Hersenabces: Verzameling van pus in hersenen
Een hersenabces is een lokale ophoping van pus, immuuncellen en ander weefsel in de hersenen, vaak veroorzaakt door een bacteriële of schimmelinfectie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een of meerdere hersenabcessen. De symptomen kunnen variëren van mentale veranderingen tot epileptische aanvallen. Snelle medische interventie is cruciaal, omdat vertraagde behandeling kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs de dood. De prognose voor patiënten met een hersenabces varieert, maar is vaak niet optimaal.
Epidemiologie van hersenabcessen
Hersenabcessen komen veel minder vaak voor dan
hersentumoren. Ze zijn vooral prevalent in ontwikkelde landen en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De aandoening kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar verschijnt vaak voor de leeftijd van veertig jaar.
Oorzaken van abcesvorming: Bacteriën en schimmels
Abcesvorming
Een hersenabces ontstaat meestal wanneer bacteriën of schimmels een deel van de
hersenen infecteren, wat leidt tot zwelling en ontsteking (
). Dit resulteert in de ophoping van geïnfecteerde hersencellen, witte bloedcellen, en dode bacteriën of schimmels in een bepaald hersengebied, wat een [ARTIKEL=169727]abces vormt.
Bacteriën en schimmels
Bacteriën of schimmels bereiken de hersenen meestal via de bloedbaan, of door directe infectie tijdens een medische ingreep. Veelvoorkomende bacteriën die een hersenabces kunnen veroorzaken zijn
Streptococcus anginosus en
Bacteroides (vaak geassocieerd met infecties in de neusbijholten en tanden) en
stafylokokken (vaak door penetrerend trauma). Gemengde infecties zijn gebruikelijk. In veel gevallen wordt geen specifieke oorzaak of bron van het hersenabces gevonden. De meest voorkomende bron is een
longinfectie; minder vaak is een hartinfectie de oorzaak.
Risicofactoren
De kans op het ontwikkelen van een hersenabces neemt toe door de volgende risicofactoren:
Algemene en neurologische symptomen
De symptomen van een hersenabces kunnen zich snel ontwikkelen binnen enkele uren tot dagen, maar kunnen bij andere patiënten geleidelijk over weken verschijnen. Vaak is er slechts één abces, maar bij mensen met
HIV of AIDS kunnen meerdere abcessen voorkomen. Symptomen omvatten zowel algemene als neurologische tekenen. Ongeveer twee derde van de patiënten ervaart deze symptomen gedurende minder dan twee weken.
Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom van een hersenabces /
Bron: Geralt, Pixabay Algemene symptomen
De algemene symptomen van een hersenabces omvatten:
Neurologische symptomen
Neurologische symptomen kunnen zijn:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Een
neurologisch onderzoek wordt uitgevoerd om problemen met de hersenfunctie en een verhoogde intracraniële druk te identificeren.
Diagnostisch onderzoek
Een
bloedonderzoek kan afwijkingen tonen, zoals een verhoogd aantal witte bloedcellen (leukocytose) en een verhoogde bezinkingssnelheid. Beeldvormende onderzoeken die vaak worden gebruikt, zijn onder andere een
CT-scan,
MRI-scan, en/of
elektro-encefalografie (EEG). Een
röntgenfoto van de
borstkas (thoraxfoto) kan ook nodig zijn.
Differentiële diagnose
Bij het diagnosticeren van een hersenabces is het belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten die een vergelijkbaar klinisch beeld kunnen vertonen:
Behandeling: Medicatie of operatie
Een hersenabces is een medische noodsituatie die vaak een ziekenhuisopname vereist om de druk in de schedel te verlagen en de toestand van de patiënt te stabiliseren. De behandeling omvat meestal een combinatie van medicatie en, indien nodig, een operatie. Een neurochirurg en een microbioloog werken vaak samen bij de behandeling.
Medicijnen zijn essentieel bij de behandeling van een hersenabces /
Bron: Stevepb, Pixabay Medicatie
Streptokokken en anaerobe infecties worden meestal behandeld met
antibiotica. Voor schimmelinfecties worden
antimycotica voorgeschreven. Medicatie is doorgaans geïndiceerd bij:
- Een diep gelegen abces in de hersenen
- Een abces in combinatie met meningitis
- Een klein abces (minder dan 2 cm)
- Meerdere abcessen (zelden)
- Shunts in de hersenen bij hydrocephalus (ophoping van hersenvocht) waarbij soms tijdelijke verwijdering of vervanging van de shunt nodig kan zijn
- Toxoplasmose bij HIV-patiënten
Daarnaast kunnen
diuretica (plaspillen) en steroïden worden gebruikt om hersenzwelling te verminderen.
Operatie
Een chirurgische ingreep kan noodzakelijk zijn als:
- De medicamenteuze behandeling niet effectief is (het abces verkleint niet)
- De intracraniële druk aanhoudt of verergert
- Het abces gas bevat (geproduceerd door bepaalde bacteriën)
- Het abces breekt open
Bij een operatie wordt de schedel geopend (craniotomie) en wordt het abcesvocht afgetapt (
drainage). Laboratoriumtesten op de afgetapte vloeistof helpen bij het identificeren van de infectiebron, waardoor gerichte antibiotica of antischimmelmiddelen kunnen worden voorgeschreven. In het geval van een diep gelegen abces kan een naaldaspiratie nodig zijn, waarbij met een naald vloeistof uit het abces wordt gezogen, geleid door CT- of MRI-scans. Tijdens deze procedure kunnen medicijnen direct in het abces worden geïnjecteerd.
Prognose van hersenabcessen
Onbehandeld is een hersenabces bijna altijd fataal. Ondanks behandeling blijft de mortaliteit relatief hoog, met ongeveer 25% van de patiënten die overlijden aan de aandoening. De prognose verbetert aanzienlijk bij snelle medische interventie. Overlevenden kunnen epileptische aanvallen ervaren en sommige patiënten kunnen langdurige neurologische schade ondervinden na de operatie.
Complicaties
Mogelijke complicaties van een hersenabces zijn:
- Terugkerende infecties
- Epileptische aanvallen
- Hersenschade
- Meningitis (ernstig en levensbedreigend)
Preventie
Het risico op het ontwikkelen van een hersenabces kan worden verminderd door infecties en andere gezondheidsproblemen tijdig te behandelen. Voor patiënten met bepaalde hartaandoeningen kunnen antibiotica worden toegediend voorafgaand aan tandheelkundige of andere medische ingrepen om het risico op infectie te verminderen.
Lees verder