Conjunctivitis: Ontsteking van het oogbindvlies

Conjunctivitis: Ontsteking van het oogbindvlies Conjunctivitis, ook wel bekend als oogbindvliesontsteking, is een veelvoorkomende aandoening waarbij het bindvlies van het oog ontstoken raakt. Dit leidt tot symptomen zoals rode en gezwollen ogen, overvloedige tranen, oogpijn en lichtschuwheid. Conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bacteriën, virussen, allergieën, chemische stoffen en trauma. Hoewel de aandoening vaak met huismiddeltjes kan worden verlicht, kan een oogarts oogdruppels voorschrijven voor behandeling. Over het algemeen is de prognose voor conjunctivitis zeer goed, vooral bij een goede ooghygiëne en preventieve maatregelen.

Synoniemen conjunctivitis

Conjunctivitis staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • bindvliesontsteking
  • oogbindvliesontsteking
  • rood oog
  • roze oog

Epidemiologie van oogbindvliesontsteking

Ongeveer 1,3% van de wereldbevolking lijdt aan conjunctivitis. De jaarlijkse incidentie wordt geschat op 13 tot 40 per 1.000 mensen. De prevalentie van conjunctivitis varieert afhankelijk van de oorzaak. Zo komt virale conjunctivitis (virale ooginfectie) vooral voor bij kinderen en is deze vaak seizoensgebonden, met een piek tussen april en december. Allergische conjunctivitis is de meest voorkomende vorm en treft tussen 15% en 40% van de bevolking, vooral tijdens het lente- en zomerseizoen. Conjunctivitis kan op elke leeftijd voorkomen en komt zowel bij mannen als vrouwen gelijkmatig voor.

Oorzaken van conjunctivitis

De conjunctiva, het dunne membraan dat de binnenkant van de oogleden en het oogwit bedekt, kan ontstoken raken door verschillende oorzaken. Deze ontsteking leidt tot de karakteristieke roodheid en zwelling van de ogen. De belangrijkste oorzaken zijn:

Virale conjunctivitis

Virale conjunctivitis is vaak het gevolg van een virusinfectie. Deze vorm komt veel voor bij kinderen en verspreidt zich gemakkelijk. Symptomen verdwijnen meestal vanzelf binnen 1 tot 2 weken.

Allergische conjunctivitis

Allergische conjunctivitis wordt veroorzaakt door allergische reacties, bijvoorbeeld door stuifmeel, huidschilfers of haren van huisdieren (huidschilfers van honden). Kenmerkende symptomen zijn jeuk, tranenvloed en roodheid. Hooikoortsmedicijnen zijn vaak effectief in het verminderen van de symptomen.

Bacteriële conjunctivitis

Bacteriële conjunctivitis kan veroorzaakt worden door verschillende bacteriën. Een ernstige vorm, trachoom, veroorzaakt door Chlamydia trachomatis, komt vooral voor in ontwikkelingslanden en kan leiden tot blindheid. Neonatale conjunctivitis, veroorzaakt door bacteriële infecties tijdens de geboorte, vereist onmiddellijke behandeling om gezichtsverlies te voorkomen. Bacteriële conjunctivitis komt vaak voor na virale conjunctivitis en kan leiden tot meer afscheiding en pijn.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van conjunctivitis zijn onder andere chemische irritatie, schimmelinfecties, het gebruik van contactlenzen en zeldzame parasitaire infecties. Ziekten zoals de ziekte van Reiter en psoriasis kunnen ook conjunctivitis veroorzaken.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen

De symptomen van conjunctivitis kunnen variëren en omvatten vaak:

Diagnose en onderzoeken

Consult met een oogarts

Een oogarts moet geraadpleegd worden als de symptomen langer dan 3 tot 4 dagen aanhouden of als het gezichtsvermogen is aangetast.

Oogheelkundig onderzoek

De oogarts voert een grondig oogonderzoek uit. Vaak is de diagnose gebaseerd op de zichtbare symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt.

Diagnostisch onderzoek

Indien nodig neemt de oogarts een monster van het oogbindvlies met een wattenstaafje. Dit monster wordt naar een laboratorium gestuurd voor verder onderzoek om de oorzaak van de conjunctivitis vast te stellen.

Differentiële diagnose

Bacteriële conjunctivitis moet onderscheiden worden van andere oogaandoeningen zoals:

Differentiële diagnose van bacteriële conjunctivitis

Bacteriële conjunctivitis kan verward worden met andere aandoeningen zoals:

Behandeling van conjunctivitis

Zelfzorg

Bij allergische conjunctivitis kunnen de symptomen vaak verbeteren door blootstelling aan allergenen te vermijden. Koude kompressen kunnen verlichting bieden. Voor virale of bacteriële conjunctivitis kunnen warme kompressen op gesloten ogen de pijn verlichten. Een schoon doekje dat in warm of lauw water is gedrenkt kan hierbij nuttig zijn.

Professionele medische zorg

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak:
  • Allergische conjunctivitis wordt behandeld door de allergische reacties aan te pakken, vaak met antihistaminica.
  • Bacteriële conjunctivitis wordt behandeld met antibiotische oogdruppels.
  • Virale conjunctivitis verdwijnt meestal vanzelf; milde steroïde oogdruppels kunnen het ongemak verlichten.

Oogdruppelrichtlijnen

Volg altijd de richtlijnen voor het aanbrengen van oogdruppels om een effectieve behandeling te waarborgen.

Prognose van oogbindvliesontsteking

De meeste patiënten herstellen volledig met een passende behandeling. Conjunctivitis heeft over het algemeen een goede prognose, mits de behandeling correct wordt gevolgd en de onderliggende oorzaak adequaat wordt aangepakt.

Complicaties van conjunctivitis

Indien niet behandeld of bij een slechte hygiëne kunnen de symptomen terugkeren of verergeren. Een goede opvolging en preventieve maatregelen zijn cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.

Een goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, PixabayEen goede handhygiëne is noodzakelijk / Bron: Gentle07, Pixabay

Preventie: Goede ooghygiëne

Om de verspreiding van conjunctivitis te voorkomen, is een goede ooghygiëne essentieel. Gebruik handdoeken en zakdoeken alleen voor persoonlijk gebruik en houd contactlenzen schoon met contactlenshygiëne. Vermijd het aanraken van de ogen met ongewassen handen en deel geen oogmake-up. Vervang make-up en kussenslopen regelmatig om besmetting te voorkomen. Goede handhygiëne speelt een belangrijke rol in het voorkomen van conjunctivitis.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de bu…
Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies)Chemosis: Zwelling van de conjunctiva (oogbindvlies)Chemosis is een ernstige oogontsteking die ontstaat door irritatie van de ogen. De aandoening treedt op wanneer de bekle…
Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen aan bindvlies oogOogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen aan bindvlies oogDe conjunctiva (oogbindvlies) is een belangrijke, dunne, transparante membranenstructuur die een deel van het vooropperv…
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…

Congenitale cataract (staar): Vertroebeling van de ooglensCongenitale cataract (staar): Vertroebeling van de ooglensAangeboren cataract is een vertroebeling van de ooglens die bij de geboorte aanwezig is. De lens van het oog is doorgaan…
Het Asperger-syndroom, kenmerken en ontspanningsmethodenHet Asperger-syndroom, kenmerken en ontspanningsmethodenDiegenen behept met het Asperger-syndroom hebben een chronisch gebrek aan inlevingsvermogen en een neiging tot obsessief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Son Of Groucho, Flickr (CC BY-2.0)
  • Acute conjunctivitis, http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/68/basics/epidemiology.html, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Bacterial Conjunctivitis Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1191730-differential, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Bindvliesontsteking, https://nl.wikipedia.org/wiki/Bindvliesontsteking, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Conjunctivitis - A Systematic Review of Diagnosis and Treatment, JAMA. 2013 Oct 23; 310(16): 1721–1729., doi: 10.1001/jama.2013.280318, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049531/, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Conjunctivitis (slijmvlies ontsteking) en roodheid, http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/conjunctivitis_ontsteking_infectie_bindvlies/, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Conjunctivitis, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001010.htm, geraadpleegd op 23 mei 2016
  • Viral Conjunctivitis Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1191370-differential? GERAADPLEEGD OP 23 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Gentle07, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.