Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorging

Er zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend. Vooral opvallend zijn piercings die je op je gezicht draagt. De lip piercing is hier een voorbeeld van. Maar voordat je er zelf aan begint is het handig om er het nodige van te weten.

Wat is een lip piercing?

Een lip piercing is een piercing die je op of rondom de lippen draagt. De piercing kan op veel plaatsen worden gezet. Voor je er aan begint moet je dus goed nadenken over de plaats waar je de piercing wil hebben. Voor de vorm van de lip piercing zijn er ook veel mogelijkheden. Je kan kiezen voor een eenvoudig knopje, een ringetje, stud, barbell of een twister.

De oorsprong

De lip piercing werd vroeger door mensen in Zuid-Amerikaanse culturen gedragen. Toen werd de piercing een tembetá genoemd. In sommige delen van Malawi was het heel normaal voor vrouwen om een zogenoemde lip plate, lip plug of lip disc te dragen. Ze noemden dit in die tijd een ‘pelele’. Het was een grote schijf (meestal rond, van klei of hout) die werd aangebracht in een doorgeboord gat in de bovenste of onderste lip (of beide). De lip rekte hierdoor geleidelijk uit doordat de schijf steeds een beetje groter werd gemaakt. Uiteindelijk zou het de vorm van de kaak veranderen. De ‘pelele’ werd door vrouwen gedragen als versiering. In 2015 zie je de lip piercing terug als bescheiden knopje of ringetje.

Soorten lip piercings

Een lip piercing kan je op je lip dragen maar er ook omheen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Lip piercings die op een bepaalde plek worden gedragen hebben hun eigen naam. De meest voorkomende soorten lip piercings zijn:

Enkelvoudige lip piercings

Piercing Beschrijving
Verticale labret Een piercing verticaal door de onderlip
Horizontale labretEen piercing horizontaal door de onderlip
Normale labretEen piercing in het midden onder de lip
Jestrum Een piercing dwars door de bovenlip
MedusaEen piercing linksboven de lip
MadonnaEen piercing linksboven de lip
MonroeEen piercing rechtsboven de lip
LipringRingetje om je lip heen

Dubbele lip piercings

Piercing Beschrijving
Angel bitesEen piercing links- en rechtsboven de lip
Cyber bitesEen piercing aan de boven- en onderkant in het midden van de lip
Snake bitesEen piercing links- en rechtsonder de lip
Spider/viper bitesEen dubbele piercing rechtsonder de lip
Dahlia bitesEen piercing horizontaal aan weerszijden van de lippen
Dolphin bitesEen dubbele piercing in het midden onder de onderlip

Hoe wordt een lip piercing gezet?

Een lip piercing wordt meestal nooit echt door je lip heen gepiercet, maar juist dichtbij je lip. Het piercen wordt gedaan met een naald. Je lip zal door het piercen een beetje opzwellen. Om deze reden wordt er bij het piercen een groter formaat piercing gebruikt. Als de zwelling is weggetrokken kan de piercing door een kleiner formaat worden vervangen. De dikte van de piercing kan ook verschillend zijn. Het is maar net welke dikte jouw voorkeur heeft.

Doet het piercen zeer?

Als je een piercing laat zetten voel je dat natuurlijk wel. Wel doet de ene piercing meer pijn dan de ander. Iedereen heeft een ander pijngrens maar over het algemeen doet het zetten van een lip piercing niet heel veel pijn.

De verzorging

Het is belangrijk dat je de huid rond de lip piercing goed verzorgt. De piercing kan namelijk een beschadiging van je tanden en tandvlees veroorzaken. Probeer zo min mogelijk aan de piercing te komen en zorg bij aanraking in elk geval voor schone handen. Het is niet goed de piercing te bewegen, dit kan leiden tot irritatie en het vergroot de kans op een zwelling. Om infecties te voorkomen kan gebruik worden gemaakt van een zelfgemaakte zoutoplossing. Laat deze 3 tot 5 minuten inweken op de wond. Alles met alcohol, peroxide, jood of hardnekkige zepen moet worden vermeden, omdat deze kunnen zorgen voor irritaties en zwellingen. Bij de piercingshop krijg je in de meeste gevallen ook nog informatie mee over de verzorging van je piercing.

Het dragen van een lip piercing

Je lippen en de plekken daaromheen zijn erg beweeglijk. Vooral als je een piercing hebt die om je lip heen zit, zal je er bij sommige dingen in het begin even last van hebben. Denk bijvoorbeeld aan de gewoonste dingen zoals drinken en eten. Dat zal even moeilijk gaan. Als je een muziekinstrument bespeelt waarbij je gebruik moet maken van je mond (denk aan blokfluit, dwarsfluit) dan zal je daar in het begin ook even aan moeten wennen. In sommige gevallen is het niet eens mogelijk om instrumenten zoals de fluit te bespelen met een lip piercing.

Genezing

Ben je je lip piercing zat, en wil je het gaatje dicht laten groeien? Het enige wat je daarvoor nodig hebt is geduld. Het zal er een beetje gek uitzien om met een gaatje op je gezicht rond te lopen, maar dat is toch echt de enige manier om er vanaf te komen. Het kan wel zo zijn dat je het gaatje een beetje blijft zien. Een piercinggaatje is namelijk een kokertje van littekenweefsel. Of je het gaatje blijft zien ligt er ook aan hoe lang je de piercing hebt gehad. Hoe langer je de piercing hebt gedragen, hoe langer het duurt voordat het gaatje is dichtgegroeid.

Een neppe lip piercing

Als je eerst even wil aankijken of een lip piercing je überhaupt wel staat, is het handig om eerst een nep piercing te dragen. Dit is bijvoorbeeld makkelijk te doen met een lip ring. Deze klem je gewoon om je lip heen en voilà, je hebt een lip piercing zonder al te veel gedoe. Voor een simpel enkelvoudig bolletje kan je niet zomaar een neppe variant gebruiken, er is dan namelijk geen makkelijke manier om die vast te zetten op je gezicht.
© 2016 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…
Soorten piercingsSoorten piercingsAl sinds de oudheid worden er door mensen piercings gedragen. Het aantal personen dat tegenwoordig een piercing laat zet…
Helix piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingPiercings heb je in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan de septum, lip, en oor piercing. In oor piercings kan j…
Tragus piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Denk bijvoorbeeld aan de tongpiercing, navel- en de oorpiercing. De oorpiercing k…

Oorzaak en voordelen van een mannenbuikjeOorzaak en voordelen van een mannenbuikjeJe komt net van de middelbare school en stapt het studentenleven in. Dit is een volgende stap in het leven waarin veel j…
Natuurlijke en goedkope huidverzorgingNatuurlijke en goedkope huidverzorgingIedereen droomt van een stralende gezonde huid. Sommige mensen zijn gezegend met een mooie huid en hoeven weinig moeite…
Bronnen en referenties
  • https://www.piercingworld.nl/lippiercing/
  • http://www.dutchink.nl/soorten-piercings/lip-piercing/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lip_piercing
  • Creative commons https://www.flickr.com/photos/wtfitshanna/5312989906/in/photolist-96usNf-5Tz4Xz-64147A-5gRakV-6YsGjK-63n1Vf-5DiBCu-61ZxUN-6HfR3M-4Ji9dD-7cm4wc-6HDXj4-abAoh-dWXy7f-bWGqVL-6EnfDQ-612xaV-6ZKbQG-bFdhm2-565NAy-78Aqga-4TKNUa-9koWmz-6dEG7z-5LChim-6Hfon9-6aAfWT-4Q4Rta-6wcpbn-5KGwi4-6CVtJ6-75XbXi-6vVbaX-6TcML3-5zXG2A-6zmCN9-5eYqrb-6RYsQf-6iYuw5-5zwLQy-6GgTjM-6p99JP-6VzZRe-5QNXgs-6ysTQw-6YPwT1-xNtFS-5hAU2W-77EKPb-6FAuRw
  • Credits to https://www.flickr.com/photos/wtfitshanna/
Garfield (11 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.