(Boven)ooglidcorrectie: Voor, tijdens en na de operatie

(Boven)ooglidcorrectie: Voor, tijdens en na de operatie Soms ziet iemand er wel eens “vermoeid” uit, met een sombere blik en hangende oogleden. Een verouderde huid veroorzaakt overtollige huid van de bovenoogleden (dermatochalasis). Doordat de vezels in de huid hun elasticiteit verliezen, verslappen de huid en het onderhuidse bindweefsel. Het vetweefsel dat zich normaal in de oogkas bevindt, gaat hierdoor naar voren uitpuilen. De patiënt ervaart een zwaar gevoel omdat huidoverschot over de wimpers gaat hangen. Een bovenooglidcorrectie, die omwille van medische of cosmetische redenen gebeurt, haalt deze overtollige huid weg. De patiënt gaat er hierdoor een stuk jonger en frisser uitzien.

Voorbereiding bovenooglidcorrectie

De patiënt krijgt eerst een consult bij de plastisch chirurg om te kijken of hij geschikt is voor een bovenooglidcorrectie, ook wel blepharoplastiek (blefaroplasiek) genoemd. Tijdens dit gesprek heeft de patiënt de mogelijkheid om veel vragen te stellen en krijgt hij informatie over de (voorbereiding van) operatie en de nazorg, de verwachtingen, en andere nuttige informatie rond de ingreep. Soms maakt een chirurg foto’s om ze nadien te vergelijken met deze van na de operatie. Wanneer de patiënt de toestemming heeft gekregen voor de operatie, geeft hij best door of hij snel flauwvalt of bang is voor de operatie. De operatie gebeurt namelijk in principe poliklinisch onder plaatselijke verdoving, maar is eveneens met een roesje of onder algehele anesthesie mogelijk. De patiënt geeft voor de operatie ook reeds door welke medicatie hij gebruikt. Mogelijk moet hij enkele dagen voor de operatie stoppen met bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners omdat deze mogelijk bloedingen veroorzaken tijdens de operatie. Deze medicatie geeft bijgevolg een hoger risico op complicaties. Verder haalt de patiënt vooraf een koelmasker (ijsbril) in huis zodat hij in staat is de oogleden na de operatie voldoende te koelen. Ten slotte regelt de patiënt vervoer daar hij niet meteen naar huis mag rijden na de ingreep.

Het gebruik van (oog)cosmetica voor de behandeling is uit den boze / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Het gebruik van (oog)cosmetica voor de behandeling is uit den boze / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Praktisch

Op de dag van de operatie komt de patiënt naar het ziekenhuis met gemakkelijke kledij, zonder (oog)make-up / oogcosmetica en oorringen of halskettingen. De contactlenzen doet de patiënt uit voor de operatie. De patiënt mag nog wel eten op de dag van de operatie. Hij mag zelfs zijn medicijnen innemen, doch hij dient wel rekening te houden met de eventuele lijst van medicijnen die hij niet mag slikken.

Ooglidcorrectie: De ingreep

De operatie kent een tijdsduur van een halfuur tot drie kwartier. Eerst krijgt de patiënt een plaatselijke verdoving via verdovende oogdruppels toegediend. Daarna duidt de chirurg op de oogleden aan welk deel van de huid hij zal verwijderen. Hij maakt daarna de oogleden schoon met jodium of alcohol. De patiënt krijgt eveneens een steriele doek over hem heen waarbij een gat is aan het oog van de patiënt. Vervolgens dient de chirurg enkele verdovende injecties toe onder de te verwijderen huid evenals bij de wat dieper liggende vetlaag. De patiënt ervaart deze mogelijk als pijnlijk, maar na de verdovingsprik heeft de patiënt geen pijn meer van de operatie zelf. Soms voelt de patiënt wel een beetje pijn als de chirurg het vet bij de neus weghaalt. De plastisch chirurg verwijdert vrijwel steeds een ellips huid met wat vet. De chirurg brandt kleine bloedvaatjes dicht met een elektrisch apparaatje, wat soms wel een onaangename geur met zich meebrengt. Hiermee voorkomt hij dat de patiënt te erge blauwverkleuring krijgt na de operatie. De chirurg gebruikt na de ingreep een dunne doorlopende hechting om de wonde te dichten.

Na de blefaroplastiek

Normaalgezien gaat de patiënt na een half uur tot één uur naar huis. De patiënt krijgt het advies om tijdens het herstel de oogleden te koelen met natte doekjes of een ijsbril om de pijn en zwelling te minderen. Eventueel mag hij een paracetamol innemen tegen de pijn. Tillen, persen, bukken, sporten en feesten is de eerste dagen afgeraden daar hierdoor de druk in het geopereerde gebied verhoogt. De patiënt slaapt de eerste dagen best met een extra kussen. Het is verder normaal dat de huid rond de ogen licht gezwollen en blauw of paars is. Bovendien voelt de huid soms licht branderig en trekkend aan, en jeukt deze wel eens. Deze symptomen verdwijnen spontaan binnen enkele weken. De patiënt draagt misschien graag een zonnebril in de periode dat de huid er beurs en blauw uitziet.

De patiënt keert zeven tot negen dagen na de operatie terug naar het ziekenhuis zodat de assistentie de hechtingen verwijdert. De patiënt mag hierna het litteken insmeren met een zalf of crème en hij mag weer make-up gebruiken. De patiënt moet de littekens goed afdekken als hij de eerste maanden na de operatie in de zon en onder de zonnebank gaat liggen. De patiënt mag evenmin zwemmen de eerste twee weken na de behandeling.

Complicaties

Soms treedt na de operatie een ernstige zwelling en paarsverkleuring in combinatie met een duidelijk verminderd gezichtsvermogen op. De patiënt dient in dat geval meteen terug te gaan naar het ziekenhuis omdat dit mogelijk symptomen zijn van een infectie. De kans op een infectie is gelukkig slechts klein, met name 1-2%. Soms reageert een patiënt allergisch op producten die de chirurg tijdens of net na de operatie gebruikt. Daarnaast is de huid na de behandeling soms te strak getrokken en verhelpt de chirurg dit via een kleine correctie. Een wit bultje op het ooglid behoort eveneens tot de mogelijke complicaties. Een andere complicatie is lagoftalmie, een symptoom waarbij de patiënt de oogleden niet meer volledig kan sluiten. Nabloedingen of een een langzame wondgenezing zijn tot slot mogelijk, al hebben deze complicaties zo goed als geen gevolgen voor het uiteindelijke resultaat.

Resultaat operatie

Het definitieve resultaat van de ingreep is te zien na acht tot twaalf weken en houdt meestal vijf tot vijftien jaar aan. De meeste patiënten zijn tevreden over het resultaat. De symptomen van dermatochalasis (slappe oogleden) zijn na de operatie verdwenen.

Vergoeding

De zorgverzekeraar vergoedt de operatie geheel of gedeeltelijk vergoed bij sommige patiënten. Dit zit dan in een aanvullend pakket. Bij een aangeboren chronische ziekte zit dit soms wel in het basispakket. Alle vergoedingsvoorwaarden bekijkt de patiënt best grondig voor de operatie.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ooglidcorrectie, voor- en nadelenOoglidcorrectie, voor- en nadelenHangende oogleden, zakjes onder de ogen, rimpels rondom de ogen. Dat zijn meestal de redenen waarom mensen besluiten tot…
Cosmetische chirurgie: ooglidcorrectieCosmetische chirurgie: ooglidcorrectieMensen die last hebben van een vermoeid uiterlijk, een sombere blik of zelfs last hebben van beperkingen van het zicht d…
OoglidcorrectieOoglidcorrectiePlastische chirurgie is helemaal van deze tijd. Middels moderne technologieën blijken artsen prima in staat om ontevrede…
Ooglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidOoglidcorrectie - correctie aan het boven- en of onderooglidBij het ouder worden kunnen de oogleden verslappen en gaan hangen. De bovenste oogleden kunnen zo zwaar worden dat ze ov…

Percutane en transjugulaire leverbiopsiePercutane en transjugulaire leverbiopsieBij een leverbiopsie, die plaats heeft op de afdeling gastro-enterologie of op de dagkliniek geneeskunde in het ziekenhu…
Black-out: een stoornis in je geheugenBlack-out: een stoornis in je geheugenEen black-out hebben wilt zeggen dat je geheugen je letterlijk even in de steek laat. Dit kan voorvallen door te veel st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • http://www.bethesda.nl/hoofdmenu/patienten/onderzoeken-en-behandelingen/bovenooglidcorrectie
  • http://www.bethesda.nl/hoofdmenu/patienten/onderzoeken-en-behandelingen/bovenooglidcorrectie-cosmetisch
  • http://www.sanavisie.nl/behandeling/ooglidcorrectie/bovenooglidcorrectie/
  • http://www.velthuiskliniek.nl/behandelingen/gezicht/chirurgisch/bovenooglidcorrectie/
  • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Plastische-reconstructieve-en-handchirurgie/Patientenfolders/Bovenooglidcorrectie-of-blepharoplastiek.htm
  • https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/bovenooglidcorrectie.aspx
  • Afbeelding bron 1: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.