Oogwratten: Wratjes aan of rond oog door virus

Oogwratten: Wratjes aan of rond oog door virus Het humaan papillomavirus is bij vrijwel alle mensen wereldwijd aanwezig en veroorzaakt bij de aanwezigheid van een zwak immuunsysteem kleine wratten, soms ook rond de oogstructuren. Deze oogwratjes vereisen een professionele medische behandeling omdat anders ernstige problemen ontstaan met het gezichtsvermogen. De behandeling van een snel besmettelijke oogwrat gebeurt meestal niet met zuur of andere bijtende stoffen wat normaal gezien wel gebruikelijk is bij het verwijderen van wratten op andere plaatsen. De bijtende stof dringt anders snel het oog binnen wat leidt tot ernstige of zelfs permanente schade aan het oog wat leidt tot een verminderd gezichtsvermogen. Enkele thuisbehandelingen zijn wel mogelijk bij oogwratten om zo professionele medische hulp te vergemakkelijken.

Oorzaak van wratten rond de ogen: Virus

Alle wratten, dus ook oogwratten, zijn het gevolg van een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus bevindt zich eigenlijk letterlijk en is zeer besmettelijk. Dit virus komt heel snel bij mensen terecht, net zoals het krijgen van een verkoudheid. De verspreiding gebeurt van persoon tot persoon of bij het aanraken van een besmet voorwerp. Heel veel mensen hebben echter een immuniteit ontwikkeld voor de verschillende virusstammen waaraan ze blootgesteld zijn en ontwikkelen nooit een wratje. Wanneer het virus in het lichaam zit, blijft het soms jarenlang onzichtbaar aanwezig, zonder symptomen te veroorzaken. Maar het virus activeert mogelijk wanneer het immuunsysteem verzwakt (verzwakt immuunsysteem). En dan verspreidt het zich mogelijk snel naar de ogen.

Soorten oogwratten

Oogwratten bestaan in verschillende vormen. Zowel filiforme (draadvormige), gewone als platte wratten zijn mogelijk rond de ogen.

Filiforme wratten

Filiform is de medische term voor ‘draadvormig’. Een wrat op het ooglid is vrijwel steeds een filiforme wrat. Deze meestal pijnloze wratjes zijn vaak langwerpiger in vorm dan andere soorten wratten. Sommige wratjes zijn lang en hangen dan over de oogleden. Eén wrat of clusters (groepjes) van wratten ontwikkelen zich aan de ogen. De wratten jeuken waardoor patiënten snel gaan krabben en bloedingen ontstaan. Door deze krabletsels en bloedingen ontstaan mogelijk sneller secundaire infecties. Krabben is bijgevolg uit den boze.

Gewone huidwrat

Een gewone huidwrat heeft is huidkleurig en voelt ruw aan. Ze komen meestal niet voor op de oogleden, maar soms bevinden ze zich wel in de buurt van het oog, namelijk aan de zijkant of in het binnenste deel van de neusbrug. Soms worden gewone huidwratten erg groot en daarom is zeker een medische behandeling vereist.

Platte wrat

Platte wratten verschijnen het vaakst bij kinderen en tieners. Deze erg kleine wratten zijn meestal in clusters aanwezig. De kleur varieert van huidkleurig tot een iets donkerdere kleur dan de omringende huid. De platte wratten zijn meestal te vinden op de armen, de handen en de nek, maar de mond en het ooggebied is ook vaak getroffen.

Locatie van wratjes aan het oog

Op het oog

Een wratje dat zich echt op het oog zelf bevindt, is gekend als een ‘conjunctivaal papilloom’. Dit klein bloemkoolvormig wratje groeit direct op het slijmvlies en bedekt hierdoor het oog en de oogleden.

Onder het oog

Als de wrat onder het oog ligt, is het net als alle andere wratten rond het oog aanbevolen om medische hulp in te roepen. Soms treedt trouwens toch schade op aan de gevoelige zenuwen onder het oog bij een verkeerd gebruik van een bijtend middel. De huid onder het oog is ook erg dun en breekbaar en daarom zeer vatbaar voor littekens.

In de buurt van de ogen

Wratten die dicht bij de ogen liggen, maar niet direct op het ooggebied, zijn meestal platte wratten of gewone wratten. De hersteltijd van platte wratten bedraagt soms meerdere maanden maar meestal verdwijnen ze wel spontaan. Wanneer de wratten zich niet te dicht bij de oogstructuren bevinden, mag de patiënt wel zelf mildere wratbehandelingen toepassen, maar hij moet wel strenge voorzorgsmaatregelen nemen. Bij twijfel is het standaard nodig om een arts te raadplegen.

Behandeling oogwratjes: Altijd medische zorg nodig

Gevoelige oogstructuren vereisen professionele hulp

De patiënt mag niet zelf proberen een oogwratje weg te snijden, te bevriezen of weg te branden, want de zeer gevoelige oogstructuren lopen hierbij zeer snel (permanente) schade op. Wratjes rond de ogen zijn vrijwel steeds goed te behandelen door een arts. Harde thuisbehandelingen voor het verwijderen van wratten rond de ogen (zoals bijvoorbeeld met salicylzuur) zijn met andere woorden onnodig en ook volledig onbetrouwbaar. Bovendien is medische hulp nodig omdat het HPV-virus eveneens soms oogtumoren (in het oogbindvlies) veroorzaakt. De arts verwijdert oogwratjes met behulp van lasertherapie, elektrocauterisatie (verbranden met warmte), chirurgische verwijdering of bevriezing (cryotherapie). Hiervoor kijkt hij goed naar de locatie en grootte van het wratje, want niet altijd is elke techniek toepasbaar.

Persoonlijke voorwerpen mogen niet gedeeld worden / Bron: Pexels, PixabayPersoonlijke voorwerpen mogen niet gedeeld worden / Bron: Pexels, Pixabay
Besmetting voorkomen
Wratten op of rond de ogen zijn net als gewone wratten besmettelijk. Het is bijgevolg belangrijk om de wrat nooit aan te raken. Gebeurt dit toch, dan is het nodig om de handen onmiddellijk daarna met water en zeep te wassen. Op die manier voorkomt de patiënt dat de infectie zich verspreidt naar het andere oog of naar anderen. Verder mag de patiënt geen persoonlijke voorwerpen zoals servetten, handdoeken, scheerapparaten enzovoort delen met anderen ter voorkoming van de virale infectie.

Zelfzorgtips bij oogwratten

Medische hulp is altijd nodig maar soms helpen enkele huishoudmiddeltjes om wratten te verkleinen en de medische behandeling zo te vergemakkelijken.
  • Ducttape: Ducttape toepassen op een gebied rond de ogen en dit dagelijks vervangen, irriteert de huid waar het virus zich bevindt waardoor de wrat sneller loskomt. Het is evenwel niet de bedoeling om ducttape over de wimpers of de gevoelige huid te plaatsen. Ook moet de patiënt rustig de ducttape verwijderen en weer vervangen. Het duurt circa drie weken vooraleer het wratje stilaan begint los te laten.
  • Knoflook: Knoflook is een natuurlijk antiviraal middel. Het stimuleert het immuunsysteem te om het virus af te weren. Knoflook eten en knoflook (teentjes of sap) aanbrengen op de wrat zijn mogelijk.
  • Warm water: De wratten en de omgeving rond de wratten in 10 tot 25 minuten onderdompelen in warm water of gedurende 10 tot 25 minuten een warm kompres aanbrengen voor het oog, doet eveneens het wratje verkleinen of verdwijnen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…

Bloedneus: wat te doen om bloedneus te stoppen & behandelingBloedneus: wat te doen om bloedneus te stoppen & behandelingEen bloedneus (epistaxis) komt relatief vaak voor. Het neusslijmvlies is dun en vrij kwetsbaar en er lopen veel bloedvaa…
Gezwollen enkels en voeten: Oorzaken en behandelingenGezwollen enkels en voeten: Oorzaken en behandelingenIn een aantal omstandigheden treedt een zwelling van de enkels en voeten op. Veelal gebeurt dit door omgevingsfactoren,…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 augustus 2017:
  • Causes Of Warts On Eyelid: 5 Home Remedies for Warts Removal, http://www.tandurust.com/infections/warts-on-eyelids-causes-treatment.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Remove Scalp Warts, http://www.livestrong.com/article/275567-how-to-remove-scalp-warts/
  • I Have Warts on My Eye, What Should I Do?, http://moleremovalat.com/face-warts/eye.html#When_You_Have_Eye_Warts
  • What Causes Warts Around Eyes? Home Remedies To Get Rid Of Warts, http://www.simple-remedies.com/home-remedies/warts/warts-around-the-eyes-remedies.html
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.