Pijn door verkeerde houding

Pijn door verkeerde houding Ons zittend bestaan en de vaak gebogen houding aan beeldschermen, heeft vervelende gevolgen voor ons bewegingsapparaat. Pijnklachten aan rug, nek en schouders zijn vaak het gevolg. Spieren die in de verdrukking komen, verkorten en lopen soms onherstelbare schade op. Een revolutionair bewegingsconcept onder de naam Five, wil uitkomst bieden.

Pijn houdt vaak verband met onze moderne leefwereld

De mens is niet gebouwd voor onze moderne samenleving. Zijn natuurlijke omgeving is de situatie zoals die bij ons bestond tot voor ongeveer 5000 jaar. Tot dan had de mens te maken met de vrije onbewerkte natuur in plaats van de huidige zelf gecultiveerde natuur. Het lichaam van de mens is bedoeld om te functioneren in de wereld van toen. Ook pijnbeleving bij mensen, valt tot op zekere hoogte te verklaren uit de toenmalige leefwereld. Onze moderne gekunstelde levensomstandigheden kunnen leiden tot verstoring van reacties.

Pijn hangt doorgaans samen met beweging

Elke pijn kan door beweging en door rust positief of negatief worden beïnvloed. Zo kan beweging pijn bijvoorbeeld versterken. Dus als het gaat om de pure pijnbeleving, dan gaat het in feite om de beleving van die beweging. Als beweging de pijn versterkt, dan zou men zich dus moeten afvragen wat er mis is met die beweging?

Hoe wordt beweging tot pijnlijke beweging?

Pijnlijk is doorgaans de beweging, niet het weefsel. Niet de zenuwen, het gewricht of de botten doen pijn, maar de beweging. Dat kan iedereen vaststellen die pijn heeft. In rust neemt de pijn af, bij beweging neemt die toe. Als het weefsel pijn zou doen, dan zou het permanent pijn moeten doen. Hoe meer beweeglijkheid verloren gaat, hoe meer onze zelfwaarneming en daarmee de controle over het eigen lichaam verloren gaat.

Bij beweging zijn altijd twee spieren betrokken

Hoe belangrijk een goed functionerend bewegingsapparaat is, worden we ons meestal pas bewust als onze ledematen pijn doen en we beperkt zijn in ons doen en laten. Van beweging zonder pijn, is alleen sprake wanneer de ene spier zich samentrekt en de “partnerspier” aan de andere kant overeenkomstig ontspant. Is de spier door gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte houding verkort, dan komt het tot complicaties en pijn. De lengte van de spieren en hun spanning zorgen voor een soepele beweging of voor pijn en blokkades. En dat is nu precies waar een nieuw fitnessconcept onder de naam Five op inspeelt: het stretchen of verlengen van de spieren, tegengesteld aan ons alledaags gebogen bewegingsritme.

Hoe werkt het fitnessconcept Five?

Onder begeleiding van een therapeut worden oefeningen gedaan die de mobiliteit van de gewrichten behoedzaam moeten verbeteren. De oefeningen zijn volkomen veilig. De therapeut creëert een bewegingsplan, waarmee patiënten regelmatig aan de slag gaan. Dit revolutionaire en uiterst onconventioneel Five-concept is ontwikkeld op basis van de bevindingen van de Duitse bewegingswetenschapper Walter Packi. Het wil mensen van alle leeftijden weer pijnvrij en ontspannen laten bewegen.

Five fungeert als een soort tegenpool, letterlijk als tegengestelde beweging, binnen ons dagelijks leven en traint alle bewegingen die met ons biologisch gestel mogelijk zijn, maar die te weinig of te eenzijdig worden uitgevoerd. Zijn naam ontleent Five aan vijf specifieke oefentoestellen waarop men heupen, rug, borst en benen kan stretchen. Het is een nieuw wereldwijd trainingsconcept, dat gangbare trainingstheorieën volledig op hun kop zal zetten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een manueel therapeut?Wat is een manueel therapeut?Manuele therapie wordt toegepast wanneer er problemen zijn opgetreden aan de gewrichten, of wanneer iemand een slechte h…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…

Ziekte van Batten: slopende kinderziekte, BeatBatten!Ziekte van Batten: slopende kinderziekte, BeatBatten!NCL staat voor Neuronale Ceroid Lipofuscinoses: een groep van zeer zeldzame aandoeningen (erfelijke stofwisselingsziekte…
Bloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwitBloed in het oog: oorzaken bloeduitstorting op het oogwitBloed in oog: wat zijn de mogelijke oorzaken van een bloeduitstorting op het oogwit? Op het oogwit kan plotsklaps een bl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La Farfalla 22, Flickr (CC BY-2.0)
  • Bijdrage Dagblad De Limburger van woensdag 24 september 2014 "Pfff, even lekker achterover"
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.