Warfarine: Medicijn voor het voorkomen van bloedstolsels

Warfarine: Medicijn voor het voorkomen van bloedstolsels Warfarine is een antistollingsmiddel. Dit medicijn voorkomt dat zich stolsels in het bloed vormen. De arts voert eerst een bloedonderzoek uit om de bloedverdunner voor te schrijven. Het medicijn bewaart de patiënt best op kamertemperatuur, weg van kinderen en huisdieren. Een correct gebruik is nodig, waarbij de arts ook op de hoogte moet zijn van alle andere medicijnen, voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die de patiënt gebruikt. Bij het gebruik van Warfarine moet de patiënt wel enkele adviezen in acht nemen inzake eten, drinken en sporten. Tot slot is medisch advies of medische hulp in een aantal gevallen noodzakelijk bij Warfarinegebruik.

Indicatie: Voorkomen van bloedstolsels

Bloedverdunners behandelen sommige soorten hartziekten. De arts schrijft Warfarine voor omdat het lichaam bloedstolsels maakt of wanneer de patiënt hierop risico loopt door de aanwezigheid van een medische aandoening. Patiënten met atriumfibrillatie (voorkamers van het hart trekken te snel en te onregelmatig samen waardoor een te hoge hartslag optreedt), longembolie (afsluiting van een slagader in de longen) en patiënten die een kunstmatige hartklepoperatie of een orthopedische procedure zoals een heupprothese of andere vorm van botchirurgie gekregen hebben, krijgen deze medicijnen vaak voorgeschreven door de arts.

Bloedstolsels verplaatsen zich soms naar andere lichaamsdelen en veroorzaken dan ernstige medische problemen, zoals een hartaanval. Warfarine lost een bloedstolsel zelf niet op. Na verloop van tijd lost het bloedstolsel echter vanzelf op. Warfarine voorkomt ook dat andere stolsels tot stand komen of gaan groeien.

Tegenindicatie van Warfarinegebruik

Warfarine verhoogt het risico op ernstige of fatale bloedingen. Daarom is het gebruik van Warfarine niet geïndiceerd bij patiënten met één of meer van volgende aandoeningen:

Bij een aanstaande operatie of ruggenprik is Warfarine evenmin aanbevolen. Ook als de patiënt Warfarine niet elke dag kan innemen, is dit medicijn niet aangewezen.

Een vrouw die zwanger wenst te worden, praat hierover eerst met de arts. Gebruikt een vrouw Warfarine en is ze zwanger, dan overlegt ze dit ook met de arts omdat het middel mogelijk ernstige gevolgen heeft voor de baby.

Voor het bepalen van de juiste dosis is een bloedonderzoek nodig / Bron: Frolicsomepl, PixabayVoor het bepalen van de juiste dosis is een bloedonderzoek nodig / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Bloedonderzoek en bloedverdunners

Om de juiste dosis Warfarine te bepalen, is een bloedonderzoek vereist. Dit gebeurt meestal één keer per week tot één keer per maand. De protrombinetijdtest vertelt de arts hoe snel het bloed stolt en ook of een andere dosis nodig is. Ziekte, voeding, wijzigingen aan de medicijnen en fysieke activiteiten beïnvloeden de resultaten. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt aan de arts informatie geeft met betrekking tot wijzigingen inzake de gezondheid, de medicijnen of de levensstijl. Hierdoor is het dan namelijk soms nodig om de hoeveelheid Warfarine te veranderen.

Bewaren van antistollingsmiddel

Het is belangrijk om Warfarine op kamertemperatuur te bewaren, weg van extreme koude, warmte, licht en vocht. Badkamerkasten zijn meestal geen goede plek om medicijnen te bewaren vanwege vocht. Alle medicijnen, inclusief Warfarine, moeten altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden.

Gebruik van Warfarine

De patiënt neem de dosis op de voorgeschreven wijze éénmaal per dag in. Het is belangrijk om dit elke dag op dezelfde tijd in te nemen, zoals 's avonds laat (zoals tussen 17 en 18 uur). Dit antistollingsmedicijn mag de patiënt nemen met of zonder voedsel. Heeft de patiënt een dosis vergeten te nemen, dan mag hij geen dubbele dosis nemen om de vergeten dosis in te halen. Ook mag de patiënt de dosis niet veranderen, tenzij hij hiervoor een positief advies van de arts gekregen heeft. Gaat de patiënt op reis, dan moet hij mogelijk eerst een bloedonderzoek laten uitvoeren en de dosis laten aanpassen. Bij het reizen neemt de patiënt steeds de medicijnen mee. De medicijnen in ingecheckte bagage stoppen of ze achterlaten in de auto, is niet aangewezen.

Andere medicijnen en supplementen

Veel medicijnen en voedingssupplementen interfereren met de manier waarop Warfarine werkt. Een arts moet bijgevolg steeds op de hoogte zijn van het gebruik van deze middelen omdat mogelijk een andere dosis of een ander medicijn nodig is. Met volgende middelen interfereert Warfarine:

Adviezen inzake het gebruik van Warfarine

Eten en drinken

De patiënt eet een gezonde en evenwichtige voeding. Wil hij grote veranderingen in de voeding doorvoeren, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of om gewicht bij te komen, dan overlegt hij dit met de arts. Grote hoeveelheden voedsel met veel vitamine K (zoals broccoli, spinazie en rapen) veranderen de manier waarop Warfarine werkt. Indien mogelijk houdt de patiënt zich daarom wekelijks aan dezelfde hoeveelheid. Verder vermijdt de patiënt alcohol tijdens het gebruik van Warfarine. Alcohol interfereert met de effectiviteit van het antistollingsmiddel. Kruidenthee veroorzaakt tot slot soms stollingsproblemen.

Waarschuwing aan (tand)artsen

Voor een operatie of een tandheelkundige behandeling moeten de artsen steeds op de hoogte zijn van het gebruik van Warfarine. De patiënt moet mogelijk eerst een bloedtest ondergaan en soms ook enkele dagen stoppen met het gebruik van Warfarine. Hiervoor is wel eerst advies van een arts nodig dus dit mag de patiënt niet zelf spontaan beslissen.

Wonden en letsels voorkomen

Bepaalde sporten en activiteiten waarbij een patiënt het risico loopt op snijwonden en verwondingen, zijn niet aanbevolen. Verder draagt de patiënt steeds een identificatie van het Warfarinegebruik. Een zachte tandenborstel is de beste keuze, waarbij de patiënt voorzichtig de tanden poetst en flost, zodat er geen tandvleesbloeding ontstaat. Ook bij het gebruik van scheermessen is voorzichtigheid geboden.

Wanneer ongebruikelijke hoofdpijn optreedt in combinatie met het Warfarinegebruik, is medisch advies noodzakelijk / Bron: Geralt, PixabayWanneer ongebruikelijke hoofdpijn optreedt in combinatie met het Warfarinegebruik, is medisch advies noodzakelijk / Bron: Geralt, Pixabay

Alarmsymptomen

Constante druk uitoefenen gedurende maximaal tien minuten op een wonde is nodig bij bloedingen. Stopt het bloeden niet na tien minuten, dan is een bezoek aan de spoedeisende hulp nodig. Bij een grote snijwonde is onmiddellijke hulp nodig waarbij steeds druk wordt uitgeoefend op het gewonde gebied. Verder is medisch advies nodig wanneer de patiënt ziekteverschijnselen heeft, zoals braken, diarree, een infectie of koorts. Een ziekte verandert mogelijk de werking van Warfarine.

Ook wanneer één of meer van volgende tekenen aanwezig zijn, is medisch advies noodzakelijk

Soms is een bloedtest nodig om Warfarine stop te zetten of medicijnen voor te schrijven om het bloeden te stoppen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe orale anticoagulantia (NOACs)Nieuwe orale anticoagulantia (NOACs)Coumarinederivaten, zoals warfarine en acenocoumarol, zijn de bloedverdunners van keuze voor het voorkomen en behandelen…
Acenocoumarol: een medicijn tegen tromboseAcenocoumarol: een medicijn tegen tromboseWanneer er een stolsel binnen de bloedvaten komt, wordt dit trombose genoemd. Dit kan ervoor zorgen dat een bloedvat geh…
Bloedverdunners of antistollingsmiddelen: bijwerkingenBloedverdunners of antistollingsmiddelen: bijwerkingenBloedverdunners is de term die doorgaans gebruikt wordt voor medicijnen die de stolling van het bloed tegengaan. Bloedve…

Klikkende geluiden in kaak: Oorzaken van knallend gevoelKlikkende geluiden in kaak: Oorzaken van knallend gevoelEen klikkend geluid aan de kaak is een mogelijk pijnlijk en irritant gevoel. Dit is vooral te wijten aan overbelasting o…
Hydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandelingHydrocèle bij een baby: symptomen, oorzaak en behandelingEen hydrocèle is een opeenhoping van waterige vloeistof rond één of beide testikels in het scrotum, de balzak. Het zorgt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Warfarin and Other Blood Thinners for Heart Disease, https://www.webmd.com/heart-disease/guide/warfarin-other-blood-thinners#1
  • Warfarin, https://beta.nhs.uk/medicines/warfarin/
  • Warfarin, https://www.drugs.com/warfarin.html
  • Warfarin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470313/
  • Warfarin: from rat poison to clinical use, https://www.nature.com/articles/nrcardio.2017.172
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.