Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwit

Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwit Bloed in oog: wat zijn de mogelijke oorzaken van een bloeduitstorting op het oogwit? Op het oogwit kan plotsklaps een bloeduitstorting of 'een gesprongen adertje' ontstaan. Een bloeduitstorting in het oogwit wordt ook wel 'subconjunctivaal hematoom' genoemd en verwijst naar een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit, een gesprongen bloedvaatje. Dit is zichtbaar als een scherp begrensde felrode vlek in het witte gedeelte van het aangedane oog. Dit gaat niet gepaard met pijn, het kan geen kwaad en normaal gesproken gaat het vanzelf over binnen twee à drie weken.

Bloed in oog


Wat is een bloeduitstorting in het oog?

De medische benaming van een bloeduitstorting in het oogwit is subconjunctivaal hematoom, hetgeen verwijst naar een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit. Het oogwit is bedekt met een dun bindvlies en direct onder het bindvlies kan een bloeduitstorting ontstaan. Bloeduitstortingen in het oogwit treden meestal spontaan op en kunnen op elke leeftijd voorkomen, ofschoon ze het meest gezien worden bij ouderen.

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog is te herkennen aan de volgende symptomen:
  • een (fel)rode, scherp begrensde en vaak ronde vlek in het witte gedeelte van je oog;
  • de bloeding stopt vanzelf en doet geen pijn;
  • vaak bevindt de bloeduitstorting zich in het onderste deel of aan de zijkant van je oog;
  • met het aangedane oog kun je verder gewoon zien.

Wat is de oorzaak van bloed in oog?

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Onder meer de volgende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een bloeduitstorting in het oog:
  • Door een ongeval of door drukverhoging, zoals persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling), hevig hoesten of overgeven, kan een bloedvaatje kapotgaan waardoor er bloed sijpelt in de buitenste laag van het oog. Door het stollingssysteem van het lichaam, zal de bloeding snel stoppen.
  • Vooral bij ouderen kan de bloeduitstorting veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening, zoals:
  • Bloedingen kunnen voorts optreden bij ongevallen waarbij het oog betrokken is (trauma).
  • Een stoornis in de normale bloedstolling, bijvoorbeeld door het slikken van bloedverdunners waardoor makkelijker bloedingen ontstaan.
  • Bloedingen kunnen ook in verband staan met acute infecties, zoals:
    Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Een enkele keer ontstaan subconjunctivale bloedingen bij ernstigere aandoeningen zoals:
    • hemorragische bloeddyscrasie;
    • lokale vaatanomalieën;
    • lymfomen; en
    • kaposisarcoom.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken van bloed in het oog. Enkele aanvullende oorzaken zijn onder andere:
  • diabetes: Bloedvaten in de ogen kunnen beschadigd raken door diabetes, wat kan leiden tot bloedingen.
  • Ooginfecties: Bepaalde ooginfecties kunnen leiden tot bloedingen in het oog, zoals conjunctivitis (oogontsteking) of keratitis (hoornvliesontsteking).
  • Oogchirurgie: Na oogchirurgie kan soms een bloeding optreden als complicatie.
  • Gebruik van bloedverdunners: Mensen die bloedverdunners gebruiken, lopen een verhoogd risico op bloedingen, ook in het oog.
  • Stofwisselingsziekten: Sommige stofwisselingsziekten, zoals hemofilie, kunnen de bloedstolling beïnvloeden en leiden tot bloedingen in verschillende delen van het lichaam, waaronder je ogen.

Kan het kwaad?

Veelal is een bloeduitstorting in het oog volkomen onschuldig. Een bloeduitstorting ontstaat door het knappen van een bloedvaatje; je oog wordt er niet door beschadigd. Het bloed wordt normaal gesproken snel opgenomen en de plek wordt steeds lichter. Na twee tot drie weken is de bloeduitstorting helemaal verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

Niet in je oog wrijven

Je kunt en hoeft zelf niets te doen wanneer er een bloeduitstorting in je oog is opgetreden. Je kunt zelf weinig tot niets doen om het herstel te bevorderen. Wel is het belangrijk om niet in je oog te wrijven. Laat je oog zoveel mogelijk met rust.

Wanneer naar de huisarts met bloed in het oog?

Wanneer je regelmatig last hebt van een bloeduitstorting in je oog en je weet niet wat de onderliggende oorzaak is, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Mogelijk is er sprake van een onderliggende aandoening, zoals hoge bloeddruk, die door je huisarts behandeld kan worden. Voorts is het belangrijk je huisarts te bezoeken wanneer de klachten gepaard gaan met pijn en je merkt dat je zicht minder is. Ook bij ongerustheid of als je het niet vertrouwt kun je contact opnemen met je huisarts.

Kun je een bloeduitstorting in het oog voorkomen?

Bloeduitstortingen in het oog zijn in het algemeen niet te voorkomen. Tijdens een bevalling kan een goede perstechniek een bloeduitstorting voorkomen.

Behandeling van bloed in het oog

De behandeling van bloed in het oog hangt af van de onderliggende oorzaak:
  • Ongeval of drukverhoging: Geen specifieke behandeling nodig; bloeding stopt vanzelf.
  • Onderliggende aandoeningen (hypertensie, atherosclerose): Controle en behandeling van hypertensie en atherosclerose met medicatie en levensstijlaanpassingen.
  • Trauma: Afhankelijk van de ernst kan chirurgie nodig zijn; anders symptomatische behandeling.
  • Bloedverdunners: Aanpassing van medicatie in overleg met de behandelend arts.
  • Diabetes: Controle van bloedsuikerspiegel; oogheelkundige behandeling indien nodig.
  • Ooginfecties: Antibiotica of antivirale medicatie, afhankelijk van de aard van de infectie.
  • Oogchirurgie: Over het algemeen is geen specifieke behandeling nodig; in sommige gevallen aanvullende chirurgie.
  • Stofwisselingsziekten (hemofilie): Behandeling gericht op de onderliggende stofwisselingsziekte; soms stollingsfactoren toedienen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedGlasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedDe ogen zijn het venster, waarmee we naar de buitenwereld kijken. We gaan ervan uit dat het optimaal werkt, zodat we lev…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…
Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Als we ergens op het lichaam een bloeduitstorting hebben, dan kijken we er eigenlijk niet meer van op. Misschien nog eve…

Pijn door verkeerde houdingPijn door verkeerde houdingOns zittend bestaan en de vaak gebogen houding aan beeldschermen, heeft vervelende gevolgen voor ons bewegingsapparaat.…
Leverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingLeverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingDe lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en heeft een gewicht van ongeveer 1 ½ kg. De lever bevindt zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daniel Flather, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Huisartsenpraktijk in Almere. Alles wat je moet weten over bloeduitstorting in het oogwit. https://www.medi-mere.com/informatiecentrum/b/bloeduitstorting-oogwit (ingezien op 4-1-2024)
  • www.consumed.nl/diagnose_hulp/info.php3?ziekten=.180.&modus=2 (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
  • www.dokterdokter.nl/aandoening/bloeduitstorting-in-het-oog/ (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
  • www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id455-een-gesprongen-adertje-.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014) www.thuisarts.nl/bloeduitstorting-op-oogwit/ik-heb-bloeduitstorting-op-oogwit (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
  • Afbeelding bron 1: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Belfor Esme, 24-09-2017
Na een gezellige dagje stappen kreeg ik een bloedoog. Een week leden heb ik mijn laatste pil geslikt Tritace 2,5mg, vanwege een vergroot hart. Nu zijn die pillen op. En moet pas 3 oktober weer op consultatie bij de Cardioloog. Kan dat de oorzaak zijn van mijn bloedoog? Reactie infoteur, 27-09-2017
Tritace (ramipril) verlaagt de bloeddruk bij patiënten met verhoogde bloeddruk. Ik kan uit de bijsluiter niet opmaken dat je door dit middel gemakkelijker een bloeduitstorting op het oogwit krijgt dan normaal. U kunt dit echter het beste bij de cardioloog navragen.
Het is wel bekend dat bij mensen die bloedverdunners gebruiken het gemakkelijker gebeurt dan bij anderen.

Andre, 21-03-2017
Heb sinds 17.03 een bloedoog gehad. Oogwit totaal rood gekleurd, slecht iris en pupil normaal. Ben nu 1,5 week verder. Nog wat wazige roze vlekken over en een dun rood randje langs de iris. Zit nu met een bril op maar kan daardoor niet goed lezen. Kan ik na 1,5 week al weer veilig m'n lenzen in? Gebruik slechts pillen voor verhoogd cholesterol. Reactie infoteur, 22-03-2017
U kunt dit het beste even bespreken met de huisarts.

Collaert, 19-07-2015
Heb regelmatig bloed in mijn ogen zelfs zo veel dat gans het wit van mijn oog onzichtbaar is!
Ik neem
ASSAFLOW bloedverdunnend 150mg. 1 s'morgens en 1 s'avonds kan dat de reden zijn? Dat is 300mg per dag! Reactie infoteur, 19-07-2015
Bloeduitstortingen kunnen opreden als bijwerking van Asaflow. Zie mijn reactie op D. Vaassen hieronder.

Vaassen D., 26-05-2015
Deze morgen schrok mijn vrouw toen ze mij zag want mijn linkeroog was helemaal van bloed doorlopen. Ik had helemaal niets gevoeld en mijn zicht is optimaal.
Heeft dit iets te maken met de inname van " ASSAFLOW " welke ik als bloedverdunner neem sinds mijn CVA welke plaatsvond in januari 2013? Is het nu aangewezen een huisdokter te bezoeken of kan ik zonder gevaar de dagelijkse dosis van 80 mg een tijdje slechts om de twee dagen innemen? Is het misschien beter een bloedanalyse te laten maken zoals ik heb laten doen bij de inname van de zware bloedverdunner's (Marivan)

Hartelijke dank even kort uw advies te willen verstrekken.
Daniel Vaassen Reactie infoteur, 26-05-2015
Bloeduitstortingen kunnen opreden als bijwerking van Asaflow. Ook op het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. Het is raadzaam dit telefonisch te bespreken met (de assistent van) uw huisarts. Hij kan dan beoordelen wat er verder moet gebeuren.

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 04-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.