Urinebuisontsteking: Oorzaak en behandeling

Urinebuisontsteking: Oorzaak en behandeling Een urinebuisontsteking is een vervelende aandoening. Hierdoor krijg je tijdens het urineren een pijnlijk gevoel. De ontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege een onhygiënisch toilet of vanwege een soa. Soms kan een plasbuisontsteking uiteindelijk een blaasontsteking of een nierbekkenontsteking veroorzaken. In ernstige gevallen is het aanbevolen om een huisarts te raadplegen. Hoe is de kans op het krijgen van een urinebuisontsteking precies te minimaliseren?

Urinebuisontsteking


Waardoor kan er een urinebuisontsteking ontstaan?

Een urinebuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de urinebuis bevindt. De urinebuis wordt ook wel de 'urethra' genoemd. Deze aandoening kan ontstaan vanwege virussen, bacteriën en overige ziekteverwekkers die zich bij (of in) de plasbuis bevinden. Vaak gaat het om de darmbacterie 'Escheria Coli'. Een urinebuisontsteking is een lichamelijke reactie op de bacteriën die zich hier bevinden. Een andere voorkomende oorzaak is een bacterie-infectie vanwege seksueel contact.

Gonorroe

De plasbuis kan vanwege gonorroe geïnfecteerd raken. Dit is een 'soa' (seksueel overdraagbare aandoening) die door de bacterie 'neisseria gonorrhoea' wordt veroorzaakt. Soa's kunnen overgedragen worden tijdens het hebben van gemeenschap.

Niet-specifieke urethritis

Wanneer een urinebuisontsteking niet door gonorroe is ontstaan wordt deze aandoening 'urethritis non-gonorrhoica' genoemd. Soms zijn de nieren ontstoken als gevolg van een blaasinfectie. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan zijn doordat het toilet niet hygiënisch genoeg is. Hiernaast kan het ontstaan vanwege het wassen van de schaamstreek door middel van zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de geslachtsorganen verandert. Dit geeft bacteriën een hogere kans om hier te kunnen overleven. Het is aanbevolen om de schaamstreek grotendeels met water te wassen.

Symptomen

Het ziektebeeld is te herkennen aan een pijnlijk gevoel tijdens het urineren. Tevens kan er afscheiding ontstaan bij de geslachtsdelen. Vrouwen kunnen etterige afscheiding krijgen, terwijl mannen last kunnen krijgen van wit of pusachtige slijmafscheiding. Hiernaast kunnen mannen last krijgen van jeuk en regelmatig een drang voelen om te urineren.

Hoe wordt een urinebuisontsteking behandeld?

Wanneer je merkt dat het plassen (voor een langdurige periode) een pijnlijke en stekend gevoel teweegbrengt is het aangeraden om een huisarts te raadplegen. De aandoening kan na verloop van tijd littekens veroorzaken waardoor de urinebuis vernauwt. Dit kan ervoor zorgen dat plassen moeilijker gaat dan normaal.

Behandeling urethritis non-gonorrhoica

Urethritis non-gonorrhoica kan met een antibioticumkuur behandeld worden. Het is belangrijk om deze kuur volledig af te ronden om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt.

Behandeling gonorroe

Gonorroe wordt meestal behandeld met behulp van een enkele antibiotica-injectie. Deze eenmalige injectie bevat vaak 500 mg ceftriaxon.

Ontstekingen die als een gevolg van een urinebuisontsteking kunnen ontstaan

Blaasontsteking

Een urinebuisontsteking kan zich soms richting de blaas gaan uitbreiden. Als de blaas is ontstoken wordt het 'blaasontsteking' of 'cystitis' genoemd. Vrouwen kunnen sneller last krijgen van een blaasontsteking omdat hun urinebuis korter is en hierdoor de weg naar de blaas kleiner is. Personen die last hebben van een blaasontsteking hebben vaak het gevoel dat zij moeten urineren. Hiernaast plassen zij vaak in kleine hoeveelheden. Een blaasontsteking gaat in veel gevallen vanzelf over, wat antibiotica vaak overbodig maakt.

Nierbekkenontsteking

In ernstige gevallen kan er een nierbekkenontsteking ontstaan. Hierbij hebben de bacteriën de nieren bereikt en is het belangrijk om een arts te raadplegen. De ontsteking bevindt zich waar de nieren in verbinding staan met de urineleiders. De volgende symptomen kunnen zich voordoen:
  • Een hevige koorts
  • Misselijkheid
  • Troebelige urine
  • Bloed in de urine
  • Pijn aan je rug
  • Pijn in je zij

Als deze symptomen op te merken zijn, is het aanbevolen om een huisarts te raadplegen. Deze aandoening kan door middel van een urineonderzoek worden ontdekt. De patiënt krijgt vervolgens een antibioticakuur. In enkele gevallen worden er ook pijnstillers meegegeven. De klachten verdwijnen meestal na een paar dagen, echter dien je de antibioticakuur volledig af te maken.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingPlasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingWat is een plasbuisontsteking? Urethritis of plasbuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant v…
Acute urineweginfecties: behandeling is meestal noodzakelijkAcute urineweginfecties: behandeling is meestal noodzakelijkEen acute urineweginfectie komt veel voor. Na een luchtweginfectie is het de meest voorkomende infectie in Nederland. Me…
Urinebuisontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingUrinebuisontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingUrinebuisontsteking symptomen bestaan vooral uit een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. De urinebuis, ook pla…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…

Zwarte haartong: Verandering van bekleding op tongZwarte haartong: Verandering van bekleding op tongSommige mensen ontwikkelen een donkerbruine tot zwarte verkleuring van de tong, een aandoening die bekend staat als ‘zwa…
Frontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebiedFrontale hoofdpijn: Pijn aan voorhoofdsgebiedHoofdpijn komt in vele vormen voor en kan op verschillende plekken optreden, zoals op de kruin of het achterhoofd. Een v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/gonorroe/item33522
  • http://www.medicinfo.nl/%7B9562E2FA-1A9A-49E7-9138-DAC85649FD8A%7D
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ontsteking_(geneeskunde)
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/urineweginfectie/item39003
  • https://m.thuisarts.nl/nierbekkenontsteking/ik-heb-nierbekkenontsteking?mobile
  • http://medischebron.nl/nierbekkenontsteking-pyelonefritis-symptomen-behandeling/
  • http://symptomen-behandeling.nl/1/urinebuisontsteking_symptomen_433776.html
  • https://m.thuisarts.nl/plasbuisontsteking/ik-heb-plasbuisontsteking?mobile
  • http://www.medicijnen-op-maat.nl/nieren-en-urinewegen/urineweginfecties.htm
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.