Aloë vera: gezondheidsvoordelen & toepassingen van aloë vera

Aloë vera: gezondheidsvoordelen & toepassingen van aloë vera Aloë vera staat al sinds het begin der tijden bekend om zijn helende eigenschappen. De oude Egyptenaren noemden aloë vera de plant van onsterfelijkheid. In de loop van de tijd hebben culturen uit alle delen van de wereld aloë vera gebruikt, waaronder Indiërs, Chinezen, Mexicanen en Noord-Amerikanen. Mensen zijn al lang bekend met de genezende werking van de plant en hebben in de loop der jaren aloë vera gebruikt om wonden, haarverlies en aambeien te behandelen alsmede problemen met de spijsvertering. De meeste mensen gebruiken aloë vera-gel als een remedie tegen huidaandoeningen, zoals brandwonden, zonnebrand, bevriezing, psoriasis en koortslip, maar er zijn nog tal van andere toepassingen. Aloë vera-gel wordt gebruikt voor de behandeling van artrose, darmziekten, koorts, jeuk en ontsteking. Het wordt ook gebruikt als een natuurlijk middel tegen astma, maagzweren, diabetes en voor het verzachten van bijwerkingen van radiotherapie.
Aloë vera / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Aloë vera / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Aloë vera

Aloë vera is een populaire medicinale plant die al duizenden jaren wordt gebruikt. Aloë vera werd door de Egyptenaren gebruikt vanwege de gunstige invloeden op de gezondheid. In de Bijbel wordt de plant in Johannes 19:39 genoemd, in verband met een balsem welke is samengesteld uit mirre en aloë, welke Nicodemus gebruikte bij de begrafenis van Jezus.

Aloë vera is het meest bekend voor de behandeling van huidletsel, maar aloë vera heeft ook verschillende andere gunstige effecten op de gezondheid. Tegenwoordig heeft aloë een hele industrie achter zich. De sappen worden gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten, zoals moisturizers, zeep, scheerschuim en zonnebrandolie. Het meest bekende product van aloë vera, is de felgroene gel die op de schappen van drogisterijen staat. Dit kan worden gebruikt om een ​​vervelende zonnebrand te kalmeren. Aloë vera is ook verkrijgbaar in supplementvorm, waarvan wordt gezegd dat het dezelfde mogelijke voordelen biedt voor de huid en het spijsverteringsstelsel als andere versies van de plant.

Gezondheidsvoordelen en toepassingen van aloë vera

Aloë vera heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder:

Spijsvertering

Aloë vera bevat aloïne, een antrachinon dat aloë vera zijn laxerende eigenschappen geeft en kan helpen bij de behandeling van obstipatie.

Huidaandoeningen

Ter behandeling van huidaandoeningen, zoals psoriasis en acne, kunnen aloë vera-crèmes toegepast worden. Deze hebben een kalmerende werking op de huid en kunnen jeuk en ontsteking helpen verminderen.

Zonnebrand

Sommige mensen passen aloë vera toe om ​​zonnebrand te kalmeren. Je hebt misschien zelf wel eens het koeleffect van de gel ervaren, maar onderzoek dat de bewering ondersteunt dat het het herstel van de huid kan versnellen, ontbreekt anno 2024.

Wondgenezing

Aloë vera-gel kan helpen bij het versnellen van het genezingsproces van brandwonden of wondjes op de huid.

Maagzuur

Aloë vera kan verschillende symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) verlichten, waaronder brandend maagzuur en zure oprispingen.

Lagere bloedsuikerspiegel

Twee weken lang elke dag twee eetlepels aloë-vera-sap nuttigen, helpt de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 te verlagen. De triglyceridenniveaus verbeteren ook en vormen een groot probleem voor diegenen met diabetes, omdat zij een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten hebben.

Tandplak verminderen

Het blijkt dat mondspoeling met aloë vera tandplak in de mond vermindert.

Pijnstillend

Het salicylzuur in aloë vera werkt als een pijnstiller.

Blad van de Aloë vera met de losgesneden gel / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Blad van de Aloë vera met de losgesneden gel / Bron: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Mogelijke schoonheidseffecten van aloë vera

Aloë vera wordt veelvuldig gebruikt in schoonheids- en cosmeticaproducten. Je vindt het overal, van moisturizers en toners tot shampoos en conditioners. De plant staat erom bekend dat het de huid hydrateerd. Het is rijk aan antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C en vitamine E en bevat zeven van de acht essentiële aminozuren. Het staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, hoewel sommige critici zeggen dat er anno 2024 meer onderzoek nodig is voordat we dat met zekerheid kunnen zeggen.

Er zijn aanwijzingen dat aloë vera-topische gel acne-laesies helpt behandelen in combinatie met een tretinoïne-crème. Daarnaast heeft aloë vera eigenschappen die huidveroudering tegengaan. Het aanbrengen van aloë vera-gel twee keer per dag gedurende drie maanden, geeft aanzienlijke verbeteringen van je rimpels en de elasticiteit van de huid dankzij een toename van de collageenproductie.

Bijwerkingen en veiligheid

Aloë-gel is veilig als het op de juiste wijze op de huid wordt aangebracht, als een geneesmiddel ofwel als een cosmetisch middel. Aloë is mogelijk veilig als het op de juiste manier via de mond wordt ingenomen, op korte termijn. Aloë vera-gel is veilig als het gebruikt wordt in een dosis van 15 ml per dag gedurende maximaal 42 dagen. Ook is een oplossing die 50% aloë-gel bevat veilig twee keer per dag gedurende 4 weken.

Wanneer je de bladeren van de aloë vera afgesneden hebt zal er een gele vloeistof uit de bladeren stromen, wat ook wel aloë-latex wordt genoemd. Het is niet de aloë vera-gel, die helder en dik is. Het innemen van aloë vera-latex via de mond is mogelijk onveilig, zeker wanneer het in hoge doses wordt ingenomen. Aloë vera-latex kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals maagpijn en maagkrampen. Langdurig gebruik van grote hoeveelheden aloë-latex kan diarree, nierproblemen, bloed in de urine, lage kaliumspiegel, spierzwakte, gewichtsverlies en hartritmestoornissen veroorzaken. Het innemen van meer dan 2 gram aloë-latex per dag gedurende meerdere dagen kan fataal zijn.

Er zijn enkele meldingen geweest van leverproblemen bij sommige mensen die een aloëbladextract hebben gebruikt; dit is echter ongebruikelijk. Men vermoedt dat het alleen voorkomt bij mensen die extra gevoelig (overgevoelig) zijn voor aloë vera.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen

Zwangerschap of borstvoeding

Aloë vera-gel of latex kan beter niet worden ingenomen door zwangere of borstvoedende vrouwen. Er is een rapport dat aloë in verband brengt met een miskraam. Het kan ook een risico zijn voor geboorteafwijkingen. Neem geen aloë vera in via de mond als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Kinderen

Aloë vera-gel is mogelijk veilig bij juiste toepassing op de huid. Aloe vera-latex en aloë-extracten van hele bladen zijn mogelijk onveilig als ze via de mond worden ingenomen door kinderen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen maagpijn, krampen en diarree krijgen.

Diabetes

Sommige onderzoeken wijzen erop dat aloë vera de bloedsuikerspiegel zou kunnen verlagen. Als je aloë oraal inneemt en je hebt diabetes, houd dan je bloedsuikerspiegel goed in de gaten.

Darmaandoeningen

Neem geen aloë vera-latex als je last hebt van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Aloë vera-latex is irriterend voor de darm. Vergeet niet dat producten gemaakt van hele aloë-bladeren ook wat aloë-latex bevatten.

Aambeien

Neem geen aloë vera-latex als je aambeien hebt. Het kan je klachten verergeren. Vergeet niet dat producten gemaakt van hele aloë-bladeren wat aloë-latex bevatten.

Nierproblemen

Hoge doses aloë vera-latex zijn in verband gebracht met nierfalen en andere ernstige aandoeningen.

Chirurgie

Aloë kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na een operatie beïnvloeden. Stop met het innemen van aloë minstens 2 weken voor een geplande operatie.

Tot slot

Aloë vera heeft absoluut enkele unieke therapeutische eigenschappen, vooral wanneer het wordt toegepast als een gel op de huid en het tandvlees. Er zijn verschillende aloë vera-producten te koop in reformwinkels, drogisterijen of online, waaronder aloë vera-gel, -sap, -supplementen, -olie en -poeder. Spreek met je huisarts voordat je aloë vera-producten gebruikt om een ​​aandoening te behandelen.
© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Aloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera wordt al van oudsher gebruikt omwille van zijn genezende functie. Toch kennen vele mensen deze plant nog niet.…

Vitaminen en mineralen: Functie, tekort & overmatige innameVitaminen en mineralen: Functie, tekort & overmatige innameVitaminen en mineralen zijn essentieel voor een goede werking van het lichaam. Alle lichaamsstructuren hebben deze immer…
De positieve werking van probiotica; de juiste balansDe positieve werking van probiotica; de juiste balansProbiotica zijn goede bacteriën uit voedingsmiddelen of supplementen die zorgen voor een gezonde darmflora. Een gezonde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Teerananbintayeb, Pixabay
  • Bijbelaantekeningen. Aloe. http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/subject?1715 (ingezien op 3-1-2019)
  • https://draxe.com/aloe-vera-benefits/
  • https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/aloe-vera-benefits-risks-uses-more/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591.php
  • https://www.menshealth.com/nutrition/a19545969/aloe-vera-juice/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-607/aloe
  • Afbeelding bron 1: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Ellywa, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.