Gangreen: Afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid

Gangreen: Afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid Gangreen (gangraena) is een ernstige aandoening waarbij lichaamsweefsel afsterft. Dit gebeurt meestal in de extremiteiten zoals handen of voeten en wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstofrijk bloed als gevolg van een onderliggende ziekte, verwonding of infectie. Symptomen zijn onder meer veranderingen in de huidskleur en een koele huid, waarbij pijn soms aanwezig is. Zonder behandeling kan gangreen leiden tot de dood, waardoor spoedbehandeling noodzakelijk is. Dit omvat vaak het verwijderen van dood weefsel en soms het amputeren van een ledemaat om verdere verspreiding van weefselsterfte te voorkomen. Door enkele preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op het ontwikkelen van gangreen aanzienlijk worden verminderd.

Soorten en oorzaken van gangreen

Gangreen ontstaat altijd door een verlies van bloedtoevoer naar een specifiek gebied, wat resulteert in onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen voor het weefsel, en uiteindelijk weefselsterfte.

Droog gangreen

Droog gangreen, ook wel mummificatie genoemd, ontstaat door een geleidelijk verlies van bloedtoevoer naar de weefsels. Dit type gangreen wordt vaak geassocieerd met aandoeningen zoals auto-immuunaandoeningen, atherosclerose (slagaderverkalking), diabetes mellitus (suikerziekte), vaataandoeningen, en de ziekte van Raynaud (die leidt tot veranderingen in huidskleur bij kou en pijn). Droog gangreen ontwikkelt zich langzamer dan nat gangreen en treft meestal de handen en voeten. De huid wordt droog, verschrompeld, donker van kleur (variërend van bruin tot paarsachtig blauw) en voelt koel of koud aan. Er treedt geen daadwerkelijke rotting op. Infecties zijn meestal afwezig bij droog gangreen, hoewel deze vorm kan overgaan in nat gangreen bij ontwikkeling van een bacteriële infectie.

Nat gangreen

Nat gangreen, of vochtige gangreen, wordt gekenmerkt door zwelling van de huid en de vorming van blaren die kunnen barsten en pus kunnen lekken. Dit type gangreen ontstaat vaak door een infectie van dood weefsel als gevolg van een ernstige verwonding (zoals brandwonden, bevriezing of trauma). De bloedtoevoer naar het getroffen gebied wordt snel onderbroken, wat weefselsterfte en een verhoogd risico op infectie door bacteriën met zich meebrengt. Nat gangreen verspreidt zich snel en is levensbedreigend zonder onmiddellijke behandeling. Gasgangreen (clostridiale myonecrose) is een bijzonder virulente vorm van nat gangreen die meestal ontstaat uit slecht gereinigde wonden en kan ook het gevolg zijn van een operatie waarbij de bloedtoevoer is beschadigd.

Inwendig gangreen

Inwendig gangreen verwijst naar een blokkade van de bloedtoevoer naar een intern orgaan, vaak gerelateerd aan een geïnfecteerd orgaan zoals de appendix (appendicitis) of de dikke darm (colitis). Deze blokkade kan leiden tot ernstige schade aan spieren en organen.

Gangreen van Fournier

Gangreen van Fournier is een zeldzame aandoening veroorzaakt door een infectie in het genitale gebied, waarbij mannen vaker getroffen worden dan vrouwen. Indien de infectie in de bloedbaan terechtkomt, kan sepsis (bloedvergiftiging) optreden, wat levensbedreigend kan zijn.

Roken is een risicofactor voor gangreen / Bron: Geralt, PixabayRoken is een risicofactor voor gangreen / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren voor gangreen

Risicofactoren voor gangreen omvatten:

Symptomen: Wijzigingen aan de huid

Droog en nat gangreen

Bij droog gangreen verandert de kleur van het aangetaste gebied van rood naar zwart, terwijl bij nat gangreen de huid opzwelt en gaat stinken. Er kan een glanzend uiterlijk ontstaan en de huid kan afschilferen, met een duidelijke scheiding tussen de zieke en gezonde huid. In de beginfase kan pijn aanwezig zijn, maar later kan er een verlies van gevoel en verminderde mobiliteit van het aangetaste lichaamsdeel optreden. Het getroffen gebied voelt koud aan en de polsslag in de slagaders kan ontbreken.

Gasgangreen

Gasgangreen vertoont alle symptomen van gangreen, maar met een bijzonder snelle verspreiding van de infectie. De huid wordt pijnlijk gezwollen, begint bleek en verkleurt naar rood, brons en uiteindelijk zwartachtig groen. Er kunnen blaren ontstaan gevuld met bruinrode vloeistof. Bij drainage of lekkage van pus verschijnt een stinkende bruinrode of bloederige vloeistof (sero-angineuze afscheiding). Bij lichamelijk onderzoek kan een knetterend geluid (crepitus) worden gehoord, veroorzaakt door gas onder de huid (subcutaan emfyseem). De bacteriën produceren toxisch gas dat de necrose snel verspreidt, waardoor gasgangreen uiterst ernstig en levensbedreigend is.

Inwendig gangreen

Inwendig gangreen van organen gaat niet altijd gepaard met externe tekenen, maar kan leiden tot symptomen zoals septische shock en andere complicaties, waaronder:

Een bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

De arts begint met een lichamelijk onderzoek en neemt een medische geschiedenis af om symptomen en mogelijke blootstellingen aan infecties of trauma te identificeren. Het onderzoek richt zich ook op tekenen van shock. Diagnostische tests zijn nodig om het type en de omvang van de necrose te bepalen en om gasgangreen te detecteren of uit te sluiten:
  • een bloedonderzoek, een weefselonderzoek en een analyse van eventuele afscheidingen om bacteriële infecties te identificeren
  • een MRI-scan en CT-scan om de mate van spierbetrokkenheid te bepalen
  • een röntgenfoto om gasbellen in spierweefsel te onthullen

Chirurgie kan nodig zijn om de omvang van de necrose te onderzoeken en weefselmonsters te verkrijgen. Soms is een chirurgische verwijdering van dood weefsel (chirurgisch debridement) ook een onderdeel van de behandeling.

Behandeling

De behandeling van gangreen hangt af van het type, de locatie en de omvang van het zieke weefsel. Onmiddellijke medische hulp is essentieel. Gasgangreen is dodelijk zonder behandeling, maar andere vormen van gangreen kunnen ook ernstige complicaties veroorzaken zonder tijdige behandeling.

De behandeling omvat doorgaans:

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie ondersteunt chirurgische ingrepen en antibiotica. Een hyperbare kamer met hoge zuurstofdruk verbetert de zuurstoftoevoer naar de wonden. Het hoge zuurstofniveau verzadigt het bloed en bevordert de genezing van stervend weefsel. Tevens vermindert zuurstoftherapie de groei van bacteriën die slecht gedijen in een zuurstofrijke omgeving. De behandeling vindt plaats in een drukkamer waar de patiënt zuivere zuurstof inademt bij 2,5 maal de normale luchtdruk gedurende 30 tot 120 minuten. Vaak zijn twintig of meer sessies nodig. Mogelijke bijwerkingen zijn drukgerelateerd trauma aan de oren of neus en tijdelijke bijziendheid.

Madentherapie

Madentherapie speelt nog steeds een rol in de moderne geneeskunde door op een niet-chirurgische manier dood weefsel te verwijderen. Steriele maden worden op de wond geplaatst en consumeren het dode en geïnfecteerde weefsel zonder het gezonde weefsel te beschadigen. Ze helpen ook bij het bestrijden van infecties en versnellen de genezing door stoffen vrij te maken die bacteriën doden.

Onderliggende oorzaken

Om herhaling van gangreen te voorkomen, moet de arts de oorzaak van de blokkade in de bloedtoevoer vaststellen en de onderliggende aandoening behandelen. Vaak is vasculaire chirurgie, zoals bypasschirurgie of angioplastiek, nodig om de bloedstroom te herstellen. In sommige gevallen kan medicatie ingezet worden om bloedstolsels te voorkomen.

Prognose

Gangreen is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische behandeling vereist. Patiënten met droge gangreen hebben meestal een goede kans op volledig herstel dankzij tijdige behandeling, maar gangreen met infectie kan levensbedreigend zijn. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op herstel.

Complicaties

Wanneer de infectie van gangreen in de bloedbaan terechtkomt, kan sepsis (bloedvergiftiging) optreden, wat kan leiden tot een septische shock en onbehandeld fataal kan zijn. Symptomen van sepsis omvatten:

Preventie van weefselversterf

Enkele maatregelen om het risico op gangreen te verminderen zijn:
  • blootstelling aan langdurige kou vermijden en letten op tekenen van bevriezing
  • chemische preparaten voor thuisgebruik vermijden voor likdoorns, eelt en ingroeiende teennagels
  • dagelijks controleren op tekenen van snijwonden, huidzweren, roodheid, zwelling, huidbreuken of afscheiding op de voeten
  • wonden schoonhouden door ze te wassen met milde zeep en warm water, tussen de tenen te reinigen en ze droog te houden
  • jaarlijks een gezondheidstest ondergaan
  • goed passend schoeisel dragen
  • lichaamsgewicht onder controle houden om suikerziekte, vaataandoeningen en langzame wondgenezing te voorkomen
  • niet op blote voeten buiten lopen of geen schoenen zonder sokken dragen
  • op zoek gaan naar dringende medische hulp als de huid bleek, hard, koud en gevoelloos is of als er kleurveranderingen optreden
  • stoppen met roken
  • bij diabetische neuropathie regelmatig controleren op wondjes, vooral aan de voeten

Risicopatiënten worden aangeraden regelmatig een podoloog te bezoeken voor voetverzorging om het risico op gangreen te verlagen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gangreen of koudvuurGangreen of koudvuurBij gangreen is er sprake van rotting van het weefsel. Gangreen wordt ook wel koudvuur genoemd. Het komt voor wanneer er…
Gangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen is geen besmettelijke ziekte maar een aandoening waarbij levend weefsel vervalt en zelfs kan afsterven omdat de…
Loopgraafvoet: Voetpijn door blootstelling aan kou en vochtLoopgraafvoet: Voetpijn door blootstelling aan kou en vochtEen loopgraafvoet is een voetaandoening veroorzaakt door langdurige blootstelling aan vochtige, koude omstandigheden zon…
Acatalasemie: Ernstig tekort aan catalase met mondzwerenAcatalasemie: Ernstig tekort aan catalase met mondzwerenAcatalasemie is een zeldzame genetische aandoening waarbij een patiënt een ernstig tekort heeft aan het enzym catalase.…

Draadvormige wratten (filiforme wratjes): BehandelingenDraadvormige wratten (filiforme wratjes): BehandelingenFiliforme (draadvormige) wratten zijn meestal huidkleurige, vlezige, dunne, goedaardige wratten die draadvormige uitstee…
Acute bronchitis: symptomen, oorzaak en behandelingAcute bronchitis: symptomen, oorzaak en behandelingBij bronchitis wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bronchitis. Chronische bronchitis wordt (samen m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Fisher Rare Book Library, UofT, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 6 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Gangrene : Symptoms, Causes , Diagnosis and Management, https://www.aimu.us/2017/08/30/gangrene-symptoms-causes-diagnosis-and-management/
  • Gangrene, https://medlineplus.gov/gangrene.html
  • Gangrene, https://www.healthline.com/health/gangrene
  • Gangrene, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/gangrene-causes-symptoms-treatments#1
  • Gangrene: Causes & Symptoms, https://www.organicfacts.net/gangrene-symptoms-causes.html
  • Gangrene: Causes, Symptoms, Treatment And Prevention, https://www.modasta.com/health-a-z/gangrene/
  • What are the Types Of Gangrene?, https://www.epainassist.com/infections/what-are-the-types-of-gangrene
  • What you need to know about gangrene, https://www.medicalnewstoday.com/articles/158770.php
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.