Schirmertest: Onderzoek traanproductie oog of ogen

Schirmertest: Onderzoek traanproductie oog of ogen Soms is de traanvloeistof niet van voldoende kwaliteit, worden er te weinig tranen aangemaakt of zijn er verstoppings- of andere problemen waardoor een patiënt droge ogen krijgt. En soms traant een patiënt te veel en heeft hij tranende ogen. Met de Schirmertest bepaalt de oogarts of het oog te weinig, voldoende of te veel tranen produceert om het oog vochtig te houden. Het is een eenvoudige en pijnloze test die snel klaar is, en voornamelijk gebruikt wordt bij de diagnose van droge ogen.

Voorbereiding onderzoek

Het onderzoek gebeurt poliklinisch. De patiënt mag met andere woorden meteen naar huis na het onderzoek. De patiënt verwijdert voor het onderzoek zijn contactlenzen.

Onderzoek traanproductie van het oog

De oogarts plaatst een papierstrookje (stripje) in de ooghoeken van elk oog, tussen het oog en het onderste ooglid. Hiervoor dient hij het onderste ooglid een beetje naar beneden te trekken. Mogelijk geven de strookjes een brandend en/of schurend gevoel maar doordat de patiënt de ogen openhoudt en knippert wanneer het nodig is, weet de oogarts hoe de ogen tranen bij prikkeling.

Soms dient de arts de test nog eens uit te voeren. Om te beginnen krijgt de patiënt dan wel verdovende oogdruppels toegediend in beide ogen. Dit doet de oogarts omdat de patiënt anders mogelijk gaat tranen bij de test. Zonder verdovende druppels vinden patiënten de papierstrookjes vaak irriterend of geeft het een licht ongemakkelijk gevoel. De oogdruppels prikken of branden soms even, maar dit verdwijnt snel. De patiënt blijft hierdoor goed zien. Een mogelijk nadeel van het gebruik van verdovende oogdruppels is dat dit de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.

De oogarts test in beide gevallen beide ogen tegelijkertijd. Soms is de werkwijze verschillend, maar meestal dient de patiënt zijn ogen gedurende vijf minuten zachtjes te sluiten. Het is wel belangrijk om dit zacht te doen want wanneer hij de ogen met te veel druk sluit, levert dit abnormale onderzoeksresultaten op. Na vijf minuten verwijdert de arts de papierstrookjes en meet hij de vochtigheid.

Resultaten: Droge ogen, tranende ogen

Als een patiënt meer dan tien mm vocht op het filterpapier heeft na vijf minuten, betekent dit dat hij een normale traanproductie heeft. Beide ogen hebben gewoonlijk een gelijke traanproductie.

Droge ogen

Droge ogen kunnen voortvloeien uit:

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tranende ogen
Mogelijke oorzaken van tranende ogen zijn:

Risico's

Er zijn geen risico’s verbonden aan dit onderzoek.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag de patiënt minstens gedurende een halfuur niet in zijn ogen wrijven. Ook moet hij minstens twee uur wachten om zijn contactlenzen weer in te doen na het onderzoek. Hij krijgt na het onderzoek zijn resultaten en de oogarts bepaalt hoe de behandeling gebeurt.

Lees verder

© 2015 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Droge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiëntDroge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiëntEen groep van wetenschappers en onderzoekers van de universiteit van Stanford onder leiding van professor Daniel Palanke…
Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Het hebben van droge ogen houdt in dat er te weinig traanvocht naar de ogen gaat. Consequentie van de aandoening is dat…
Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose: Traanbuisverstopping (geblokkeerde traanbuis)Dacryostenose is een aandoening waarbij één of beide traanbuisjes van een patiënt vernauwd of geblokkeerd zijn. De traan…
Kunsttranen (oogdruppels) bij droge ogenKunsttranen (oogdruppels) bij droge ogenWie last heeft van droge ogen, heeft de mogelijkheid om kunstmatige tranen te gebruiken. Kunsttranen bevochtigen de ogen…

Elektrische tandenborstel: types en eigenschappenElektrische tandenborstel: types en eigenschappenHet belang van tandenpoetsen wordt door niemand meer betwijfeld. Maar poetsen met een handborstel of met een elektrische…
De Candiru: het visje dat de penis kan binnendringenDe Candiru: het visje dat de penis kan binnendringenEen kleine vis die je urinebuis inzwemt. Het kan je zomaar gebeuren als je plast in een rivier in het Amazonegebied. Dez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dno1967b, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.healthline.com/health/schirmers-test#OorzakenvanTearIssues3
  • http://www.medicinfo.nl/%7BDAD0807A-CB63-44ED-94B6-A760AB444C11%7D
  • http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003501.htm
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/droge_ogen/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Schirmer%27s_test
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/tranentest-schirmertest-informatie.html
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Reageer op het artikel "Schirmertest: Onderzoek traanproductie oog of ogen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 06-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Oogonderzoeken
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!