Wandelen is voor iedereen

Wandelen is voor iedereen Strikt genomen kan niet iedereen wandelen in de zin van lopen, maar ook in de rolstoel is een ‘wandeling’ een verademing voor de geest. Kan je niet goed tegen de zon, dan kan het bos een perfecte plaats zijn voor een wandeling, met een allergie kan je zelfs een gebied opzoeken wat wel haalbaar is en voor de degene die het letterlijk wil voelen, is er zelfs een wandelroute voor de blote voeten. Wandelen is dus voor iedereen.

Beperkingen

Het spreekt voor zich dat wanneer je een beperking hebt, niet alles geschikt is. Maar wandelen maakt wel dat je je hoofd leeg kunt maken, geïnspireerd kunt raken of zomaar op een goed gesprek kunt voeren. Voor iedereen is een wandeling dus goed.

Ieder heeft zo zijn redenen

Maar voor degene die zich met de benen vooruit kan bewegen is wandelen feitelijk een eenvoudige bezigheid. En toch hebben allemaal andere redenen waarom we wandelen. Uit navraag onder een 40-tal volwassenen (die op dat moment aan het wandelen waren) blijkt de diversiteit groot te zijn;
  • het hoofd leeg maken
  • mediteren
  • een goed gesprek voeren
  • lekker bewegen
  • afleiding (in de pauze) ivm drukke werkzaamheden
  • (gewoon) de hond uitlaten
  • afvallen
  • inspiratie opdoen

De voorkeur voor de meeste mensen gaat uit naar een natuurlijke omgeving. De zee, de bossen, de duinen etc.

Gezondheid

Maar hoe je het went of keert, regelmatig wandelen is gezond (volgens menig wetenschapper de beste manier van bewegen). Iedereen heeft beweging nodig en met menig voedingspatroon kan het geen kwaad om meer dan het aangegeven uur per dag te bewegen. Beweging zit natuurlijk overal in, maar wandelen is naast ‘gewoon’ bewegen ook nog eens goed voor andere zaken. Waaronder dus de geest, goed tegen de stress.

Ziekten

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan die er op wijzen dat wanneer je minimaal een half uur per dag een stevige wandeling maakt, je een verkleinde kans op hart- en vaatziekten of borstkanker hebt. Verder kan wandelen helpen bij de opbouw van botmassa.

Gewichtverlies

Als je wandelen gebruikt om af te vallen, dan kan dat ook. Het voordeel van wandelen is dat het een laagactieve bezigheid is en dergelijke bezigheid veel langer volgehouden worden, zo leert de ervaring.
Wandelen vraagt zo’n 6 kilocalorieën energie per minuut van je lichaam, waarbij 2/3 uit ververbranding voortkomt.
Een uurtje wandelen levert je al snel 250 verbruikte kilocalorieën op. Daarmee ook gezegd dat het niet heel erg snel gaat als je op deze wijze gewichtsverlies wilt bewerkstelligen, maar een gestage afname van gewicht houdt langer stand. Zo blijkt uit historische gegevens.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk is dat heel beperkt. Als je met je kleding rekening houdt met het weer en wat drinken meeneemt, ben je een heel eind. Het enige wat wel heel belangrijk is, zijn schoenen. Goede wandelschoenen voldoen aan enkele eisen, zoals de schoen die soepel gevormd moet zijn. De schoenen moet goed ademen (zorg dus ook voor sokken van een natuurlijk materiaal) en de schoen moet steun geven. Met name de enkels wat steun laten geven is goed.
Verder zijn er ook nog echte bergschoenen, maar dit type schoen gaat weer een stap verder.

Als je echt alleen op vlakke gladde stukken loopt, dan is een goede soepele sportschoen ook prima. Neem er een met een dempende zool. Dat loopt lekkerder.

Tot slot

Wandelen is voor iedereen en altijd, ieder seizoen leent zich voor een wandeling. Meer informatie via www.tweevoeter.nl
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met wandelenAfvallen met wandelenKun je afvallen met wandelen? Heel veel mensen vinden het heerlijk om te gaan lopen. Ze willen liever niet rennen en hop…
Wandelen en gewicht verliezenWandelen en gewicht verliezenDoor te wandelen kunnen we gewicht verliezen. Daarnaast is het een goede manier om aan je gezondheid te werken, zonder d…
Gezonder, slanker en gelukkiger door wandelenWandelen is geweldig! Zet dagelijks een half uurtje je ene voet voor de andere en vet verdwijnt sneller dan wanneer je f…

Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
De bloedbank na een aardbevingLanden, die een risico hebben op natuurrampen, zoals aardbevingen, schrijven plannen om ook na het wegvallen van de infr…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.