Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorging

Er bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septum piercing wordt steeds populairder. Hoewel mensen met een septum piercing soms worden vergeleken met een koe of stier, zijn er alsnog veel mensen helemaal weg van. Maar voordat je er zelf aan begint is het handig om er het nodige van te weten.

Wat is een septum piercing?

Septum is het Latijnse woord voor tussenschot. Daarmee wordt in dit geval het neustussenschot bedoeld. Een septum piercing is een ringetje die door het neustussenschot zit. Het ringetje kan subtiel zijn maar ook heel uitbundig. Stieren en koeien hebben ook vaak een ring door hun neus zitten, dus vandaar dat sommige mensen vreemd opkijken als ze iemand met een septum piercing zien rondlopen.

De oorsprong

Waar de septum precies vandaan komt is niet bekend. Wel werd het ringetje vroeger in bepaalde culturen al gedragen. De piercing werd bijvoorbeeld gebruikt om status aan te geven, of om te laten zien dat iemand in de maatschappij volwassen was. Australische Aboriginals gebruikten de septum piercing voor schoonheidsdoeleinden. Ze droegen een lang bot door het neustussenschot, zodat ze een afgevlakte neus zouden krijgen.

De septum piercing is populair in gebieden in India, Nepal en Bangladesh. In India wordt een septum piercing een 'nathori' genoemd. Bengaalse vrouwen droegen de ‘nathori’ als teken dat ze getrouwd waren. Veel lagere klasse vrouwen op het platteland in Bangladesh zetten deze traditie nog steeds voort. In het zuiden van Nepal is de septum piercing nog steeds gebruikelijk. In Nederland werd de septum piercing eind 2015 steeds bekender.

Hoe wordt een septum piercing gezet?

Bijna alle piercings worden gezet met een naald. Zo dus ook de septum piercing. Het is zelfs zo dat een septum piercing alleen maar met een naald gezet mag worden. Het idee dat er een naald door je huid gaat is misschien niet heel prettig, maar je moet er toch iets voor over hebben. De piercing wordt meestal gezet met een naald van ongeveer 1,6 à 2,0 mm diameter. De piercing kan later verder gestretcht worden tot meerdere millimeters. Dit moet wel geleidelijk gebeuren.

Doet het piercen zeer?

Als je een piercing laat zetten voel je dat natuurlijk wel. Wel doet de ene piercing meer pijn dan de andere. Iedereen heeft een ander pijngehalte, maar over het algemeen doet het zetten van een septum piercing niet heel veel pijn. Het is wel noodzakelijk dat de piercing goed wordt gezet. De plek waar gepiercet moet worden is het dunne stukje vel dat tussen het kraakbeen en het dikke stukje vlees zit. Dit deel wordt ook wel ‘sweet spot’ genoemd. Op deze plek doet het piercen namelijk het minst zeer en heb je maar een kleine kans op infecties. Laat het dus doen door iemand die er verstand van heeft.

De verzorging

Wat je met je septum piercing moet doen nadat je hem hebt laten zetten? Heel simpel: kom er niet aan en laat het gewoon met rust. Als je de septum er om een reden toch uit moet halen, zorg er dan voor dat je schone handen hebt. Maak het sieraad een beetje warm met warm water zodat het er makkelijk uit kan en je er geen wondjes aan overhoudt. Degene die je piercing zet zal je nog wat tips meegeven, maar dat is per piercingszaak verschillend.

De gevaren

Het kan zo zijn dat je aan de piercing een ontsteking overhoudt. In de neus lopen vele zenuwen en als gevolg daarvan kan de neuspiercing pijnlijk zijn. Dit is natuurlijk wel verschillend per persoon. Door het laten zetten van een piercing loop je het risico op bepaalde ziektes. Dit risico kan worden verminderd als je de piercing laat zetten door iemand die de naald maar één keer gebruikt. Zorg dus voor een vertrouwd adresje als je een septum piercing laat zetten. Deze piercing kan soms ook leiden tot 'septum hematoom'. Dat is een letsel aan het zachte weefsel in het neustussenschot dat de bloedvaten kan verstoren en kan zorgen voor ophoping van bloed en vocht.

Het dragen van een septum piercing

Het is vooral in het begin natuurlijk even wennen dat je ineens zo’n ringetje in je neus hebt zitten. Met neus snuiten kan het eerst even lastig zijn maar uiteindelijk went alles.

Genezing

Heb je wel weer genoeg van je septum en wil je er vanaf? Dat is niet heel moeilijk. Geef het de tijd om dicht te groeien en je zal er niet veel meer van zien. Hoe langer je de piercing hebt gehad, hoe langer het ook duurt voor het gaatje volledig dicht is gegroeid. Over het algemeen duurt het een maand tot drie maanden.

Een neppe septum piercing

Durf je het niet aan om een echte septum piercing te laten zetten? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om voor een neppe te kiezen. Deze kan je online kopen. Het is ook slim om eerst een tijdje een neppe te dragen en vervolgens pas een echte te nemen als je dat wilt. Die keuze heb je met bijna geen enkele piercing, dat is dus hartstikke handig aan de septum.
© 2016 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helix piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingPiercings heb je in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan de septum, lip, en oor piercing. In oor piercings kan j…
Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend.…
Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluiten met een piercing door je tong of lip?Kun je dwarsfluit spelen met een piercing door je lip of je tong? Waarmee moet je rekening houden als je al dwarsfluit s…
Info over helixpiercingsEen helixpiercing is een piercing in de rand van de oorschelp. Dit kan dus helemaal bovenin het oor zijn, maar ook meer…

Tragus piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Denk bijvoorbeeld aan de tongpiercing, navel- en de oorpiercing. De oorpiercing k…
Natuurlijke en goedkope huidverzorgingNatuurlijke en goedkope huidverzorgingIedereen droomt van een stralende gezonde huid. Sommige mensen zijn gezegend met een mooie huid en hoeven weinig moeite…
Bronnen en referenties
  • http://www.bustle.com/articles/37873-septum-piercings-101-everything-you-need-to-know-before-you-go-under-the-needle
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nose_piercing
  • http://www.bustle.com/articles/82249-a-brief-history-of-the-septum-ring-from-native-american-cultures-to-bulls-to-brooklyn-hipsters
  • http://www.dutchink.nl/soorten-piercings/neuspiercing/
  • Creative commons https://www.flickr.com/photos/t_r_o_n/1810753864/in/photolist-3L1A3d-kKLg2F-a6zrSt-4Y7wuy-stRwKf-oXi8XL-sw9Nq6-eeVK7g-MCRXW-rz97iS-7SQgkc-8nD7yw-oX4oUB-AgoPu9-rqAZQg-756y2X-rquDaj-rGYfC7-rEMCZu-rquCss-4cgGrp-rH5gMc-83PwXd-qXazx1-7ftLjL-JoX4-8MbLrS-a2XZp4-dyYB9S-4QwTcd-dV8UiR-raRVNz-pJY7ar-vNYFuJ-rPF9Vv-e9zmnZ-63tJwW-fJzs2Z-bFFiv8-4JrJ3B-9yc4qk-6vYfhS-3W6e7J-svYFtC-seyinU-8J6vNw-8J3pvv-dmufKg-aSc4Yg-zjEigu
  • Credits to https://www.flickr.com/photos/t_r_o_n/
Garfield (11 artikelen)
Laatste update: 11-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.