Antihistaminica: Geneesmiddelen tegen allergische reacties

Antihistaminica: Geneesmiddelen tegen allergische reacties Antihistaminica zijn geneesmiddelen die de arts gebruikt bij de behandeling van overgevoeligheidsreacties. Het geneesmiddel bevat stoffen die de werking van histamine tegengaan waardoor, afhankelijk van de soort antihistaminicum, minder maagzuurproductie plaatsvindt of een allergische reactie wordt bestreden. Bij een orale inname (= inname via de mond) zijn ze beschikbaar in pillen, kauwtabletten, capsules en vloeistoffen. Vele verschillende antihistaminica zijn beschikbaar. Deze medicatie geeft soms wat bijwerkingen en complicaties, al zijn de antihistaminica tegen spijsverteringsaandoeningen over het algemeen veiliger dan de medicatie tegen allergische reacties.

Soorten antihistaminica

Antihistaminica helpen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Antihistaminica helpen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

H1-antagonisten

Histamine-1-receptor-blokkers (H1-antagonisten) behandelen de symptomen van allergieën, waardoor de patiënt zich beter voelt en 's nachts beter slaapt. Deze antihistaminica helpen bij de volgende symptomen:


Vaak worden deze in combinatie met andere geneesmiddelen gebruikt om de symptomen van verkoudheid te onderdrukken.

H2-antagonisten

Histamine-2-receptor-blokkers (H2-antagonisten) remmen de maagzuurafgifte door blokkade van de histamine-2-receptoren in de maagwand. Patiënten met spijsverteringsaandoeningen zoals maagdarmzweren en gastro-oesofageale reflux (brandend maagzuur) hebben baat bij deze medicijnen.

H3-antagonisten

Histamine-3-receptor-blokkers (H3-antagonisten) zijn mogelijk geschikt als behandeling voor:

H4-antagonisten

Histamine-4-receptor-blokkers (H4-antagonisten) kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor bepaalde auto-immuunaandoeningen waarbij ontstekingsreacties voorkomen.

Tegenindicaties bij het gebruik van antihistaminica

In bepaalde omstandigheden is het gebruik van antihistaminica niet aanbevolen, of dient de patiënt voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik ervan. Antihistaminica worden beperkt of afgeraden bij patiënten met:

Daarnaast dient een zwangere of borstvoeding gevende patiënte haar arts te raadplegen om te bepalen of antihistaminica veilig zijn voor haar en haar kind.

Gebruik van de medicatie

Wanneer antihistaminica innemen?

De arts bepaalt de manier waarop de patiënt antihistaminica inneemt, afhankelijk van de oorzaak van de allergie. Bij sommige aandoeningen is het noodzakelijk om de medicatie dagelijks in te nemen om de symptomen onder controle te houden, terwijl bij andere aandoeningen de medicatie alleen wordt ingenomen wanneer symptomen optreden. Patiënten die snel allergische symptomen ontwikkelen bij blootstelling aan uitlokkende factoren, zoals huisdieren of bepaalde planten, kunnen het geneesmiddel vlak voor de blootstelling innemen. Vaak treden de ernstigste symptomen op tussen 04:00 en 06:00 uur 's nachts, daarom kan het helpen om voor het slapengaan een antihistaminicum in te nemen.

Hoe antihistaminica innemen?

Antihistaminica mogen niet in combinatie met alcohol gebruikt worden. Verder moet de medicatie bij kamertemperatuur bewaard worden, uit de buurt van hitte, direct licht en vocht. Antihistaminica mogen niet ingevroren worden en moeten buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Welk antihistaminicum is geschikt?

Vooral H1-antagonisten (tegen allergische reacties) zijn zonder voorschrift verkrijgbaar, terwijl andere antihistaminica alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn. Sommige antihistaminica zijn niet geschikt voor kinderen, terwijl andere voor iedereen boven de 2 jaar geschikt zijn. Ook varieert de werkzaamheidsduur: sommige antihistaminica werken 4 tot 6 uur, terwijl andere 12 tot 24 uur actief zijn. Antihistaminica kunnen ook gecombineerd worden met een decongestivum (geneesmiddel dat zwelling van slijmvliezen vermindert). Verder veroorzaken bepaalde antihistaminica slaperigheid, terwijl andere dat niet doen. Door de grote variëteit aan antihistaminica is het raadzaam om advies in te winnen bij een arts of apotheker.

Bijwerkingen van antihistaminica

De mogelijke bijwerkingen van antihistaminica zijn:

Deze bijwerkingen komen vooral voor bij histamine-1-receptor-blokkers, terwijl histamine-2-receptor-blokkers over het algemeen minder bijwerkingen veroorzaken. Voor de andere histamine-receptor-blokkers is nog meer onderzoek nodig.

Complicaties bij het gebruik van geneesmiddelen tegen allergische reacties

Mogelijke complicaties zijn onder andere een geïrriteerde neus, neusbloedingen of andere neusgerelateerde symptomen. Bij sommige patiënten verbeteren de symptomen niet, en is een andere behandeling nodig, of de arts onderzoekt of er geen onderliggende aandoening is.

Voeding en antihistaminica

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de werking van antihistaminica beïnvloeden. Voedingsmiddelen rijk aan tyramine, zoals oude kaas en gerookte vis, kunnen interacties veroorzaken met sommige antihistaminica. Ook grapefruit en grapefruitsap kunnen de absorptie en afbraak van antihistaminica beïnvloeden, wat de effectiviteit van de medicatie kan veranderen. Patiënten wordt geadviseerd om hun dieet te bespreken met hun arts of apotheker bij het starten van een antihistaminicum.

Natuurlijke alternatieven voor antihistaminica

Naast farmacologische opties zijn er ook natuurlijke antihistaminica die sommige patiënten kunnen helpen. Quercetine, een flavonoïde die voorkomt in veel fruit en groenten, heeft antihistamine-eigenschappen. Bromelaïne, een enzym dat voorkomt in ananas, kan ook helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het is echter belangrijk dat patiënten deze natuurlijke alternatieven met hun arts bespreken voordat ze deze als vervanging of aanvulling op voorgeschreven antihistaminica gebruiken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (mense…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Antihistamine - Betaal niet teveel!Antihistamine - Betaal niet teveel!Antihistamine is een medicatiesoort die wordt gebruikt om klachten ten gevolge van allergische reacties tegen te gaan. H…
Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Medicatie: Bijwerkingen aan huid (huidreacties)Sommige medicijnen veroorzaken bijwerkingen aan de huid. De meeste door geneesmiddelen veroorzaakte huidreacties zijn mi…

Appendectomie: Chirurgisch verwijderen van de appendixAppendectomie: Chirurgisch verwijderen van de appendixEen appendicitis, de medische term voor een blindedarmontsteking, is een medische noodsituatie die een appendectomie ver…
Pijn aan de alvleesklier: oorzaak alvleesklieraandoeningenPijn aan de alvleesklier: oorzaak alvleesklieraandoeningenPijn aan de alvleesklier of alvleesklierpijn is een vervelende klacht. Pijn in de bovenbuik welke uitstraalt naar de rug…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • H3 receptorantagonist, https://en.wikipedia.org/wiki/H3_receptor_antagonist#Clinical_Significance
  • Antihistamine Risks, http://www.todaysgeriatricmedicine.com/archive/0313p6.shtml , geraadpleegd op 20 mei 2016
  • Antihistamines for allergies, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000549.htm, geraadpleegd op 20 mei 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 20 mei 2016
  • Cursus Medische Wetenschappen, Dr. Hilde Vandenhoudt, Thomas More Turnhout, academiejaar 2012-2013, opleiding "Medical Management Assistant", digitale editie dus geen paginanummer beschikbaar
  • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.