Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil?

Hoe verstandig is het eten van een sinaasappelschil? Sinaasappelschillen zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines en ze worden geprezen als zijnde goed voor de gezondheid omdat ze vol met vitamine C zitten. Sinaasappelschil voor in de marmelade, gekonfijte sinaasappel met schil op de taart en zelfgemaakte sinaasappelthee. De vraag is dan alleen hoe gezond deze sinaasappelschil is met alle insecticiden waar deze bij de productie mee in aanraking komt.

Hoe verontreinigd is de sinaasappel?

In 2011 is een onderzoek gedaan naar de vervuilingsscore van fruit (1) door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en hieruit bleek dat de sinaasappel het meest vervuilde fruit in het onderzoek was. Slechts 2 procent van de onderzochte sinaasappels was niet vervuild, 85 procent bleef binnen de wettelijke grenzen, bij 13 procent van de sinaasappels werden wetsovertredingen geconstateerd en bij 5 procent van de sinaasappels was zelfs sprake van een gezondheidsrisico. Het grootste risico loop je bij fruit afkomstig uit landen die niet tot de EU behoren. Het beste kies je zoveel mogelijk voor Europese sinaasappels.

Het grootste deel van het gif zit op de schil van de sinaasappel en verdwijnt na goed wassen van de vrucht, maar helaas dringt een deel van het gif ook langzaam door in de schil en soms zelfs in het vruchtvlees.

Wassen van de schil is niet alleen verstandig vanwege het gif, maar ook omdat de vruchten met was worden bespoten voordat ze op transport gaan. Zo zien ze er mooier uit en blijven ze langer goed (2). Naast de waslaag zit er ook nog een schimmelwerend middel op de schil. Altijd je fruit goed wassen dus, voordat je dit opeet of verwerkt in een gerecht. Denk hier ook aan wanneer je een schijfje citroen of sinaasappel in je cola of water doet.

Biologische sinaasappels

Biologische sinaasappels zijn duurder, omdat de opbrengst iets lager is. Ze worden ook bespoten, maar dan alleen met biologische bestrijdingsmiddelen. Ook biologische sinaasappels moeten dus goed gewassen worden voordat je de sinaasappelschil gebruikt. Volgen de EU-richtlijnen zijn er vijftien natuurlijke insecticiden en antischimmelmiddelen toegestaan bij biologisch geteelde groenten en fruit (3). Het is dus niet zo dat biologisch betekent dat dit groente of fruit niet bespoten wordt. Daarnaast is er bij een biologische sinaasappel een iets grotere kans op insecteneitjes op de schil. Ook biologische sinaasappels goed wassen dus.

Gezonde eigenschappen sinaasappelschil

Sinaasappelschillen bevatten veel vitamine C, waarschijnlijk zelfs meer dan de sinaasappel zelf en er zitten flavonoïden in. Flavonoïden zorgen voor het oranje kleurtje en zijn bekende antioxidanten. Sinaasappelschillen kan je prima gebruiken wanneer je marmelade of een sinaasappeltaart wil maken, alleen dan wel onbespoten en gewassen. De gezonde eigenschappen van de sinaasappelschil zijn niet zo groot dat dit een reden moet zijn om maar heel veel sinaasappelschillen te consumeren.

Eet verstandig en vermijd een met gif bespoten sinaasappel wanneer je ook de schil wilt gebruiken.

Sinaasappelschil eten

Gekonfijte sinaasappel

Gekonfijte sinaasappel vind je vaak als taartversiering. De ene keer worden alleen de schilletjes gebruikt en de andere keer de hele sinaasappel. Of je nu de hele sinaasappel of alleen de schilletjes gebruikt, in beide gevallen snijd je ze in hele dunne plakjes. Wanneer je alleen de schillen gebruikt, haal je zoveel mogelijk van het wit eraf.

Breng dit aan de kook met water en suiker. Voor 100 gram sinaasappel, heb je 200 gram suiker en 200 gram water nodig (verhouding 1:2:2). Breng het geheel aan de kook en laat minimaal 20 tot 30 minuten koken. Hierna laat je de sinaasappel(schillen) in het suikerwater staan totdat dit helemaal is afgekoeld. Vis daarna de sinaasappel(schillen) uit het water en laat ze een nacht drogen. Hierna zijn ze klaar voor gebruik. Soms worden de sinaasappelschillen voordat ze in het suikerwater gaan al een keer gekookt. Wanneer je dit doet, wordt de smaak minder bitter.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Marmelade
Marmelade maken doe je eigenlijk op dezelfde manier als jam maken. Verhouding 1 op 1, dus 1 kilo sinaasappels met 1 kilo geleisuiker. Ook voor de marmelade wordt de schil meegekookt (heel dun gesneden). Wanneer het vruchtenmengsel te veel en te snel indikt, kan je eventueel nog wat extra sinaasappelsap toevoegen.

Andere mogelijkheden met sinaasappelschillen

Weggooien kan altijd nog. Sinaasappelschillen zijn echt wel bruikbaar. Wanneer je witte vlekken hebt op je houten meubels (vaak van glazen, zogenaamde watervlekken), kan je ze wegwrijven met de witte binnenkant van de sinaasappelschil.

Kook de sinaasappelschillen met water en eventueel een kruidnagel of een kaneelstokje. De lucht is heerlijk en een bijkomend voordeel is dat muggen en motten hier niet van houden. De lekkere geur is ook de reden dat gedroogde sinaasappelschil het goed doet in een zakje potpourri. Gooi je je sinaasappelschillen toch weg in je groene kliko, dan helpen ze in ieder geval om de stank van de bak binnen de perken te houden.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van sinaasappelschilDe geneeskracht van sinaasappelschilWeggooien van sinaasappelschillen is zonde! Je gooit namelijk vitamine C weg als je schillen van sinaasappels weggooit.…
Maak zelf de klassieke Engelse sinaasappelmarmeladeMaak zelf de klassieke Engelse sinaasappelmarmeladeEen sneetje brood met echte Engelse marmelade. Velen vinden dat een traktatie, sommigen noemen het zelfs de 'hemel op aa…
Schillen en andere restproducten voor hergebruikSchillen en andere restproducten voor hergebruikVaak gooien we de schillen van een bepaalde groente- of fruitsoort weg en staan we er niet bij stil dat de schil in veel…
Oliebollen, tropisch of zoet gevuldNog een paar dagen en dan wordt het oude jaar weer met oliebollen en champagne uitgeluid. Oliebollen zijn lekker en makk…

Vitamine B12: waar zit het in en hoe herken je een tekort?Vitamine B12: waar zit het in en hoe herken je een tekort?Cobamaline of vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Deze…
Aantal calorieen in likeuren en sterke drankenAantal calorieen in likeuren en sterke drankenSterke drank bevat doorgaans veel calorieën doordat er veel alcohol en suiker in zit. Vooral drankjes met een hoog alcoh…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • (1) http://www.weetwatjeeet.nl/gifmeter/?method=results&presets=fruit_desc
  • (2) https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/fruit-is-gezond-behalve-als/
  • (3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_landbouw
  • (4) http://www.livestrong.com/article/401623-is-it-healthy-to-eat-orange-peels/
  • (5) http://www.hetkanwel.net/2014/12/27/sinaasappelschillen-dingen-die-je-kunt-doen-recycling/
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.