Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel

Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel Sinaasappelbomen zijn de meest gecultiveerde fruitbomen ter wereld. Sinaasappels zijn populaire vruchten vanwege hun natuurlijke zoetheid, grote variëteit aan soorten en diversiteit aan toepassingen, van sappen en marmelades tot gezichtsmaskers en gesuikerde sinaasappelschijfjes. De vrucht bevat weinig calorieën maar wel erg veel voedingsstoffen. Diverse gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan de consumptie van deze fruitsoort, die in België ook bekend staat als 'appelsienen'. Sinaasappels bevorderen bijvoorbeeld een gezonde huid, helpen bij de preventie van de oogziekte maculadegeneratie en verlagen het risico op veel ziekten. Wel moeten sommige mensen oppassen met het consumeren van appelsienen.

Soorten sinaasappels

Er zijn veel verschillende soorten sinaasappels beschikbaar, zoals navel, mandarijn, cara cara, bloedsinaasappels, Valencia- en Sevilla-sinaasappels. Sommige soorten zijn erg zoet en anderen hebben meer een zure smaak.

Voedingsstoffen van appelsienen

Eén medium oranje gewone appelsien (ongeveer 154 gram) bevat:
  • 80 calorieën
  • 0 gram vet
  • 250 milligram kalium
  • 19 gram koolhydraten (14 gram suiker en 3 gram voedingsvezels)
  • 1 gram eiwit
  • 130% van de dagelijkse vitamine C-behoeften
  • 2% van e dagelijkse vitamine A-behoeften
  • 6% calcium
  • 0% ijzer

Sinaasappels bevatten ook:
  • carotenoïden
  • choline
  • folaat
  • fosfor
  • koper
  • magnesium
  • mangaan
  • niacine
  • pantotheenzuur
  • riboflavine
  • selenium
  • thiamine
  • vitamine B6
  • zeaxanthine

Choline

Choline is een belangrijke voedingsstof in sinaasappels die nodig is voor een goede slaap, goede spierbewegingen, voor het goed leren en voor een goed werkend geheugen. Verder is choline essentieel voor het behoud van de celmembraanstructuur en de overdracht van zenuwimpulsen. De voedingsstof zorgt tevens mee voor de opname van vet en vermindert tot slot chronische ontstekingen.

Zeaxanthine

Zeaxanthine en carotenoïden hebben antioxiderende effecten. Deze voedingsstoffen verlagen het risico op kanker en dan vooral op prostaatkanker.

Voordelen voor gezondheid van citrusvrucht

De voedingsstoffen in een appelsien bieden een aantal voordelen voor de gezondheid.

Beroerte

Het eten van appelsienen vermindert de kans op het krijgen van een ischemische beroerte bij vrouwen met 19%. Dit geldt voor vrouwen die veel citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruit eten.

Darmen

In een appelsien bevinden zich hoge niveaus van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels helpen water in de dikke darm te krijgen, terwijl oplosbare vezels helpen bij het verwijderen van overtollig vocht. Om constipatie en diarree te verminderen, krijgen patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom het advies om eer voedingsmiddelen te consumeren met deze vezels.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Patiënten die lijden aan diabetes mellitus type 1 die vezelrijke voedingsmiddelen consumeren, hebben lagere bloedglucosespiegels. Verder zijn de volgende waarden bij patiënten met diabetes mellitus type 2 beter: betere bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels.

Haar

Sinaasappels bevatten veel vitamine C, dat verantwoordelijk is voor de productie van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de weefsels in het haar bij elkaar blijven. Het is dus aanbevolen om regelmatig een appelsien te eten bij haaruitval of kale plekken om de haargezondheid te verbeteren.

Hart

Het gehalte aan vezels, kalium, vitamine C en choline in sinaasappels ondersteunen allemaal de hartgezondheid. Mensen zouden voor een goede hartfunctie meer kalium en minder zout moeten innemen. Deze voedingsstijl vermindert het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Door voldoende kalium in te nemen, krijgen mensen ook minder snel te maken met een beroerte, spieratrofie (verlies van spiermassa), osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) en nierstenen.

Huid

Vitamine C is nodig voor het vormen van collageen en het ondersteunen van de huidstructuur (gezonde huid). De antioxidant vitamine C bestrijdt schade aan de huid die het gevolg is van blootstelling aan zonlicht en luchtvervuiling. Daarnaast verminderen rimpels en verbetert ook de huidtextuur door het innemen van een sinaasappel of het plaatselijk toepassen van oliën en andere verzorgingsproducten die vitamine C bevatten.

Kanker

Het consumeren van bananen, sinaasappels en sinaasappelsap in de eerste twee levensjaren verlaagt het risico op het ontwikkelen van kinderleukemie. Appelsienen helpen tevens door hun hoge vitamine C-gehalte bij de bestrijding van vrije radicalen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. Hoewel een adequate vitamine C-inname noodzakelijk is en zeer gunstig als een antioxidant, is de hoeveelheid die nodig is om te consumeren voor therapeutische doeleinden voor kanker meer dan mensen kunnen consumeren. Om bijvoorbeeld kankercellen van dikkedarmkanker te bestrijden, zouden mensen maar liefst driehonderd appelsienen moeten consumeren.

Verder bezit een sinaasappel veel vezels en door veel voedingsvezels in te nemen via fruit en groenten, vermindert het risico op dikkedarmkanker. Grapefruit- en sinaasappelsap verkleint tevens het risico op huidkanker met meer dan dertig procent. Hiervoor moeten mensen dan wel grote hoeveelheden drinken.

Ogen

Appelsienen zijn rijk aan flavonoïden, vitamine A, C en kalium, die goed zijn voor de gezondheid van het oog. Deze ooggezonde voeding werkt vooral preventief tegen het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een leeftijdsgerelateerde oogziekte waarbij het centrale gezichtsvermogen stilaan vervaagt.

Virale infecties

Mensen die vaak kampen met een hoest of een verkoudheid, zouden meer appelsienen moeten opnemen in de voeding. In deze citrusvrucht bevinden zich polyfenolen die bescherming bieden tegen virale infecties.

Tips bij aankoop en bewaren van sinaasappel

Sinaasappels moeten worden geplukt op het hoogtepunt van de rijpheid, omdat ze in tegenstelling tot sommige andere vruchten niet rijpen of in kwaliteit verbeteren nadat ze zijn geplukt. Sinaasappels moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en dit uit de buurt van direct zonlicht. Citrusfruit zoals sinaasappels zijn vooral te vinden in de winterperiode. Dit is namelijk het hoogseizoen voor appelsienen en andere citrusvruchten.

Risico's

Kalium

Bètablokkers, een type medicatie dat de arts vaak voorschrijft voor het behandelen van een hartaandoening, zorgen ervoor dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Hoogwaardige kaliumvoedingsmiddelen zoals sinaasappels en bananen moeten mensen met een hartaandoening die bètablokkers gebruiken, bijgevolg met mate consumeren. Het consumeren van te veel kalium (via sinaasappels) is potentieel schadelijk voor mensen met een slechte nierfunctie. Is het voor de nieren namelijk niet (goed) mogelijk om overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, dan is dit dodelijk.

Sterk zuur voedsel

Mensen met gastro-oesofageale reflux bemerken mogelijk een toename van symptomen zoals brandend maagzuur en oprispingen bij het eten van sterk zuur voedsel zoals citrusvruchten. Wel ervaart niet elke persoon deze tekenen en daarnaast variëren de eventuele symptomen in ernst.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond? Ja, deze populaire fruitsoort is erg gezond, meer dan gezond zelfs! De heerlijke vrucht bevat…
Zijn mandarijnen gezond?Zijn mandarijnen gezond?Heerlijk een stuk mandarijn! En zeker gezond, maar wat zit er eigenlijk allemaal in? En je hebt ze ook verkrijgbaar in b…
Waar zijn sinaasappels goed voor?Waar zijn sinaasappels goed voor?De sinaasappel is een vrucht van de sinaasappelboom en het is een citrusvrucht. De sinaasappel komt uit het zonnige Span…
Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?Sinaasappelschillen zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines en ze worden geprezen als zijnde goed voor de gezondheid…

Sinaasappel: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeSinaasappel: gezondheidsvoordelen en voedingswaardeEen sinaasappel heeft een uitstekende voedingswaarde en heeft veel gezondheidsvoordelen. Een sinaasappel is een uitsteke…
Zoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheidZoete aardappel: Voordelen zoete aardappelen voor gezondheidZoete aardappelen (Ipomoea batatas) zijn zoete, zetmeelhoudende wortelgroenten die behoren tot de familie van de ochtend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • Geraadpleegd op 10 januari 2019:
  • 10 Health Benefits Of Oranges You Should Know About, https://www.scoopwhoop.com/health-benefits-of-oranges/#.mes8ur38b
  • 5 Health Benefits Of Oranges, https://www.medicaldaily.com/5-health-benefits-oranges-425797
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Health benefits of oranges, https://www.medicalnewstoday.com/articles/272782.php
  • More than just vitamine C – Enjoy the benefits of oranges, https://www.edubloxtutor.com/more-than-just-vitamin-c-enjoy-the-health-benefits-of-oranges/
  • Niet wortels, maar sinaasappels blijken heel goed te zijn voor je ogen, https://www.margriet.nl/fitengezond/sinaasappels-goed-voor-ogen/
  • The Health Benefits Of Oranges Are Simply Too Good To Pass Up & Here's The Science Behind Them, https://www.elitedaily.com/p/the-health-benefits-of-oranges-are-simply-too-good-to-pass-up-heres-the-science-behind-them-9754467
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.