Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)

Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne) Welke aambeienzalf kun je het beste gebruiken bij aambeien? De medische benaming van aambeien is hemorroïden. Aambeien komen bij ongeveer 30% van de bevolking voor. Veel voorkomende klachten zijn (helderrood) bloedverlies, jeuk, hygiëneproblemen en incontinentie voor feces of rectumvocht (soiling). Aambeien kunnen worden tegengegaan met een vocht- en vezelrijk dieet, eventueel met vezelsuppletie en verbetering van het defecatiegedrag (niet persen tijdens het poepen en naar het toilet gaan zodra je aandrang voelt). Soms is een operatieve ingreep nodig. Ter verlichting van klachten als jeuk, pijn of zwelling kan tijdelijk plaatselijke behandeling met crème of zalf worden toegepast. De huisarts zal in eerste instantie een middel als zinksulfaat of een lokaal anestheticum zoals lidocaïne voorschrijven. Je kunt ook zelf allerlei zalven, gels en crèmes kopen bij drogist of apotheek.

Aambeienzalf


De verschillende stadia (graden) van aambeien

Er worden vier graden van aambeien onderscheiden:

Graad 1

In deze fase zitten de aambeien nog binnen in het rectum en zijn ze meestal klein. Ze veroorzaken meestal geen symptomen en worden vaak bij toeval ontdekt tijdens een onderzoek.

Graad 2

In dit stadium zwellen de aambeien op en komen ze naar buiten tijdens de ontlasting. Ze trekken zich daarna weer terug naar binnen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen.

Graad 3

In dit stadium komen de aambeien naar buiten tijdens de ontlasting en gaan ze niet vanzelf terug naar binnen. Je moet ze met de hand terugduwen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen.

Graad 4

In dit stadium blijven de aambeien permanent buiten het rectum en kunnen ze niet worden teruggeplaatst. Dit kan leiden tot ernstige symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen. Een operatie kan nodig zijn om de aambeien te verwijderen.

Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Uitsluitend op recept verkrijgbare middelen

Om klachten als jeuk, pijn of zwelling te verlichten, kan tijdelijk plaatselijke behandeling met crème of zalf worden toegepast. In eerste instantie komt zinksulfaat vaselinecrème of een lokaal pijnverdovend middel zoals lidocaïne in aanmerking. Bij onvoldoende effect zal de huisarts uitwijken naar HCA vaseline crème.

Aambeienzalf: zinksulfaat vaselinecrème

Zinksulfaat wordt gebruikt bij aambeien en jeuk aan de anus. Het middel beschermt de huid, werkt licht indrogend en geeft vrijwel geen bijwerkingen. Je smeert de crème op de huid rond en in de anus en hiervoor kun je een hoesje voor over de vinger gebruiken, een zogeheten 'vingercondoom'. De tube zinksulfaat vaselinecrème is ook leverbaar met een tuitje, zodat je de crème dieper in de anus kan brengen.

Lidocaïne

Lidocaïne is een pijnverdovend middel en maakt de huid gevoelloos. Het middel wordt onder meer gebruikt bij pijn en branderigheid bij aambeien en anuskloofjes. Een enkele keer kan dit middel bijwerkingen geven in de vorm van huidirritatie. Voor gebruik eerst de anus reinigen, bij voorkeur met een watje olie. Hiermee haal je het irriterende vocht weg. Smeer vervolgens met behulp van een vingercondoom de crème of zalf dun op de huid rond en in de anus. De tube is ook leverbaar met een canule, zodat je de crème dieper in de anus kunt inbrengen.

HCA vaseline crème

Hydrocortisonacetaat (HCA) behoort tot de corticosteroïden (hormoonzalf). Op de huid toegepast werken ze onder meer jeukstillend. Hydrocortisonacetaat kan ook gecombineerd worden met lidocaïne, hetgeen verdovend werkt en de huid gevoelloos maakt. Je brengt dit middel op dezelfde manier aan zoals hierboven beschreven bij 'lidocaïne'. Bijwerkingen die kunnen voorkomen, is onder meer irritatie van de huid waar de crème wordt aangebracht.

Zalf bij aambeien: sperti

Sperti Preparation H, aambeienzalf is zonder recept verkrijgbaar. Dit geneesmiddel kun je gebruiken bij behandeling van klachten ten gevolge van aambeien, zoals jeuk, pijn, vochtafscheiding, bloedinkjes, of een combinatie van deze klachten. Volgens de bijsluiter kan Sperti Preparation H, aambeienzalf zonder bezwaar overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Vraag wel altijd eerst aan je arts of apotheker om advies voordat je dit (of een ander) geneesmiddel gebruikt. Breng 's-morgens, ´s-avonds en na elke stoelgang een beetjes zalf aan. Wel eerst het anale gebied goed reinigen. Er kan een applicator op de tube worden geschroefd voor het inwendig aanbrengen van de zalf.

Dr. E.J. Swaab Aambeienzalf

Deze aambeienzalf is direct werkzaam en werkt verkoelend. Het verzorgt de gevoelige huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. De zalf is uitsluitend bestemd voor uitwendig gebruik en er wordt geadviseerd om 's-morgens, ´s-avonds en na elke stoelgang deze zalf royaal aan te brengen. Wel eerst de anus goed reinigen voor gebruik. Deze aambeienzalf heeft (voor zover bekend) geen bijwerkingen.

Curanol zalf voor aambeien

Curanol aambeienzalf is volledig samengesteld op basis van plantaardige bestanddelen. Deze zalf kan meerdere keren per dag licht aangebracht worden. Dit middel is ook geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap in meer of mindere mate last van aambeien en ook na de bevalling is er een verhoogde kans op aambeien door het persen tijdens de bevalling. Deze zalf kun je tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling ook preventief gebruiken ter voorkoming van aambeien. Dit zalfje werkt huidverzorgend en houdt de bloedvaten elastisch doordat het ter plaatse de doorbloeding bevordert.

HemoClin gel en spray

HemoClin Aambeien Spray geeft snel verkoelende verlichting bij uitwendige aambeien en verzorgt de huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. Het is voor uitwendig gebruik en dit middel is goed te combineren met HemoClin Gel (voor inwendige en uitwendige aambeien). Het voordeel van een spray is dat je deze snel en hygiënisch kunt aanbrengen.

Hemoclin aambeienspray

HemoClin Aambeien Spray kan toegepast worden bij uitwendige aambeien. De spray geeft snelle verkoelende verlichting bij uitwendige aambeien, kloofjes en andere anale ongemakken. Het verlicht klachten als jeuk, irritatie, branderigheid en gevoeligheid. HemoClin Aambeien Spray verzorgt de huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. Het is hygiënisch en eenvoudig aan te brengen. Bovendien is deze spray goed te combineren met HemoClin Gel (voor zowel inwendige als uitwendige aambeien). Het is zonder doktersrecept verkrijgbaar. De ervaringen met HemoClin Aambeien Spray zijn over het algemeen goed te noemen.

Bevat geen irriterende stoffen

HemoClin Aambeien Spray bevat géén irriterende chemische stoffen en geen stoffen van dierlijke herkomst. De bestanddelen zijn: Aqua, Aloë barbadensis, Polyglucoronic Acid, Crosspolymer*, Hamamelis virginiana, PEG-8,Xanthan Gum, Galactoarabinan, Methyl Diisopropyl, Propionamide, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Disodium Hydrogen Phosphate 12H2O, Sodium Dihydrogen Phosphate 2H2O, Parfum (Cucumis sativus fruits). *2QR. Dit laatste werkzame bestanddeel is afkomstig van de Aloë barbadensis plant (Aloë vera). 2QR zorgt ervoor dat er zich ter plaatse geen schadelijke bacteriën kunnen nestelen, het ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en verzorgt tevens het weefsel. Aqua hamamelidis (Hamameliswater) werkt verkoelend en verzachtend. Deze spray niet gebruiken bij overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Voor zover bekend heeft het gebruik van HemoClin Spray geen bijwerkingen. HemoClin Aambeien Spray zit in een tube van 35 ml.

Hoe te gebruiken?

Het is aan te bevelen het anale gebied te reinigen alvorens je deze spray gebruikt. Buk enigszins naar voren en spreid zo nodig je billen zodat de anus gemakkelijker te bereiken is. Richt de opening van de spray op je anus en spuit 1 tot 2 maal op en rondom de anus. Je kunt HemoClin Spray zo vaak gebruiken als je wilt. Bij inwendige aambeien wordt aangeraden om tevens HemoClin Aambeien Gel te gebruiken. Raadpleeg bij ernstige of aanhoudende klachten altijd de huisarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer na…
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien: jeuk en de behandelingAambeien: jeuk en de behandelingAambeien zijn uitgezakte zwellichamen rond de anus, die voor hinderlijke klachten als pijn en jeuk kunnen zorgen. Pijn i…

Verdovingstechnieken in oogchirurgieVerdovingstechnieken in oogchirurgieBij een oogoperatie is het logisch dat een patiënt een verdoving krijgt. Bij intra-oculaire chirurgie gebruikt de chirur…
Meerokende kinderenMeerokende kinderenRoken is slecht voor de gezondheid, dat weet inmiddels iedereen en meeroken is net zo slecht. Volgens Adam Goldstein van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
 • Aambeienzalf Curanol, http://www.symptomen-behandeling.nl/1/aambeienzalf_curanol_436145.html (voor de laatste keer geraadpleegd op 17-08-2015)
 • Bijsluiter Dr. E.J. Swaab Aambeienzalf
 • Bijsluiter HemoClin® Aambeien Spray
 • Bijsluiter Sperti Preparation H, aambeienzalf voor rectaal gebruik
 • Farmacotherapeutisch Kompas. Lidocaïne (bij aambeien). https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/preparaatteksten/l/lidoca%C3%AFne%20(bij%20aambeien).asp (voor de laatste keer geraadpleegd op 17-08-2015)
 • Hemoclin. Hemoclin: Neemt pijn, jeuk en irritatie weg. https://hemoclin.nl/ (ingezien op 20-5-2020)
 • Jaap-Peter Schuurman en Peter M.N.Y.H. Go. Interne en externe hemorroïden. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3113
 • J.W.A. (Pim) Burger, Erik Hans Eddes, Michael F. Gerhards, Pascal G. Doornebosch en Eelco J.R. de Graaf. Twee nieuwe behandelingen van hemorroïden. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A787
 • Lidocaïne op de huid, http://www.apotheek.nl/medicijnen/lidocaine-op-de-huid (voor de laatste keer geraadpleegd op 17-08-2015)
 • Medisch Spectrum Twente. Aambeien. https://www.mst.nl/p/aandoeningen/aambeien/ (ingezien op 26-2-2023)
 • Zinksulfaat op de huid, http://www.apotheek.nl/medicijnen/zinksulfaat-op-de-huid#wat-doet-zinksulfaat-op-de-huid-en-waarbij-gebruik-ik-het (voor de laatste keer geraadpleegd op 17-08-2015)
 • Afbeelding bron 1: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.