Gezonder, slanker en gelukkiger door wandelen
Wandelen is geweldig! Zet dagelijks een half uurtje je ene voet voor de andere en vet verdwijnt sneller dan wanneer je fanatiek gaat sporten. Het verlaagt tevens het risico op onder andere hartziekten en hersenbloedingen. En wandelen in de buitenlucht kan klachten als stress en neerslachtige gevoelens verminderen bij mensen met een depressie, vrouwen in de overgang en ouderen in het beginstadium van dementie. Als klap op de vuurpijl maakt het stoppen met roken ook gemakkelijker.
Gezondheid
Uit recent Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van North Carolina blijkt dat wandelen het risico op het zogenaamde Metabolisch Syndroom vermindert. Dit syndroom –vaak veroorzaakt door een zittend leven en overgewicht- is te herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht, en dan vooral een grote tailleomvang
- Hoog bloedsuikergehalte
- Laag niveau van goede cholesterol
- Hoog gehalte aan tryglycerides, de zogenaamde ‘vette lever’
De gevaren voor de gezondheid zijn enorm: het kan
hartziekten, hersenbloedingen en diabetes tot gevolg hebben. Vijf keer per week een half uurtje wandelen en de kans dat je last krijgt van het Metabolisch Syndroom daalt aanzienlijk.
Afslanken
Goed nieuws voor wie wil afslanken, maar geen zin en puf heeft om naar een sportschool te gaan. Dat is namelijk helemaal niet nodig. Sterker nog, als je alleen maar wilt afvallen kun je zelfs beter niet zo fanatiek gaan trainen. Onderzoek heeft uitgewezen dat
vet veel beter verbrandt bij matig intensief bewegen zoals wandelen. En daar hoef je heus geen langeafstandswandelaar voor te zijn. Met zes keer per week een half uurtje lekker doorwandelen kun je al resultaten boeken.
Depressie en stress
- Mensen met een depressie wordt al langer aangeraden om te gaan bewegen, en dan vooral in de buitenlucht. Door te bewegen maak je endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Wandelen is dan ideaal; laagdrempelig, gratis, je hebt er geen attributen voor nodig en je kunt het zowel alleen als in groepsverband doen.
- Vrouwen in de menopauze hebben, naast angsten en stress, ook vaak depressieve gevoelens. Onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat ook zij veel baat kunnen hebben bij wandelen. Hoe dat kan? Heel simpel, het verbetert je algehele welbevinden. Stevig doorstappen schijnt stress en angsten te verminderen. Bovendien kost wandelen niet zoveel inspanning en houdt het je toch fysiek fit, maakt hormonen vrij en stimuleert je stofwisseling waardoor je makkelijker op gewicht blijft. Hier geldt wel: hoe meer je beweegt, hoe groter het effect.
- De Universiteit van Utrecht heeft aanwijzingen dat wandelen goed kan zijn voor patiënten in het beginstadium van dementie. Deze mensen hebben meestal veel last van geheugenstoornissen. Door de enorm inspanning die het hun kost om dingen te onthouden en de zaken onder controle te krijgen, kunnen ze erg gestresst en depressief worden. Door een wandeling in de natuur komen ze tot rust omdat ze even uit hun stressvolle omgeving zijn en laden ze mentaal weer op.
Stoppen met roken
Wandelen kan het voor verstokte rokers makkelijker maken om te stoppen met roken. Het kan namelijk de
ontwenningsverschijnselen verminderen. De oorzaak hiervan is het verband tussen lichte vormen van lichaamsbeweging –zoals wandelen- en het reduceren van de afhankelijkheid van nicotine. Door te bewegen maakt je lichaam dopamine aan waardoor je minder behoefte hebt aan een ‘nicotineshot’. Helaas houdt dit effect niet de hele dag aan. Met een dagelijks een half uurtje wandelen, ben je er dus niet…