Hoornvlieszweer (cornea ulcus): Oogaandoening

Hoornvlieszweer (cornea ulcus): Oogaandoening Het hoornvlies is het transparante weefsel aan de voorkant van het oog. Een hoornvlieszweer is een open wonde in de buitenste laag van het hoornvlies. De oorzaak is veelal een infectie. Een hoornvlieszweer gaat meestal gepaard met pijnlijke, rode ogen, met een milde tot ernstige oogafscheiding en een verminderd gezichtsvermogen. Vaak valt een hoornvlieszweer te voorkomen.

Synoniemen hoornvlieszweer

Een hoornvlieszweer is gekend onder deze synoniemen:

Oorzaken cornea ulcus

De oorzaak van deze hoornvliesaandoening is meestal een infectie met bacteriën, virussen, schimmels of parasieten .

Acanthamoeba (parasitaire) infecties:

Acanthamoeba zijn microscopisch kleine, eencellige amoebe die voorkomen in zoet water. Wanneer Acanthamoeba in het oog terechtkomt, zorgt dit voor een ernstige infectie, met name voor contactlensgebruikers.

Bacteriële infecties:

Dit komt voor bij contactlensdragers die hun contactlenzen te lang dragen.

Schimmelinfecties

Resulteren soms in hoornvlieszweren. Zij zijn het resultaat van een slechte hygiëne bij het gebruik van contactlenzen of bij het overmatig gebruik van steroïde oogdruppels. Fungale keratitis (fusarium) treedt eveneens op na een hoornvliesletsel met plantaardig materiaal. Tot slot is dit soort infectie met een hoornvlieszweer als gevolg mogelijk bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

Virale infecties

Zijn ook mogelijke oorzaken van hoornvlieszweren. Dergelijke virussen omvatten het herpes simplex virus (het virus dat een koortslip veroorzaakt) of het varicella-virus (het virus dat waterpokken en gordelroos (virale infectie met huiduitslag en symptomen aan gezicht) veroorzaakt). Herpes simplex keratitis is een ernstige virale infectie veroorzaakt door stress, langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht, of een aandoening die de immuunrespons verlaagt.

Andere oorzaken van hoornvliesinfecties en hoornvlieszweren zijn:

Symptomen

De patiënt is overgevoelig voor licht, wat in medische termen gekend is als "fotofobie". Jeukende ogen, rode ogen, zeer pijnlijke ogen (oogpijn) en tranende ogen komen hierbij voor. Er komt verder pus of een dikke afscheiding uit het oog. Verder ziet hij wazig (wazig gezichtsvermogen), zijn de oogleden gezwollen (gezwollen oogleden) en heeft hij het gevoel dat er iets in zijn oog zit. Op het hoornvlies bevindt zich een witte of grijze vlek. Oogpijn bij het knipperen van de ogen komt ook tot uiting.

Diagnose en onderzoeken

Een bloedonderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van inflammatoire aandoeningen. De oogarts doet verder nog vele andere uitgebreide oogonderzoeken. Hij onderzoekt vooreerst de ogen van een patiënt via een spleetlamponderzoek. Hij doet daarna een druppel fluoresceïne in het oog om de hoornvliesletsels zichtbaar te maken. Ook onderzoekt hij de gezichtsscherpte, meet hij de kromming van het hoornvlies (keratometrie), onderzoekt hij afschraapsel uit de zweer, doet hij tests naar droge ogen, test hij de pupilreflexreactie en tot slot doet hij een refractieonderzoek. Soms merkt de arts bij het oogonderzoek een vernauwde pupil (miosis).

Behandeling

De behandeling van ulcera en infecties is afhankelijk van de oorzaak. Om littekens op het hoornvlies te voorkomen, is een snelle behandeling vereist. Afhankelijk van de oorzaak verwijdert de oogarts de vreemde lichamen uit het oog, behandelt hij chemische brandwonden, adviseert hij om (tijdelijk) te stoppen met het dragen contactlenzen, Ö Als de exacte oorzaak niet bekend is, krijgt de patiënt antibioticadruppels die werken tegen vele soorten bacteriën. Zodra de exacte oorzaak bekend is, krijgt de patiënt druppels die bacteriën, herpes, andere virussen, of een schimmel behandelen. Hiervoor volgt hij best oogdruppelrichtlijnen. Kunsttranen helpen bij droge ogen. Soms is een hoornvliestransplantatie nodig bij ernstige zweren. Corticosteroïde oogdruppels verhelpen de zwelling en ontsteking.

Mogelijke complicaties hoornvlieszweren

Onbehandelde hoornvlieszweren en infecties leiden tot een ernstig of volledig verlies van het gezichtsvermogen of littekens op het hoornvlies. De meeste hoornvlieszweren zijn te voorkomen door bijvoorbeeld een goede beschermingsbril te dragen, een goede contactlenshygiëne te hanteren, contactlenzen ís nachts niet in te houden Ö. Met de juiste en tijdige behandeling verbeteren de meerderheid van ulcera en hebben ze slechts een minimaal negatief effect op het gezichtsvermogen van de patiënt.

Prognose oogziekte

Veel patiënten herstellen volledig en ervaren slechts een kleine verandering in het gezichtsvermogen. Een hoornvlieszweer of infectie veroorzaakt op lange termijn echter schade aan het gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHoornvlieszweer: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls een ontsteking in het hoornvlies gaat zweren ontstaat er een pijnlijke hoornvlieszweer. Dit vlies zwelt uit, waardoo…
Fungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmelsFungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmelsFungale keratitis is een hoornvliesontsteking veroorzaakt door schimmels. Er zijn veel verschillende schimmels die de co…
Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met cornea in oogHoornvlies: Aandoeningen en problemen met cornea in oogHet hoornvlies (cornea) is het heldere voorste gedeelte van het oog. Het ligt direct tegenover de iris en pupil. Deze oo…
Keratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogKeratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogHet hoornvlies is het heldere, koepelvormige weefsel aan de voorkant van het oog dat de pupil en iris bedekt. Door een i…

Gezichtsscherpte: Belang en meting via een Snellen-kaartGezichtsscherpte: Belang en meting via een Snellen-kaartDe gezichtsscherpte beschrijft de scherpte van het gezichtsvermogen; het vermogen om kleine details waar te nemen. Een g…
Reactieve artritis: Symptomen aan huid, maag, darmen en ogenReactieve artritis: Symptomen aan huid, maag, darmen en ogenHet syndroom van Reiter (reactieve artritis) is een auto-immuunaandoening die zich ontwikkelt als reactie op een bacteri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.allaboutvision.com/conditions/corneal-ulcer.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/corneal_ulcer/page2_em.htm
  • http://www.emedicinehealth.com/corneal_ulcer/page3_em.htm
  • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/diseases/corneal-ulcer-cause.cfm
  • http://www.healthline.com/health/corneal-ulcers-and-infections#Preventie6
  • http://www.medicinenet.com/corneal_ulcer/article.htm
  • http://www.medicinenet.com/corneal_ulcer/page2.htm
  • http://www.medicinenet.com/corneal_ulcer/page3.htm
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001032.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.