Afwijkend neustussenschot (septum): Oorzaken en behandeling
Het neustussenschot (septum) is de dunne wand tussen neusgaten. Het septum bestaat uit botten en kraakbeen. Bij sommige patiënten is dit neustussenschot sterk afwijkend omdat het kraakbeen of bot afwijkt naar één kant of omdat het septum krom geplaatst is. Door de neusafwijking is het voor de patiënt moeilijker om goed te kunnen ademhalen. Hoofdpijn, een bloedneus en snurken tijdens de slaap zijn enkele symptomen van een afwijkend neustussenschot. Medicatie is beschikbaar voor het verlichten van de klachten maar soms is een operatie nodig om het afwijkend neustussenschot te herstellen.
Oorzaken van afwijkend neustussenschot
Aangeboren
Sommige patiënten komen ter wereld met een afwijkend septum. Afwijkende septums die vanaf de geboorte aanwezig zijn, hebben bij veel patiënten een S- of C-vorm. Ze zijn meestal glad en komen vaker voor in het voorste gedeelte van de neus. De afwijking verergert mogelijk nog naarmate de patiënt veroudert.
Verworven
Bij andere patiënten ontstaat de afwijking aan het neustussenschot door een verwonding of trauma aan de neus of het
gezicht, zoals een
gebroken neus.
Chronische sinusitis of
neusallergieën liggen bijvoorbeeld aan de basis van de neusafwijking. Vaak heeft het afwijkend septum een extreme hoek en is dit onregelmatig van vorm.

Hoofdpijn komt voor bij een afwijkend septum /
Bron: Geralt, PixabaySymptomen: Verstopte neus
Meestal kampen patiënten met een
verstopte neus. Eén kant van de neus is meer verstopt dan de andere kant. Daarnaast ervaart de patiënt
ademhalingsproblemen. Terugkerende of herhaalde infecties van de sinussen (
sinusitis) die vaak resistent zijn tegen medicijnen, wijzen soms ook op een afwijkend septum. Andere symptomen waaraan patiënten mogelijk lijden zijn:
Diagnose en onderzoeken
De arts diagnosticeert tijdens een lichamelijk onderzoek een afwijkend septum. Meestal gebruikt hij hiervoor een helder licht en een nasaal speculum. Dit is een speciaal instrument waarmee het mogelijk is om het neustussenschot door het neusgat te openen. Op deze manier krijgt de arts een beeld van de neusomgeving en is hij in staat om de juiste diagnose te stellen. Soms ligt een afwijkend neustussenschot diep in de neus en is mogelijk verder onderzoek nodig met een kleine telescoop of
endoscoop. Af en toe zet de arts
beeldvormende onderzoeken zoals een
CT-scan in om de ernst te evalueren, al gebruikt de arts zelden deze test. Het is belangrijk om een goede diagnose te stellen want de symptomen doen soms denken aan deze van een luchtweginfectie, een
verkoudheid of een
allergie. Ook
neuspoliepen hebben een gelijkaardig klinisch beeld.
Behandeling van afwijking aan septum
Medicatie
Sommige symptomen zoals een verstopte neus of postnasale drip verhelpt de arts door medicatie voor te schrijven, zoals:
Irriterende stoffen vermijden
Patiënten met vervelende symptomen moeten voorts de blootstelling aan irriterende stoffen, zoals allergenen (stoffen die een allergische reactie uitlokken) verminderen of vermijden. Hierdoor verergeren de symptomen van een misvormd neustussenschot niet.
Operatie
Niet altijd is medicatie effectief, en dan is een chirurgische ingreep nodig. Via een septoplastiek is het mogelijk om een afwijkend neustussenschot te repareren en de ademhaling te verbeteren. De arts voert indien mogelijk de operatie uit vanaf een vroegste leeftijd van vijftien jaar omdat de neus dan gestopt is met groeien. Tijdens neuscorrectie maakt de chirurg een kleine incisie (chirurgische insnijding) in het septum. Vervolgens verwijdert hij het overtollige bot of kraakbeen zodat de patiënt weer de nodige ademruimte krijgt. Soms combineert de arts een neuscorrectie met septoplastiek om het uiterlijk van de neus te verbeteren. Deze procedure staat in medische termen bekend als ‘septorinoplastiek’. Soms combineert de arts ook met een sinusoperatie. De arts voert de operatie om een afwijkend septum te repareren meestal uit onder lokale of algehele
anesthesie. De totale duurtijd van de chirurgische ingreep bedraagt circa één tot anderhalf uur. Na de operatie moet de patiënt nog drie tot vier uur op de kamer blijven alvorens hij naar huis mag. De arts plaatst spalken in de neus om het septum te stabiliseren tijdens het genezingsproces. Na een septoplastiek heeft de patiënt weinig tot geen zwelling of
blauwe plekken. Wanneer de arts een septorinoplastiek heeft uitgevoerd, ervaart de patiënt wel circa twee weken een zwelling en blauwe plekken.
Risico’s van operatie aan tussenschot van de neus
Net zoals bij elke operatie zijn er enkele risico’s verbonden aan een reparatie van het neustussenschot, al komen deze slechts zelden tot stand. Complicaties zijn:
Complicaties van misvorming van septum
Wanneer een
baby een ernstig misvormd neustussenschot heeft, zijn de gevolgen vaak ernstiger dan bij volwassenen. Baby’s hebben namelijk kleinere ademhalingswegen en zijn afhankelijk van de neusademhaling. In ernstige gevallen is de neusafwijking dodelijk, al is meestal wel tijdig een operatie mogelijk.