Fungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmels

Fungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmels Fungale keratitis is een hoornvliesontsteking veroorzaakt door schimmels. Er zijn veel verschillende schimmels die de cornea mogelijk infecteren zoals Fusarium, Aspergillus en Candida. Keratitis ontwikkelt zich meestal erg snel en leidt tot blindheid indien de patiënt met deze oogziekte geen tijdige behandeling krijgt. Fungale keratitis werd voor het eerst beschreven door de arts Leber in 1879.

Epidemiologie fungale keratitis

Fungale keratitis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mogelijke risicofactoren zijn een (sub)tropisch klimaat, een verzwakt immuunsysteem, contactlensgebruik, een onderliggende oogziekte, een recent oogtrauma, het recent gebruik van steroïden, corneachirurgie of een staaroperatie in het verleden, chronische keratitis, jonge, gezonde mannen en een agrarisch beroep. De prevalentie van fungale keratitis is hoger in India, maar komt wereldwijd voor, al is het vaker aanwezig in (sub)tropische regio's. Exacte cijfers van mensen met een fungale keratitis zijn niet bekend.

Oorzaken hoornvliesontsteking door schimmels

Sommige schimmels veroorzaken vaak fungale keratitis met name door de draadschimmels Aspergillus, Fusarium en de gist Candida. Fusaria zijn schimmels die leven in de bodem, water en planten, vooral in warmere klimaten. Fungale keratitis treedt dan ook op na een hoornvliesletsel met plantaardig materiaal, bijvoorbeeld wanneer het oog een palmtak raakt. Fungale keratitis presenteert zich eveneens bij contactlensgebruik of bij andere risicofactoren (zie prevalentie).

Soorten keratitis

Oppervlakkige keratitis heeft invloed op de buitenste lagen van het hoornvlies. Wanneer deze vorm van keratitis geneest, heeft de patiënt meestal geen hoornvlieslitteken. Diepe keratitis tast echter diepere hoornvlieslagen aan. Soms vormt zich na genezing een litteken dat mogelijk effect heeft op het gezichtsvermogen, afhankelijk van waar het litteken zich bevindt. Fungale keratitis is één van de vijf soorten keratitis.
 • Acanthamoeba keratitis: Vooral contactlensdragers zijn aangetast, de oorzaak is meestal Acanthamoeba).
 • Bacteriële keratitis: Dit is een hoornvliesinfectie veroorzaakt door bacteriën.
 • Fotokeratitis: Deze vorm van keratitis is het gevolg van intensieve blootstelling aan ultraviolette straling (UV-straling), bijvoorbeeld sneeuwblindheid of de stralen van een ooglasser.
 • Fungale keratitis: De oorzaak van de hoornvliesontsteking is een schimmelinfectie.
 • Herpes keratitis: Herpes simplex- en herpes zoster-virussen veroorzaken deze vorm van keratitis.

Symptomen

De patiënt met de schimmelinfectie aan de ogen traant vaak overmatig of verliest een etterige afscheiding uit het oog. Vaak treedt pijn op in de ogen (oogpijn). Hij is verhoogd gevoelig voor licht, wat in medische termen gekend is als "fotofobie" en ervaart dat zijn gezichtsvermogen verslechterd is.

Diagnose en onderzoeken

Oogheelkundig onderzoek

De diagnose van fungale keratitis is gebaseerd op een grondig oogheelkundig onderzoek waarbij de oogarts een kleine biopt van de voorkant van het oog (cornea) neemt om te bepalen of de patiënt lijdt aan een bacteriële of fungale vorm van keratitis.

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses omvatten bacteriële keratitis, herpes simplex keratitis, interstitiële keratitis en neurotrofische keratopathie.

Behandeling oogaandoening

De behandeling van fungale keratitis omvat meestal antifungale oogdruppels en orale medicatie. Hiervoor past de patiënt correcte oogdruppelrichtlijnen toe. Als de medische behandeling niet effectief is, is soms een operatie vereist, zoals een hoornvliestransplantatie. Maar zelfs na een hoornvliestransplantatie is het gezichtsvermogen soms nog niet hersteld, waardoor de patiënt een visuele handicap heeft of zelfs blind is. Het is daarom van essentieel belang van dat een patiënt zo snel mogelijk hulp zoekt wanneer hij symptomen heeft van een fungale keratitis.

Prognose oogziekte

Schimmelorganismen strekken zich mogelijk uit van de cornea naar de sclera en intraoculaire structuren. Schimmels leiden mogelijk tot ernstige infecties zoals scleritis, endoftalmitis of panoftalmitis. Deze infecties zijn meestal erg moeilijk te behandelen en leiden tot een ernstig gezichtsverlies of zelfs een verlies van het oog waarvoor dan een oogprothese (een kunstoog) nodig is. De prognose van fungale keratitis is daarom mogelijk somber. Ongeveer de helft van de patiënten ervaart een ernstig verlies van het gezichtsvermogen. Ongeveer één vijfde van de patiënten heeft meestal een chirurgische ingreep nodig.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogKeratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogHet hoornvlies is het heldere, koepelvormige weefsel aan de voorkant van het oog dat de pupil en iris bedekt. Door een i…
Acanthamoeba keratitis: een pijnlijke ooginfectieAcanthamoeba keratitis: een pijnlijke ooginfectieAcanthamoeba keratitis is een zeldzame ooginfectie die veroorzaakt wordt door de Acanthamoebe. Dit is een amoebe die in…
Hoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHet hoornvlies is het transparante weefsel aan de voorkant van het oog. Een hoornvlieszweer is een open wonde in de buit…
Fungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis (mycotische artritis) is een aandoening waarbij een gewricht gaat ontsteken en zwellen als gevolg van e…

Bijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking symptomen zijn pijn of druk in het gelaat of voorhoofd en verkoudheidsklachten. Een bijholteontstekin…
Hoofdpijn bij opstaan uit bed: oorzaken van ochtendhoofdpijnHoofdpijn bij opstaan uit bed: oorzaken van ochtendhoofdpijnHoofdpijn bij opstaan uit bed, ook wel ochtendhoofdpijn genoemd, is een vorm van hoofdpijn waar iedereen wel eens last v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-clinical#showall
 • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-overview#showall
 • http://eyewiki.aao.org/Fungal_Keratitis
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-cause
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-symptoms
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-treatment
 • http://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-fungal-keratitis
 • http://www.cdc.gov/contactlenses/fungal-keratitis.html
 • http://www.lensshopper.nl/oogaandoeningen-ziekten/hoornvliesontsteking.asp
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Fungal_keratitis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.