Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren)

Ecthyma: Huidinfectie met puisten (zweren) Ecthyma is een puistenvormende huidinfectie vergelijkbaar met impetigo (etterige huidontsteking), alleen zijn de wonden dieper. Bacteriën veroorzaken deze huidletsels die slechts langzaam genezen en veelal een litteken achterlaten. Een goede hygiëne in combinatie met een antibioticakuur verlicht de symptomen en bespoedigt het herstelproces. Dit is eveneens belangrijk om soms ernstige complicaties te voorkomen.

Epidemiologie

Ecthyma treft patiënten van alle leeftijden, hoewel kinderen en ouderen vaker getroffen worden. De aandoening komt voornamelijk voor in warme en vochtige omgevingen, zoals in de tropen. Er is geen raciale of seksuele voorliefde voor deze aandoening. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ecthyma. Dit betreft patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), patiënten met neutropenie (verlaagd aantal neutrofielen (witte bloedcellen)), patiënten die immunosuppressieve geneesmiddelen (immunosuppressiva) gebruiken, patiënten met kanker, patiënten met AIDS/HIV, enzovoort. Kleine verwondingen en huidletsels zoals krassen, insectenbeten of dermatitis verhogen het risico op het ontwikkelen van ecthyma. De aandoening komt ook vaker voor bij patiënten die leven in slechte hygiënische omstandigheden, vooral in een drukbevolkte ruimte. Ondervoeding is eveneens een risicofactor. Onbehandelde impetigo kan ook uitmonden in ecthyma.

Oorzaken

Ecthyma wordt meestal veroorzaakt door een infectie met de streptococcus bacteriën (Streptococcus pyogenes). Soms worden stafylokokkenbacteriën (Staphylococcus aureus) verantwoordelijk gehouden voor deze huidinfectie. De bacteriële infectie begint vaak op beschadigde huid, zoals door een kras of insectenbeet. De infectie ontwikkelt zich meestal op de benen.

Risicofactoren

  • Verzwakt immuunsysteem
  • Diabetes mellitus
  • Neutropenie
  • Gebruik van immunosuppressiva
  • Kanker
  • AIDS/HIV
  • Kleine verwondingen en huidletsels
  • Slechte hygiëne en drukbevolkte leefomstandigheden
  • Ondervoeding
  • Onbehandelde impetigo

Symptomen

De symptomen verschijnen vaak als één enkel huidletsel, maar kunnen zich uitbreiden tot meerdere huidletsels door de bacteriële infectie. De patiënt met ecthyma ontwikkelt een blaasje of puist met een rode rand, gevuld met pus. Dit is vergelijkbaar met impetigo (bacteriële huidinfectie op gezicht en ledematen), die veroorzaakt wordt door dezelfde bacteriën, maar bij ecthyma verspreidt de infectie zich dieper in de huid. Nadat de puist verdwenen is, verschijnt een korzelige zweer. De korsten boven de huidzweer of zweren zijn harder en dikker dan bij impetigo. Deze huidletsels ontstaan vooral op de billen, dijen, benen, enkels en voeten. Af en toe ontstaan pijnlijke en gezwollen lymfeklieren. Ecthyma geneest langzaam en laat vaak een litteken achter.

Alarmsymptomen

  • Snelle verspreiding van huidletsels
  • Toenemende pijn
  • Koorts
  • Verhoogde zwelling en roodheid
  • Algemene malaise

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De dermatoloog (huidarts) voert een dermatologisch onderzoek uit. Vaak kan de diagnose ecthyma worden gesteld op basis van de klinische bevindingen.

Diagnostisch onderzoek

In zeldzame gevallen kan een laboratoriumspecialist de vloeistof uit een puist onderzoeken. Ook kan de arts een huidbiopsie uitvoeren, waarbij een weefselmonster naar het laboratorium wordt gestuurd voor verder onderzoek.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen vertonen symptomen die sterk lijken op die van ecthyma:

Behandeling

Zelfzorg

Het is nuttig om een propere doek in een mengsel van een half kopje witte azijn in een liter lauw water te plaatsen. Daarna bevochtigt de patiënt een kompres en brengt dit ongeveer tien minuten meerdere keren per dag aan op de grijs-gele korsten. Dit helpt de korsten van de zweer te verwijderen. Het gebruik van antiseptische zeep of waterstofperoxide kan verder herstel bespoedigen. Bovendien dient de patiënt het krabben te vermijden, bijvoorbeeld bij een insectenbeet.

Professionele medische zorg

De patiënt neemt antibiotica via de mond (orale antibioticakuur). Wanneer de diagnose vroeg wordt gesteld, kunnen lokale (op de huid aangebrachte) antibiotica worden voorgeschreven. Hierbij wordt enkel het getroffen gebied behandeld. Bij ernstige infecties kan de arts intraveneuze antibiotica voorschrijven (antibiotica via een ader).

Prognose

Ecthyma geneest meestal met de juiste behandeling, maar de genezing kan traag zijn. Littekenvorming is vaak een gevolg van de aandoening. Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties en uitgebreide infecties te voorkomen.

Complicaties

Complicaties van ecthyma omvatten:

Preventie

De preventie van ecthyma richt zich voornamelijk op het verbeteren van de hygiëne en het vermijden van huidbeschadiging. Dit omvat:

Regelmatig handen wassen en huidreiniging
Behandelen van huidletsels en verwondingen
Vermijden van krabben en het beschermen van de huid tegen insectenbeten
Het verbeteren van algemene hygiënische omstandigheden, vooral in drukbevolkte of onhygiënische leefomstandigheden

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf is een virale huidinfectie waarbij mensen klachten ervaren na het in contact komen met geïnfecteerde dieren of voorw…
Buruli ulcus: Bacteriële huidinfectie met zwelling en zwerenBuruli ulcus: Bacteriële huidinfectie met zwelling en zwerenEen buruli-ulcus - ook gekend als een burulizweer - is een ernstige chronische bacteriële huidinfectie, die mogelijk gep…
Krentenbaard (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelingKrentenbaard (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelingKrentenbaard symptomen bestaan uit bloederige of honinggele korstjes. Ook kunnen er blaren ontstaan. Krentenbaard is een…
Lymfangitis: Ontsteking lymfevat(en), meestal door bacteriënLymfangitis: Ontsteking lymfevat(en), meestal door bacteriënBij lymfangitis ontstaat een ontsteking van de lymfevaten (lymfekanalen). Deze aandoening is meestal een complicatie van…

Jeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormJeuk en branderig gevoel huid door huidschimmel of ringwormEen schimmelinfectie van de huid wordt ook wel mycose genoemd. Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, nagels of ha…
Syndroom van Ellis-Van Creveld: BotaandoeningSyndroom van Ellis-Van Creveld: BotaandoeningHet syndroom van Ellis-Van Creveld is een erfelijke botaandoening waardoor de patiënt een kort gestalte, een smalle bors…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 20 juli 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1052279-differential-diagnoses#showall , geraadpleegd op 20 juli 2016
  • Ecthyma, http://patient.info/doctor/ecthyma, geraadpleegd op 20 juli 2016
  • Ecthyma, http://umm.edu/health/medical/ency/articles/ecthyma, geraadpleegd op 20 juli 2016
  • Ecthyma, http://www.dermnetnz.org/bacterial/ecthyma.html, geraadpleegd op 20 juli 2016
  • Ecthyma, http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/etxt/Ecthyma.htm, geraadpleegd op 20 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.