Rode vlek in oog: oorzaken en symptomen van bloed in het oog

Rode vlek in oog: oorzaken en symptomen van bloed in het oog Ineens een rode vlek in het oog duidt op een bloeduitstorting op het oogwit (subconjunctivale bloeding), welke ontstaat wanneer een bloedvat barst. Een subconjunctivale bloeding verschijnt als een helderrode of donkerrode vlek op het oogwit of sclera. Het gaat hierbij om een bloeding onder het oogbindvlies. Dit is een dun vliesje over de oogbol en de binnenkant van het ooglid. Normaal gesproken gaat een bloeduitstorting op het oogwit vanzelf weer over en is behandeling niet nodig. Als je last hebt van bijkomende klachten, zoals pijn of vermindering van het gezichtsvermogen, dan is het van belang direct contact op te nemen met je huisarts. Deze kan bekijken wat er aan de hand is en zo nodig passende maatregelen nemen.

Oorzaken van een rode vlek in het oog

Vaak geen duidelijke oorzaak

Op het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan doordat er een bloedvaatje is gesprongen, wat op zich niet gevaarlijk is. De meeste subconjunctivale bloedingen treden spontaan op zonder dat er een duidelijke aanwijsbare oorzaak aanwezig is. Vaak ontdek je een bloeduitstorting op het oog als je opstaat 's ochtends en in de spiegel kijkt. De meeste spontane subconjunctivale bloedingen worden eerst opgemerkt door een andere persoon die een rode vlek in je oog ziet.

Mogelijke oorzaken

De volgende factoren kunnen af en toe leiden tot een plotselinge subconjunctiva bloeding:
  • niezen;
  • hoesten;
  • hard persen bij bevalling of obstipatie;
  • braken;
  • in het oog wrijven;
  • trauma (letsel);
  • hoge bloeddruk;
  • bloedingsstoornis; of
  • een medische aandoening die zorgt voor een bloeding of de normale stolling remt.

Een subconjunctivale bloeding kan ook voortvloeien uit een ernstige ooginfectie, trauma aan het hoofd of oog, of na een oogoperatie of ooglidchirurgie.

Symptomen: bloed in het oog

Vaak gaat een bloeduitstorting op het oogwit niet gepaard met andere symptomen. Zelden ervaar je pijn wanneer de bloeding begint. Wanneer de bloeding voor het eerst optreedt, kun je een gevoel van volheid ervaren in het oog of onder het ooglid. Naarmate de bloeding wijkt, kan je soms een zeer milde irritatie van het oog ervaren. De bloeding zelf manifesteert zich als een duidelijk helderrood of donkerrood gebied dat over de sclera ligt. Het komt ook voor dat het gehele witte gedeelte van het oog wordt bedekt bedekt met bloed. Bij een spontane subconjunctivale bloeding komt er geen bloed uit het oog. Als je met een tissue voorzichtig in het oog dept, zou er geen bloed moeten verschijnen op het tissue. De bloeding wordt normaal gesproken gedurende de eerste 24 uur groter, waarna het langzaam afneemt als het bloed geabsorbeerd wordt.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Huisarts inschakelen

Neem contact met je huisarts als de subconjunctivale bloeding binnen twee weken niet beter wordt of als je meerdere subconjunctivale bloedingen hebt gehad. Neem ook contact op met een arts als je op hetzelfde moment een bloeding hebt in beide ogen of als de bloeduitstorting op het oogwit samenvalt met symptomen waarbij bloed betrokken is, zoals gemakkelijk kneuzingen krijgen, bloedend tandvlees of beide.

Wazig zien / Bron: Martin SulmanWazig zien / Bron: Martin Sulman

Spoed

Ga onmiddellijk naar een arts als je een subconjunctivale bloeding hebt en één of meerdere van deze symptomen:
  • Pijn in verband met de bloeding;
  • Bij veranderingen in het gezichtsvermogen (bijvoorbeeld wazig zien, dubbel zien, moeilijkheden om te zien);
  • Als er sprake is van een bloedingsstoornis in je voorgeschiedenis;
  • Als je bekend bent met hoge bloeddruk;
  • In geval van letsel aan het oog.

Onderzoek en diagnose

De arts stelt vragen over de gebeurtenissen voorafgaand aan de bloeduitstorting op het oogwit en voert een oogonderzoek uit. Je bloeddruk kan ook worden gecontroleerd. Als trauma de oorzaak is, wordt meestal een grondiger onderzoek uitgevoerd met een spleetlamp (een speciale microscoop voor het onderzoeken van het oog).

Behandeling

Zelfzorg

Normaal gesproken is er geen behandeling nodig in geval van een bloeduitstorting op het oogwit. Kunsttranen kunnen op het oog worden aangebracht als er een milde irritatie aanwezig is. Het gebruik van aspirine of ibuprofen moet vermeden worden.

Medische interventie

Gewoonlijk is geen behandeling nodig bij een rode vlek in het oog als gevolg van een bloeduitstorting. De huisarts kan kunsttranen voorschrijven om eventuele irritatie die aanwezig is te verlichten. Als het letsel verband houdt met een trauma, dan zal de arts je oog onderzoeken om de mogelijkheid van schade aan andere delen van het oog uit te sluiten. De onderliggende aandoening van de bloeduitstorting wordt tevens behandeld.

Prognose rode vlek in oog

Een rode vlek in het oog als gevolg van een bloeduitstorting trekt binnen één tot twee weken vanzelf weg. Normaal herstelt het volledig zonder langdurige problemen, vergelijkbaar met een milde kneuzing onder de huid. Net als een kneuzing, verandert een subconjunctiva bloeding van kleur (vaak rood tot oranje tot geel) tijdens de periode van genezing.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Preventie

Als je heftige hoestbuien hebt, is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Verder is het verstandig om obstipatie te voorkomen, zodat je niet hoeft te persen bij het poepen. Verstopping komt dikwijls door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen.

Hoge bloeddruk voorkomen is ook raadzaam. De volgende maatregelen kunnen daarbij helpen:
  • Stop met roken.
  • Genoeg bewegen.
  • Eet en drink gezonder.
  • Eet zo weinig mogelijk zout.
  • Ook kun je beter geen drop eten.
  • Drink geen alcohol.
  • Probeer af te vallen als je te zwaar bent.
  • Probeer overmatige stress te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnvlekken verwijderenWijnvlekken verwijderenGezellig met een glas wijn op de bank en dan hups daar gaat het geestrijke vocht. Op de blouse, de bank, de broek, het k…
Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Het gebeurt ons allemaal wel eens, per ongeluk stoot je je rode wijn om. En zit er een rodewijnvlek op uw kleren of op v…
Het vlekken ABCEr is bijna niet aan te ontkomen, er ontstaan regelmatig vlekken in kleding, vloerbedekking of tafelkleden die moeilijk…
Jupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter, planeet in ons zonnestelselJupiter is vanaf de zon gezien de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Deze gasreus, welke voornamelijk uit gas bestaat,…

Obstructieve longziekte: Chronische longaandoening met hoestObstructieve longziekte: Chronische longaandoening met hoestChronische longaandoeningen zijn in te delen in drie categorieën: obstructief, restrictief of gemengd. Bij restrictieve…
Restrictieve longziekte: Chronische longaandoening met hoestRestrictieve longziekte: Chronische longaandoening met hoestEen restrictieve longaandoening is een vorm van een chronische longziekte. Bij restrictieve longziekten zijn de longen n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daniel Flather, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Healdove. Causes of a Red Spot on Eye. https://healdove.com/eye-care/Causes-of-a-Red-Spot-on-Eye (ingezien op 6-10-2017)
  • Emedicinehealth. Subconjunctival Hemorrhage (Bleeding in Eye). https://www.emedicinehealth.com/subconjunctival_hemorrhage_bleeding_in_eye/article_em.htm (ingezien op 5-10-2017)
  • Ik heb last van verstopping. Thuisarts. https://www.thuisarts.nl/verstopping/ik-heb-last-van-verstopping (ingezien op 16-9-2022)
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 2: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.