Sinaasappels: Voordelen voor gezondheid van sinaasappel
Sinaasappelbomen zijn de meest gecultiveerde fruitbomen ter wereld. Sinaasappels zijn populaire vruchten vanwege hun natuurlijke zoetheid, grote variëteit aan soorten en diversiteit aan toepassingen, van sappen en marmelades tot gezichtsmaskers en gesuikerde sinaasappelschijfjes. De vrucht bevat weinig calorieën maar wel erg veel voedingsstoffen. Diverse gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan de consumptie van deze fruitsoort, die in België ook bekend staat als 'appelsienen'. Sinaasappels bevorderen bijvoorbeeld een gezonde huid, helpen bij de preventie van de oogziekte maculadegeneratie en verlagen het risico op veel ziekten. Wel moeten sommige mensen oppassen met het consumeren van appelsienen.
Soorten sinaasappels
Er zijn veel verschillende soorten sinaasappels beschikbaar, zoals navel, mandarijn, cara cara, bloedsinaasappels, Valencia- en Sevilla-sinaasappels. Sommige soorten zijn erg zoet en anderen hebben meer een zure smaak.
Voedingsstoffen van appelsienen
Eén medium oranje gewone appelsien (ongeveer 154 gram) bevat:
- 80 calorieën
- 0 gram vet
- 250 milligram kalium
- 19 gram koolhydraten (14 gram suiker en 3 gram voedingsvezels)
- 1 gram eiwit
- 130% van de dagelijkse vitamine C-behoeften
- 2% van e dagelijkse vitamine A-behoeften
- 6% calcium
- 0% ijzer
Sinaasappels bevatten ook:
- carotenoïden
- choline
- folaat
- fosfor
- koper
- magnesium
- mangaan
- niacine
- pantotheenzuur
- riboflavine
- selenium
- thiamine
- vitamine B6
- zeaxanthine
Choline
Choline is een belangrijke voedingsstof in sinaasappels die nodig is voor een goede slaap, goede spierbewegingen, voor het goed leren en voor een goed werkend geheugen. Verder is choline essentieel voor het behoud van de celmembraanstructuur en de overdracht van zenuwimpulsen. De voedingsstof zorgt tevens mee voor de opname van vet en vermindert tot slot chronische
ontstekingen.
Zeaxanthine
Zeaxanthine en carotenoïden hebben antioxiderende effecten. Deze voedingsstoffen verlagen het risico op
kanker en dan vooral op
prostaatkanker.
Voordelen voor gezondheid van citrusvrucht
De voedingsstoffen in een appelsien bieden een aantal voordelen voor de gezondheid.
Beroerte
Het eten van appelsienen vermindert de kans op het krijgen van een ischemische
beroerte bij vrouwen met 19%. Dit geldt voor vrouwen die veel citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruit eten.
Darmen
In een appelsien bevinden zich hoge niveaus van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels helpen water in de dikke darm te krijgen, terwijl oplosbare vezels helpen bij het verwijderen van overtollig vocht. Om
constipatie en
diarree te verminderen, krijgen patiënten met het
prikkelbaredarmsyndroom het advies om eer voedingsmiddelen te consumeren met deze vezels.
Diabetes mellitus (suikerziekte)
Patiënten die lijden aan
diabetes mellitus type 1 die vezelrijke voedingsmiddelen consumeren, hebben lagere bloedglucosespiegels. Verder zijn de volgende waarden bij patiënten met
diabetes mellitus type 2 beter: betere bloedsuikerspiegel, lipiden en insulinespiegels.
Haar
Sinaasappels bevatten veel vitamine C, dat verantwoordelijk is voor de productie van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de weefsels in het
haar bij elkaar blijven. Het is dus aanbevolen om regelmatig een appelsien te eten bij
haaruitval of kale plekken om de haargezondheid te verbeteren.
Hart
Het gehalte aan vezels, kalium, vitamine C en choline in sinaasappels ondersteunen allemaal de
hartgezondheid. Mensen zouden voor een goede hartfunctie meer kalium en minder zout moeten innemen. Deze voedingsstijl vermindert het risico op
hart- en vaatziekten te verminderen. Door voldoende kalium in te nemen, krijgen mensen ook minder snel te maken met een beroerte,
spieratrofie (verlies van spiermassa),
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken) en nierstenen.
Huid
Vitamine C is nodig voor het vormen van collageen en het ondersteunen van de huidstructuur (
gezonde huid). De
antioxidant vitamine C bestrijdt schade aan de huid die het gevolg is van blootstelling aan
zonlicht en
luchtvervuiling. Daarnaast verminderen
rimpels en verbetert ook de huidtextuur door het innemen van een sinaasappel of het plaatselijk toepassen van oliën en andere verzorgingsproducten die vitamine C bevatten.
Kanker
Het consumeren van bananen, sinaasappels en sinaasappelsap in de eerste twee levensjaren verlaagt het risico op het ontwikkelen van
kinderleukemie. Appelsienen helpen tevens door hun hoge vitamine C-gehalte bij de bestrijding van vrije radicalen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. Hoewel een adequate vitamine C-inname noodzakelijk is en zeer gunstig als een antioxidant, is de hoeveelheid die nodig is om te consumeren voor therapeutische doeleinden voor kanker meer dan mensen kunnen consumeren. Om bijvoorbeeld kankercellen van
dikkedarmkanker te bestrijden, zouden mensen maar liefst driehonderd appelsienen moeten consumeren.
Verder bezit een sinaasappel veel vezels en door veel voedingsvezels in te nemen via fruit en groenten, vermindert het risico op dikkedarmkanker. Grapefruit- en sinaasappelsap verkleint tevens het risico op
huidkanker met meer dan dertig procent. Hiervoor moeten mensen dan wel grote hoeveelheden drinken.
Ogen
Appelsienen zijn rijk aan flavonoïden, vitamine A, C en kalium, die goed zijn voor de
gezondheid van het oog. Deze
ooggezonde voeding werkt vooral preventief tegen het ontwikkelen van
leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een
leeftijdsgerelateerde oogziekte waarbij het centrale gezichtsvermogen stilaan vervaagt.
Virale infecties
Mensen die vaak kampen met een
hoest of een
verkoudheid, zouden meer appelsienen moeten opnemen in de voeding. In deze citrusvrucht bevinden zich polyfenolen die bescherming bieden tegen virale infecties.
Tips bij aankoop en bewaren van sinaasappel
Sinaasappels moeten worden geplukt op het hoogtepunt van de rijpheid, omdat ze in tegenstelling tot sommige andere vruchten niet rijpen of in kwaliteit verbeteren nadat ze zijn geplukt. Sinaasappels moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en dit uit de buurt van direct zonlicht. Citrusfruit zoals sinaasappels zijn vooral te vinden in de winterperiode. Dit is namelijk het hoogseizoen voor appelsienen en andere citrusvruchten.
Risico's
Kalium
Bètablokkers, een type medicatie dat de arts vaak voorschrijft voor het behandelen van een hartaandoening, zorgen ervoor dat de kaliumspiegel in het bloed stijgt. Hoogwaardige kaliumvoedingsmiddelen zoals sinaasappels en bananen moeten mensen met een hartaandoening die bètablokkers gebruiken, bijgevolg met mate consumeren. Het consumeren van te veel kalium (via sinaasappels) is potentieel schadelijk voor mensen met een slechte nierfunctie. Is het voor de
nieren namelijk niet (goed) mogelijk om overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, dan is dit dodelijk.
Sterk zuur voedsel
Mensen met gastro-oesofageale reflux bemerken mogelijk een toename van symptomen zoals
brandend maagzuur en
oprispingen bij het eten van sterk zuur voedsel zoals citrusvruchten. Wel ervaart niet elke persoon deze tekenen en daarnaast variëren de eventuele symptomen in ernst.
Lees verder