Oogwratten: Wratjes aan of rond oog door virus
Het humaan papillomavirus (HPV) is wereldwijd bij vrijwel alle mensen aanwezig. Bij een verzwakt immuunsysteem kan dit virus kleine wratten veroorzaken, waaronder ook rond de ogen. Deze oogwratjes vereisen vaak professionele medische behandeling, omdat onbehandelde wratjes ernstige problemen met het gezichtsvermogen kunnen veroorzaken. De gebruikelijke behandeling met zuur of andere bijtende stoffen, die vaak effectief is voor wratten op andere lichaamsdelen, is niet geschikt voor oogwratten. Deze bijtende stoffen kunnen namelijk snel in het oog terechtkomen en ernstige of zelfs permanente schade aan het gezichtsvermogen veroorzaken. Enkele thuismethoden kunnen wel helpen bij het verlichten van oogwratten en het vergemakkelijken van professionele medische hulp.
Oorzaken van wratten rond de ogen: Virusinfectie
Alle
wratten, inclusief oogwratten, ontstaan door een infectie met het
humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is zeer
besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon, vergelijkbaar met een
verkoudheid. De
verspreiding gebeurt door direct contact met een besmet persoon of door het aanraken van besmette voorwerpen. Hoewel veel mensen een immuniteit ontwikkelen tegen verschillende virusstammen, kunnen sommige mensen wratten ontwikkelen, vooral wanneer hun immuunsysteem verzwakt is (
verzwakt immuunsysteem). Het virus kan lange tijd onopgemerkt aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken, maar kan activeren wanneer de afweer verzwakt is en zich dan snel verspreiden naar de ogen.
Soorten oogwratten
Oogwratten kunnen verschillende vormen aannemen. De drie meest voorkomende types zijn filiforme (draadvormige) wratten, gewone wratten en
platte wratten.
Filiforme wratten
Filiforme wratten, de medische term voor 'draadvormig', komen vaak voor op de oogleden. Deze meestal pijnloze wratten hebben een langwerpige vorm en kunnen over de oogleden hangen. Ze kunnen enkelvoudig voorkomen of in clusters. Door jeuk kunnen patiënten gaan krabben, wat leidt tot bloedingen en verhoogt het risico op secundaire infecties. Krabben moet absoluut worden vermeden om verdere complicaties te voorkomen.
Gewone huidwratten
Gewone huidwratten zijn huidkleurig en voelen ruw aan. Ze komen meestal niet voor op de oogleden, maar kunnen zich wel in de buurt van het oog bevinden, bijvoorbeeld aan de zijkant of in het binnenste deel van de neusbrug. Gewone huidwratten kunnen aanzienlijk groeien en vereisen vaak medische behandeling.
Platte wratten
Platte wratten verschijnen vooral bij kinderen en tieners. Deze kleine wratten komen vaak in clusters voor en variëren in kleur van huidkleurig tot iets donkerder dan de omliggende huid. Platte wratten bevinden zich meestal op de armen,
handen en nek, maar kunnen ook rond de mond en het ooggebied voorkomen.
Locatie van wratjes rond het oog
Op het oog
Een wrat die zich op het oog zelf bevindt, staat bekend als een ‘conjunctivaal papilloom’. Dit kleine, bloemkoolvormige wratje groeit direct op het slijmvlies en bedekt zowel het oog als de oogleden.
Onder het oog
Wanneer een wrat onder het oog zit, is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Het verkeerd gebruik van bijtende middelen kan schade veroorzaken aan de gevoelige zenuwen onder het oog en de dunne, breekbare huid kan gemakkelijk littekens (
littekens) oplopen.
In de buurt van de ogen
Wratten die dicht bij de ogen liggen maar niet direct op het oog zelf, zijn meestal platte of gewone wratten. Platte wratten kunnen enkele maanden aanhouden, maar verdwijnen vaak spontaan. Als de wratten niet direct bij de oogstructuren zitten, kunnen patiënten milde behandelingen proberen, maar moeten ze altijd voorzichtig zijn en bij twijfel een arts raadplegen.
Wanneer naar de arts te gaan
Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen bij:
- Oogwratten die zich snel verspreiden of pijnlijk worden.
- Wratten die zichtproblemen veroorzaken of de functie van het oog beïnvloeden.
- Het optreden van nieuwe symptomen zoals veranderingen in het gezichtsvermogen of bloedingen.
- Bij twijfel over de aard of behandeling van de wratten.
Vroege diagnose en behandeling zijn cruciaal om ernstige complicaties en blijvende schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.
Behandeling van oogwratjes: Professionele medische zorg is cruciaal
Gevoelige oogstructuren vereisen professionele behandeling
Zelf proberen een oogwratje weg te snijden, te bevriezen of weg te branden is gevaarlijk en kan leiden tot ernstige, permanente schade aan de gevoelige oogstructuren. Wratten rond de ogen worden doorgaans veilig behandeld door een arts. Harde thuismethoden, zoals het gebruik van salicylzuur, zijn onbetrouwbaar en kunnen schadelijk zijn. Medische hulp is essentieel omdat het HPV-virus soms
oogtumoren kan veroorzaken, zoals tumoren op het
oogbindvlies. Artsen kunnen oogwratjes verwijderen met lasertherapie, elektrocauterisatie (verbranden met warmte), chirurgische verwijdering of bevriezing (
cryotherapie). De keuze van de techniek hangt af van de locatie en grootte van de wrat.
Persoonlijke voorwerpen mogen niet worden gedeeld /
Bron: Pexels, Pixabay Besmetting voorkomen
Wratten rond de ogen zijn besmettelijk, net als gewone wratten. Het is belangrijk om de wrat niet aan te raken en de handen onmiddellijk te wassen met water en zeep na aanraking. Dit helpt om de verspreiding van de infectie naar het andere oog of naar andere personen te voorkomen. Het delen van persoonlijke voorwerpen zoals servetten, handdoeken of scheerapparaten moet worden vermeden om verspreiding van de infectie te voorkomen.
Zelfzorgtips bij oogwratten
Hoewel professionele medische hulp noodzakelijk is, kunnen enkele huismiddeltjes helpen om wratten te verkleinen en de medische behandeling te vergemakkelijken:
- Ducttape: Breng ducttape aan op het gebied rond de ogen en vervang dit dagelijks. Het irriteert de huid waar het virus zich bevindt, waardoor de wrat sneller loskomt. Vermijd het plaatsen van ducttape op de wimpers of op de gevoelige huid. Verwijder de ducttape voorzichtig en vervang deze regelmatig. Het kan ongeveer drie weken duren voordat de wrat begint los te laten.
- Knoflook: Knoflook heeft antivirale eigenschappen en kan het immuunsysteem stimuleren om het virus te bestrijden. Zowel het eten van knoflook als het aanbrengen van knoflookteentjes of -sap op de wrat kan nuttig zijn.
- Warm water: Door de wratten en de omgeving rond de wratten gedurende 10 tot 25 minuten onder te dompelen in warm water of door een warm kompres op het oog aan te brengen, kan de wrat verkleinen of verdwijnen.
Lees verder