Naar de sauna, de regels

Naar de sauna, de regels Het is inmiddels een vanzelfsprekendheid voor menig man of vrouw, de sauna hoort erbij. Het is een vorm van wellness en feitelijk is het ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Heerlijk ontspannen in een relatief luxe omgeving doet ons lichaam en geest goed. Er zijn wel wat regeltjes waar je je aan moet houden … en laat dat nou net niet iedereen doen.

Regels

Als je de faciliteiten van een complex tegen betaling gebruikt zijn daar natuurlijk altijd regels aan verbonden en het is de bedoeling dat je deze regels naleeft. Is het niet voor jezelf, dan toch wel voor de andere gasten.

Deur dicht

Het lijkt zo logisch, want we doen het thuis ook als de kachel brand. De deur achter je sluiten. En toch lijkt de sauna een effect op sommige mensen te hebben, dat ze het niet nodig vinden om de deur achter zich te sluiten. Ze geven even een duwtje als ze weglopen en dat is het dan. Maar veel deuren gaan niet vanzelf dicht en de trek is aanzienlijk voor de andere mensen in de sauna.

Houding

Of je gaat zitten, blijft staan of languit gaat liggen … alles mag, maar het is wel de bedoeling dan je je benen netjes bij elkaar houdt. Het naakte lichaam is oké, maar het is niet de bedoeling dat je wijdbeens gaat liggen of ongegeneerd bukt in het blikveld van andere mensen.

Haar of niet

Je kunt mensen niet verplichten het schaamhaar weg te halen. Het is misschien wel hygiënischer, maar sommige mensen willen het schaamhaar gewoon behouden. Het is wel netjes naar de andere mensen dat het enigszins binnen proportie is. Voor de mensen die alles weghalen geldt, de huid is erg gevoelig vlak na het scheren. Gebruik een speciale crème of scheer een ander moment dan vlak voor het saunabezoek.

Van andermans spullen afblijven

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Je kunt je spullen wel in de locker opbergen, maar je badjas, badslippers en badhanddoek heb je wel bij je (eventueel nog een tasje met wat spulletjes). Als deze aan een knaapje hangen, is het de bedoeling dat je deze laat hangen. Afblijven van andermans spullen dus. Draag je een badjas met een generiek kleurtje, zorg dan dat je er iets op of aan hebt, wat je badjas doet opvallen. Kan een hoop gedoe voorkomen.

De meeste sauna’s hebben reinigingsproducten voor het lichaam en het haar. Als je echter toch je eigen spullen meeneemt, laat dit in je locker tot je klaar bent met de sauna en haal het dan pas op.

Handdoekje mee naar binnen nemen

In verband met de hygiëne is het belangrijk dat je een handdoek bij je hebt die je mee de sauna in neemt, want je mag niet met je blote billen op het hout van het saunabankje zitten. Veel mensen nemen een groot badlaken mee, dan kunnen ze lekker languit op het saunabankje gaan liggen.

Afspoelen

Het is belangrijk voor het afkoelen van het lichaam dat je na een hete sauna afkoelt. Dit kan met een koude douche, maar een dompelbad is nog beter. Je stapt het dompelbad in en dat maakt dat je van onder af aan afkoelt. Dat is beter voor je lichaam. Doe dit na ieder saunabezoek.

Niet babbelen

In sommige sauna’s staat het echt aangegeven, maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat je in drukke conversaties geraakt als er andere mensen bij zitten. De rust is belangrijk voor het proces en ook al staat er dus geen bordje, matig je taalgebruik in de sauna.

Stoombad, bacterie vrij

In het stoombad zit je met je blote billen op de tegels. Nu liggen er altijd trekkertjes en hangen er waterslangen om de boel even schoon te maken. Wel zo netjes als je klaar bent, je even een schoon plekje achterlaat.

Gekleed eten

De meeste saunacomplexen hebben een of meerdere eetgelegenheden. Als je daar gebruik van maakt, moet je wel gekleed zijn. Sommige willen ook geen handdoeken binnen, maar dat staat dan aangegeven. Let er even op als je de eetgelegenheid binnenloopt.

Tot slot

De prijsverschillen zijn meestal minimaal, maar de entourage kan wel verschillen en het is goed om, als je je gaat oriënteren, je ook de website bezoekt. Bekijkt wat voor faciliteiten ze allemaal hebben etc. Of het saunacomplex zelf alle hygiëneregels altijd goed hanteert is een kwestie van via via of zelf ervaren.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
Overnachten sauna en spa's: overzicht hotelsOvernachten sauna en spa's: overzicht hotelsEen dagje naar de sauna is heerlijk en teven goed voor lijf en leden. In een sauna kan je heerlijk genieten van de warmt…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Mythes over gezondheid ontmaskerdMythes over gezondheid ontmaskerdKent u het verschil tussen medische feiten en fictie? Tussen waarheden, halve waarheden en leugens? Als het op gezondhei…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.