Ibuprofen: bijwerkingen, dosering, alcohol en borstvoeding

Ibuprofen: bijwerkingen, dosering, alcohol en borstvoeding Ibuprofen is een zogeheten NSAID (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), een zogenaamd niet-steroïd ontstekingsremmend middel. Ibuprofen werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar ook pijnstillend en koortsverlagend. Veelal verdient paracetamol de voorkeur om pijn te bestrijden; het is de veiligste manier. Paracetamol heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed, doch in sommige gevallen werkt een ontstekingremmende pijnstiller, zoals ibuprofen, beter. Bijvoorbeeld bij pijn na tandheelkundige ingrepen, bij ontstekingen (en ontstekingsprocessen van gewrichten) en bij gewrichtspijn.
Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Wat is ibuprofen?

De werkzame stof in Ibuprofen is ibuprofen. Ibuprofen is een zogeheten NSAID, een zogenaamd niet-steroïd ontstekingsremmend middel. Ibuprofen werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Wat is de toepassing?

Ibuprofen is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij:

Ibuprofen kan ook worden gebruikt bij:
  • migraine;
  • hoofdpijn;
  • menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies;
  • artrose;
  • spierpijn; en
  • griep of verkoudheid.

Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wanneer moet je geen ibuprofen gebruiken?

Gebruik geen ibuprofen wanneer je:

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met ibuprofen?

Wees extra voorzichtig met het gebruik van ibuprofen wanneer je in het verleden een maagzweer hebt gehad. Daarnaast moeten ouderen extra alert zijn, aangezien ouderen doorgaans gevoeliger zijn voor de bijwerkingen van ibuprofen. Ook moeten patiënten met bloedstollingsstoornissen uitkijken, aangezien (ibuprofen in hoge doseringen de bloedstolling kan remmen. Bij patiënten met een minder goed werkende lever of minder goed werkende nieren, zal de arts de dosering vaak aanpassen. Bij patiënten met een verhoogde bloeddruk en/of een hartaandoening moet men ook uitkijken. Ibuprofen kan namelijk vocht vasthouden.

Welke geneesmiddelen kun je beter niet innemen als je ibuprofen gebruikt?

Ibuprofen heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen kunnen optreden, zijn onder meer:
  • Andere ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's);
  • Bepaalde bloedverdunners;
  • Bepaalde antistollingsmedicijnen;
  • Plasmiddelen, medicijnen van de groep ACE-remmers, angiotensine-II-blokkers en aliskiren;
  • Bètablokkers;
  • Bepaalde medicijnen tegen depressiviteit;
  • Methotrexaat., wat wordt gebruikt bij ontstekingsziekten zoals reuma of psoriasis, maar ook bij kanker.
  • Het afweeronderdrukkende medicijn ciclosporine.

Raadpleeg altijd een arts voordat je ibuprofen gelijktijdig met andere middelen gebruikt.

Bijwerkingen van ibuprofen

Ibuprofen kent net als iedere geneesmiddelen bepaalde bijwerkingen:

Bloed- en lymfestelsel

Zeer zelden treden de volgende bijwerkingen op:
  • vochtophopingen of oedeem, bijvoorbeeld aan enkel en polsen
  • de bloedingstijd kan worden verlengd bij regelmatig gebruik van meer dan 1000 mg ibuprofen per dag

Licht gevoel in het hoofd door ibuprofen / Bron: Andresr/Shutterstock.comLicht gevoel in het hoofd door ibuprofen / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Zenuwstelsel

Soms kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen:

Rode ogen door ibuprofen / Bron: Cessna152/Shutterstock.comRode ogen door ibuprofen / Bron: Cessna152/Shutterstock.com

Ogen

Soms treden de volgende bijwerkingen op met betrekking tot de ogen bij ibuprofen:

Maag-darmstelsel

Ibuprofen geeft vaak de volgende bijwerkingen met betrekking tot het maag-darmstelsel:

Buikpijn door maagslijmvliesontsteking / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn door maagslijmvliesontsteking / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com
Soms:

Zeer zelden:

Lever en gal

Zeer zelden krijg je last van een gele huidskleur en gele ogen (geelzucht).

Huid en onderhuid

Soms krijg je de volgende bijwerkingen door het gebruik van ibuprofen met betrekking tot de huid:
huiduitslag, in de vorm van:

Alcohol en ibuprofen / Bron: Istock.com/AndreyPopovAlcohol en ibuprofen / Bron: Istock.com/AndreyPopov
Zeer zelden:
  • haaruitval bij negroïde vrouwen
  • spontaan optredende blauwe plekken op de huid of de slijmvliezen
  • huiduitslag met blaarvorming
  • StevensJohnson syndroom
  • afsterven van weefsel (necrose)

Algemene aandoeningen

Soms ben je overgevoelig voor ibuprofen. Dit uit zich door koorts, een algeheel beroerd gevoel en huiduitslag kort na de inname van het medicijn. Zeer zelden krijg je door ibuprofen last van stoornissen in de menstruatiecyclus. NSAID's zoals ibuprofen kunnen in verband worden gebracht met een klein toegenomen risico op een hartaanval of beroerte. evenals hoge bloeddruk en verminderde werking van het hart, wat bekend staat als hartfalen.

Kun je alcohol drinken bij het gebruik van ibuprofen?

Is het gevaarlijk of onverstandig om ibuprofen en alcohol samen te nuttigen? Net als ibuprofen irriteert alcohol de maag. Je kunt daardoor eerder last krijgen van je maag. Daarom is het verstandig om het drinken van alcohol te staken of het drinken van alcohol eerst met mate te proberen. Je kunt dan zelf inschatten of je hier veel last van ondervindt. Het drinken van enkele keren per week een glas wijn moet op zich geen probleem zijn.

Ibuprofen tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayIbuprofen tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Kun je ibuprofen gebruiken in de zwangerschap of bij borstvoeding?

Ibuprofen mag niet gebruikt worden vanaf de zevende maand van de zwangerschap, aangezien vanaf dat moment de kans op bijwerkingen bij de baby te groot zijn. Overleg altijd met een arts als je dit medicijn wilt gebruiken tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap of als je zwanger wilt worden. Het gebruik van ibuprofen verkleint de kans om zwanger te worden. Door het gebruik van ibuprofen heb je iets meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. Over het al;gemeen adviseert men dit medicijn alleen tijdens zwangerschap te nemen indien de pijnstiller paracetamol onvoldoende soelaas biedt. Wanneer ibuprofen in de normale dosering gebruikt wordt, kun je veilig borstvoeding geven. Het geneesmiddel komt slechts in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht.

Wat is de dosering?

De dosering wordt door de arts individueel vastgesteld. Kijk daarom voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek (op de verpakking). Bij zelfzorg moet je in de bijsluiter kijken.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!

Overdosis ibuprofen

De meeste overdoses ibuprofen zijn niet levensbedreigend en minder dan 1% van de overdoses ibuprofen is dodelijk. Er is geen specifieke cutoff-dosering of -waarde voor wanneer een volwassene symptomen van een overdosis zal ervaren. Symptomen van overdosis ibuprofen kunnen optreden binnen 4 uur na het innemen van teveel van het medicijn.

Maag- en spijsverteringstoxiciteit

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van ibuprofen wanneer je er teveel ban inneemt, is brandend maagzuur. Wanneer ibuprofen de COX-1-receptoren in de maag blokkeert, kan het zijn beschermende laag verstoren. Mensen die te veel ibuprofen nemen, kunnen bijwerkingen ervaren die variëren van maagpijn tot ernstige bloedingen in het spijsverteringskanaal. Dit laatste kan binnen enkele uren na een overdosis optreden.

Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plaats van de nieren in het lichaam / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Niertoxiciteit

Nierfalen kan optreden bij zowel kinderen als volwassenen die een overdosis ibuprofen hebben ingenomen. Het is echter niet gebruikelijk.

Toxiciteit van het centrale zenuwstelsel

Als mensen doseringen van meer dan 400 mg / kg gebruiken, kan het centrale zenuwstelsel worden uitgeschakeld. Dit kan bewustzijnsverlies en coma veroorzaken. Kinderen kunnen epileptische aanvallen en verminderd bewustzijn ervaren door een overdosis. Sommige kinderen kunnen zelfs stoppen met ademen.

Andere complicaties en risico's

De meest voorkomende complicatie van overdoses ibuprofen is metabole acidose, een te lage pH (< 7,35) van het bloed omdat het lichaam geen zure verbindingen uit zijn bloed en weefsels kan elimineren. Het lichaam breekt ibuprofen af ​​in zure verbindingen. Wanneer je een overdosis ibuprofen neemt, hopen de zure verbindingen zich op en kan de pH van het bloed en lichaamsweefsels verminderen. Dit maakt het lichaam zuurder. Een overdosis Ibuprofen kan plotseling nierfalen en epileptische aanvallen veroorzaken, die de productie en eliminatie van zure verbindingen kunnen beïnvloeden.

Metabole acidose kan het volgende veroorzaken:
  • hartstoornissen
  • veranderingen in bloeddruk
  • een hoger risico op onregelmatige hartslag
  • veranderde afgifte van zuurstof door de bloedbaan
  • aantasting van het immuunsysteem

Bij een overdosis ibuprofen dien je meteen een arts in te schakelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ibuprofen tijdens de zwangerschapIbuprofen tijdens de zwangerschapIbuprofen heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan ook veel ingezet bi…
Ibuprofen: werking en verkooppuntenIbuprofen: werking en verkooppuntenIbuprofen behoort tot de meest gebruikte pijnstillers. Vanwege de werking is Ibuprofen vooral geschikt voor het bestrijd…
Ibuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen is voor de meeste mensen een gekend pijnstillend medicijn, denk bijvoorbeeld aan de merknamen brufen of nurofe…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…

Kalknagel (schimmelnagel): oorzaken, symptomen, behandelingKalknagel (schimmelnagel): oorzaken, symptomen, behandelingEen schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd, is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist. Meestal…
Deze yoga oefeningen helpen als je last hebt van spataderenDeze yoga oefeningen helpen als je last hebt van spataderenEr zijn verschillende oorzaken voor spataderen aan te wijzen. Leeftijd, familiekwaal, overwicht of zwangerschap zijn bek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: No Machine Readable Author Provided. Limojoe Assumed (based On Copyright Claims)., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Farmacotherapeutisch Kompas. Ibuprofen. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/i/ibuprofen (ingezien op 15-8-2019)
  • Ibuprofen bijsluiter: Ibuprofen 400 mg Focus, filmomhulde tabletten en Ibuprofen 600 mg Focus, filmomhulde tabletten
  • Medical News Today. How much ibuprofen is too much? https://www.medicalnewstoday.com/articles/325180.php (ingezien op 17-8-2019)
  • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
  • www.apotheek.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 2: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Cessna152/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 5: Andrey Popov/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Istock.com/AndreyPopov
  • Afbeelding bron 7: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Madhero88, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Hans de Leeuw, 20-11-2018
Nu heb ik voor het sporten ibuprofen 400 gebruikt. En nu een dag later heb ik bloed in mijn ontlasting. Wat te doen om het tegen te gaan welke antibiotica moet ik daar voor gebruiken.
Wacht op wederwoord groet ik U vr gr Hans de Leeuw Reactie infoteur, 21-11-2018
Het is raadzaam om bij bloedverlies contact op te nemen met de huisarts zodat uitgezocht kan worden wat de oorzaak is.

I. G. Armijos Campoverde, 27-07-2018
Kan ik 0.0 % alcoholvrij bier drinken nada ik Ibuprofen liquid heb ingenomen? Reactie infoteur, 19-09-2018
Alcohol vergroot de kans op maagklachten bij het gebruik van ibuprofen. 0,0 % alcoholvrij bier bevat evenwel geen alcohol en kan dus geen kwaad.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 06-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.