Subconjunctivale bloeding: Bloeding onder het oogbindvlies
Bij een subconjunctivale bloeding breekt een bloedvat in het wit van de ogen open. Enkele medische factoren veroorzaken sneller een subconjunctivale bloeding. De patiënt krijgt hierdoor een heldere rode vlek in het oogwit (sclera). Deze vlek is vergelijkbaar met een blauwe plek op de huid. Meestal heeft de patiënt buiten een rood oog geen andere symptomen en ook geen pijn. Een behandeling van het symptoom zelf is veelal niet nodig omdat een subconjunctivale bloeding vanzelf verdwijnt. Vaak schrikken patiënten met een subconjunctivale bloeding, maar meestal is de aandoening onschuldig.
Epidemiologie subconjunctivale bloeding
Een subconjunctivale bloeding komt op elke leeftijd voor, maar vooral ouderen zijn getroffen.
Risicofactoren rood oog
Bepaalde bloed verdunnende medicijnen (
bloedverdunners), zoals
Warfarine en
aspirine, bloedstollingsaandoeningen, een hoge bloeddruk (de
medische term is “
hypertensie”) en
diabetes mellitus (suikerziekte) zijn verhogende risicofactoren.

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is mogelijk de oorzaak van een subconjunctivale bloeding /
Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Oorzaken: Bloedvat onder oogbindvlies breekt open
De conjunctiva, de medische term voor “
oogbindvlies”, is de dunne laag die de binnenkant van de oogleden en het oppervlak van het oog bedekt. Het bevat veel kleine bloedvaatjes die zuurstof en voedingsstoffen leveren voor het oog. De sclera is het witte gedeelte van het oog dat zich onder de conjunctiva bevindt. Soms breekt een bloedvat in de conjunctiva open en ontstaan bloedingen. Het bloed verzamelt zich vervolgens onder het oogbindvlies waardoor het rode oog ontstaat. Gedurende een aantal weken verwijdert het lichaam vervolgens het vrijgekomen bloed.
Het is meestal niet geweten wat de oorzaak is van een subconjunctivale bloeding. Sommige medische factoren verhogen echter het risico. Deze omvatten:
Symptomen: Rood oog
De patiënt heeft normaalgezien geen andere symptomen dan een
rood oog (meestal is slechts één oog aangetast). Soms heeft de patiënt het gevoel dat er iets in zijn oog zit, al is dit symptoom zeker niet bij alle patiënten aanwezig. Ook is het gezichtsvermogen niet getroffen en
pijn komt ook niet voor. Normaalgesproken verdwijnen de symptomen vrij snel maar bij sommige aandoeningen komen herhaalde bloedingen voor. Af en toe treedt ook een
blauw oog op.
Diagnose van het oogsymptoom en onderzoeken door de oogarts
Contact opnemen met de arts
De patiënt contacteert best de oogarts indien het rode oog niet verdwijnt binnen de twee tot drie weken. Ook bij pijn in het oog of gezichtsverlies, neemt de patiënt contact op met de oogarts. Deze symptomen zijn normaalgesproken een teken van een andere aandoening. Ook is dan een lichamelijk onderzoek door de huisarts nodig, omdat de bloeding bijvoorbeeld het resultaat is van een hoge bloeddruk of een bloedstollingsaandoening.
Oogheelkundig onderzoek
De patiënt krijgt een
oogonderzoek via een oogspiegelonderzoek (
oftalmoscopie). Hij ziet dankzij de oftalmoscoop het oog meer in detail. De oogarts identificeert dan normaalgezien de schade aan de buitenste laag van het oog
Diagnostisch onderzoek
Bij patiënten die reeds meer dan één subconjunctivale bloeding gehad hebben, volgt soms een
bloedonderzoek zodat de arts mogelijk de diagnose van een bloedstollingsaandoening stelt.
Behandeling bloeding onder het oogbindvlies
Zelfzorg
In principe vergt deze aandoening geen behandeling. Deze bloedingen verdwijnen meestal spontaan binnen de paar weken. De oogarts of arts heeft geen behandeling voorhanden om het herstelproces te versnellen.
Professionele medische zorg
Warme kompressen en
oogdruppels (
kunsttranen) verlichten de roodheid. Ook behandelt de arts de onderliggende aandoening die de subconjunctivale bloeding heeft veroorzaakt.
Prognose roodheid van het oog
Deze aandoening geneest vanzelf binnen de paar weken. Het wit van de ogen gaat van rood naar bruin tot geel om dan volledig te verdwijnen binnen de twee tot drie weken.
Complicaties oogprobleem
Dit oogprobleem kent geen complicaties, tenzij de patiënt een onderliggende aandoening heeft of een oogbolletsel heeft opgelopen.
Preventie: Medische aandoening behandelen
Meestal is een subconjunctivale bloeding niet te voorkomen. Maar het laten behandelen van gewone medische aandoeningen zoals een verhoogde bloeddruk of diabetes, helpt werkt in sommige gevallen wel preventief.
Lees verder