Draadvormige wratten (filiforme wratjes): Behandelingen

Draadvormige wratten (filiforme wratjes): Behandelingen Filiforme (draadvormige) wratten zijn meestal huidkleurige, vlezige, dunne, goedaardige wratten die draadvormige uitsteeksels bezitten. De lange wratjes treffen patiënten die geïnfecteerd zijn door het humaan papillomavirus. Filiforme wratjes ontwikkelen zich vooral op het gezicht. De wratten veroorzaken geen pijn of ongemak en zijn meestal onschadelijk. De lelijke wratjes zijn echter zeer besmettelijk. Het laten verwijderen van de wratten voorkomt de verspreiding en verbetert het cosmetisch resultaat. Thuis wratjes verwijderen veroorzaakt mogelijk complicaties, dus patiënten gaan best steeds naar een arts om de gezwelletjes te laten verwijderen.

Synoniem van filiforme wrat

Een andere benaming voor een draadvormige / filiforme wrat is ‘verruca filiformis’. Mensen bestempelen de wratten soms ook als ‘stengelvormige wratten’ omdat de lange wrat met een zichtbare basis en een slanke structuur vrij lang kan groeien.

Het delen van handdoeken verhoogt de kans op een besmetting met HPV / Bron: Pexels, PixabayHet delen van handdoeken verhoogt de kans op een besmetting met HPV / Bron: Pexels, Pixabay

Oorzaken van draadvormige wratten

Filiforme wratten zijn het gevolg van een infectie door een stam van het humaan papillomavirus (HPV). De infectie veroorzaakt een snelle rijping van de bovenste huidlaag, wat de ontwikkeling van de wratjes veroorzaakt. De verschillende stammen van HPV die verantwoordelijk zijn voor de wratten zijn 1, 2, 4, 27 en 29. Ze groeien en vermenigvuldigen zich meestal in vochtige huidgebieden. Filiforme wratten zijn uiterst besmettelijk. De verspreiding van het virus is mogelijk via diverse manieren:
 • contact met of blootstelling aan besmette oppervlakken (bijvoorbeeld deurknoppen, gebieden rond een zwembad, douchevloeren, …)
 • het aanraken of dragen van kleding van een patiënt met draadvormige wratten
 • het aanraken van een wrat
 • het delen van besmette handdoeken of andere persoonlijke hygiëne-objecten

Risicofactoren

Patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoeliger voor HPV-infecties. Een vochtige en warme huid vormt eveneens een risicofactor. Elke snijwonde, breuk of kneuzing in de huid verhoogt tot slot het risico op een HPV-infectie omdat het virus dan gemakkelijker in de huid kan binnendringen.

Symptomen: Jeuk en bloedingen aan gezicht

Het gezicht is het vaakst aangetast door de filiforme wratjes, waardoor vaak sprake is van ‘gezichtswratten”. Vooral de lippen, de oogleden, de neus en de nek zijn aangetast, maar soms zijn ook de benen of andere gebieden aangetast. Het huidgezwel en de bijbehorende infectie migreren zich vaak naar andere lichaamsdelen. De wratjes komen ook vaak voor in huidplooien of gebieden waar huidwrijving is. Tot slot komen de gezwelletjes meestal geïsoleerd voor en niet in clusters (groepjes).

De wratten zijn meestal bruin, roze of geelachtig, maar wratten op het gezicht hebben vaak dezelfde kleur als het gezicht (huidkleurig). De wratjes zijn niet pijnlijk op het gezicht, maar op gebieden waar huidwrijving is, ontstaat wel irritatie en pijn. De huid rondom de gezwellen is vaak extreem jeukend. Jeuk komt vaker voor als de infectie verergert en zich langzaam verspreid. Soms bereiken de wratten een abnormaal lange lengte. Filiforme wratten in een vergevorderd stadium gaan soms bloeden. Door de gebarsten huid en gebroken huid ontstaat tevens een langzamere wondgenezing.

Behandelingen van draadvormige wratten

Filiforme wratten verdwijnen vaak na verloop van tijd vanzelf, maar door het cosmetische uiterlijk verkiezen veel patiënten een behandeling. Gezichtswratten zijn meestal moeilijker te behandelen dan draadvormige wratjes op andere lichaamsgebieden. Ook bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van een chronische ziekte of aandoeningen zoals hiv of aids, is het lastiger om de draadvormige wratten te verwijderen.

Cantharidine

Cantharidine is vergelijkbaar met cryotherapie. Hierbij plaatst de arts een chemische stof op de huid waardoor een blaar ontstaat onder de wrat. Nadat de blaar is opgedroogd, verwijdert arts het dode weefsel van de wrat.

Cryotherapie

De draadvormige wratten bevriest de arts soms oor het gebruik van vloeibare stikstof (cryotherapie). Één tot vier cryotherapiesessies over een periode van een paar weken zijn nodig om zich te ontdoen van alle sporen van draadvormige wratten.

Excisie

De arts snijdt of scheert draadvormige wrat weg met behulp van een scalpel. De arts moet dit soms meermaals herhalen om de effectiviteit te vergroten.

Salicylzuur

De arts plaatst salicylzuur op het draadvormige wratje. Dit zuur irriteert de huid en activeert het immuunsysteem om witte bloedcellen naar het gebied te sturen om de irritatie te bestrijden. De witte bloedcellen gaan tijdens dit bestrijdingsproces ook het virus uit de weg ruimen.

Topische crèmes

Artsen schrijven vaak topische (op de huid aangebrachte) crèmes voor die 5-fluorouracil, imiquimod of benzoylperoxide bevatten, waardoor het gemakkelijk is om wratten van de huid te verwijderen.

Wegbranden

Sommige wratjes behandelt de arts met een kleine chirurgische ingreep. Hij gebruikt hierbij een laser of elektrische stroom (elektrocauterisatie) om de wrat weg te branden. Een litteken is mogelijk op de plaats waarop de wrat aanwezig was.

Andere behandelingen

Voor wratten die niet reageren op de bovenstaande methoden, zijn laserbehandelingen, chemische peelings of immunotherapie nog mogelijke behandelingsmogelijkheden.

Prognose van draadvormige wratjes

Filiforme wratten zijn goedaardig en veroorzaken zeer zelden complicaties. Ze verdwijnen vaak zonder behandeling. Deze wratten zijn echter zeer besmettelijk en veroorzaken irritatie zoals een jeukend gevoel. Veel patiënten kiezen voor een medische behandeling om filiforme wratten te verwijderen.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie

Gezonde niet-geïnfecteerde patiënten zijn dankzij een HPV-vaccin in staat om de infectie te voorkomen. Ook is het belangrijk om een condoom te gebruiken bij het uitvoeren van seksuele activiteiten.

Een patiënt met HPV verlaagt het risico om infecteren te infecteren door:
 • de handen grondig en vaak te wassen, vooral na het aanraken van wratten (goede handhygiëne)
 • de huid rond wratten schoon en droog te houden
 • een aangetast gebied te bedekken met een verband
 • niet te pulken aan de wratten

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verruca filiformis: wratten in het gezicht verwijderenVerruca filiformis: wratten in het gezicht verwijderenWratten zijn een bijna universeel probleem. Ze zitten soms op lastige plekken en worden als cosmetisch storend ervaren,…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…

Inspanningshoofdpijn: Hoofdpijn tijdens of na bewegingInspanningshoofdpijn: Hoofdpijn tijdens of na bewegingInspanningshoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn waarbij patiënten hoofdpijn ervaren tijdens of na een zware trai…
Gangreen: Afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huidGangreen: Afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huidGangreen (gangraena) is een ernstige aandoening waarbij lichaamsweefsel (van meestal de handen of voeten) afsterft. Dit…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 6 augustus 2018:
 • A.Vogel Talks Filiform Warts, https://www.avogel.co.uk/health/skin/warts/filiform-warts/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Filiform Wart, http://healthylifemed.com/filiform-wart/
 • Filiform wart, http://www.webdicine.com/filiform-wart.html
 • Filiform Warts: Causes, Symptoms, Treatment, Home Remedies, Is it Contagious, https://www.epainassist.com/skin/filiform-warts
 • What Is a Filiform or Digitate Wart?, https://www.skincareguide.com/article/skin-conditions/warts/what-is-a-filiform-or-digitate-wart
 • What to know about filiform warts, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321345.php
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.