Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen aan bindvlies oog

Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen aan bindvlies oog De conjunctiva (oogbindvlies) is een belangrijke, niet-zichtbare structuur aan het oogoppervlak. Het bindvlies van het oog is het helder, dun membraan dat een deel van het vooroppervlak van het oog en het binnenste oppervlak van de oogleden bedekt. Het bindvlies van het oog vervult enkele belangrijke functies, zoals de voorkant van het oog vochtig en gesmeerd houden. Enkele bekende problemen of aandoeningen aan de conjunctiva zijn een oogbindvliesontsteking en een bloeding.

Segmenten van conjunctiva

Het oogbindvlies heeft twee segmenten met name de bulbaire en de palebrale conjunctiva.
 • Bulbaire conjunctiva: Dit deel van het oogbindvlies bedekt het voorste gedeelte van de sclera (het ‘wit’ van het oog). Het bulbaire bindvlies stopt op de kruising tussen de sclera en het hoornvlies (cornea); het bedekt het hoornvlies niet.
 • Palpebrale conjunctiva (tarsale conjunctiva): Dit gedeelte bedekt het binnenoppervlak van zowel de bovenste als de onderste oogleden.

De bulbaire en palpebrale conjunctiva zijn permanent aanwezig, waardoor het onmogelijk is dat een contactlens (of iets anders) achter het oog verdwaalt.

Functie van oogbindvlies

Het bindvlies van het oog heeft enkele belangrijke functies:
 • de voorkant van het oog vochtig en gesmeerd houden
 • het binnenoppervlak van de oogleden vochtig en gesmeerd houden zodat ze gemakkelijk openen en sluiten zodat een persoon niet te maken krijgt met wrijving of oogirritatie.
 • het oog beschermen tegen stof, puin en infectieuze micro-organismen (ziekteverwekkers die mogelijk leiden tot een ooginfectie)

Het bindvlies van het oog heeft veel kleine bloedvaten die voedingsstoffen voor het oog en de oogleden bieden. Het bevat ook speciale cellen die een onderdeel van de traanfilm afscheiden om het droge ogen-syndroom te helpen voorkomen.

Problemen met of aandoeningen aan conjunctiva

Een aantal problemen of aandoeningen tasten het oogbindvlies aan.

Conjunctivaal hemangioom

Een conjunctivaal hemangioom is een goedaardige tumor van kleine bloedvaten waarbij rode, met bloed gevulde zak in het bindvlies ontstaat. Wanneer grote conjunctivale hemangiomen irritatie veroorzaken, verwijdert de arts deze operatief.

Conjunctivaal lymfoom

Een conjunctivaal lymfoom is een pijnloze tumor aan de voorkant van het oog die meestal verschijnt als een zalmroze, vlezige oogvlek. Conjunctivale lymfomen zijn meestal verborgen achter de oogleden. Vaak zijn deze lymfomen reeds lange tijd aanwezig voordat de arts deze detecteert. Als een patiënt een gezwel op het oog heeft, is het belangrijk om onmiddellijk een oogarts te raadplegen. De oogarts onderzoekt deze ooggezwellen en voert indien nodig een biopsie uit om de juiste diagnose te stellen en behandeling te bepalen.

Conjunctivaal melanoom (huidkanker in oog)

Een conjunctivaal melanoom is een verhoogd, donker of relatief duidelijk kankergezwel in de bulbaire conjunctiva. Conjunctivale melanomen komen zelden voor maar leiden wel mogelijk tot de dood. De kankercellen van een conjunctivaal melanoom infiltreren soms de oogbol en verspreiden zich (metastaseren) dan via het lymfestelsel of de bloedbaan naar de longen (longmetastasen), de lever (levermetastasen), de hersenen (hersenmetastasen) en de botten (botmetastasen). Af en toe ontstaat een conjunctivaal melanoom uit een goedaardige conjunctivale naevus (moedervlek). Bij elk soort gezwelletje of elke vlek op het oog is het belangrijk om zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen voor verder oogonderzoek.

Conjunctivale bleekheid

Bij conjunctivale bleekheid heeft het palpebrale oogbindvlies een ongezonde bleke schijn wat mogelijk wijst op bloedarmoede (anemie).

Conjunctivale bloeding

Bij een conjunctivale bloeding (subconjuctivale bloeding) sijpelt er bloed uit een klein bloedvat aan de voorkant van het oog, over de sclera. Omdat het lekkende bloed zich onder de conjunctiva verspreidt, krijgt het oogwit een felrode kleur. Dit type rode ogen is onschadelijk en verdwijnt meestal binnen een paar weken spontaan.

Conjunctivale cyste

Een conjunctivale cyste is een dunwandig helder zakje in de conjunctiva waarin zich heldere vloeistof bevindt. Dit doet denken aan een kleine, heldere blaar op de huid. Een conjunctivale cyste of zak verschijnt als gevolg van een ooginfectie, een ontsteking of andere oorzaken.

Conjunctivale naevus (moedervlek op oogbindvlies)

Een conjunctivale naevus is een veel voorkomende, goedaardige tumor van het bulbaire bindvlies. Conjunctivale naevi (meervoud van naevus) zijn de meest voorkomende gezwellen die op het oogoppervlak verschijnen. Een conjunctivale naevus varieert van geel tot donkerbruin en wordt soms geleidelijk donkerder of lichter. In Meestal behoeven deze goedaardige moedervlekken geen behandeling. Wanneer een naevus in omvang toeneemt, is een operatieve verwijdering wel mogelijk.

Irriterende stoffen zoals make-up veroorzaken mogelijk allergische conjunctivitis / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Irriterende stoffen zoals make-up veroorzaken mogelijk allergische conjunctivitis / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking

Conjunctivitis (roze oog) staat voor een ontsteking van het bindvlies. Dit is mogelijk veroorzaakt door bacteriën (bacteriële conjunctivitis), virussen (virale conjunctivitis), schimmels, een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht of oogirriterende stoffen (allergische conjunctivitis). Talloze symptomen zijn mogelijk aan één of beide ogen zoals onder andere waterige ogen, jeukende ogen, brandende ogen een overgevoeligheid voor licht, een oogafscheiding en plakkerige ogen in de ochtend. Allergische conjunctivitis veroorzaakt bovendien bijkomende mogelijke tekenen zoals een loopneus en benauwdheid. Virale conjunctivitis behoeft geen medische behandeling; een koud en nat washandje aanbrengen aan de ogen verlicht de klachten. Bacteriële conjunctivitis behandelt de oogarts met antibiotische oogdruppels of oogzalven. Antihistaminica zijn tot slot inzetbaar voor de behandeling van allergische conjunctivitis.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstoken oogHet ontstoken oogVeel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en i…
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de bu…
Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies)Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies)Chemosis is een ernstige oogontsteking die het gevolg is van irritatie van de ogen. De aandoening ontstaat wanneer de be…

Joggen: Voordelen voor gezondheid van deze sportJoggen: Voordelen voor gezondheid van deze sportJoggen is een heerlijke sport die zich tussen een ontspannen wandeling en een snelle sprint bevindt. Joggers houden bij…
Harde stoelgang met bloed: symptomen, oorzaken & behandelingHarde stoelgang met bloed: symptomen, oorzaken & behandelingHarde ontlasting met bloed kan vele oorzaken hebben. Vaak zijn deze onschadelijk van aard. Bloedingen tijdens de stoelga…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
 • Geraadpleegd op 17 juli 2019:
 • Chapter 27. Diseases of the Conjunctiva , https://accesspediatrics.mhmedical.com/content.aspx?bookid=527&sectionid=41074827
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Conjunctiva Of The Eye, https://www.allaboutvision.com/resources/conjunctiva.htm
 • Conjunctival disorders, https://www.fightforsight.org.uk/about-the-eye/a-z-eye-conditions/conjunctival-disorders/
 • Overview of Conjunctival and Scleral Disorders, https://www.msdmanuals.com/home/eye-disorders/conjunctival-and-scleral-disorders/overview-of-conjunctival-and-scleral-disorders
 • Pink eye: Symptoms and treatments, https://www.allaboutvision.com/conditions/conjunctivitis.htm
 • Afbeelding bron 1: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.