Cellulitis: Huidinfectie met rode en gezwollen huid

Cellulitis: Huidinfectie met rode en gezwollen huid Cellulitis is een veelvoorkomende huidinfectie veroorzaakt door bacteriën die de middelste laag van de huid, de dermis, en de daaronder liggende weefsels aantast. In sommige gevallen kunnen ook de spieren door de infectie worden getroffen. Kenmerkende symptomen zijn een rood, pijnlijk en gezwollen huidgebied, vaak vergezeld van koorts en algemeen ongemak. De behandeling omvat meestal pijnstilling en antibiotica. De vooruitzichten voor patiënten die worden behandeld zijn meestal goed; herstel vindt vaak binnen enkele dagen plaats. Wanneer cellulitis echter onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige complicaties.

Oorzaken van cellulitis

Cellulitis ontstaat door een infectie van de diepere onderhuidse lagen, meestal veroorzaakt door Streptococcus-bacteriën (streptokokken) en, minder vaak, door Staphylococcus-bacteriën (stafylokokken). Bij patiënten met diabetes mellitus of een verzwakt immuunsysteem kunnen gramnegatieve organismen of anaërobe bacteriën de oorzaak zijn. Meestal is er een duidelijke toegangspoort voor de infectie aanwezig, zoals een recente huidschram of een huidzweer op het onderbeen (ulcus cruris).

Risicofactoren voor cellulitis

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op cellulitis verhogen:

Symptomen van cellulitis: Rode, gezwollen en pijnlijke huid

Bij cellulitis ontwikkelt de patiënt meestal plotseling een warm, gevoelig en pijnlijk rood huidgebied (pijnlijke huiduitslag) dat kan uitbreiden naarmate de infectie zich verspreidt. Dit kan leiden tot een gezwollen bovenlip of een ontstoken vinger. De huid vertoont vaak een strak, glanzend en uitgerekt uiterlijk. In sommige gevallen kan er een huiduitslag rond de ogen optreden, of een andere getroffen regio. Kenmerken zoals stijfheid van de gewrichten, zwelling van het weefsel rondom het gewricht en haaruitval op de plaats van de infectie kunnen ook optreden. Blaren kunnen zich ontwikkelen, vooral wanneer de zwelling prominent aanwezig is. Vaak is het onderbeen aangetast en kan de infectie zich naar boven verspreiden. In sommige gevallen kan ook één zijde van het gezicht worden getroffen, wat kan leiden tot preseptale en orbitale cellulitis (infectie van de oogleden en omliggende weefsels). Patiënten voelen zich vaak algemeen onwel (malaise) en, bij ernstige of verspreide cellulitis, kunnen symptomen zoals hoge koorts, diarree, een snelle hartslag (tachycardie), snelle ademhaling (tachypneu), misselijkheid, braken, rillingen of bevingen, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, een warme huid, verwardheid en zweten optreden.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek merkt de arts meestal een rode, warme en gezwollen huid op. Soms kan er een afscheiding uit de huid komen door een ophoping van pus (abces), wat de huidinfectie verergert. Patiënten presenteren zich vaak met gezwollen lymfeklieren nabij het getroffen gebied. De arts kan de randen van de roodheid markeren met een pen en de ziekte enkele dagen volgen om te controleren of de roodheid verder uitbreidt. Het is ook belangrijk om de ruimten tussen de tenen te onderzoeken op de aanwezigheid van een schimmelinfectie.

Diagnostisch onderzoek

Bevestiging van de infectie gebeurt meestal door een bloedonderzoek, een cultuur van de vloeistof of het materiaal uit het getroffen gebied en/of een biopsie (een stukje weefsel wordt verwijderd en microscopisch onderzocht). Het kan moeilijk zijn om cellulitis te onderscheiden van erysipelas, een oppervlakkige infectie van de bovenste en onderhuidse huidlaag die zich kenmerkt door een goed gedefinieerde rand.

Differentiële diagnose

Er zijn verschillende aandoeningen die sterk op cellulitis lijken en die grondig onderzocht moeten worden om de juiste diagnose te stellen:

Behandeling van cellulitis met antibiotica

De behandeling van cellulitis bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica zoals fenoxymethylpenicilline (of erytromycine) en flucloxacilline. Indien de infectie wijdverspreid is, wordt de patiënt doorgaans intraveneus (via een ader) behandeld met antibiotica gedurende drie tot vijf dagen, gevolgd door minstens twee weken orale (via de mond) therapie. Het is ook essentieel om een mogelijke onderliggende oorzaak te behandelen. Pijnstillers zoals pijnstillers kunnen worden voorgeschreven. In sommige gevallen is het nodig om dood weefsel te verwijderen of het pus uit een abces af te voeren (draineren).

Prognose en herstel

Cellulitis verdwijnt meestal na het volgen van de antibioticakuur binnen enkele dagen. In sommige gevallen kan een langere behandeling nodig zijn, vooral bij ernstigere symptomen of bij patiënten met een chronische ziekte of een verzwakt immuunsysteem. Bij patiënten met een schimmelinfectie aan de voeten komt cellulitis vaak terug.

Complicaties van onbehandelde cellulitis

Wanneer cellulitis niet tijdig of effectief wordt behandeld, kunnen ernstige complicaties optreden, zoals:
  • Bloedvergiftiging (sepsis).
  • Een botinfectie (osteomyelitis).
  • Een onderbeenzweer.
  • Een ontsteking van de binnenkant van het hart (endocarditis).
  • Een ontsteking van de lymfevat(en), meestal veroorzaakt door bacteriën (lymfangitis).
  • Een schok.
  • Gangreen (afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid).
  • Gevoelloosheid van het gebied.
  • Meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een stijve nek).
  • Nierschade.

Preventie door goede hygiëne en zelfzorg

Om cellulitis te voorkomen, is het belangrijk om de huid te beschermen door het dragen van beschermende kleding bij werk- of sportgerelateerde activiteiten. Goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de voeten zijn eveneens essentieel. Het gebruik van bevochtigende lotions of zalven kan helpen om huidletsels te voorkomen. Nagels dienen op een correcte manier geknipt te worden en de huid eromheen moet met rust gelaten worden. Indien de huid toch beschadigd raakt, is het belangrijk om het huidletsel zorgvuldig te reinigen met water en zeep en hierop dagelijks een antibioticumcrème of -zalf aan te brengen. Beschadigde huid dient te worden afgedekt met een dagelijks te vervangen verband totdat een korstje is gevormd. Verder moet de patiënt alert zijn op tekenen van cellulitis zoals roodheid, pijn, afscheiding en koorts, en zo snel mogelijk een arts raadplegen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren)Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren)Ecthyma is een puistenvormende huidinfectie vergelijkbaar met impetigo (etterige huidontsteking), alleen zijn de wonden…
Nasale vestibulitis: Infectie in neus met pijn en zwellingNasale vestibulitis: Infectie in neus met pijn en zwellingDe nasale vestibule is het gebied direct binnen het neusgat, ook wel het voorste deel van de neusholte genoemd. Dit gebi…
Lymfangitis: Ontsteking lymfevat(en), meestal door bacteriënLymfangitis: Ontsteking lymfevat(en), meestal door bacteriënBij lymfangitis ontstaat een ontsteking van de lymfevaten (lymfekanalen). Deze aandoening is meestal een complicatie van…

Hidradenitis suppurativa: Chronische huidziekteHidradenitis suppurativa: Chronische huidziekteHidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte die vooral patiënten na de puberteit treft. De aandoening kenmerkt…
Darmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking (ontstoken darm): symptomen en behandelingDarmontsteking symptomen zijn buikpijn, (acute en ernstige) diarree, verlies van eetlust en braken. Darmontsteking staat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RafaelLopez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Geraadpleegd op 13 januari 2017:
  • Cellulitis, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1229
  • Cellulitis, Cellulitis, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1229
  • Cellulitis, http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/cellulitis#2
  • Cellulitis, http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/cellulitis#1
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/214222-differential-diagnoses#showall
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/214222-overview#showall
  • Overview, http://www.nhs.uk/conditions/Cellulitis/Pages/Introduction.aspx
  • Symptoms, http://www.nhs.uk/Conditions/Cellulitis/Pages/Symptoms.aspx
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.