Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwit

Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwit Bloed in oog: wat zijn de mogelijke oorzaken van een bloeduitstorting op het oogwit? Op het oogwit kan plotsklaps een bloeduitstorting of 'een gesprongen adertje' ontstaan. Een bloeduitstorting in het oogwit wordt ook wel 'subconjunctivaal hematoom' genoemd en verwijst naar een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit, een gesprongen bloedvaatje. Dit is zichtbaar als een scherp begrensde felrode vlek in het witte gedeelte van het aangedane oog. Dit gaat niet gepaard met pijn, het kan geen kwaad en normaal gesproken gaat het vanzelf over binnen twee à drie weken.

Bloed in oog


Wat is een bloeduitstorting in het oog?

De medische benaming van een bloeduitstorting in het oogwit is subconjunctivaal hematoom, hetgeen verwijst naar een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit. Het oogwit is bedekt met een dun bindvlies en direct onder het bindvlies kan een bloeduitstorting ontstaan. Bloeduitstortingen in het oogwit treden meestal spontaan op en kunnen op elke leeftijd voorkomen, ofschoon ze het meest gezien worden bij ouderen.

Wat zijn de symptomen van een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oog is te herkennen aan de volgende symptomen:
 • een (fel)rode, scherp begrensde en vaak ronde vlek in het witte gedeelte van je oog;
 • de bloeding stopt vanzelf en doet geen pijn;
 • vaak bevindt de bloeduitstorting zich in het onderste deel of aan de zijkant van je oog;
 • met het aangedane oog kun je verder gewoon zien.

Wat is de oorzaak van bloed in oog?

In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak. Onder meer de volgende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een bloeduitstorting in het oog:
 • Door een ongeval of door drukverhoging, zoals persen (zoals bij de ontlasting of bij een bevalling), hevig hoesten of overgeven, kan een bloedvaatje kapotgaan waardoor er bloed sijpelt in de buitenste laag van het oog. Door het stollingssysteem van het lichaam, zal de bloeding snel stoppen.
 • Vooral bij ouderen kan de bloeduitstorting veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening, zoals:
 • Bloedingen kunnen voorts optreden bij ongevallen waarbij het oog betrokken is (trauma).
 • Een stoornis in de normale bloedstolling, bijvoorbeeld door het slikken van bloedverdunners waardoor makkelijker bloedingen ontstaan.
 • Bloedingen kunnen ook in verband staan met acute infecties, zoals:
  Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kind met roodvonk / Bron: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Een enkele keer ontstaan subconjunctivale bloedingen bij ernstigere aandoeningen zoals:
  • hemorragische bloeddyscrasie;
  • lokale vaatanomalieën;
  • lymfomen; en
  • kaposisarcoom.

Kan het kwaad?

Veelal is een bloeduitstorting in het oog volkomen onschuldig. Een bloeduitstorting ontstaat door het knappen van een bloedvaatje; je oog wordt er niet door beschadigd. Het bloed wordt normaal gesproken snel opgenomen en de plek wordt steeds lichter. Na twee tot drie weken is de bloeduitstorting helemaal verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

Je kunt en hoeft zelf niets te doen wanneer er een bloeduitstorting in je oog is opgetreden. Je kunt zelf weinig tot niets doen om het herstel te bevorderen. Wel is het belangrijk om niet in je oog te wrijven. Laat je oog zoveel mogelijk met rust.

Wanneer naar de huisarts met bloed in het oog?

Wanneer je regelmatig last hebt van een bloeduitstorting in je oog en je weet niet wat de onderliggende oorzaak is, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Mogelijk is er sprake van een onderliggende aandoening, zoals hoge bloeddruk, die door je huisarts behandeld kan worden. Voorts is het belangrijk je huisarts te bezoeken wanneer de klachten gepaard gaan met pijn en je merkt dat je zicht minder is. Ook bij ongerustheid of als je het niet vertrouwt kun je contact opnemen met je huisarts.

Kun je een bloeduitstorting in het oog voorkomen?

Bloeduitstortingen in het oog zijn in het algemeen niet te voorkomen. Tijdens een bevalling kan een goede perstechniek een bloeduitstorting voorkomen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Glasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedGlasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedDe ogen zijn het venster, waarmee we naar de buitenwereld kijken. We gaan ervan uit dat het optimaal werkt, zodat we lev…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…
Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Wat is een bloeduitstorting en wat kan je eraan doen?Als we ergens op het lichaam een bloeduitstorting hebben, dan kijken we er eigenlijk niet meer van op. Misschien nog eve…

Pijn door verkeerde houdingPijn door verkeerde houdingOns zittend bestaan en de vaak gebogen houding aan beeldschermen, heeft vervelende gevolgen voor ons bewegingsapparaat.…
Leverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingLeverpijn; Locatie, oorzaken en behandelingDe lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en heeft een gewicht van ongeveer 1 ½ kg. De lever bevindt zich…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Daniel Flather, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • www.consumed.nl/diagnose_hulp/info.php3?ziekten=.180.&modus=2 (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
 • www.dokterdokter.nl/aandoening/bloeduitstorting-in-het-oog/ (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
 • www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id455-een-gesprongen-adertje-.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014) www.thuisarts.nl/bloeduitstorting-op-oogwit/ik-heb-bloeduitstorting-op-oogwit (voor de laatste keer geraadpleegd op 25-09-2014)
 • Afbeelding bron 1: Badobadop, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Belfor Esme, 24-09-2017 06:03 #4
Na een gezellige dagje stappen kreeg ik een bloedoog. Een week leden heb ik mijn laatste pil geslikt Tritace 2,5mg, vanwege een vergroot hart. Nu zijn die pillen op. En moet pas 3 oktober weer op consultatie bij de Cardioloog. Kan dat de oorzaak zijn van mijn bloedoog? Reactie infoteur, 27-09-2017
Tritace (ramipril) verlaagt de bloeddruk bij patiënten met verhoogde bloeddruk. Ik kan uit de bijsluiter niet opmaken dat je door dit middel gemakkelijker een bloeduitstorting op het oogwit krijgt dan normaal. U kunt dit echter het beste bij de cardioloog navragen.
Het is wel bekend dat bij mensen die bloedverdunners gebruiken het gemakkelijker gebeurt dan bij anderen.

Andre, 21-03-2017 14:05 #3
Heb sinds 17.03 een bloedoog gehad. Oogwit totaal rood gekleurd, slecht iris en pupil normaal. Ben nu 1,5 week verder. Nog wat wazige roze vlekken over en een dun rood randje langs de iris. Zit nu met een bril op maar kan daardoor niet goed lezen. Kan ik na 1,5 week al weer veilig m'n lenzen in? Gebruik slechts pillen voor verhoogd cholesterol. Reactie infoteur, 22-03-2017
U kunt dit het beste even bespreken met de huisarts.

Collaert, 19-07-2015 17:30 #2
Heb regelmatig bloed in mijn ogen zelfs zo veel dat gans het wit van mijn oog onzichtbaar is!
Ik neem
ASSAFLOW bloedverdunnend 150mg. 1 s'morgens en 1 s'avonds kan dat de reden zijn? Dat is 300mg per dag! Reactie infoteur, 19-07-2015
Bloeduitstortingen kunnen opreden als bijwerking van Asaflow. Zie mijn reactie op D. Vaassen hieronder.

Vaassen D., 26-05-2015 01:23 #1
Deze morgen schrok mijn vrouw toen ze mij zag want mijn linkeroog was helemaal van bloed doorlopen. Ik had helemaal niets gevoeld en mijn zicht is optimaal.
Heeft dit iets te maken met de inname van " ASSAFLOW " welke ik als bloedverdunner neem sinds mijn CVA welke plaatsvond in januari 2013? Is het nu aangewezen een huisdokter te bezoeken of kan ik zonder gevaar de dagelijkse dosis van 80 mg een tijdje slechts om de twee dagen innemen? Is het misschien beter een bloedanalyse te laten maken zoals ik heb laten doen bij de inname van de zware bloedverdunner's (Marivan)

Hartelijke dank even kort uw advies te willen verstrekken.
Daniel Vaassen Reactie infoteur, 26-05-2015
Bloeduitstortingen kunnen opreden als bijwerking van Asaflow. Ook op het oogwit kan plotseling een bloeduitstorting ontstaan. Het is raadzaam dit telefonisch te bespreken met (de assistent van) uw huisarts. Hij kan dan beoordelen wat er verder moet gebeuren.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Oogaandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!