Wanneer kan de hik gevaarlijk worden?

Wanneer kan de hik gevaarlijk worden? De hik kan zeer onaangenaam worden wanneer men bijvoorbeeld is in gesprek of een belangrijke vergadering moet bijwonen en zelf het woord moet voeren. Er bestaan allerlei trucjes om de hik zo gauw mogelijk te laten verdwijnen. Door kalm te blijven en een beetje geduld op te brengen, gaat het vanzelf wel over. Ook door even niet te ademen of te slikken zal de hik vast en zeker ophouden. Mocht het met de verschillende trucjes niet lukken om van de hik af te komen, dan kun je de huisarts raadplegen. Er is meestal niks ernstigs aan de hand.

Wat is de hik?

Een mens krijgt de hik door het plots samentrekken -met tussenpauzes- van de spieren tussen de ribben. Hierbij slaan ook de stembanden dicht, wat dan de hik veroorzaakt.

Kan de hik een reden hebben?

Sommige artsen zijn van mening dat de hik komt door het uitzetten van de maag zoals na een zware maaltijd. Maar ook door te snel te eten of te drinken en door het drinken van koolzuurhoudende dranken kan men de hik krijgen.

Sommige mensen hikken echter juist als ze honger hebben. Ook na te pikant voedsel, door het gebruik van te veel sterke kruiden en bij overdreven zenuwachtigheid of hyperventilatie kan de hik optreden. Het gebeurt ook wel eens bij een glaasje te veel. Ook stress en spanning kan de hik veroorzaken.

Na ontspanning gaat de hik vanzelf weer over.

Is de hik gevaarlijk?

De hik zelf is in principe niet gevaarlijk, maar kan wel heel vervelend zijn. Zeker als de hik op het verkeerde moment komt. Bijvoorbeeld wanneer je net een veeleisende vergadering hebt of een belangrijke voordracht moet geven. Juist de spanning is echter de oorzaak van de hik.

Wanneer de hik bijzonder lang aanhoudt en/of vaak terugkeert, is het goed een huisarts te raadplegen. De arts kan dan beoordelen wat er aan de hand is en eventueel iets voorschrijven om het middenrif te ontspannen.

De hik als symptoom van een kwaal

Hikken kan echter ook een symptoom zijn van een ernstige aandoening, zoals bijvoorbeeld:
 • Een hersentumor;
 • Een hersenvliesontsteking;
 • Een longontsteking;
 • Alsook een maagbreuk.

Dit zijn echter wel zeldzame gevallen.

Normaal gezien gaat de hik na een paar minuten vanzelf over en is er niks ernstigs aan de hand.

Bestaan er trucjes om de hik te stoppen?

Trucjes om die vervelende hik te stoppen zijn er altijd al geweest, en zijn er nog steeds. Maar of ze ook effect hebben is niet bewezen. Zoals o.a.:
 • Men kan tien keer langzaam- in en uitademen;
 • Of men kan één minuut lang de adem inhouden;
 • Ook door water te gorgelen;
 • Of te drinken met een rietje;
 • Zo kan men ook op ijs zuigen.
 • Ononderbroken een glas water drinken

Kan men de hik ook voorkomen?

Niet alleen rustig eten en drinken zijn belangrijk, maar ook zelf rustig blijven is een belangrijk punt bij het voorkomen van de hik. Je kunt proberen te kijken wanneer je meestal last hebt van de hik om zo de eventuele oorzaken te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan pittig eten of het nuttigen van koolzuurhoudende dranken.

Helemaal voorkomen zal echter niet lukken, maar gelukkig is het hebben van de hik de normaalste zaak van de wereld. Het is het beste om er geen drama van te maken en gewoon rustig te blijven. Denk aan iets moois, of probeer eventueel een van de bovengenoemde tips.
© 2012 - 2023 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Koorts bij baby'sKoorts bij baby'sAls je baby warm aanvoelt en hangerig is, kan het zijn dat hij koorts heeft. Koorts meet je met een koortsthermometer; i…
Wat te doen bij een bloedneusWat te doen bij een bloedneusVeel mensen ervaren wel eens een bloedneus, iets wat niet echt een prettige ervaring is. Gelukkig is een bloedneus zelf…
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…

Gezondheid: De vaginaGezondheid: De vaginaEr valt veel over te zeggen en er is veel over bekend, maar er is ook nog veel onwetendheid of een verkeerde beeldvormin…
Hartritmestoornissen: symptomen, behandeling en oorzakenHartritmestoornissen: symptomen, behandeling en oorzakenHartritmestoornissen symptomen zijn onder meer hartkloppingen, hartoverslagen, misselijkheid, transpiratie en moeheid. M…
Bronnen en referenties
 • Info: C.M.
Reactie

Tygo, 21-09-2018
Een vriendin van mij heeft nu al 70 keer gehikt in 4 dagen. ik vraag me af of het wel goed met haar gaat. ik lees hier allemaal verschrikkelijke dingen wat er mis zou zijn maar die symptomen heeft ze allemaal niet. zouden jullie mij kunnen helpen?

met vriendelijke groet
tygo Reactie infoteur, 21-09-2018
Beste Tygo,
Zoveel keren de hik in 4 dagen, dat is toch helemaal niet normaal. Waarschijnlijk heeft je vriendin veel stress of eet ze veel en misschien te snel of is ze te gauw opgewonden. Zeg tegen haar: alleen kalmte kan je redden! En stel haar gewoon met rust en dat zij die middeltjes maar eens uitprobeert. Anders moet ze voor bestwil haar huisarts verwittigen. Dan komt dat wel in orde! Wees gerust!
Met vriendelijke groet,
Enza_9o-.

Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 02-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.