Blauw oog: symptomen, oorzaken en behandeling blauwe plek

Blauw oog: symptomen, oorzaken en behandeling blauwe plek Een 'blauw oog' (periorbitaal hematoom) verwijst naar een onderhuidse bloeding. Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms enigszins opgezwollen. De meest voorkomende oorzaak van een blauw oog is een klap op het oog of de neus, met een stomp voorwerp of een vuist. Bij een blauw oog is het raadzaam een ijskompres op het gewonde oog te leggen. Elke blauwe plek kun je direct koelen. Hiermee beperk je de duur van het herstel, de omvang en de pijn. Een dag later kan een warm kompres helpen. De heilzame werking van rauwe biefstuk op het oog is een fabeltje. Sommige kruiden bevorderen de genezing van een blauw oog. Bijna iedereen kent het middel Arnica. Het middel wordt toegepast bij bloeduitstortingen; het bevordert de genezing van een blauw oog en andere blauwe plekken. Wanneer er (vermoedelijk) sprake is van een oogbeschadiging, dan moet dit door een (huis)arts worden onderzocht.

Wat is een blauw oog?

Onderhuidse bloeding

De term 'blauw oog' verwijst naar een onderhuidse bloeding die het gevolg is van een klap op het oog of het stoten van de oogkas. Doordat deze onderhuidse bloeding aan de oppervlakte zichtbaar wordt als een blauwe (of donkere) verkleuring, spreekt men van een 'blauw oog'.

Kind met blauw oog / Bron: Humbert15, Flickr (CC BY-2.0)Kind met blauw oog / Bron: Humbert15, Flickr (CC BY-2.0)
Een bloeduitstorting in de oogstreek ontstaat snel en is duidelijker zichtbaar dan op andere plekken op het lichaam, omdat in de oogstreek veel bloedvaten liggen en de huid er los en dun is. Bij een bloeduitstorting naast het oog kan eerst een zwelling ontstaan en pas later een blauwe plek.

Soms ernstiger letsel

De meeste blauwe ogen betreffen relatief lichte verwondingen, die veelal binnen enkele dagen vanzelf zijn genezen. Soms is er echter sprake van ernstiger letsel. Bij hevige dan wel aanhoudende pijn, een bloeding in het oog en/of wanneer het gezichtsvermogen is aangetast (dubbel of troebel zicht), moet de huisarts geraadpleegd worden.

Medische benaming

De medische benaming van een blauw oog is 'periorbitaal hematoom'. Hematoom is de Latijnse benaming voor bloeduitstorting en periorbitaal betekent zoveel als 'rondom de oogkas'.

Symptomen van een blauw oog

Bij een blauw oog is het gebied rond het oog gekneusd, verkleurd en soms wat opgezwollen. Het aangedane gebied kan uiteindelijk diep violet, geel, groen of zwart van kleur zijn. Naast kneuzing en verkleuring van de huid rondom het oog en zwelling van de weefsels en het ooglid, is het gebied in en rondom het oog gevoelig of pijnlijk en kunnen er bloedvaatjes in het oogwit gesprongen zijn. Door de zwelling kan de patiënt moeite krijgen om het oog te openen.

Herstel van een blauw oog gedurende een periode van 9 dagen / Bron: Kuebi = Armin Kübelbeck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Herstel van een blauw oog gedurende een periode van 9 dagen / Bron: Kuebi = Armin Kübelbeck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mogelijke oorzaken van een blauw oog

De meest voorkomende oorzaak van een blauw oog is een klap op het oog of de neus, met een stomp voorwerp of een vuist. Dit hoeft niet alleen het gevolg te zijn van een vechtpartij, want elke klap of stoot in de buurt van het oog kan tot een blauw oog leiden.

Een blauw oog kan ook het gevolg zijn van chirurgische ingrepen aan het gezicht, zoals een facelift, kaakchirurgie, of een operatie aan de neus. De meest ernstige vorm van de schedelbreuk, een basilaire schedelfractuur, waarbij het gaat om een ​​breuk in het bot aan de basis van de schedel, kan ook gepaard gaan met blauwe plekken rond de ogen en een blauwe plek achter het oor.

Behandeling van een blauw oog

IJskompres

Bij een blauw oog is het raadzaam een washandje gevuld met ijsblokjes op het gewonde oog te leggen. Druk hierbij niet op het oog. Een ijskompres verlicht de zwelling en pijn bij een blauw oog. De koude doet namelijk de bloedvaten vernauwen. Een coldpack of ijskompres moet je nooit direct op de huid leggen, want dan kunnen er bevriezingsverschijnselen optreden. Er verschijnen blaren op de huid en de schade wordt alleen maar groter. Als je een coldpack gebruikt moet je altijd een dun doekje (bijvoorbeeld een theedoek) tussen de coldpack en de huid leggen. Het gemakkelijkst werkt het met een dun washandje. Vaak wordt bij een coldpack koopt een hoesje bijgeleverd.

Arnica montana / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Arnica montana / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Warm kompres en lichte massage

Een dag later kan een warm kompres op het oog worden gelegd. Een warm kompres mag zeker niet te heet zijn. Dit zorgt ervoor dat het in de huid opgehoopte bloed door het lichaam afgevoerd kan worden. Daarnaast kan je tevens het gebied rond de ogen (en dus niet het blauwe oog zelf) voorzichtig masseren, hetgeen het herstelproces eveneens bevordert.

Toepassen van kruiden bij een blauw oog (arnica)

Er zijn middelen om de genezing van blauwe plekken te versnellen. Eén ervan is het kruid arnica montana (valkruid). Dit kruid bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert. Arnica zalf of crème is perfect voor het snel laten genezen van blauwe plekken. Breng de zalf aan op de blauwe plek en de zwelling zal verminderen en het herstelt het weefsel rond de ogen. Arnica is een natuurlijk middel, wat verkrijgbaar is bij drogist en apotheek. Arnica is ook verkrijgbaar in olievorm.

Pijnstilling

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen verlichten de pijn. Er is speciale paracetamol voor kinderen: kinderparacetamol.

Huisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Oogbeschadiging laten onderzoeken door de huisarts

Elke oogbeschadiging moet door een (huis)arts worden onderzocht. De (huis)arts kan vaststellen of er sprake is van een ernstigere beschadiging aan het oog. Hechtingen kunnen nodig zijn als de huid rondom het oog of die van het ooglid gescheurd is. Hechtingen aan de rand van het ooglid en beschadigde traanbuisjes worden door een oogchirurg behandeld. Bij een oogbeschadiging kan een beschermend oogverband aangebracht worden. Voorts kan medicatie voorgeschreven worden om de pijn te verzachten en om de druk in het oog te laten afnemen. Bij inwendige oogbloedingen wordt vaak bedrust geadviseerd.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is de lucht blauw?Waarom is de lucht blauw?Als je naar boven kijkt zie je een helder blauwe lucht. Er vanuit gaande dat het een zonnige, onbewolkte dag is. Indien…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
Woonkamer decoreren: welke kleuren passen bij blauw?Wil jij je woonkamer een nieuw jasje geven? Dan kun je met verschillende kleuren gaan decoreren. Misschien lijkt het je…
Servies: Delfts blauwServies: Delfts blauwDelfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bek…

Vruchtbaarheid en voedingVruchtbaarheid en voedingOp welke wijze hangen vruchtbaarheid en voeding samen? De hoeveelheid voedsel die een vrouw nuttigt, heeft invloed op ha…
Spastische darm: prikkelbare darmSpastische darm: prikkelbare darmEen spastische darm staat ook wel bekend als een prikkelbare darm. Veel mensen hebben last van darmproblemen, waarvan ee…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.