Frontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebied

Frontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebied Hoofdpijn bestaat in erg veel vormen. Deze ontstaat ook op diverse plaatsen, bijvoorbeeld op de kruin of aan het achterhoofd. Hoofdpijn in het voorhoofdsgebied, ook gekend als ‘frontale hoofdpijn’ is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Frontale hoofdpijn is een symptoom van een onderliggend medisch probleem of een uitlokkende factor, maar normaal gesproken zijn deze onderliggende oorzaken niet ernstig. Dit type hoofdpijn houdt slechts kort aan maar komt wel snel terug. In de meeste gevallen is de patiënt zelf met enkele eenvoudige tips in staat om dit type hoofdpijn te voorkomen. Ontstaan toch klachten, dan zijn enkele adviezen beschikbaar om snel verlost te zijn van de klachten. Af en toe is professionele medische zorg nodig, vooral bij ernstige en langdurige hoofdpijn. Vaak verlichten geneesmiddelen dan de pijn aan het voorhoofd.

Aandoeningen en frontale hoofdpijn

Frontale hoofdpijn is mogelijk het gevolg van enkele aandoeningen alsook omgevingsfactoren.

Wazig zien komt voor bij migraine / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien komt voor bij migraine / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Migraine
Migraine is een neurologische aandoening waarbij een patiënt frequent hoofdpijn ervaart, meestal aan het voorhoofd. Vaak verloopt de hoofdpijnaanval in stadia, met eerst voortekenen en dan een aura en/of eenzijdige hoofdpijn (aan het voorhoofd), al ervaart elke patiënt een migraineaanval weer anders. De oorzaak hiervan is niet gekend, maar enkele uitlokkende factoren zijn bijvoorbeeld hormoonveranderingen in de hersenen, een bipolaire stoornis, het antifosfolipidensyndroom (bloedstolsels in (slag)aders). Frontale hoofdpijn in combinatie met migraine gaat gepaard met andere symptomen zoals een wazig gezichtsvermogen, misselijkheid, braken of duizeligheid.

Oogproblemen

Oogaandoeningen
Enkele oogziekten dragen bij aan hoofdpijn. De locatie van de pijn is variabel, maar de pijn situeert zich mogelijk ook aan het voorhoofd. Oogproblemen die leiden tot frontale hoofdpijn zijn onder andere conjunctivitis (ontsteking van het oogbindvlies), keratitis (ontsteking van het hoornvlies), uveïtis (ontsteking van de middelste laag van het oog) en iritis (ontsteking van het regenboogvlies).

Vermoeide ogen leiden soms tot frontale hoofdpijn / Bron: Concord90, PixabayVermoeide ogen leiden soms tot frontale hoofdpijn / Bron: Concord90, Pixabay
Oogvermoeidheid
Door het constant kijken naar schermverlichting of door overmatig de ogen te gebruiken, ontstaat oogvermoeidheid of het Computer Vision Syndrome. Hierbij ontstaat oogpijn, wat gepaard gaat met hoofdpijn aan het voorhoofd.

Sinussen

De sinusholte bevindt zich op het voorste gedeelte van de schedel. Dit bestaat uit grote holle ruimtes gevuld met lucht in het midden van het gezicht achter de neus. Wanneer dit gebied ontstoken is (sinusitis) of overbelast is, ontstaat een drukkende pijn aan het voorhoofd.

Spiervermoeidheid

Stress, een inspannende dag op het werk, vermoeidheid, een slechte houding, een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) (door te weinig te eten) en uitdroging (door te weinig te drinken) veroorzaken spierkrampen aan het hoofd waarbij de spieren strak komen te staan. Dit type hoofdpijn is eveneens gekend als ‘spanningshoofdpijn’. De spierkrampen resulteren in acute frontale hoofdpijn, omdat de pijn uitstraalt naar het hoofd. De pijn verergert doorgaans tijdens de dag en is beter in rust.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van een hoofdpijn zijn:

Langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk pijn aan het voorhoofdsgebied / Bron: Blueeve, PixabayLangdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt mogelijk pijn aan het voorhoofdsgebied / Bron: Blueeve, Pixabay

Omgevingsfactoren en hoofdpijn in het voorhoofdsgebied

Het drinken van alcohol, vooral rode wijn, verhoogt de kans op frontale hoofdpijn. Ook het gebruik van illegale drugs draagt bij aan de totstandkoming van pijnklachten in het voorhoofdsgebied. Daarnaast zorgt de inname van bepaalde voedingsmiddelen, zoals voeding met nitraten en sulfieten, voor dit type hoofdpijn. Hoofdpijn aan het voorhoofd komt vaker tot stand bij temperatuurschommelingen. Een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht zorgt tot slot voor pijn aan het voorhoofd.

Symptomen

Hoofdpijn in het voorhoofdsgebied treedt op één plek aan het voorhoofd op, of is aanwezig over het hele voorhoofd. Soms is ook het gezicht betrokken. Frontale hoofdpijn is een symptoom waarbij nog tal van andere tekenen tot uiting komen. Het hangt af van de onderliggende ziekte of het onderliggend probleem welke symptomen verschijnen. De aard en intensiteit van de hoofdpijnklachten is zeer variabel.

Volgende symptomen gaan soms vergezeld met hoofdpijn aan het voorhoofd:

Frontale hoofdpijn gaat soms gepaard met temporale hoofdpijn. Bij temporale hoofdpijn is de pijn vooral te voelen aan de zijkanten van de schedel.

Diagnose en onderzoeken

Dubbelzien in combinatie met voorhoofdspijn is een alarmteken / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien in combinatie met voorhoofdspijn is een alarmteken / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Contact met arts
Een professioneel medisch onderzoek door een arts is nodig bij ernstige en/of langdurige hoofdpijn. Bovendien is het verstandig om een arts te raadplegen bij plotselinge nieuwe en ernstige hoofdpijn. Dit is namelijk mogelijk het gevolg van een recent hoofdletsel. Ernstige hoofdpijn bij vijftigplussers is eveneens een alarmteken. Wanneer daarnaast volgende tekenen optreden in combinatie met voorhoofdshoofdpijn, is een doktersbezoek noodzakelijk:

Lichamelijk en diagnostisch onderzoek

De patiënt vertelt aan de arts wat voor soort hoofdpijn hij ervaart, waar de pijn zich precies bevindt alsook de frequentie en aanvang van de hoofdpijnklachten. De arts moet de echte oorzaak van dit type hoofdpijn trachten te achterhalen. Hiervoor zet de arts beeldvormende onderzoeken in om de hersenstructuren te bekijken. De patiënt krijgt met andere woorden een CT-scan en/of MRI-scan.

Zelfzorg bij pijn aan voorhoofd

Oogvermoeidheid

Een patiënt hanteert het best een gezonde levensstijl door vermoeide ogen te vermijden. Daarnaast is elke vijf uur minimaal een pauze van vijf tot tien minuten nodig bij computerwerk. Oefeningen tegen oogvermoeidheid in de vorm van oogyoga, zijn voor een aantal patiënten zeer nuttig.

Spiervermoeidheid

Voldoende tijd voor zichzelf en ontspanning is nodig om spiervermoeidheid te voorkomen. Verder is het verstandig om uitlokkende factoren van hoofdpijn te vermijden. Een goede zonnebril is voorts nodig bij blootstelling aan de zon. Verder helpt het om een warme douche te nemen. Een verwarmingselement, een warmwaterfles of een warme rijstzak op het voorhoofd en aan de achterkant van de nek leggen, is een andere goede optie. Het hoofd masseren valt volgens Mayo Clinic ook te proberen; zo masseert de patiënt als het ware stress en spanning weg. Het is tevens belangrijk om een regelmatig eetpatroon te ontwikkelen waarbij de patiënt gezond en gevarieerd eet alsook voldoende water drinkt. Ginseng thee of koffie zijn volgens het Schiffert Health Center in Virginia Tech populaire hoofdpijnremedies. Tot slot is een regelmatig slaappatroon noodzakelijk, maar af en toe een dutje nemen in een verduisterde kamer bij extreme vermoeidheid, verlicht eveneens klachten.

Medische behandeling van pijnlijk voorhoofd

Diverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Hoofdpijn aan voorhoofd
Afhankelijk van de specifieke onderliggende oorzaak zijn andere behandelingsopties mogelijk. De arts zet veelal hoofdpijnmedicatie in in de vorm van:
 • anti-epileptica
 • opiaten
 • pijnstillende geneesmiddelen
 • spierontspanners

In zeldzame gevallen zet de arts antidepressiva of anticonvulsiva in zodat de klachten van frontale hoofdpijn verbeteren.

Migraine

Verder bestaan diverse medicijnen voor de behandeling van migraine, die de patiënt ofwel voor of anders na een aanval inneemt. Triptanen zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor de behandeling van migraine.

Oogproblemen

De arts behandelt de oogklachten met behulp van diverse medicijnen waaronder antibiotica en corticosteroïden.

Oogvermoeidheid

Oogvermoeidheid behoeft geen specifieke medische behandeling; de patiënt moet vooral zijn levensstijl wijzigen en de ogen meer laten rusten in combinatie met oogoefeningen.

Sinusitis

Is sinusitis de oorzaak van de pijn aan het voorhoofd, dan schrijft de arts volgende pijnverlichtende medicatie voor:
 • antibiotica
 • decongestiva (medicatie om de zwelling van de slijmvliezen in de neus te verminderen)
 • orale steroïden (sterke ontstekingsremmers die de patiënt via de mond moet innemen)
 • pijnstillers

Prognose

Frontale hoofdpijn houdt bij de meeste patiënten maar enkele minuten tot uren aan, maar de hoofdpijnaanvallen komen wel snel terug. Sporadisch heeft de patiënt hoofdpijnklachten aan het voorhoofd die meer dan een paar dagen duurt.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis: Oorzaken en symptomenSinusitis is een lastige aandoening die ernstige hoofdpijn kan veroorzaken. Wat is sinusitis? Hoe krijg je het, en wat z…
IJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn: Pijn aan hoofd door contact met koudeIJshoofdpijn is een vorm van kortdurende hoofdpijn die ontstaat wanneer een patiënt iets eet, drinkt of inademt dat koud…
Hoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn achter de ogen, voorhoofd of achterhoofdHoofdpijn komt in verschillende mate voor: van zeer licht tot erg zwaar. Hoofdpijn kan in het voorhoofd voorkomen, in he…
Stekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnStekende hoofdpijn als variant van clusterhoofdpijnEén van de meest voorkomende gezondheidsklachten is hoofdpijn. Er zijn heel veel vormen van hoofdpijn en ook nog eens ta…

Urinebuisontsteking: Oorzaak en behandelingUrinebuisontsteking: Oorzaak en behandelingEen urinebuisontsteking is een vervelende aandoening. Hierdoor krijg je tijdens het urineren een pijnlijk gevoel. De ont…
Anurie: Afwezige urineproductie door probleem rond nierenAnurie: Afwezige urineproductie door probleem rond nierenBij anurie is een patiënt vrijwel niet in staat om urine uit te plassen. Dit is mogelijk een symptoom van verschillende…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Geraadpleegd op 22 augustus 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Frontal Headache – Causes Pain in Front of Head (Above Eyes), http://www.healthhype.com/frontal-headache-causes-pain-in-front-of-head-above-eyes.html
 • Frontal Headache Home Remedy, http://www.livestrong.com/article/108107-frontal-headache-home-remedy/
 • Frontal Headache or Headache Across Forehead: Causes, Symptoms, Treatment, https://www.epainassist.com/headache/frontal-headache-or-headache-across-forehead
 • Understanding frontal headaches: Causes, symptoms, and treatment tips, http://www.belmarrahealth.com/understanding-frontal-headaches-causes-symptoms-treatment-tips/
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.