Hartritmestoornissen: symptomen, behandeling en oorzaken
Hartritmestoornissen symptomen zijn onder meer hartkloppingen, hartoverslagen, misselijkheid, transpiratie en moeheid. Maar wat zijn hartritmestoornissen eigenlijk en welke vormen bestaan er? Het hart trekt samen door een elektrische prikkel, die ontstaat in de sinusknoop. Dat gebeurt bij een volwassene in rust ongeveer 60 tot 100 keer per minuut. Tijdens inspanning loopt dat op tot zo'n 150 tot 180 keer per minuut. Dit gebeurt in een regelmatig ritme. Men spreekt van een hartritmestoornis bij een steeds terugkerende verstoring van het hartritme, waarbij het hart te snel, te langzaam of te onregelmatig klopt. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Behandeling is in lang niet alle gevallen noodzakelijk. Wel is jaarlijkse controle door de huisarts van belang, omdat hartritmestoornissen, geleidelijk of snel, verergeren.
Wat is een hartritmestoornis?
Afwijking in het prikkelgeleidingssysteem
Een hartritmestoornis (aritmie) is een afwijking in het prikkelgeleidingssysteem, een elektrisch netwerkje dat het
hart aanzet tot regelmatig kloppen. Bij een hartritmestoornis is een steeds terugkerende verstoring van het hartritme, waarbij het hart te snel, te langzaam of te onregelmatig klopt. Meestal ontstaan hartritmestoornissen in aanvallen, waarbij ze plotseling optreden en ook weer even plotseling verdwenen, soms na enkele seconden, soms pas na enkele uren.

Te veel koffie kan het sinusritme versnellen /
Bron: Istock.com/PuwanaiSomwanHartritme
Normaal gesproken heeft het hart een regelmatig ritme. Het hartritme is een autonoom gebeuren. Een hartslag wordt veroorzaakt door het samentrekken van de gespierde wand van het hart. Hieraan vooraf gaat een elektrische prikkel die ontstaat in de sinusknoop, een groepje cellen in het plafond van de rechterboezem (atrium) van het hart. Deze prikkel bereikt uiteindelijk alle spiervezels van het hart. Onder normale omstandigheden zend de sinusknoop ongeveer 60-100 prikkels per minuut uit.¹ Dit gebeurt in een regelmatig ritme. Dit ritme wordt beïnvloed door de ademhaling. Het sinusritme versnelt enigszins tijdens de inademing, vooral bij jongeren. Daarnaast zijn er ook andere factoren die de sinusknoop beïnvloeden, zoals bepaalde hormonen (
adrenaline) en zenuwprikkels. Deze kunnen onder invloed van inspanning, pijn, woede, angst of stress het hart sneller of in rust juist langzamer doen slaan. Te grote hoeveelheden koffie en alcohol of te veel roken kunnen het sinusritme ook doen versnellen. Het is normaal dat het hartritme kleine schommelingen vertoont, welke meestal afhankelijk zijn van veranderingen in activiteit, je emoties, enz. Ook kan het gebeuren dat er eens een slag wordt overgeslagen of dat er een extra slag optreedt.
Iedereen heeft wel eens last van een extra slag, meestal aangespoord door alcohol, chocolade en cafeïnehoudende dranken of sommige medicijnen bijvoorbeeld tegen
astma of
verkoudheid. Als je verder gezond bent, is er niets om je zorgen over te maken. Ook hoef je je geen zorgen te maken bij een overslaand hart of hartbonzen bij schrik en angst.
Vaak onschuldig
Hartritmestoornissen zijn vaak tamelijk onschuldig en veroorzaakt lang niet altijd klachten. Toch is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek wanneer iemand constateert dat zijn hartslag frequent onregelmatig is of gepaard gaat met andere klachten, zoals kortademigheid.

Anatomie van het hart /
Bron: Okili77/Shutterstock.comOnderverdeling hartritmestoornissen
Hartritmestoornissen kennen verschillende onderverdelingen. Een overzichtelijk indeling is die welke de hartritmestoornissen indeelt in:
- een te langzame hartslag (bradycardie), waarbij de hartslag onder de 50 slagen per minuut ligt;
- een te snelle hartslag (tachycardie), waarbij de hartslag boven de 100 slagen per minuut.; en
- in overslagen (extrasystolen).²
Te langzame of te snelle hartslag
Een te langzame of een te snelle hartslag kan regelmatig blijven of onregelmatig worden. Bradycardie is slechts zelden gevaarlijk. Een te snelle hartslag kan normaal en abnormaal zijn. Als het abnormaal is, kan het ongevaarlijk of gevaarlijk zijn. Van zeer ernstige aard zijn omstandigheden waarbij het hart ongecoördineerd samentrekt (fibrilleren of fladderen), wat altijd duidt op een ernstige onderliggende stoornis. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de boezems nier meer zoals normaal samentrekken na een ontlading van de sinusknoop, doch ze trekken daarentegen veel te snel en onregelmatig samen. Boezemfibrilleren kenmerkt zich door een onregelmatige, meestal te snelle hartslag. Ook treedt er een vermindering van de pompfunctie op van ongeveer 20-30%, waardoor je eerder kortademig wordt.
Normale afwijkingen van het hartritme
Een aantal voorbeelden van
normale afwijkingen van het gebruikelijke ritme:
- Een snel hartritme treedt onder normale omstandigheden op als van het hart meer prestaties worden gevraagd, want het lichaam heeft bij inspanning meer zuurstof nodig en daarom moet het hart sneller gaan pompen, alsmede meer bloed per hartslag rondpompen. Dit wordt inspanningstachycardie genoemd en is een normale fysiologische reactie op lichamelijke inspanning. Het aantal slagen kan bij flinke inspanning oplopen tot 160 tot 180 slagen per minuut.
- Bij angst en stress maakt het lichaam een aantal hormonen, waaronder adrenaline en noradrenaline versterkt aan die het hart opjagen. Dit wordt adrenalinetachycardie genoemd.
- Als je veel aan sport doet, kun je een hart hebben dat behoorlijk vergroot is. Je hebt dan zo'n sterk en groot hart dat het per minuut veel minder vaak hoeft te slaan om toch genoeg bloed rond te pompen. Ongeveer 40 hartslagen per minuut is voor een sterk getrainde duursporter in rust niet uitzonderlijk. Dit fenomeen wordt sportersbradycardie genoemd. Na het stoppen met topsport, krijgt het hart weer de normale afmetingen.
Soorten hartritmestoornissen
Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. De meest voorkomende hartritmestoornissen zijn de volgende.
Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)
Bij boezemfibrilleren is er een heel snel en onregelmatig hartritme in de beide boezems.
Boezemflutter
De boezems trekken zeer snel samen, terwijl de kamers veel langzamer maar nog altijd te snel en onregelmatig volgen.
Kamertachycardie
De hartkamers trekken zeer snel samen, onafhankelijk van het boezemritme.
Kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren)
Het hart slaat veel te snel, waardoor de kamers niet meer echt samentrekken.
Sick-sinus-syndroom
Het sick-sinus-syndroom is een storing in de sinusknoop, waardoor deze te weinig elektrische prikkels aanmaakt en je hart te langzaam slaat.
Wolff-Parkinson-White-syndroom
Het Wolff-Parkinson-White-syndroom (WPW) is een aangeboren (hart)afwijking in het elektrische systeem van het hart waarbij het ritme in de hartkamers ontregeld wordt en het hart tijdens een aanval zeer snel klopt, vaak meer dan 200 slagen per minuut.
Lange QT-syndroom
Het lange QT-syndroom is een ernstige aangeboren afwijking van de elektrische functie van het hart.
Catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie
Catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie (CPVT) is een erfelijke hartziekte, waarbij tijdens lichamelijke inspanning, bij stress of hevige emoties kamerfibrilleren kan ontstaan.
Hartoverslagen
Hartoverslagen is in feite geen echte ritmestoornis; de extrasystolen kunnen voorkomen bij een hartaandoening, maar meestal is er geen duidelijke oorzaak ofschoon je er eerder last van hebt tijdens (over)
vermoeidheid en er zijn ook stoffen die extrasystolen kunnen opwekken, zoals alcohol, chocola, koffie en cola en geneesmiddelen tegen astma of verkoudheid.³
Symptomen van een hartritmestoornis
Een hartritmestoornis veroorzaakt niet altijd klachten. Soms wordt een hartritmestoornis per toeval ontdekt tijdens bijvoorbeeld een routineonderzoek. Sommige mensen hebben wel merkbare klachten, die kunnen bestaan uit:
Oorzaken van een hartritmestoornis
Voor een hartritmestoornis is niet altijd een verklaring te vinden. De oorzaak kan zich in of buiten het hart bevinden, respectievelijk door afwijkingen van het hart zelf en door exogene (buiten het hart gelegen) oorzaken.

Alcohol en hartritmestoornissen /
Bron: Istock.com/karelnoppeOorzaken buiten het hart
Oorzaken buiten het hart zijn onder meer:
Oorzaken in het hart
Oorzaken in het hart zijn onder meer:
- coronaire hartziekten, zoals een acuut hartinfarct;
- hartspierziekte (cardiomyopathie);
- hartfalen (tekenen van hartfalen zijn onder meer kortademigheid 's nachts en bij inspanning, zwellende voeten en enkels, nachtelijk plassen: steeds moeten plassen 's nachts);
- een operatie aan het hart;
- aangeboren hartafwijking.
Soms is er één oorzaak aan te wijzen, maar het kan ook gaan om een combinatie van factoren.
Is een hartritmestoornis gevaarlijk?
Meestal niet gevaarlijk
Een hartritmestoornis kan vervelend zijn, maar is meestal niet gevaarlijk. Wanneer iemand naast hartkloppingen last heeft van kortademigheid of als een aanval na enkele uren nog niet is verdwenen of steeds terugkomt, dan is het van belang direct contact op te nemen met de huisarts. Wanneer iemand plotseling kortademig wordt of pijn op de borst krijgt, bel dan onmiddellijk de huisarts of alarmnummer 112.
Bloedverdunners
Bij sommige hartritmestoornissen zijn bloedverdunners noodzakelijk. Dit vanwege de mogelijkheid dat na enige tijd stolsels ontstaan in de boezems van het hart doordat de boezems zichzelf niet voldoende legen. Dit achtergebleven bloed kan stolsels gaan vormen, welke in de bloedbaan terecht kunnen komen. Bij een vernauwing ergens in de bloedvaten, bestaat de mogelijkheid dat een stolsel het bloedvat helemaal afsluit. In de hersenen kan dit leiden tot een
herseninfarct of
beroerte (CVA) en in de kransslagaders —die de hartspier van bloed voorzien— tot een hartaanval. Ook kan het hart onder invloed van een langer bestaand ritmestoornis steeds meer pompfunctie verliezen. Beide complicaties van hartritmestoornissen zijn op zich goed te behandelen.
Nader onderzoek
Hartritmestoornissen worden met het verstrijken van de tijd meestal erger en daarmee nemen ook de risico's toe. Daarom is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek wanneer men constateert dat de hartslag onregelmatig is.
Onderzoek en diagnose
De huisarts kan je verwijzen naar een hartspecialist. Een hartritmestoornis wordt meestal vastgesteld middels een met een elektrocardiogram (ECG). Dit staat in de volksmond bekend als 'hartfilmpje'. Dit een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Het kan ook zijn dat je 24 uur of langer een klein draagbaar ECG-opnameapparaat moet dragen. Dit wordt een Holter-monitor of ambulante ECG-monitoring genoemd. Hierbij wordt gedurende 24 uur (soms 48 uur) een registratie van je hartactiviteit gemaakt
Als je symptomen lijken te worden veroorzaakt door inspanning, kan een inspannings-ECG nodig zijn. Hierbij wordt de elektrische activiteit van je hart tijdens toenemende inspanning gemeten.
Andere tests en onderzoeken die worden gebruikt bij het diagnosticeren van aritmieën zijn onder meer:
- Het dragen van een Event-Recorder, een apparaatje dat vooral geschikt is om hartritmestoornissen te registreren die niet dagelijks, maar wel regelmatig voorkomen.
- Elektrofysiologisch onderzoek (EFO): het laat zien wat voor soort ritmestoornis het is en waar de ritmestoornis ontstaat.
- Echocardiogram (echo): een echografie van je hart.

Voorschrijven van medicatie bij een hartritmestoornis /
Bron: Istock.com/WavebreakmediaMogelijke behandelingen van hartritmestoornissen
Behandeling is in lang niet alle gevallen nodig. Wel is jaarlijkse controle door de huisarts belangrijk, omdat hartritmestoornissen, geleidelijk of snel, verergeren. Als behandeling geïndiceerd is, dan zijn er de volgende mogelijkheden:
Medicijnen
Onder meer de volgende medicijnen kunnen worden voorgeschreven:
- Antiarrhythmica, welke de hartslag verlagen en zorgen voor een regelmatige hartslag.
- Bètablokkers, welke de hartslag, de zuurstofbehoefte van het hart en de bloeddruk verlagen.
- Calciumblokkers ofwel vaatverwijders.
- Antistollingsmiddelen. Deze remmen de vorming van bloedpropjes af. Hierdoor vermindert de kans op afsluiting van een bloedvat.
Andere behandelingen
Als medicijnen niet werken of uitgewerkt zijn en de situatie vereist ingrijpen, dan kan men overgaan tot:
- Elektrische cardioversie. Hierbij maakt de specialist gebruik van een apparaat dat een elektrische impuls door de hartspier stuurt.
- Ablatie. Bij deze medische ingreep maakt de specialist met een katheter kleine beschadigingen in het hartweefsel. Bij een ablatie ontstaat littekenweefsel en dit geleidt geen prikkels, waardoor de verkeerde route van de prikkels geblokkeerd wordt.
- Pacemaker. Voor een veel te langzaam kloppend hart kan een pacemaker uitkomst bieden.
Praktische tips en zelfzorg bij hartritmestoornissen
Hartritmestoornissen kunnen je leven flink in de war schoppen. Die onrustige fladderingen of bonkende sensaties in je borstkas zijn niet alleen vervelend, maar ook zorgwekkend. Het goede nieuws? Met de juiste aanpak kun je er vaak prima mee leren omgaan en je leven weer in balans brengen. Het draait allemaal om kleine aanpassingen die een wereld van verschil kunnen maken.
Als je eenmaal weet waar je hart onrustig van wordt, kun je de controle terugpakken. Denk aan simpele dingen zoals wat je eet, hoe je leeft en hoe je je lichaam verzorgt. Het zijn geen wereldschokkende veranderingen, maar juist kleine, praktische stappen die je gezondheid een boost geven en je hart een stuk rustiger maken.
Zelfzorg speelt hierin een sleutelrol.
Niemand wil zich constant zorgen maken over een hart dat uit de maat slaat. Daarom is het belangrijk om op tijd signalen te herkennen en actie te ondernemen. Door je gewoontes aan te passen en je bewust te zijn van wat je lichaam nodig heeft, kun je veel problemen voorkomen. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet waar je op moet letten.
En onthoud: bij twijfel altijd je huisarts inschakelen. Geen Google-diagnoses, maar échte medische hulp. Je hart verdient tenslotte de beste zorg, en dat begint bij jou. Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar een rustiger ritme – letterlijk en figuurlijk.
Houd een dagboek bij van je klachten en triggers
Heb je ooit gemerkt dat je hart begint te racen na een kop sterke koffie of een stressvol telefoontje? Karin (44) hield een tijdje bij wat er gebeurde op die momenten. Ze ontdekte dat haar klachten steevast opdoken na slapeloze nachten en tijdens drukke werkweken. Een simpel notitieboekje hielp haar niet alleen patronen te herkennen, maar ook om effectievere gesprekken met haar huisarts te voeren. Zo’n dagboekje is geen hogere wiskunde; het kan al met een app op je telefoon. Je schrijft op wanneer je klachten hebt, hoe lang ze duren en wat je net daarvoor deed of at. Een schat aan informatie die je arts helpt om gerichter te adviseren.
Vermijd cafeïne en alcohol
Oké, dit klinkt als de bekende inkopper, maar wist je dat zelfs een onschuldige cappuccino je hartritme kan verstoren? Mark (52) stond er nooit bij stil, totdat hij zijn dagelijkse drie kopjes koffie inruilde voor een kop
groene thee. Het verschil was bijna direct merkbaar: minder hartkloppingen en meer rust. Alcohol kan trouwens net zo’n boosdoener zijn. Een glas rode wijn bij het eten klinkt misschien gezellig, maar voor je hart is het minder feestelijk. Het idee is niet dat je alles moet laten staan – tenzij je arts dat zegt – maar experimenteren met minder kan je een hoop rust geven.

Stoppen met roken /
Bron: Serhiy Kobyakov/Shutterstock.comStop met roken
Je weet vast al dat roken slecht is voor je hart. Maar laten we het even concreet maken: rokers hebben twee keer zoveel kans op hartritmestoornissen. Peter (39) had altijd smoesjes klaar om zijn sigaret niet op te geven. Totdat hij tijdens een controle hoorde dat stoppen met roken misschien wel dé sleutel was tot een rustiger hart. Met hulp van een stopprogramma (
stoppen met roken) en wat doorzettingsvermogen is hij nu een jaar rookvrij en voelt hij zich stukken beter. En ja, het is lastig. Maar je hart zal je eeuwig dankbaar zijn.
Zorg voor een gezond gewicht
Misschien geen sexy onderwerp, maar extra kilo’s belasten je hart enorm. Dat is een feit. Linda (33) vond het moeilijk om de knop om te zetten totdat ze klein begon. Geen crashdieet, maar gewoon elke dag een kwartiertje wandelen na het eten. Het grappige? Ze merkte al verschil na een paar weken: niet alleen voelde ze zich fitter, maar haar hartritme werd ook regelmatiger. Gezond eten en een beetje
beweging kunnen echt wonderen doen. Kleine stapjes maken een groot verschil voor je hart en je algehele gezondheid.
Beperk zoutinname
Zout: het zit werkelijk overal in. Van brood tot bewerkte snacks – je krijgt er vaak meer van binnen dan je denkt. Anna (55) had de gewoonte om overal nog een snufje zout aan toe te voegen, zelfs voordat ze had geproefd. Na een bezoekje aan de huisarts, waar haar
bloeddruk torenhoog bleek, besloot ze het anders aan te pakken. Ze verving zout door kruiden zoals
tijm en
salie, en binnen enkele weken voelde ze zich minder opgeblazen en fitter. De truc zit ’m in bewust kiezen. Kijk op verpakkingen, kies voor verse ingrediënten, en wees niet bang om met kruiden te experimenteren. Je hart zal je dankbaar zijn.

Smoothie met boerenkool /
Bron: Martin Sulmaneet voedingsmiddelen rijk aan kalium en magnesium
Je hart heeft baat bij mineralen zoals kalium en magnesium. Maar wat betekent dat eigenlijk in de praktijk? Denk aan een rijke maaltijd met avocado, spinazie en een handje
amandelen. Lisa (42) begon haar dagen met een smoothie vol
banaan, boerenkool en een snufje
lijnzaad. Niet alleen smaakte het heerlijk, maar ze merkte dat haar hartritme stabieler werd. Kalium helpt je bloeddruk te reguleren, terwijl magnesium ontspanning brengt voor je hartspier. Combineer ze, en je hebt een gouden duo voor een sterk en gezond hart.
Drink voldoende water
Hydratatie is de basis van alles. Laura (38) werkte in een druk kantoor en kwam er vaak pas ’s middags achter dat ze nauwelijks water had gedronken. Haar hartkloppingen bleken deels te wijten aan
uitdroging. Door een fles water op haar bureau te zetten en er bewust mee bezig te zijn, merkte ze al snel verbetering. Te weinig water kan je bloed dikker maken, wat je hart extra hard laat werken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: start de dag met een glas water en neem een flesje mee onderweg. Simpel, maar zo effectief.
Vermijd stressvolle situaties
Stress is een sluipmoordenaar, vooral voor je hart. Neem Jeroen (50), die constant onder druk stond op zijn werk. Zijn hartritme raakte er volledig van in de war. Toen hij eindelijk besloot om gas terug te nemen, ging hij wandelen in het park, zelfs maar een kwartiertje per dag. Die beweging en frisse lucht hielpen hem enorm. Stress vermijden klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar door kleine rustmomenten in te bouwen, voorkom je dat je hart overuren draait. En ja, soms is het gewoon een kwestie van ‘nee’ zeggen tegen te veel verplichtingen.

Thuis zelf je bloeddruk meten /
Bron: Bacho/ShutterstockControleer regelmatig je bloeddruk en hartslag
Je bloeddruk en hartslag zijn als verkeersborden voor je gezondheid. Als je ze niet in de gaten houdt, kun je zomaar de verkeerde afslag nemen. Neem bijvoorbeeld Roy (47), die al maanden vage klachten had: duizeligheid, een gejaagd gevoel en soms zelfs hartkloppingen. Hij dacht dat het wel ‘stress’ zou zijn, maar toen hij een simpele bloeddrukmeter kocht, schrok hij van de cijfers. Zijn bloeddruk bleek veel te hoog. Door regelmatig te meten en bij afwijkingen meteen zijn arts te raadplegen, voorkwam hij erger. Het is echt zo’n klein klusje – een minuutje werk – maar de inzichten zijn goud waard. Bovendien kun je tegenwoordig handige apps koppelen aan je meter. Zo heb je al je data bij de hand voor het volgende doktersbezoek.
Slaap voldoende en zorg voor een vast slaapritme
Slapen is geen luxe, het is een basisbehoefte. Toch denken veel mensen dat ze met een paar uurtjes per nacht wel prima functioneren. Sanne (35) was een van die nachtbrakers. Met een jong gezin en een drukke baan bleef ze vaak tot laat op om alles geregeld te krijgen. Maar haar hart dacht daar anders over; het begon letterlijk van slag te raken. Toen haar arts uitlegde hoe belangrijk slaap is voor een gezond hartritme, stelde ze prioriteiten. Ze ging elke avond rond dezelfde tijd naar bed en verminderde schermtijd. Het resultaat? Een energieker gevoel overdag én een rustiger hart. Een vast ritme werkt als een kalmerend deuntje voor je hartslag.

Neem je medicatie op tijd in /
Bron: Joe Besure/Shutterstock.com Neem je voorgeschreven medicatie op tijd in
Je medicatie vergeten is menselijk, maar voor je hart kan het flinke gevolgen hebben. Ahmed (62) kreeg pillen voorgeschreven na een diagnose van boezemfibrilleren, maar nam ze soms niet omdat hij zich "toch goed voelde". Een slechte zet, want een keer sloeg zijn hart compleet op hol tijdens een verjaardagsfeestje. Gelukkig liep het goed af, maar zijn arts gaf hem daarna duidelijke uitleg: medicijnen werken alleen als je ze trouw slikt. Een pil op tijd kan het verschil maken tussen een kalme of chaotische hartslag. En een tip: stel een alarm in op je telefoon als geheugensteuntje. Het klinkt simpel, maar het werkt.
Raadpleeg tijdig je huisarts bij verergering van klachten
Wat doe je als je klachten erger worden? Juist, naar de huisarts. Maar vreemd genoeg schuiven veel mensen dat moment steeds voor zich uit. Neem Laura (54), die steeds vaker hartkloppingen had, maar dacht: “Het zal wel vanzelf overgaan.” Totdat ze zich op een dag duizelig voelde en flauwviel. Haar huisarts ontdekte dat ze dringend aanpassingen in haar leefstijl en medicatie nodig had. De moraal van dit verhaal? Wacht niet tot je lichaam je dwingt. Als je voelt dat er iets niet klopt, neem dan contact op. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Samen met je arts kun je een plan maken dat werkt.
Prognose
De opsporing en behandeling van hartritmestoornissen wordt voortdurend verbeterd. Het is thans 2025. In de afgelopen jaren is een ongekende explosie van informatie over hartritmestoornissen waargenomen. Vroege opsporing en adequate behandeling van hartritmestoornissen heeft de kwaliteit en kwantiteit van het leven verbeterd. Patiënten moeten echter therapietrouw zijn, omdat het niet slikken van medicijnen de prognose ernstig kan verminderen. Onbehandelde, genegeerde of onderbehandelde ernstige aritmieën kunnen leiden tot syncope (flauwvallen), beroerte, hartfalen en plotselinge dood.
Preventie
Je kunt meerdere maatregelen nemen teneinde het risico op hartritmestoornissen te verminderen, zoals:
- Gezonde leefstijl: Voeding verbeteren, regelmatig bewegen en gewicht verliezen als je overgewicht hebt, stoppen met roken en beperken van alcoholgebruik.
- Bloeddruk en cholesterolgehalte regelmatig laten controleren.
- Stress verminderen: Stressvolle situaties vermijden of stress reduceren door ontspanningstechnieken toe te passen en voldoende slaap te krijgen.
- Het nemen van medicijnen zoals bloeddruk- en cholesterolverlagers volgens de aanwijzingen van de behandelend arts.
- Controleren van onderliggende aandoeningen zoals diabetes, waarbij regelmatige controles en behandeling nodig kunnen zijn. (Diabetes type 1 verhoogt het risico op een hartritmestoornis, waarbij de boezems van het hart veel te snel en onregelmatig samentrekken.)
Noten:
- De hartslagfrequentie varieert tussen mensen, maar in rust ligt het normale bereik ergens tussen 60-90 slagen per minuut bij volwassenen, 90-110 slagen per minuut bij kinderen en 110-140 slagen per minuut bij baby's.
- Hans Koch & Peter van Druenen: Diagnosewijzer - 200 aandoeningen - Symptomen, diagnose en behandeling. Uitgeverij Terra Lannoo, Arnhem, 2009, p.88.
- www.hartenvaatgroep.nl
Lees verder