Veroudering van het oog: Oogaandoeningen en oogstructuren

Veroudering van het oog: Oogaandoeningen en oogstructuren Bij het ouder worden neemt de fysieke kracht af, en ook de ogen ondergaan veranderingen die de visuele functie kunnen beïnvloeden. Leeftijdsgebonden oogaandoeningen komen veel voor en kunnen geleidelijk of plotseling symptomen veroorzaken. Hoewel veel van deze aandoeningen effectief te behandelen zijn, kunnen sommige leiden tot ernstige gevolgen, zoals blindheid. Het is daarom cruciaal om na het veertigste levensjaar regelmatig een oogarts te bezoeken. Door enkele preventieve maatregelen te nemen, kan de progressie van oogaandoeningen worden vertraagd en kan de kwaliteit van leven worden verbeterd.

Leeftijdsgebonden oogaandoeningen

Cataract

Cataract (staar) is een veelvoorkomende leeftijdsgebonden oogaandoening waarbij de ooglens vertroebelt. Ongeveer 50% van de mensen boven de 65 jaar wordt getroffen door staar. Deze aandoening beïnvloedt meestal beide ogen en kan effectief worden behandeld met cataractchirurgie. Symptomen van staar zijn onder andere een verminderde gezichtsscherpte, problemen met kleurenzien, een verhoogde gevoeligheid voor verblinding en verminderde contrastgevoeligheid.

Droge ogen

Bij veroudering produceert het lichaam minder tranen of de kwaliteit van de tranen neemt af. Tranen zijn essentieel voor een gezond voorste oogoppervlak (hoornvlies) en een helder gezichtsvermogen. Bij droge ogen verdampen de tranen te snel, wat vaak leidt tot branderigheid, stekende ogen, en ander ongemak. Dit probleem komt veel voor, vooral bij ouderen, en kan met kunsttranen of specifieke medicijnen worden verholpen. Een oogartsbezoek is aanbevolen voor een juiste diagnose en behandeling.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een oogaandoening die voorkomt bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Deze aandoening wordt gekenmerkt door progressieve beschadiging van de kleine bloedvaten in het netvlies, wat leidt tot lekkage van bloed en vloeistoffen. Dit veroorzaakt zwelling van het netvliesweefsel en kan leiden tot een wazig gezichtsvermogen, meestal aan beide ogen. Het risico op diabetische retinopathie neemt toe met de duur van de diabetes en een instabiel glucosegehalte kan de ernst van de aandoening beïnvloeden. Bij ernstige gevallen kan de aandoening leiden tot volledige blindheid.

Ectropion en entropion

De veroudering van de ooglidspieren kan leiden tot ectropion en entropion. Bij ectropion draait het onderste ooglid naar buiten, terwijl bij entropion het onderste ooglid naar binnen draait en de wimpers tegen de oogbol wrijven. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door een combinatie van spierzwakte, zwaartekracht en veroudering.

Enoftalmie

Bij sommige ouderen kan het vet rond de oogkas krimpen, waardoor de oogbol terugzakt in de oogholte. Deze aandoening staat bekend als enoftalmie. Dit kan het uiterlijk van het oog beïnvloeden en in sommige gevallen leiden tot visuele problemen.

Glasvochtloslating

Met de leeftijd verandert het glasvocht, het geleiachtige materiaal in het oog, van consistentie en kan het van het netvlies wegtrekken. Dit veroorzaakt vaak het zien van floaters (drijvers) en lichtflitsen (fotopsie). Hoewel een glasvochtloslating vaak onschuldig is, kunnen floaters en lichtflitsen ook wijzen op een beginnende netvliesloslating, wat een ernstige aandoening kan zijn die onmiddellijke behandeling vereist om blindheid te voorkomen.

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening waarbij de oogboldruk verhoogd is, wat leidt tot schade aan de oogzenuw. Dit kan geleidelijk tot verlies van gezichtsvermogen leiden, vaak zonder vroege symptomen. Pas in een laat stadium kan het perifere gezichtsvermogen verminderen. Risicofactoren voor glaucoom zijn een familiegeschiedenis van de aandoening, Afro-Amerikanen en oudere volwassenen. De oogarts kan de oogdruk meten met tonometrie tijdens een oogonderzoek.

Presbyopie

Presbyopie, of ouderdomsverziendheid, is een normale verandering in de ogen die optreedt na de leeftijd van veertig jaar. Het maakt het moeilijker om voorwerpen van dichtbij te zien. Oplossingen zijn onder andere een leesbril, multifocale contactlenzen, multifocale brillen, of chirurgie zoals LASIK en geleidende keratoplastiek.

Veroudering van de oogstructuren

Verminderde pupilgrootte

Met de leeftijd neemt de kracht van de spieren die de pupilgrootte reguleren af. Dit resulteert in een kleinere pupil die minder goed reageert op veranderingen in licht. Mensen van ongeveer zestig jaar en ouder hebben vaak drie keer meer omgevingslicht nodig om comfortabel te lezen. Ook treedt er vaker verblinding op door fel zonlicht (fotofobie). Een bril met meekleurende glazen en een anti-reflectiecoating kan hierbij helpen.

Veranderingen in oogwit (sclera)

Het oogbindvlies (conjunctiva) wordt dunner en het oogwit kan een gele of bruine kleur krijgen door langdurige blootstelling aan UV-licht, wind en stof. Tevens kunnen willekeurige pigmentvlekken ontstaan, vooral bij mensen met een donkere huidskleur.

Verlies van perifeer gezichtsvermogen

Bij ouderen treedt vaak verlies op van het perifere gezichtsvermogen, wat kan leiden tot een verminderd gezichtsveld van twintig tot dertig graden. Dit kan het risico op auto-ongelukken verhogen en mensen ertoe aanzetten om voorzichtiger te rijden. Het is normaal om vaker het hoofd te draaien en in beide richtingen te kijken bij het naderen van kruisingen. Een gezichtsveldonderzoek kan helpen bij het opsporen van dit verlies.

Verminderde kleurwaarneming

Met de leeftijd nemen de cellen in het netvlies die verantwoordelijk zijn voor kleurwaarneming in gevoeligheid af. Dit maakt kleuren minder helder en vermindert het contrast tussen kleuren. Blauwe kleuren kunnen bijvoorbeeld flets of uitgewassen lijken. Er is geen effectief bewezen behandeling voor deze verandering in kleurwaarneming.

Tips bij veroudering van de ogen

Om de progressie van leeftijdsgebonden veranderingen in de ogen te vertragen, kunnen enkele preventieve maatregelen nuttig zijn. Een gezonde voeding met voedingsmiddelen zoals wortelen, venkel, en zwarte bessen bevordert de ooggezondheid. Het vermijden van roken en het beperken van alcoholconsumptie zijn ook belangrijk. Regelmatig oogonderzoek is essentieel om vroegtijdig problemen te detecteren. Voor veel ouderen kunnen optische hulpmiddelen voor slechtzienden een oplossing bieden om dagelijkse activiteiten beter uit te voeren.

Nieuwe informatie over veroudering van de ogen

Innovaties in oogzorg

De recente vooruitgangen in oogzorgtechnologie hebben de behandeling van leeftijdsgebonden oogaandoeningen aanzienlijk verbeterd. Innovaties zoals geavanceerde laserbehandelingen, verbeterde implantaten voor cataractchirurgie, en nieuwe medicatie voor glaucoom dragen bij aan betere resultaten en een hogere kwaliteit van leven voor ouderen. Deze technologieën maken het mogelijk om veel oogaandoeningen effectiever te behandelen met minder bijwerkingen en snellere herstelperioden.

Onderzoek naar leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een ernstige aandoening die de macula, het centrale deel van het netvlies, aantast en kan leiden tot verlies van centraal zicht. Actueel onderzoek richt zich op het ontwikkelen van behandelingen die de progressie van LMD kunnen vertragen en mogelijk zelfs omkeren. Dit omvat nieuwe medicijnonderzoeken, gentherapieën en verbeterde diagnostische technieken.

Het belang van vroege detectie

Vroege detectie van leeftijdsgebonden oogaandoeningen blijft cruciaal voor het behoud van visuele gezondheid. Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het identificeren van problemen in een vroeg stadium, wanneer de behandeling vaak effectiever is. Naast routinematige controles, kunnen specifieke screenings worden aanbevolen op basis van individuele risicofactoren en familiegeschiedenis.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheidEenvoudige tips voor een goede ooggezondheidHet gezichtsvermogen is één van de meest waardevolle zintuigen die we bezitten. Voor veel mensen is het gezichtsvermogen…
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Veroudering voorkomen - TelomerenOnderzoek heeft aangetoond dat het korter worden van de telomeren de voornaamste oorzaak is van veroudering. Een telomee…

Freeman-Sheldon-syndroom: Symptomen aan gezicht en ledematenFreeman-Sheldon-syndroom: Symptomen aan gezicht en ledematenBij het Freeman-Sheldon-syndroom ontstaan afwijkingen aan het gezicht, de ogen, de handen en de voeten. Daarnaast kunnen…
Gebroken heup (heupfractuur): symptomen en behandelingGebroken heup (heupfractuur): symptomen en behandelingEen gebroken heup wordt vaak veroorzaakt door een valpartij. Een gebroken heup komt vooral bij ouderen voor. De oorzaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Adult Vision: Over 60 Years of Age, http://www.aoa.org/patients-and-public/good-vision-throughout-life/adult-vision-19-to-40-years-of-age/adult-vision-over-60-years-of-age?sso=y,g eraadpleegd op 27 juli 2016
  • Age-Related Eye Diseases, https://nei.nih.gov/healthyeyes/aging_eye, geraadpleegd op 27 juli 2016
  • Age-Related Vision Problems, http://www.webmd.com/eye-health/age-related-vision, geraadpleegd op 27 juli 2016
  • Effects of Aging on the Eyes, http://www.merckmanuals.com/home/eye-disorders/biology-of-the-eyes/effects-of-aging-on-the-eyes, geraadpleegd op 27 juli 2016
  • How Your Vision Changes As You Age, http://www.allaboutvision.com/over60/vision-changes.htm, geraadpleegd op 27 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.