Ziekte van Graves: Auto-immuunziekte van de schildklier

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, waarbij de schildklier te snel werkt. Doordat het immuunsysteem de eigen cellen aanvalt, gaat de schildklier teveel schildklierhormoon produceren. Er ontstaat een overactieve schildklier, wat grote gevolgen heeft voor de stofwisseling en andere processen in het lichaam. Zowel fysiek als emotioneel is dit dan ook een erg belastende ziekte. Wat zijn de oorzaken en symptomen van Graves en de oogontstekingen, die ermee gepaard kunnen gaan?

Wat is de ziekte van Graves?

De ziekte van Graves is de meest voorkomende vorm van hyperthyreoïdie, oftewel een overactieve, te snel werkende schildklier. Het is een auto-immuunziekte: Je eigen immuunsysteem valt de schildklier aan wat leidt tot overproductie van schildklierhormoon. Dit leidt tot een verhoging van de stofwisseling en heeft consequenties op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. De ziekte van Graves is zelden levensbedreigend. Hoewel de aandoening zich kan ontwikkelen op elke leeftijd en zowel bij mannen als bij vrouwen, komt de ziekte van Graves relatief vaker voor bij vrouwen (zeven keer zo vaak) en openbaart de ziekte zich meestal na het 20e levensjaar.

Je hebt meer kans om de ziekte te krijgen, wanneer je zwanger bent of veel stress hebt. Ook als de ziekte meer voorkomt in de familie neemt de kans op deze schildklier aandoening significant toe. Roken is een risicofactor en wordt ten sterkste afgeraden, wanneer de ziekte van Graves in je familie voorkomt.

De belangrijkste symptomen van een overactieve of te snel werkende schildklier

Algemene symptomen van de ziekte van Graves

De meest voorkomende verschijnselen bij de ziekte van Graves zijn gelijk aan die van een hyperactieve schildklier door andere oorzaken:
 • Angst
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Een snelle of onregelmatige hartslag
 • Een fijne tremor van de handen of vingers
 • Vaker en meer transpireren
 • Gevoeligheid voor warmte
 • Gewichtsverlies, ondanks normale voedselinname
 • Broos, snel afbrekende haar
 • Vergroting van de schildklier (zichtbaar in de hals)
 • Veranderingen in de menstruele cyclus
 • Frequente stoelgang

Graves' ophthalmopathie

Bij een deel van de Graves patiënten treedt er ontsteking op van de oogkas, wat leidt tot een typerende vorm van uitpuilen van de ogen. Ook bij dit verschijnsel is er sprake van een auto-immuun reactie, in dit geval tegen de weefsels en vetten in het oog. Dit verschijnsel kan ook los van de ziekte van Graves optreden maar in 4 van de 5 gevallen gaan ze samen. Niet elke patiënt met de ziekte van Graves krijgt echter ook de ophthalmopathie en wanneer de ontstekingen zich wél openbaren kan de ernst hiervan per patiënt verschillen.

Roken wordt sterk afgeraden, omdat dit de kans op het ontstaan van deze ontstekingen doet toenemen met een factor 5. Dit is mogelijk het geval, omdat roken de absorptie van schildklier medicatie remt.

Symptomen van Graves' ophthalmopathie

Bij de typerende ontstekingen van de oogkas kunnen de volgende symptomen optreden:
 • Tranen van de ogen
 • Gevoel dat er iets in de ogen zit
 • Rode of ontstoken ogen
 • Zwelling van de oogleden
 • Lichtgevoeligheid
 • Wazig of verminderd gezichtsvermogen

Wat als je de ziekte van Graves hebt?

Er is geen manier om te verhinderen dat je immuunsysteem je schildklier aanvalt, maar met ontstekingsremmers en schildkliermedicatie kunnen de symptomen wel worden verlicht en zullen ze relatief minder frequent de kop opsteken.

Het is zinvol om je ook los van de conditie regelmatig te laten controleren, want de ziekte van Graves kan hartproblemen en osteoporose als complicaties hebben. Omdat schildklierhormoon ervoor zorgt, dat calcium minder goed wordt opgenomen in het lichaam, is het zinvol om extra calcium in te nemen via supplementen.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…
Te snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingTe snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingHyperthyeroïdie is de naam voor de ziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Er wordt dan een overschot aan schildkli…
Ziekte van Hashimoto en Graves - schildklierZiekte van Hashimoto en Graves - schildklierDe ziekte van Hashimoto is een zeer bekende auto-immuunziekte die leidt tot een te traag werkende schildklier. Hashimoto…

Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Hoewel de naam anders doet vermoeden is buikgriep eigenlijk helemaal geen griep. Deze aandoening, die ook wel zomergriep…
Mexicaanse griepMexicaanse griepVeel mensen houden hun hart vast voor de komst van de Mexicaanse griep. Maakt de media ons extra bang of moeten we blij…
Bronnen en referenties
 • Graves Disease: Definition, Symptoms and Causes
 • Graves Disease: Frequently Asked Questions
 • Endocrine and Metabolic Diseases: Graves' Disease
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 21-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.