Hersenabces: Verzameling van pus in hersenen

Hersenabces: Verzameling van pus in hersenen Een hersenabces is een lokale ophoping van pus, immuuncellen en ander weefsel in de hersenen, vaak veroorzaakt door een bacteriële of schimmelinfectie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een of meerdere hersenabcessen. De symptomen kunnen variëren van mentale veranderingen tot epileptische aanvallen. Snelle medische interventie is cruciaal, omdat vertraagde behandeling kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs de dood. De prognose voor patiënten met een hersenabces varieert, maar is vaak niet optimaal.

Epidemiologie van hersenabcessen

Hersenabcessen komen veel minder vaak voor dan hersentumoren. Ze zijn vooral prevalent in ontwikkelde landen en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De aandoening kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar verschijnt vaak voor de leeftijd van veertig jaar.

Oorzaken van abcesvorming: Bacteriën en schimmels

Abcesvorming

Een hersenabces ontstaat meestal wanneer bacteriën of schimmels een deel van de hersenen infecteren, wat leidt tot zwelling en ontsteking (). Dit resulteert in de ophoping van geïnfecteerde hersencellen, witte bloedcellen, en dode bacteriën of schimmels in een bepaald hersengebied, wat een [ARTIKEL=169727]abces vormt.

Bacteriën en schimmels

Bacteriën of schimmels bereiken de hersenen meestal via de bloedbaan, of door directe infectie tijdens een medische ingreep. Veelvoorkomende bacteriën die een hersenabces kunnen veroorzaken zijn Streptococcus anginosus en Bacteroides (vaak geassocieerd met infecties in de neusbijholten en tanden) en stafylokokken (vaak door penetrerend trauma). Gemengde infecties zijn gebruikelijk. In veel gevallen wordt geen specifieke oorzaak of bron van het hersenabces gevonden. De meest voorkomende bron is een longinfectie; minder vaak is een hartinfectie de oorzaak.

Risicofactoren

De kans op het ontwikkelen van een hersenabces neemt toe door de volgende risicofactoren:

Algemene en neurologische symptomen

De symptomen van een hersenabces kunnen zich snel ontwikkelen binnen enkele uren tot dagen, maar kunnen bij andere patiënten geleidelijk over weken verschijnen. Vaak is er slechts één abces, maar bij mensen met HIV of AIDS kunnen meerdere abcessen voorkomen. Symptomen omvatten zowel algemene als neurologische tekenen. Ongeveer twee derde van de patiënten ervaart deze symptomen gedurende minder dan twee weken.

Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom van een hersenabces / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom van een hersenabces / Bron: Geralt, Pixabay
Algemene symptomen
De algemene symptomen van een hersenabces omvatten:

Neurologische symptomen

Neurologische symptomen kunnen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Een neurologisch onderzoek wordt uitgevoerd om problemen met de hersenfunctie en een verhoogde intracraniële druk te identificeren.

Diagnostisch onderzoek

Een bloedonderzoek kan afwijkingen tonen, zoals een verhoogd aantal witte bloedcellen (leukocytose) en een verhoogde bezinkingssnelheid. Beeldvormende onderzoeken die vaak worden gebruikt, zijn onder andere een CT-scan, MRI-scan, en/of elektro-encefalografie (EEG). Een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) kan ook nodig zijn.

Differentiële diagnose

Bij het diagnosticeren van een hersenabces is het belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten die een vergelijkbaar klinisch beeld kunnen vertonen:

Behandeling: Medicatie of operatie

Een hersenabces is een medische noodsituatie die vaak een ziekenhuisopname vereist om de druk in de schedel te verlagen en de toestand van de patiënt te stabiliseren. De behandeling omvat meestal een combinatie van medicatie en, indien nodig, een operatie. Een neurochirurg en een microbioloog werken vaak samen bij de behandeling.

Medicijnen zijn essentieel bij de behandeling van een hersenabces / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn essentieel bij de behandeling van een hersenabces / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Streptokokken en anaerobe infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Voor schimmelinfecties worden antimycotica voorgeschreven. Medicatie is doorgaans geïndiceerd bij:
  • Een diep gelegen abces in de hersenen
  • Een abces in combinatie met meningitis
  • Een klein abces (minder dan 2 cm)
  • Meerdere abcessen (zelden)
  • Shunts in de hersenen bij hydrocephalus (ophoping van hersenvocht) waarbij soms tijdelijke verwijdering of vervanging van de shunt nodig kan zijn
  • Toxoplasmose bij HIV-patiënten

Daarnaast kunnen diuretica (plaspillen) en steroïden worden gebruikt om hersenzwelling te verminderen.

Operatie

Een chirurgische ingreep kan noodzakelijk zijn als:
  • De medicamenteuze behandeling niet effectief is (het abces verkleint niet)
  • De intracraniële druk aanhoudt of verergert
  • Het abces gas bevat (geproduceerd door bepaalde bacteriën)
  • Het abces breekt open

Bij een operatie wordt de schedel geopend (craniotomie) en wordt het abcesvocht afgetapt (drainage). Laboratoriumtesten op de afgetapte vloeistof helpen bij het identificeren van de infectiebron, waardoor gerichte antibiotica of antischimmelmiddelen kunnen worden voorgeschreven. In het geval van een diep gelegen abces kan een naaldaspiratie nodig zijn, waarbij met een naald vloeistof uit het abces wordt gezogen, geleid door CT- of MRI-scans. Tijdens deze procedure kunnen medicijnen direct in het abces worden geïnjecteerd.

Prognose van hersenabcessen

Onbehandeld is een hersenabces bijna altijd fataal. Ondanks behandeling blijft de mortaliteit relatief hoog, met ongeveer 25% van de patiënten die overlijden aan de aandoening. De prognose verbetert aanzienlijk bij snelle medische interventie. Overlevenden kunnen epileptische aanvallen ervaren en sommige patiënten kunnen langdurige neurologische schade ondervinden na de operatie.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een hersenabces zijn:
  • Terugkerende infecties
  • Epileptische aanvallen
  • Hersenschade
  • Meningitis (ernstig en levensbedreigend)

Preventie

Het risico op het ontwikkelen van een hersenabces kan worden verminderd door infecties en andere gezondheidsproblemen tijdig te behandelen. Voor patiënten met bepaalde hartaandoeningen kunnen antibiotica worden toegediend voorafgaand aan tandheelkundige of andere medische ingrepen om het risico op infectie te verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersenabces: groeiende holte met bacteriën en pus hersenenHersenabces: groeiende holte met bacteriën en pus hersenenIndien bacteriën in de hersenen terechtkomen, kan het aanleiding zijn voor hersenabces. Daarbij vult een holte met pus,…
Hersenabces: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHersenabces: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen ophoping van pus in de hersenen wordt een hersenabces genoemd. Dat zorgt voor een gevaarlijke verdikking in het brei…
Epiduraal abces: Ontsteking met pus in schedel of ruggenmergEpiduraal abces: Ontsteking met pus in schedel of ruggenmergEen epiduraal abces is een ontsteking waarbij een opbouw van pus ontstaat tussen de dura (harde hersenvlies) en ofwel de…
Hersenabces: symptomen en behandeling abces in de hersenenHersenabces: symptomen en behandeling abces in de hersenenWat is een hersenabces en hoe wordt een hersenabces behandeld? Een abces is een ingekapselde holte die is gevuld met bac…

Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Soort angststoornisPosttraumatische stressstoornis (PTSS): Soort angststoornisEen posttraumatische stressstoornis of “het posttraumatische stressyndroom” (PTSS) is een soort angststoornis. Dit treed…
Diep veneuze trombose: Pijn en zwelling aan been of bekkenDiep veneuze trombose: Pijn en zwelling aan been of bekkenEen diep veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij een bloedstolsel zich vormt in een diep gelegen ader, vaak in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 januari 2017:
  • Brain abscess, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1159
  • Brain abscess, https://medlineplus.gov/ency/article/000783.htm
  • Clinical Presentation, http://reference.medscape.com/article/212946-clinical-presentation#showall
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Differential Diagnoses, http://reference.medscape.com/article/212946-differential-diagnoses#showall
  • Overview, http://reference.medscape.com/article/212946-overview#showall
  • Overview, http://www.nhs.uk/conditions/Brain-abscess/Pages/Introduction.aspx
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.