Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?

Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plassen, en vaak is de urine ook troebel. Ook moet je vaak naar het toilet, of in ieder geval de drang om te moeten plassen, en vaak plas je dan maar kleine beetjes. De urine heeft vaak ook een vreemde geur. Veel mensen met blaasontsteking klagen ook over buik klachten, meestal de onderbuik. Ook hebben veel mensen last van de onderrug.

Blaasontsteking, wat is het en hoe krijg je het?

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Ze dringen door tot de urinewegen. Dit kan via de bloedsomloop, maar meestal is dit via de urinebuis. Vrouwen krijgen over het algemeen veel eerder een blaasontsteking, omdat de urinebuis bij een vrouw veel dichter bij de anus ligt dan bij een man.

Geslachtsgemeenschap kan er ook voor zorgen dat je een blaasontsteking krijgt. Er kunnen via deze weg bacteriën binnen dringen en je daarom besmetten. Er wordt ook aangeraden om na het vrijen te plassen, zodat je dan sowieso al de meeste bacteriën uit plast.

Oorzaken van blaasontsteking.

  • Slechte hygiëne. Elke dag douchen en je op de goede manier wassen voorkomt een blaasontsteking.
  • Onvoldoende drinken.
  • Zwangerschap.
  • Geslachtsgemeenschap.
  • Door het plaatsen van een spiraaltje kun je ook blaasontsteking krijgen.

Wat te doen tegen een blaasontsteking?

Bij het drinken van veel water, kan een blaasontsteking vanzelf over gaan. Maar als je al een aantal dagen veel last hebt van een blaasontsteking, dan kan een antibioticakuur er voor zorgen dat de blaasontsteking in 3/4 dagen verdwijnt, door de antibiotica geneest de ontsteking snel. Als de klachten al snel verdwijnen en de antibioticakuur is nog niet op, moet je hier vooral NIET mee stoppen, maar er gewoon mee door gaan. Er blijven altijd nog bacteriën achter, die er dan voor kunnen zorgen dat je weer een blaasontsteking krijgt. Daarom moet je de kuur altijd afmaken, dan weet je ook zeker dat het is genezen en dat je het niet meer terug krijgt.

Blaasontsteking voorkomen.

Ten eerste, door veel te drinken voorkom je een blaasontsteking het beste. Dit zorgt voor een goede doorspoeling. Het is niet slim om je plas lang op te houden, ga daarom bij aandrang gelijk naar het toilet als dit kan. Cranberry drank kan een blaasontsteking ook voorkomen. Hierdoor wordt de urine zuur, en bacteriën kunnen slecht tegen zure urine.
© 2012 - 2025 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinebuisontsteking: Oorzaak en behandelingUrinebuisontsteking: Oorzaak en behandelingEen urinebuisontsteking is een vervelende aandoening. Hierdoor krijg je tijdens het urineren een pijnlijk gevoel. De ont…
Hematurie: bloed in de urineBloed in het urine wordt ook wel hematurie genoemd. Hematurie kan een aanduiding zijn voor veel verschillende aandoening…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Blaasontsteking: oorzaken, symptomen, behandeling, voorkomenBlaasontsteking: oorzaken, symptomen, behandeling, voorkomenEen blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van de urineblaas. De urinebuis is daarbij ook ontstoken. Men spreekt…

Naar de sauna, de regelsNaar de sauna, de regelsHet is inmiddels een vanzelfsprekendheid voor menig man of vrouw, de sauna hoort erbij. Het is een vorm van wellness en…
Wandelen is voor iedereenWandelen is voor iedereenStrikt genomen kan niet iedereen wandelen in de zin van lopen, maar ook in de rolstoel is een ‘wandeling’ een verademing…
Bronnen en referenties
  • www.blaasontsteking.net
  • http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=medicijngids&medgids=question&id=6702
Stacey (42 artikelen)
Laatste update: 31-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.