Waterige ogen (erg tranende ogen) bij baby’s en kinderen

Waterige ogen (erg tranende ogen) bij baby’s en kinderen De ogen maken altijd tranen aan. Deze tranen verlaten het oog door het traanbuisje, een klein gat in de hoek van het oog. Tranen helpen het oogoppervlak vochtig te houden. Ze spoelen deeltjes en vreemde voorwerpen in het oog weg. Sommige kinderen hebben erg waterige ogen (epifora). Bij hen komen er te veel tranen uit de ogen. Dit is vaak te wijten aan milde oorzaken die spontaan of met huisremedies verdwijnen zoals een verkoudheid of verstopte traanbuisjes. Maar ook andere, ernstigere oorzaken zijn bekend voor dit vervelend probleem. Vaak gaan andere symptomen gepaard met erg tranende ogen zoals oogpijn, jeukende ogen, een overgevoeligheid voor licht en rode ogen. De behandeling hangt af van de oorzaak van het probleem. Sommige oorzaken zijn niet ernstig en behoeven geen of slechts een eenvoudige thuisbehandeling. In andere gevallen is voorgeschreven medicatie nodig. Af en toe is zelfs een operatie vereist om het onderliggend probleem van de waterige ogen bij een kind te verhelpen.

Conjunctivitis, ontsteking van het oogbindvlies

Oorzaken

Bij conjunctivitis is het oogbindvlies ontstoken. Wanneer dit bij baby’s in de eerste levensmaand optreedt, is sprake van ‘neonatale conjunctivitis’. Vaak zijn virussen hiervoor verantwoordelijk (virale conjunctivitis), al veroorzaken bacteriën af en toe ook een oogbindvliesontsteking (bacteriële conjunctivitis). De infectie wordt mogelijk doorgegeven aan de baby wanneer een moeder met chlamydia of gonorroe bevalt. Oogirritatie leidt soms ook tot deze ooginfectie (allergische conjunctivitis). Stoffen die leiden tot irritatie van de ogen zijn bijvoorbeeld pollen, stof en rook.

Symptomen

Bekende symptomen van een ontsteking van het oogbindvlies bij baby’s en kinderen omvatten:

Behandeling

Bacteriële conjunctivitis behandelt de oogarts met antibiotica. Virale conjunctivitis behandelt de oogarts voornamelijk ondersteunend.

Droge ogen bij baby's en kinderen

Één van de meest voorkomende oorzaken van overmatig waterige ogen zijn droge ogen. Droge ogen leiden tot een ongemakkelijk gevoel van de ogen, waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om te veel tranen te produceren.

Hooikoorts

Hooikoorts (allergische rhinitis) is een andere oorzaak van waterige ogen. Hierbij treden vaak andere symptomen op zoals:

Vrij verkrijgbare medicijnen zoals antihistaminica verlichten meestal de klachten van hooikoorts bij oudere kinderen. Indien dit niet voldoende helpt, is medisch advies nodig.

Ooglidproblemen

In sommige gevallen is het onderste ooglid van het kind naar binnen gedraaid (entropion) of naar buiten gedraaid (ectropion). In een dergelijke situatie voert de arts een kleine operatie uit om dit probleem te verhelpen.

Verkoudheid

Baby’s hebben nog een zwak immuunsysteem en ze raken ook vaker de ogen, de neus en de mond aan (wat zorgt voor een verspreiding van bacteriën). Door deze omstandigheden krijgen ze vaker te maken met een verkoudheid. Verkouden baby’s hebben meestal waterige ogen, een loopneus of een verstopte neus. De symptomen verdwijnen vaak spontaan maar enkele vrij verkrijgbare geneesmiddelen minimaliseren de klachten.

Verstopping van het traanbuisje

Oorzaken

Waterige ogen zijn mogelijk een symptoom van een verstopte traanbuis. Veel baby’s kampen met dit oogprobleem. Een traanbuisverstopping verschijnt wanneer tranen niet vanuit de ooghoeken in de kanalen langs de neus kunnen lopen, hetgeen leidt tot tranen in het oog. Bij veel baby’s opent het uiteinde van het membraan van de traanbuis niet of is de opening bij de geboorte te smal. Ook andere oorzaken zijn bekend van de verstopte traanbuizen, zoals bijvoorbeeld een cyste, tumor, een oogtrauma en neuspoliepen (goedaardige gezwellen in neus of sinussen).

Symptomen

Naast waterige ogen kampt een baby met pus in het oog en korstige oogleden en wimpers. Soms ontstaat ook een ooginfectie als gevolg van de traanbuisverstopping, die in medische termen bekend staat als ‘dacryocystitis’. Roodheid in de binnenste ooghoek en een gevoelig of gezwollen bultje aan de zijkant van de neus komen dan tot uiting.

Behandeling

Geblokkeerde traanbuisjes verdwijnen meestal vanzelf. Ouders kunnen ook het traanbuisje masseren met een schone wijsvinger of zachtjes met een zachte doek op het oog wrijven. Bij een infectie van de traanbuisjes zet de arts een ooggel of oogdruppels met antibiotica in. Soms is een orale (via de mond) of intraveneuze (via een ader) antibioticabehandeling nodig. Wanneer het verstopte traanbuisje niet geneest, is soms een medische behandeling onder plaatselijke verdoving of onder algemene anesthesie nodig. De arts plaatst dan een kleine sonde door het traanbuisje van het kind in zijn neus om de doorgang te verbreden. Ook andere procedures zijn nog beschikbaar.

Andere oorzaken

Andere bekende oorzaken van erg tranende ogen bij kinderen zijn:

Kinderen gaan ook meer waterige ogen produceren wanneer ze braken, geeuwen, lachen of wanneer ze kampen met vermoeide ogen.

Bezoek aan de oogarts bij waterige ogen

Overmatig tranende ogen zijn zelden een noodgeval. In volgende omstandigheden is professionele medische zorg noodzakelijk:
  • aanhoudende of steeds terugkerende tranende ogen
  • chemicaliën in het oog
  • een ernstig oogletsel
  • een hoornvliesletsel / kras op het oog
  • een oogafscheiding (vooral wanneer deze geel of groen is)
  • een oogbloeding
  • een oogontsteking
  • een overgevoeligheid voor licht
  • een verlies van gezichtsvermogen
  • een vreemd voorwerp in de ogen
  • gevoeligheid rond de neus of sinussen
  • oogjeuk (dit leidt tot oogwrijven)
  • oogpijn
  • roodheid van het oog / rode oogleden
  • veranderingen in het oog of de ooglidstructuur

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterige ogen: oorzaken en symptomen van tranende ogenWaterige ogen: oorzaken en symptomen van tranende ogenHet is normaal dat je waterige ogen krijgt in een rokerige omgeving of als je buiten bent in de kou of in de wind. Een o…
Waterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen kunnen op natuurlijke wijze ontstaan door emoties, koude of wind. Allergieën, infecties en een geblokkeerd…
Gezondheid: Tranende ogenGezondheid: Tranende ogenTranende ogen kunnen heel lastig en ontsierend zijn en dan nog niet gesproken over de opmerkingen van mensen die denken…
Tranende ogen (epiphora): oorzaken en behandelingTranende ogen (epiphora): oorzaken en behandelingTraanvocht heeft een belangrijke functie, namelijk het vochtig houden van het oog. Tijdens het knipperen van het oog, ve…

Gebroken staartbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken staartbeen: symptomen, oorzaken en behandelingHet onderste deel van de wervelkolom wordt het staartbeen of of stuit (Latijn: os coccygis of coccyx) genoemd. Het is ee…
Ademhalingsproblemen: Oorzaken van moeite met ademenAdemhalingsproblemen: Oorzaken van moeite met ademenAdemen is vanzelfsprekend. Maar sommige patiënten lijden aan een ziekte zoals astma of een allergie waardoor ze regelmat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • Geraadpleegd op 5 januari 2020:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Causes and treatments for watering eyes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/169397.php
  • Watery Eyes In Children – 5 Causes, 10 Symptoms, https://www.momjunction.com/articles/watery-eyes-in-children-causes-and-symptoms_00329709/#gref
  • Watery eyes in children (epiphora); https://www.milfordeyeclinic.co.nz/services/childrens-eye-problems/watering-eyes/
  • Watery eyes, https://www.nicklauschildrens.org/health-information-library/symptoms/watery-eyes
  • What’s Causing My Child to Have Watery Eyes and How Do I Treat It?, https://www.healthline.com/health/baby-watering-eyes
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.