Aambeienzalf: zalf bij aambeien (curanol en lidocaïne)
Welke aambeienzalf kun je het beste gebruiken bij aambeien? De medische benaming van aambeien is hemorroïden. Aambeien komen bij ongeveer 30% van de bevolking voor. Veel voorkomende klachten zijn (helderrood) bloedverlies, jeuk, hygiëneproblemen en incontinentie voor feces of rectumvocht (soiling). Aambeien kunnen worden tegengegaan met een vocht- en vezelrijk dieet, eventueel met vezelsuppletie en verbetering van het defecatiegedrag (niet persen tijdens het poepen en naar het toilet gaan zodra je aandrang voelt). Soms is een operatieve ingreep nodig. Ter verlichting van klachten als jeuk, pijn of zwelling kan tijdelijk plaatselijke behandeling met crème of zalf worden toegepast. De huisarts zal in eerste instantie een middel als zinksulfaat of een lokaal anestheticum zoals lidocaïne voorschrijven. Je kunt ook zelf allerlei zalven, gels en crèmes kopen bij drogist of apotheek.
Aambeienzalf
De verschillende stadia (graden) van aambeien
Er worden vier graden van aambeien onderscheiden:
Graad 1
In deze fase zitten de aambeien nog binnen in het rectum en zijn ze meestal klein. Ze veroorzaken meestal geen symptomen en worden vaak bij toeval ontdekt tijdens een onderzoek.
Graad 2
In dit stadium zwellen de aambeien op en komen ze naar buiten tijdens de ontlasting. Ze trekken zich daarna weer terug naar binnen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen.
Graad 3
In dit stadium komen de aambeien naar buiten tijdens de ontlasting en gaan ze niet vanzelf terug naar binnen. Je moet ze met de hand terugduwen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen.
Graad 4
In dit stadium blijven de aambeien permanent buiten het rectum en kunnen ze niet worden teruggeplaatst. Dit kan leiden tot ernstige symptomen zoals pijn, jeuk en bloedingen. Een operatie kan nodig zijn om de aambeien te verwijderen.
Uitsluitend op recept verkrijgbare middelen
Om klachten als jeuk, pijn of
zwelling te verlichten, kan tijdelijk plaatselijke behandeling met crème of zalf worden toegepast. In eerste instantie komt zinksulfaat vaselinecrème of een lokaal pijnverdovend middel zoals lidocaïne in aanmerking. Bij onvoldoende effect zal de huisarts uitwijken naar HCA vaseline crème.
Aambeienzalf: zinksulfaat vaselinecrème
Zinksulfaat wordt gebruikt bij
aambeien en
jeuk aan de anus. Het middel beschermt de huid, werkt licht indrogend en geeft vrijwel geen bijwerkingen. Je smeert de crème op de huid rond en in de anus en hiervoor kun je een hoesje voor over de vinger gebruiken, een zogeheten 'vingercondoom'. De tube zinksulfaat vaselinecrème is ook leverbaar met een tuitje, zodat je de crème dieper in de
anus kan brengen.
Lidocaïne
Lidocaïne is een pijnverdovend middel en maakt de huid gevoelloos. Het middel wordt onder meer gebruikt bij pijn en branderigheid bij aambeien en
anuskloofjes. Een enkele keer kan dit middel bijwerkingen geven in de vorm van huidirritatie. Voor gebruik eerst de anus reinigen, bij voorkeur met een watje olie. Hiermee haal je het irriterende vocht weg. Smeer vervolgens met behulp van een vingercondoom de crème of zalf dun op de huid rond en in de anus. De tube is ook leverbaar met een canule, zodat je de crème dieper in de anus kunt inbrengen.
HCA vaseline crème
Hydrocortisonacetaat (HCA) behoort tot de corticosteroïden (hormoonzalf). Op de huid toegepast werken ze onder meer jeukstillend. Hydrocortisonacetaat kan ook gecombineerd worden met lidocaïne, hetgeen verdovend werkt en de huid gevoelloos maakt. Je brengt dit middel op dezelfde manier aan zoals hierboven beschreven bij 'lidocaïne'. Bijwerkingen die kunnen voorkomen, is onder meer irritatie van de huid waar de crème wordt aangebracht.
Zalf bij aambeien: sperti
Sperti Preparation H, aambeienzalf is zonder recept verkrijgbaar. Dit geneesmiddel kun je gebruiken bij behandeling van klachten ten gevolge van aambeien, zoals jeuk, pijn, vochtafscheiding, bloedinkjes, of een combinatie van deze klachten. Volgens de bijsluiter kan Sperti Preparation H, aambeienzalf zonder bezwaar overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt tijdens de zwangerschap en het geven van
borstvoeding. Vraag wel altijd eerst aan je arts of apotheker om advies voordat je dit (of een ander) geneesmiddel gebruikt. Breng 's-morgens, ´s-avonds en na elke stoelgang een beetjes zalf aan. Wel eerst het anale gebied goed reinigen. Er kan een applicator op de tube worden geschroefd voor het inwendig aanbrengen van de zalf.
Dr. E.J. Swaab Aambeienzalf
Deze aambeienzalf is direct werkzaam en werkt verkoelend. Het verzorgt de gevoelige huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. De zalf is uitsluitend bestemd voor uitwendig gebruik en er wordt geadviseerd om 's-morgens, ´s-avonds en na elke stoelgang deze zalf royaal aan te brengen. Wel eerst de anus goed reinigen voor gebruik. Deze aambeienzalf heeft (voor zover bekend) geen bijwerkingen.
Curanol zalf voor aambeien
Curanol aambeienzalf is volledig samengesteld op basis van plantaardige bestanddelen. Deze zalf kan meerdere keren per dag licht aangebracht worden. Dit middel is ook geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap in meer of mindere mate last van aambeien en ook na de bevalling is er een verhoogde kans op aambeien door het persen tijdens de bevalling. Deze zalf kun je tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling ook preventief gebruiken ter voorkoming van aambeien. Dit zalfje werkt huidverzorgend en houdt de bloedvaten elastisch doordat het ter plaatse de doorbloeding bevordert.
HemoClin gel en spray
HemoClin Aambeien Spray geeft snel verkoelende verlichting bij uitwendige aambeien en verzorgt de huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. Het is voor uitwendig gebruik en dit middel is goed te combineren met HemoClin Gel (voor inwendige en uitwendige aambeien). Het voordeel van een spray is dat je deze snel en hygiënisch kunt aanbrengen.
Hemoclin aambeienspray
HemoClin Aambeien Spray kan toegepast worden bij uitwendige aambeien. De spray geeft snelle verkoelende verlichting bij uitwendige aambeien, kloofjes en andere anale ongemakken. Het verlicht klachten als jeuk, irritatie,
branderigheid en gevoeligheid. HemoClin Aambeien Spray verzorgt de huid en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. Het is hygiënisch en eenvoudig aan te brengen. Bovendien is deze spray goed te combineren met HemoClin Gel (voor zowel inwendige als uitwendige aambeien). Het is zonder doktersrecept verkrijgbaar. De ervaringen met HemoClin Aambeien Spray zijn over het algemeen goed te noemen.
Bevat geen irriterende stoffen
HemoClin Aambeien Spray bevat géén irriterende chemische stoffen en geen stoffen van dierlijke herkomst. De bestanddelen zijn: Aqua, Aloë barbadensis, Polyglucoronic Acid, Crosspolymer*, Hamamelis virginiana, PEG-8,Xanthan Gum, Galactoarabinan, Methyl Diisopropyl, Propionamide, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Disodium Hydrogen Phosphate 12H2O, Sodium Dihydrogen Phosphate 2H2O, Parfum (Cucumis sativus fruits). *2QR. Dit laatste werkzame bestanddeel is afkomstig van de Aloë barbadensis plant (Aloë vera). 2QR zorgt ervoor dat er zich ter plaatse geen schadelijke bacteriën kunnen nestelen, het ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en verzorgt tevens het weefsel. Aqua hamamelidis (Hamameliswater) werkt verkoelend en verzachtend. Deze spray niet gebruiken bij overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Voor zover bekend heeft het gebruik van HemoClin Spray geen bijwerkingen. HemoClin Aambeien Spray zit in een tube van 35 ml.
Hoe te gebruiken?
Het is aan te bevelen het anale gebied te reinigen alvorens je deze spray gebruikt. Buk enigszins naar voren en spreid zo nodig je billen zodat de anus gemakkelijker te bereiken is. Richt de opening van de spray op je anus en spuit 1 tot 2 maal op en rondom de anus. Je kunt HemoClin Spray zo vaak gebruiken als je wilt. Bij inwendige aambeien wordt aangeraden om tevens HemoClin Aambeien Gel te gebruiken. Raadpleeg bij ernstige of aanhoudende klachten altijd de huisarts.
Lees verder