Fungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmels

Fungale keratitis: Hoornvliesontsteking door schimmels Fungale keratitis is een ernstige hoornvliesontsteking veroorzaakt door schimmels zoals Fusarium, Aspergillus, en Candida. Deze infectie kan zich snel ontwikkelen en zonder tijdige behandeling leiden tot blindheid. Fungale keratitis werd voor het eerst beschreven door de Duitse arts Leber in 1879. De aandoening vereist snelle diagnose en behandeling om ernstige complicaties te voorkomen.

Epidemiologie

Fungale keratitis komt wereldwijd voor, maar heeft een hogere prevalentie in (sub)tropische gebieden zoals India. De aandoening treft vaker mannen dan vrouwen. Risicofactoren zijn onder andere een verzwakt immuunsysteem, contactlensgebruik, onderliggende oogziekten, recent oogtrauma, het gebruik van steroïden, corneachirurgie, eerdere staaroperaties, chronische keratitis, en agrarische beroepen. Precieze cijfers over de prevalentie zijn onbekend, maar de incidentie is aanzienlijk hoger in warme, vochtige klimaten.

Oorzaken van ernstige hoornvliesontsteking

Fungale keratitis wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. De meest voorkomende veroorzakers zijn de draadschimmels Fusarium en Aspergillus, evenals de gist Candida. Fusarium komt veel voor in bodem, water, en planten, vooral in warmere klimaten. Infectie treedt vaak op na een hoornvliesletsel met plantaardig materiaal, zoals bij contact met een palmtak. Ook contactlensgebruik en andere risicofactoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze aandoening.

Soorten keratitis

Keratitis kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak en de diepte van de infectie:
  • Oppervlakkige keratitis: Tast de buitenste lagen van het hoornvlies aan. Meestal geen littekens na genezing.
  • Diepe keratitis: Tast diepere hoornvlieslagen aan en kan littekens veroorzaken die het gezichtsvermogen beïnvloeden.
  • Acanthamoeba keratitis: Vooral bij contactlensdragers, veroorzaakt door Acanthamoeba. Bacteriële keratitis: Veroorzaakt door bacteriële infectie. Fotokeratitis: Ontstaat door intense blootstelling aan UV-straling, zoals bij sneeuwblindheid.
  • Fungale keratitis: Veroorzaakt door schimmels. Herpes keratitis: Veroorzaakt door herpes simplex- en herpes zoster-virussen.

Symptomen van fungale keratitis

De symptomen van fungale keratitis zijn onder andere hevige oogpijn, overmatig tranen, etterige afscheiding uit het oog, verhoogde lichtgevoeligheid (fotofobie), en verslechtering van het gezichtsvermogen. Deze symptomen ontwikkelen zich vaak snel en kunnen zonder behandeling leiden tot ernstige complicaties.

Diagnose en onderzoeken

Oogheelkundig onderzoek

De diagnose van fungale keratitis wordt gesteld door middel van een grondig oogheelkundig onderzoek. De oogarts neemt een biopt van de cornea om te bepalen of de infectie bacterieel of fungaal is.

Differentiële diagnose

Bij het stellen van de diagnose moeten andere vormen van keratitis worden uitgesloten, zoals bacteriële keratitis, herpes simplex keratitis, interstitiële keratitis, en neurotrofische keratopathie.

Behandeling

De behandeling van fungale keratitis bestaat uit het gebruik van antifungale oogdruppels en orale medicatie. In ernstige gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn, hoewel dit niet altijd leidt tot volledig herstel van het gezichtsvermogen. Een snelle behandeling is cruciaal om blijvende schade te voorkomen.

Prognose

De prognose van fungale keratitis is vaak somber, vooral als de behandeling niet tijdig wordt gestart. Schimmelinfecties kunnen zich uitbreiden naar de sclera en andere intraoculaire structuren, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals scleritis, endoftalmitis, of panoftalmitis. Ongeveer de helft van de patiënten ervaart een ernstig verlies van het gezichtsvermogen, en één op de vijf patiënten heeft chirurgische ingrepen nodig. In sommige gevallen is zelfs een oogprothese noodzakelijk.

Complicaties

Complicaties van fungale keratitis kunnen variëren van littekenvorming op het hoornvlies tot ernstig gezichtsverlies en zelfs verlies van het oog. Infecties zoals scleritis en endoftalmitis zijn bijzonder moeilijk te behandelen en kunnen leiden tot permanente blindheid. Het risico op complicaties neemt aanzienlijk toe als de behandeling wordt vertraagd.

Preventie van fungale keratitis

Preventieve maatregelen omvatten het vermijden van contact met plantaardig materiaal dat oogletsel kan veroorzaken, het correct gebruik van contactlenzen, en het vermijden van overmatig gebruik van steroïden zonder medische supervisie. In gebieden met een hoge prevalentie van fungale keratitis is bewustwording van de risicofactoren essentieel om de incidentie te verminderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acanthamoeba keratitis: een pijnlijke ooginfectieAcanthamoeba keratitis: een pijnlijke ooginfectieAcanthamoeba keratitis is een zeldzame ooginfectie die veroorzaakt wordt door de Acanthamoebe. Dit is een amoebe die in…
Keratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogKeratitis: Ontsteking van het hoornvlies in het oogHet hoornvlies is het heldere, koepelvormige weefsel aan de voorkant van het oog dat de pupil en iris bedekt. Een ontste…
Fungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis (mycotische artritis) is een zeldzame en ernstige aandoening waarbij een gewricht ontstoken raakt en op…
Hoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHoornvlieszweer (cornea ulcus): OogaandoeningHet hoornvlies is het transparante weefsel aan de voorkant van het oog. Een hoornvlieszweer is een open wonde in de buit…

Bijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBijholteontsteking symptomen zijn pijn of druk in het gelaat of voorhoofd en verkoudheidsklachten. Een bijholteontstekin…
Hoofdpijn bij opstaan uit bed: oorzaken van ochtendhoofdpijnHoofdpijn bij opstaan uit bed: oorzaken van ochtendhoofdpijnHoofdpijn bij opstaan uit bed, ook wel ochtendhoofdpijn genoemd, is een vorm van hoofdpijn waar iedereen wel eens last v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank Boston, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-clinical#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/1194167-overview#showall
  • http://eyewiki.aao.org/Fungal_Keratitis
  • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-cause
  • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-symptoms
  • http://www.aao.org/eye-health/diseases/fungal-keratitis-treatment
  • http://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-fungal-keratitis
  • http://www.cdc.gov/contactlenses/fungal-keratitis.html
  • http://www.lensshopper.nl/oogaandoeningen-ziekten/hoornvliesontsteking.asp
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fungal_keratitis
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.