Verdovingstechnieken in oogchirurgie

Verdovingstechnieken in oogchirurgie Bij een oogoperatie is het logisch dat een patiënt een verdoving krijgt. Bij intra-oculaire chirurgie gebruikt de chirurg diverse verdovingstechnieken, afhankelijk van de patiënt en het soort operatie die hij dient te ondergaan. Elke verdovingstechniek heeft zijn voor- en nadelen. Bij de meeste oogoperaties krijgt de patiënt naast de oogverdoving ook een algemene sedatie toegediend zodat hij tijdens de ingreep rustig is, geen pijn heeft en de instructies van de chirurg goed opvolgt. Op die manier verloopt voor iedereen de oogoperatie vlot.

Druppelverdoving

Topicale anesthesie (druppelverdoving) is vooral bekend bij hoornvlies- of cataractchirurgie, bij een uitgebreid onderzoek waarbij de oogarts bijvoorbeeld via tonometrie de oogboldruk meet of bij het verwijderen van vreemde materialen uit het oog, waarbij de oogarts de kleurstof fluoresceïne gebruikt. Deze verdovingstechniek brengt geen akinesie (bewegingloosheid) teweeg waardoor de patiënt nog in staat is zijn oog te bewegen. Daarom is het van belang dat de patiënt goed stil blijft liggen tijdens de operatie. De patiënt krijgt bij topicale anesthesie oogdruppels toegediend die enkel het oogoppervlak verdoven. Soms heeft de patiënt daarbij een intraveneuze injectie waarlangs hij extra sedatie krijgt en rustig is tijdens de behandeling.

Infiltratieverdoving

Hierbij krijgt de patiënt vaak eerst oogdruppels en daarna injecteert de chirurg verdoving onder de huid via een fijne naald. De patiënt voelt zich hierdoor wellicht kortstondig een beetje ongemakkelijk, maar door de extra sedatie die hij toegediend krijgt, is de patiënt zich hier nauwelijks bewust van. De verdovingstechniek is vooral bij ooglidoperaties nuttig.

Parabulbaire verdoving (subtenon)

Deze techniek is eveneens vaak gebruikt bij cataractoperaties. De patiënt krijgt hierbij net zoals infiltratieverdoving eerst oogdruppels toegediend en daarna injecteert de chirurg extra verdovingsvloeistof onder of door het bindweefsel in een ruimte tussen de oogbol en de oogkas, hetgeen de patiënt niet meer voelt door de verdovingsdruppels. Door deze techniek is het oog van de patiënt snel verdoofd en treedt akinesie eveneens vlug op. De subtenon anesthesie geeft weinig complicaties en is voor de patiënt niet zo pijnlijk, maar de patiënt ziet hierdoor mogelijk wel tijdelijk minder. Net zoals bij de andere verdovingstechnieken krijgt de patiënt meestal een sedatie toegediend.

Retrobulbaire verdoving

De patiënt krijgt hiermee een plaatselijke verdoving die de craniale zenuwen (hersenzenuwen) blokkeert. Bij deze techniek injecteert de oogarts de plaatselijke verdoving in het retrobulbaire gebied naast of onder de oogbol. De oogspieren en oogleden bewegen hierdoor niet meer doordat de craniale zenuwen II, III en VI uitgeschakeld zijn. De patiënt ziet niets zolang de verdoving werkt.

Indicatie

De chirurg hanteert deze techniek bij oogchirurgie waarbij oogbolanesthesie en akinesie vereist is. Dit is het geval bij een enucleatie, evisceratie, staaroperatie, strabisme en soms een vitrectomie, al duurt deze operatie wel lang en daarom is soms een algehele narcose vereist.

Contra-indicatie

In sommige gevallen verkiest de chirurg een ander type anesthesie namelijk bij overgevoeligheid of allergie voor plaatselijke verdoving en bij een oogkasinfectie of een significante ontsteking. Verder zijn er afhankelijk van de patiënt soms nog contra-indicaties, maar dit bekijkt de chirurg individueel.

Praktisch

De patiënt krijgt vaak intraveneuze sedatie zodat de patiënt geen pijn heeft, rustiger is en goed samenwerkt tijdens de procedure. De anesthesist volgt verder de hartslag en ademhaling van de patiënt op en geeft hem indien nodig extra zuurstof. Daarna verdooft de chirurg het oogoppervlak met lokale verdoving. Vervolgens gaat de patiënt op de rug liggen en dient hij naar het plafond te staren. De chirurg plaatst dan de injectie in de oogbol. Daarna verwijdert hij de naald en voert hij nog ongeveer twee minuten lang druk uit op het oog zodat het middel goed inwerkt. Hij geeft hiervoor vijftien seconden druk op het oog, dan vijf seconden niet en dit blijft zich herhalen gedurende twee minuten. Normaalgezien is de volledig akinesie bereikt na vijf minuten.

Complicaties

Een retrobulbaire verdoving geeft een kans van 1-3% kans op complicaties die variëren van mild tot ernstig. Mogelijke complicaties zijn:

Peribulbaire verdoving

Een peribulbaire verdoving is zeer vergelijkbaar met een retrobulbaire verdoving, maar de chirurg injecteert hierbij meermaals buiten de conus (trechter) van de oogspieren. De techniek geeft bijgevolg meer risico’s dan een retrobulbaire verdoving omdat de kans bestaat dat de chirurg het oog zelf aanprikt. Daarnaast leidt de techniek tot een mindere anesthesie en akinesie. Ook bij deze verdovingstechniek krijgt de patiënt veelal een intraveneuze lijn toegediend waardoor hij vlot pijn- en rustgevende medicatie krijgt.

Narcose

Sommige patiënten krijgen een volledig narcose omdat ze niet in staat zijn lang te blijven stilliggen, niet in staat zijn instructies op te volgen of omdat de operatie te lang duurt zoals bijvoorbeeld bij een vitrectomie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Verdoving is een onmisbaar element in de huidige medische wereld. Het woord narcose roept bij sommige mensen echter een…
Lokale of algemene verdoving?Lokale verdoving kennen we allemaal van bij de tandarts. Maar de meeste ingrepen kunnen uitgevoerd worden zonder algemen…
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Anesthesie door anesthesioloog: Verloop en bijwerkingenAnesthesie door anesthesioloog: Verloop en bijwerkingenDiverse vormen van anesthesietechnieken (verdovingstechnieken) zijn tegenwoordig beschikbaar. Deze technieken omvatten o…

Puistjes? Verander van pil!Puistjes? Verander van pil!Acne. Bijna iedereen heeft er wel eens last van (gehad). Zo blijkt dat negen op de tien Nederlanders in zijn leven met a…
Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)Welke aambeienzalf kun je het beste gebruiken bij aambeien? De medische benaming van aambeien is hemorroïden. Aambeien k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://emedicine.medscape.com/article/2000744-overview#showall
  • http://eyewiki.aao.org/Ocular_Anesthesia
  • http://eyewiki.aao.org/Retrobulbar_anesthesia
  • http://patient.info/health/local-anaesthesia-for-your-eye-operation
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417980/
  • http://www.newcastle-hospitals.org.uk/services/17233.aspx
  • http://www.nysora.com/mobile/regional-anesthesia/sub-specialties/3029-local-regional-anesthesia-for-eye-surgery.html
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/het_oog/verdovingstechnieken/
  • https://www.oogziekenhuis.nl/artikelen/anesthesie.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.