Allergische reacties vanwege populaire huisdieren

Allergische reacties vanwege populaire huisdieren Veel populaire huisdieren kunnen ernstige allergische reacties opwekken. De meest bekende allergieën worden onder andere veroorzaakt door katten, duiven en honden. Als je met een huisdierenallergie te maken hebt kun je meestal gebruik maken van bepaalde medicijnen om onder andere niesbuien te bestrijden. Deze medicijnen zijn bij de apotheek, drogist of huisarts verkrijgbaar. Hiernaast is het belangrijk om zo min mogelijk in contact te komen met de stoffen waarvoor je allergisch bent. Wat zijn de symptomen van de allergieën van veel gehouden huisdieren en wat kan ik hier tegen doen?

Allergische reacties door huisdieren


Symptomen verminderen

De populairste huisdieren die in Nederland gehouden worden kunnen een allergische reactie teweegbrengen. Het is afgeraden om de dieren te houden wanneer de symptomen van een huisdierenallergie ernstig worden. Er bestaan gelukkig allerlei manieren om de symptomen die hierdoor ontstaan te verminderen.

Een schone leefomgeving

Je woning dien je voldoende te onderhouden zodat de omgeving hygiënisch blijft en de kans op allergische reacties verkleind wordt. Het is belangrijk om de kooi of het hok regelmatig schoon te maken. Het is aanbevolen om deze taak door een persoon uit te laten voeren die niet allergisch voor je huisdier is. Als je in contact bent gekomen met je huisdier of de kooi/hok waarin hij verblijft, is het aangeraden om je handen met zeep te wassen. Het is aanbevolen om geen gestoffeerde meubels in huis te hebben en voor een gladde vloerbedekking te kiezen. Het is tevens belangrijk om je woning voldoende te ventileren en de luchtvochtigheid laag te houden.

Luchtverontreinigers en stofzuigers

Als je te maken hebt met een huisdierenallergie is het aanbevolen om een luchtverontreiniger met HEPA-filter of een anti-allergeenstofzuiger te gebruiken. Het HEPA-filter zorgt ervoor voor dat er zoveel mogelijk kleine deeltjes (waaronder allergenen) worden opgevangen. Deze deeltjes zijn te klein voor de luchtverontreinigers en stofzuigers die geen HEPA-filter hebben. Hierbij kun je denken aan huidcellen die een onderdeel zijn van huidschilfers, haren en verenstof. Het is aanbevolen om in ieder geval een HEPA-filter in de slaapkamer te plaatsen omdat deze ruimte het meest gebruikt wordt. De verschillende merken en type apparaten kunnen een groot verschil uitmaken. Het is om deze reden aanbevolen om tijdens de aanschaf van het apparaat een specialist te raadplegen.

Katten

Veel mensen krijgen een allergische reactie door katten. Dit heeft onder andere te maken met de hoge hoeveelheid huidcellen die deze dieren verliezen en die vervolgens ingeademd worden. Het afweersysteem probeert op dat moment van deze stof af te komen. Als gevolg hiervan kunnen de slijmvliezen ontstoken raken en kunnen er niesbuien ontstaan. De allergenen van een kat (Fel D1-eiwitten) zijn zeer klein en kunnen hierdoor diep in de luchtwegen terechtkomen. Zij zijn afkomstig van de speekselklieren, urine en huidschilfers. Als je een kater hebt is het aanbevolen om hem te laten castreren. Gecastreerde katten produceren namelijk minder allergenen.

Medicatie

Een neusspray kan de symptomen van deze aandoening verminderen. Verder kun je immunotherapie ondergaan om de gevolgen van een kattenallergie effectief te bestrijden.

Honden

Honden verliezen per dag een enorm aantal huidcellen die allergische reacties teweeg kunnen brengen. Deze dieren krabben zich vaak waardoor er veel huidcellen losraken die allergenen met zich meedragen. Het kan helpen om een anti-allergiehond te nemen. Deze honden verharen niet waardoor de kans kleiner is dat je met huidschilfers in contact komt. Dit verkleint de kans op allergische reacties zoals benauwdheid, uitslag, vermoeidheid en hoestbuien. Het allergeen 'Can f1' is het meest betrokken bij hondenallergieën.

Medicatie

Om de symptomen van een hondenallergie te bestrijden kun je gebruikmaken van een neusspray. Er kan gebruik gemaakt worden van immunotherapie, maar deze remedie blijkt helaas vaak niet effectief te zijn.

Konijnen

Het is belangrijk om door middel van een allergietest na te gaan of je daadwerkelijk met een konijnenallergie te maken hebt of allergisch bent voor de allergenen van hooi en stro. Rexkonijnen veroorzaken minder allergische reacties dan andere konijnenrassen omdat zij korte haren hebben. Hierdoor worden er minder allergenen verspreid, deze eiwitten verspreiden zich namelijk via de haren van een konijn. Enkele symptomen van een konijnenallergie zijn benauwdheid en uitslag.

Konijnenhok buiten plaatsen

Het helpt om het konijnenhok buiten te plaatsen zodat de allergenen zo min mogelijk in je leefruimte terechtkomen. Het is belangrijk om dit voor eind augustus te bewerkstelligen zodat konijnen genoeg tijd hebben om een wintervacht tegen de kou op te kunnen bouwen.

Medicatie

Je huisarts heeft de mogelijkheid om je de medicijnen of behandeling te geven die voor jou het meest effectief is. Je kunt bijvoorbeeld een injectie krijgen om je resistent te maken tegen de allergenen die jou allergisch maken.

Cavia's

Een allergie voor cavia's wordt niet door de vacht van het dier opgewekt. Het heeft namelijk te maken met een aantal eiwitten die de cavia produceert die zich onder andere in de huidschilfers en speeksel van de dieren bevinden. In totaal bestaan er vijf cavia-allergenen die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van allergische reacties, namelijk Cav p1, Cav p2, Cav p3, Cav p4 en Cav p6. Zij kunnen talloze symptomen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld eczeem, netelroos, jeukende ogen, niesbuien en hoofdpijn. Hiernaast kan het een opeenhoping van extracellulair vocht in de huid veroorzaken. Op de lange termijn kan er zelfs longfibrose ontstaan waardoor je chronische problemen kunt krijgen met je ademhaling.

Kammen van de cavia's

Opgedroogde vloeistoffen zoals urine en speeksel kunnen allerlei allergenen bevatten. Deze stoffen kunnen opgedroogd aan de pels van de cavia blijven hangen. Door de cavia's te kammen kun je zowel de productie als de verspreiding van cavia-allergenen verminderen. Hiernaast verwijder je hiermee huidschilfers en dood haar. Het is aanbevolen om iemand het dier te laten kammen die niet allergisch is.

Medicatie

Je kunt gebruik maken van medicijnen om de symptomen te bestrijden. De meest bekende medicijnen vallen onder antihistaminica, dit zijn anti-allergietabletten. Hiernaast kun je immunotherapie ondergaan.

Duiven

Sommige personen (vooral duivenmelkers) kunnen een allergische reactie krijgen van de uitwerpselen of kropmelk van dit dier. Deze aandoening wordt een 'duivenmelkerslong' genoemd. Bij een duivenmelkerslong is het longweefsel aangetast door de allergische reactie van het lichaam. Als gevolg hiervan kun je te maken krijgen met onder andere hoestbuien, koorts en spierpijn.

Medicatie

Omdat de allergische reacties van een duivenmelkerslong zeer sterk kunnen zijn is het afgeraden om in contact te komen met duiven. Wanneer dit niet mogelijk is kunnen er ontstekingsremmers ingenomen worden om de symptomen te verminderen.

Parkieten

Wanneer je te maken hebt met een parkietenallergie kun je niet tegen de allergenen die zich in verenstof (parkietenstof) bevinden. Verenstof bestaat uit kleine deeltjes die ontstaan wanneer veren worden afgebroken. Op deze deeltjes kunnen kleine organismen leven. Deze organismen worden 'verenmijten' genoemd en kunnen een allergische reactie teweegbrengen. Verenstof kan onder andere verspreid worden als een parkiet met zijn vleugels klapt of vanwege een windvlaag.

Medicatie

Je kunt bepaalde medicijnen innemen of immunotherapie ondergaan om deze allergie te bestrijden. De arts heeft de mogelijkheid om te bepalen of je het beste gebruik kunt gaan maken van immunotherapie of medicatie.
© 2020 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmelsAllergievrij wonen: huisstofmijt, huisdieren en schimmels10% van de Nederlanders heeft last van luchtwegklachten. Veel mensen met luchtwegklachten zijn allergisch. En allergisch…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Allergie voor huisdierenAllergie voor huisdierenHet lijkt wel of steeds meer mensen allergieën ontwikkelen. Allergieën tegen huisstofmijt, pollen of grassen, koemelk of…
Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Allergische reactie. Wat zijn de verschijnselen?Een allergische reactie is een overmatige reactie van het immuunsysteem, tegen stoffen die van nature niet in het (mense…

Complicaties van aids/hiv: Infecties, ziekten en kankerComplicaties van aids/hiv: Infecties, ziekten en kankerHet humaan immunodeficiëntievirus (HIV) veroorzaakt een hiv-infectie en aids. Het virus valt het immuunsysteem aan. Wann…
Gebroken onderarm: symptomen en behandeling onderarmbreukGebroken onderarm: symptomen en behandeling onderarmbreukEen gebroken onderarm of onderarmbreuk treedt op wanneer je de ellepijp (ulna) of spaakbeen (radius) breekt. Het kan ook…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arantz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://allesoverallergie.nl/allergieen/huisdierenallergie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/HEPA
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/allergie-voor-hond-of-kat/behandeling/item121626
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/allergisch-voor-cavias-symptomen-diagnose/
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/hoe-cavia-allergie-aanpakken-binnenshuis/
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/vogel-allergie/
 • http://fijnkonijn.nl/blog/konijn-allergie/
 • https://ladotstats.nl/10-populairste-huisdieren-in-nederland/
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/duivenmelkerslong/
 • https://www.antoniusziekenhuis.nl/eaa
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/kattenallergie-oorzaken-en-oplossingen/
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/hondenallergie/
 • https://www.omlet.nl/guide/konijnen/zijn_konijnen_iets_voor_mij/welke_konijnen_verharen_het_minst/
 • https://www.huidinfo.nl/h/hondenallergie/
Tijger3 (112 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.