Dacryocystitis: Ontsteking van de traanzak van het oog

Dacryocystitis: Ontsteking van de traanzak van het oog Dacryocystitis is een aandoening waarbij de traanzak van het oog ontstoken is. Deze oogziekte ontstaat zowel bij zuigelingen als bij veertigplussers. De oogziekte is het gevolg van een verstopte traanbuis (traanafvoergang naar de neus). Bacteriën zijn dan niet in staat het lichaam te verlaten, waardoor ze zich ophopen en zorgen voor een ontsteking van de traanzak. Meestal ontstaat deze oogontsteking acuut, maar soms keert de infectie ook terug en is sprake van een chronische vorm van dacryocystitis. Voor deze oogontsteking bestaan diverse behandelingsmogelijkheden zoals warmtekompressen, medicatie en een operatie.

Epidemiologie dacryocystitis

Mensen met een zwarte huidskleur ontwikkelen zelden dacryocystitis omdat de ductus ostium (afvoeropening) in de neus groot is. Bovendien is de traanafvoergang korter en rechter bij mensen met een zwarte huidskleur dan bij blanken. Bij volwassenen zijn vrouwen vaker getroffen door dacryocystitis dan mannen als gevolg van een smalle afvoergang. Aangeboren dacryocystitis treedt met gelijke frequentie op bij beide geslachten. Traanzakinfecties en ontstekingen komen voor bij twee verschillende leeftijdscategorieën met name zuigelingen en volwassenen ouder dan veertig jaar. Acute dacryocystitis bij pasgeborenen is zeldzaam (minder dan 1% van alle pasgeborenen). Verworven dacryocystitis komt vooral voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar, met een piekincidentie bij patiënten tussen de zestig en zeventig jaar.

Oorzaken: Verstopping van traanbuis

Dacryocystitis treedt meestal op als gevolg van een obstructie (verstopping) van de ductus nasolacrimalis (traanafvoergang naar de neus). De obstructie is het gevolg van een idiopathische inflammatoire stenose (primaire verworven ductus nasolacrimalis obstructie). Hierbij treedt een vernauwing op door een ontsteking. Ook ontstaat een traanzakontsteking soms secundair als gevolg van een trauma, infecties, ontstekingen, gezwellen, of een mechanische obstructie (secundaire verworven traandrainagesysteem obstructie). Een obstructie van de traanafvoergang leidt tot een stopzetting van tranen in een gesloten traandrainagesysteem wat resulteert in een ophoping van bacteriën, wat de oorzaak is van dacryocystitis. Volgende aandoeningen veroorzaken een verstopping van de traanbuis en leiden dan mogelijk tot een traanzakontsteking:

Symptomen acute en chronische dacryocystitis

Meestal is slechts één oog getroffen bij de oogontsteking. Zelden zijn beide ogen aangetast.

Acute dacryocystitis

Acute dacryocystitis komt acuut voor bij een verkoudheid (milde infectie met symptomen aan neus en keel) en presenteert zich doordat de patiënt plotseling pijn, roodheid en zwelling ervaart in de omgeving boven de traanzak. Tussen de ogen en neus vormt zich dan een pijnlijke, rode knobbel. Vaak gaat een oogbindvliesontsteking (conjunctivitis) gepaard met acute dacryocystitis. Dit is voornamelijk te wijten aan de opeenhoping van toxische afval op het oogoppervlak. Soms gaat de acute dacryocystitis gepaard met koorts en vermoeidheid. Meer ernstige gevolgen van acute dacryocystitis omvatten onder meer een verspreiding naar de oogkas met de vorming van een abces en de ontwikkeling van orbitale cellulitis. De oogleden zijn dan vaak helemaal dicht. Soms barst het abces spontaan open. Wanneer dit gebeurt, resulteert dit mogelijk in blindheid.

Chronische dacryocystitis

De chronische vorm van dacryocystitis gaat gepaard met ophoping van etter of slijm in de traanzak en met tranenvloed. Ook bij deze vorm van een traanzakontsteking komt vaak een oogbindvliesontsteking voor.

Diagnose en onderzoeken

Oogheelkundig en diagnostisch onderzoek

De diagnose gebeurt klinisch in de meeste gevallen. De oogarts bemerkt via een uitgebreid oogonderzoek dat de patiënt ter hoogte van de neus rode zwellingen heeft in de binnenste ooghoeken. Via een bloedonderzoek is leukocytose aantoonbaar. Leukocytose is de medische term voor een toestand van teveel witte bloedcellen in het bloed. Een dacryocystografie en dacryoscintigrafie zijn nuttig om anatomische afwijkingen vast te stellen. Daarnaast is een CT-scan ook nuttig. De oogarts meet verder de traanafscheiding via de Schirmer-test. Voorts is een nasale endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de neus- en sinusholtes) handig om neusafwijkingen uit te sluiten.

Differentiële diagnose

Volgende aandoeningen hebben gelijkaardige symptomen als een traanzakontsteking en zijn daarom de differentiële diagnose:

Behandeling ontsteking van de traanzak van het oog

Aangeboren dacryocystitis vereist warmtekompressen, antibiotica en traanzakmassage. Acute dacryocystitis met orbitale cellulitis vereist een ziekenhuisopname met intraveneuze (IV) antibiotica. Bij acute dacryocystitis is een warmtekompres nuttig. Patiënten met de chronische vorm nemen steroïde oogdruppels via correcte oogdruppelrichtlijnen. Zowel bij de acute als chronische vorm is soms een dacryocystorhinostomie nodig; een chirurgische ingreep.

Prognose

Acute dacryocystitis, kent zelden een ernstige morbiditeit en mortaliteit. De morbiditeit heeft voornamelijk betrekking op een traanzakabces en de verspreiding van de infectie. Chronische dacryocystitis gaat eveneens zelden gepaard met een ernstige morbiditeit, tenzij een systemische ziekte de traanzakontsteking veroorzaakt. Conjunctivitis en infectie zijn mogelijke complicaties.

Complicaties traanzakontsteking

Aangeboren dacryocystitis is een ernstige ziekte die gepaard gaat met een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit. Deze oogaandoening heeft een uiterst snelle behandeling nodig, want anders leidt dit mogelijk tot een hersenabces (verzameling van pus in de hersenen), meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn, koorts en een stijve nek) en sepsis (bloedvergiftiging: overdreven reactie van het immuunsysteem op ziektekiemen). Ook orbitale cellulitis is een zeldzame maar mogelijke complicatie. Dit gaat vaak gepaard bij acute dacryocystitis en congenitale acute dacryocystitis. De patiënt heeft hierbij een ontstoken pijnlijk oog (oogpijn) met abnormale beweeglijkheid, een abnormale pupil, en een verminderde gezichtsscherpte. Massieve zwelling en roodheid rond de oogkas komt regelmatig voor wanneer de ontsteking zich verspreid heeft. Daarnaast ontstaat soms bij het uitbarsten van een abces een zogenaamde traanzakfistel. De fistel is een verbinding tussen de huid en een holte. Af en toe komt een patiënt te overlijden door dacryocystitis.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingOntstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingAls de traanzak is ontstoken spreekt men van dacryocystitis. Hierbij is sprake van zwelling van de traanzak. In deze zak…
Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose is een aandoening waarbij één of beide traanbuisjes van een patiënt vernauwd of geblokkeerd zijn. De traan…
Traanbuisverstopping: hoe te behandelen?Traanbuisverstopping: hoe te behandelen?De traanbuis zorgt ervoor dat het vocht dat in het oog wordt geproduceerd, wordt afgevoerd. Deze buis loopt vanuit de oo…
Dacryocystocele: Cyste midden onder binnenste ooghoekDacryocystocele: Cyste midden onder binnenste ooghoekEen dacryocystocele (timocyste) is een goedaardige aandoening waarbij een gezwel ontstaat midden onder de binnenste oogh…

Fragiele X-syndroom: Lichamelijke en mentale symptomenFragiele X-syndroom: Lichamelijke en mentale symptomenHet fragiele X-syndroom is een X-chromosomaal gebonden erfelijke afwijking. Het is de meest voorkomende vorm van een erf…
Prader-Willi-syndroom: Ziekte door probleem met chromosoomPrader-Willi-syndroom: Ziekte door probleem met chromosoomHet Prader-Willi-syndroom is een aangeboren genetische aandoening die het gevolg is van een probleem met het stukje van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Acute Dacryocystitis, http://www.clinicalondon.co.uk/acute-dacryocystitis-2/, geraadpleegd op 17 juli 2016
  • Clinical Presentation, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-clinical-presentation#showall, geraadpleegd op 17 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 17 juli 2016
  • Dacryocystistis, http://eyewiki.aao.org/Dacryocystitis, geraadpleegd op 17 juli 2016
  • Dacryocystitis, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-treatment#showall, geraadpleegd op 17 juli 2016
  • Differential Diagnoses, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-differential-diagnoses#showall, geraadpleegd op 17juli 2016
  • Ontstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandeling, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/116144-ontstoken-traanzak-symptomen-diagnose-en-behandeling.html,g eraadpleegd op 17 juli 2016
  • Overview, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-overview#showall , geraadpleegd op 17juli 2016
  • Treatment, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-treatment#showall, geradpleegd op 17 juli 2016
  • Workup, http://emedicine.medscape.com/article/1210688-workup#showall, geraadpleegd op 17 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.