hierbij masseert de arts de huid met een vacuümachtig apparaat dat de huid als het ware optilt. De effectiviteit van deze methode is niet bekend anno oktober 2020.

Ionithermie

Bij ionithermie bedekt de arts het getroffen gebied met speciale modder of klei. Vervolgens wikkelt hij het gebied in met plastic en vervolgens past hij hierop een elektrische stroom toe. Wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de behandeling is niet gekend anno oktober 2020.

Laser-assisted liposuctie

Bij een laser-assisted liposuctie verwijdert de arts kleine hoeveelheden vet, maar bij sommige patiënten verergert deze behandeltechniek juist de aandoening. De onderhuidse spanning verzwakt hierdoor, waardoor nog meer deukjes in de huid ontstaan.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling verbetert het uiterlijk van cellulite gedurende een jaar of langer. De arts plaatst een zeer kleine lasersonde onder de huid. De laser breekt het weefsel vervolgens af. De huid verdikt dan door de verhoogde productie van collageen, waardoor het uiterlijk van de sinaasappelhuid minder zichtbaar is.

Lichttherapie

Een combinatie van anticelluliteproducten met infraroodstralen stimuleert de vetverbranding en verhoogt de bloedcirculatie. Het huidoppervlak verbeteren gebeurt met behulp van ledlicht.

Medicijnen en crèmes

Sommige medicijnen en crèmes zijn inzetbaar voor het verminderen van de zichtbaarheid van de sinaasappelhuid. Cafeïne ontwatert cellen, waardoor ze minder zichtbaar zijn; een dagelijkse behandeling is nodig. Retinol vermindert het uiterlijk van cellulite doordat de huid hierdoor verdikt. De patiënt moet dit middel gedurende minimaal zes maanden gebruiken om resultaten te zien.

Radiotherapie

Een kortstondige verlichting van de symptomen gebeurt door radiotherapie.

Subcisie

Bij subcisie plaatst een dermatoloog een naald onder de huid om de bindweefselbanden (ligamenten) te breken. Sommige patiënten genieten twee jaar van de resultaten van de behandeling en moeten daarna opnieuw een behandeling laten uitvoeren.

Ultrasone liposculpting

Deze behandeling vernietigt vet, de effectiviteit van de behandeling is niet bewezen anno oktober 2020.

Vacuümtherapie

Een klein apparaat snijdt de bindweefselbanden door. Hierdoor beweegt het onderliggende weefsel naar boven om de ruimte onder de huid te vullen, waardoor het uiterlijk van cellulite verdwijnt. De huid is dan gedurende circa drie jaar vrij van cellulite.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…

Mee-eters (open comedones): Kleine zwarte bultjes op gezichtMee-eters (open comedones): Kleine zwarte bultjes op gezichtMee-eters (open comedones) zijn kleine, donkere huidletsels die vaak op het gezicht en in de nek verschijnen. Vaak zijn…
Uitslag onder borsten: oorzaken, behandeling en zelfzorgUitslag onder borsten: oorzaken, behandeling en zelfzorgEen uitslag onder de borsten (of alleen de linkerborst of rechterborst) is een vervelende klacht, waarbij de huid onder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tata Aka T From Tokyo, JAPAN, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Geraadpleegd op 11 april 2018:
 • Cellulite of sinaasappelhuid, http://www.weleda.be/advies-bij/verzorging/cellulite
 • Geraadpleegd op 6 april 2018:
 • 10 best cellulite treatments for 2018 - what ones are really are worth your time and cash, https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/best-cellulite-treatments-what-ones-12302137
 • 8 MYTHES OVER CELLULITE, https://www.goedgevoel.be/happy-summer/8-mythes-over-cellulite
 • Cellulite, https://www.drugs.com/mcd/cellulite
 • CELLULITE: WHAT CAUSES IT AND HOW TO MAKE IT GO AWAY, http://healthymagazine.com/cellulite-causes-make-go-away/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • DIT ZIJN DE BESTE BEHANDELINGEN TEGEN CELLULITE, https://www.feeling.be/beauty/dit-zijn-de-beste-behandelingen-tegen-cellulite
 • Everything you need to know about cellulite, https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465.php
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.