CT-scan van de ogen en oogkas

CT-scan van de ogen en oogkas Een computertomografie (CT-scan) van de oogkas is een beeldvormingstechniek die röntgenstralen gebruikt om gedetailleerde beelden van de oogkassen, de ogen en het omringende weefsel te maken. De CT-scanner beweegt rond het lichaam om een aantal foto's te nemen. Het onderzoek is kort, veilig en verloopt pijnloos voor de patiënt. Aan de hand van de resultaten stelt de oogarts een diagnose en maakt hij een behandelplan op.

Synoniemen

In de medische wereld zijn enkele synoniemen gangbaar:
  • Computertomografie scan van de oogkas
  • CT-scan – oogkas
  • Oog CT-scan

Indicatie

Dit onderzoek is nuttig voor de diagnose van diverse aandoeningen inzake aderen, ogen, oogspieren, oogzenuwen (oogzenuwaandoeningen) en sinussen. Hiermee detecteert de arts bijvoorbeeld de oogziekte van Graves, een abces (infectie) van de ogen, bloedingen, een oogkasfractuur (gebroken oogkas), een ooginfectie, een oogtumor zoals retinoblastoom, een vreemd voorwerp in de oogkas, letsels, enzovoort.

Een patiënt moet zijn kunstgebit verwijderen voor het onderzoek / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)Een patiënt moet zijn kunstgebit verwijderen voor het onderzoek / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)

Voor het onderzoek

De patiënt geeft in ieder geval door aan de arts of hij eventueel allergisch is voor contrastvloeistof omdat hij die mogelijk toegediend krijgt tijdens het onderzoek. Soms krijgt hij daarom andere medicijnen voor het onderzoek. Meestal mag de patiënt vier tot zes uur voor het onderzoek niet eten omwille van de contrastvloeistoftoediening. Ook deelt de patiënt mee of hij nog andere medicatie neemt of diabetes mellitus heeft bijvoorbeeld, zodat de arts eventueel aanpassingen doet inzake de medicatie van de patiënt. Soms is het nodig de patiënt vooraf te wegen want een CT-onderzoeksapparaat heeft een maximum gewicht. Een te zware patiënt veroorzaakt mogelijk schade aan werkende delen van de scanner. De patiënt verwijdert zijn sieraden, kunstgebit en alles waar metaal in zit vlak voor het onderzoek. Meestal krijgt hij dan van een verpleegkundige of assistent een ziekenhuishemd wat hij moet aandoen tijdens het onderzoek. De patiënt krijgt daarna mogelijk vlak voor de start van het onderzoek een contrastvloeistof (een speciale kleurstof) in de ader (intraveneus, IV) in de hand of onderarm ingespoten. Contrastvloeistof geeft een betere weergave van bepaalde gebieden. Dit voelt voor sommige patiënten licht branderig aan. Een metaalachtige smaak in de mond en een warm gevoel in het lichaam zijn eveneens gerapporteerd. Dit is normaal en verdwijnt spontaan binnen enkele seconden.

Tijdens het onderzoek

Het ganse onderzoek - met de voorbereiding er bijgeteld - duurt ongeveer vijftien minuten. Het onderzoek zelf kent een tijdsduur van ongeveer enkele minuten. De patiënt ligt met de rug op een smalle tafel die naar het midden van de CT-scanner schuift. In de scanner bevindt zich enkel het hoofd van de patiënt. De patiënt ligt met zijn hoofd op een kussen. De röntgenbundel van het apparaat draait bij de start van het onderzoek om de patiënt heen. De patiënt moet wel stil blijven liggen omdat beweging onscherpe beelden veroorzaakt. Soms moet de patiënt heel even zijn adem inhouden. Alles verloopt volledig pijnloos voor de patiënt. Soms heeft hij wel wat ongemak van het liggen op de harde tafel. Er is een intercomsysteem met luidsprekers geïnstalleerd waardoor de patiënt en onderzoeker(s) steeds in staat zijn met elkaar te communiceren.

Na het onderzoek

De computer zorgt voor afzonderlijke afbeeldingen van het lichaamsgebied. Hij maakt als het ware “plakjes”. De onderzoeker bewaart deze beelden, bekijkt deze op het scherm en/of drukt deze af. De computer creëert driedimensionale modellen van het lichaam door de beeldsegmenten samen te voegen.

Netelroos ((jeukende) bultjes op de huid) is één van de mogelijke complicaties / Bron: Hans, PixabayNetelroos ((jeukende) bultjes op de huid) is één van de mogelijke complicaties / Bron: Hans, Pixabay

Complicaties

Mogelijk is de patiënt allergisch voor het contrastmiddel dat jodium bevat. De patiënt is dan misselijk, moet niezen, moet braken, heeft jeuk en/of heeft netelroos (huidziekte met jeukende bultjes op de huid). Soms veroorzaakt dit een levensbedreigende allergische reactie (anafylaxie). Bij ademhalingsproblemen tijdens het onderzoek moet de patiënt dit meteen melden aan de onderzoekers.

Resultaten

De oogarts bespreekt na het onderzoek de resultaten met de patiënt en stelt een geschikte behandeling voor, die afhankelijk is van de gevonden diagnose.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exoftalmie, proptosis: Uitpuilende ogenExoftalmie, proptosis: Uitpuilende ogenBij exoftalmie (exophthalmia, exophtalmie) steekt een oogbol uit de oogkas naar voren. Exoftalmie treedt zowel bilateraa…
Ziekte van Graves: Auto-immuunziekte van de schildklierDe ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij de schildklier te snel werkt. Doordat het immuunsysteem de eigen…
Dermoïdcyste in en rond het oog: Goedaardige tumorDermoïdcyste in en rond het oog: Goedaardige tumorDermoïdecysten ontstaan over het hele lichaam. Een dermoïdcyste is een goedaardige tumor rond of op de ogen bestaande ui…
Oogziekte van Graves: Schildklierziekte met uitpuilende ogenOogziekte van Graves: Schildklierziekte met uitpuilende ogenJaarlijks presenteren zich in Nederland enkele honderden nieuwe patiënten met oogafwijkingen veroorzaakt door de ziekte…

Slaapgebrek: gevolgen chronisch slaaptekort voor gezondheidSlaapgebrek: gevolgen chronisch slaaptekort voor gezondheidSlaapgebrek komt vaak voor. Wat zijn de gevolgen van chronisch slaapgebrek of slaaptekort? Chronische slaapverstoring is…
Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënnieuws uitgelichtSushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënHet eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sus…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • http://www.healthcentral.com/encyclopedia/adam/orbit-ct-scan-4020099/overview/
  • http://www.ucsfhealth.org/tests/003785.html
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003785.htm
  • https://www.sharecare.com/health/eye-cancers/ct-scan-diagnose-eye-cancer
  • Afbeelding bron 1: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.