Soorten piercings

Soorten piercings Al sinds de oudheid worden er door mensen piercings gedragen. Het aantal personen dat tegenwoordig een piercing laat zetten neemt steeds meer toe. In piercings kan veel onderscheid worden gemaakt. Ten eerste zijn er bijvoorbeeld veel verschillende plaatsen waar je een piercing kunt laten zetten. Veel piercings die op een bepaalde plek worden gedragen hebben hun eigen naam gekregen.

Wat is een piercing

Bij het zetten van een piercing wordt er met een naald een gaatje in de huid gemaakt, zodat er vervolgens een sieraad doorheen kan worden gedaan. Een piercingsgaatje is een kokertje van littekenweefsel.

Waar wordt een piercingsieraad van gemaakt

Natuurlijk wordt niet elke piercingsieraad gemaakt van hetzelfde materiaal. Er zijn veel verschillende grondstoffen die worden gebruikt om de sieraden van te maken. Voorbeelden hiervan zijn metalen, glas, kunststoffen etc. Sommige materialen komen zelfs in verschillende kwaliteiten voor. Een slechte kwaliteit sieraad kan invloed hebben op je gezondheid en veiligheid. Hoe lager de kwaliteit, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Het is per persoon verschillend of je wel of niet snel gezondheidsproblemen zult krijgen van een lage kwaliteit sieraden. Elk lichaam reageert anders op bepaald materiaal. Sommige mensen zullen sieraden moeten aanschaffen van een hoge kwaliteit, terwijl anderen daar juist geen rekening mee hoeven te houden.

Het is mogelijk om irritaties te krijgen van een piercingsieraad. Dit heeft dan in de meeste gevallen vooral te maken met de hoeveelheid nikkel die het sieraad bevat. Nikkel is een metalen element dat kan leiden tot overgevoeligheid. Mensen met een nikkelallergie krijgen rode jeukende bultjes als ze in aanraking komen met iets wat een te grote hoeveelheid nikkel bevat.

Er bestaan ook piercingsieraden die gemaakt zijn van het zogenaamde ‘polythetrafluorethyleen’, beter bekend als teflon. Sieraden die van teflon zijn gemaakt zijn flexibel en niet zwaar van gewicht. Dat vermindert de druk op de huid. Deze sieraden worden bijvoorbeeld gedragen door zwangere vrouwen met een navelpiercing. Door de flexibiliteit is het dan prettiger om zo’n piercing te dragen.

De verschillende soorten piercings

Er zijn veel verschillende soorten piercings. Bij bepaalde piercings is er vervolgens weer een onderverdeling, omdat veel piercings die op een bepaalde plek worden gedragen hun eigen naam hebben gekregen. Bij een lip piercing kan je bijvoorbeeld kiezen uit ongeveer veertien verschillende soorten. Het begrip lip piercing is dus breed genomen.

Breed genomen is dit een overzicht van de soorten piercings:

GezichtspiercingsBetekenis
Lip piercingWordt op of rondom de lippen gezet
Neus piercingWordt op of rondom de neus gezet
Wenkbrauw piercingWordt op of rondom de wenkbrauw gezet. Een anti-wenkbrauw piercing wordt onder de wenkbrauw gezet
Tong piercingWordt door de tong heen gezet
Oor piercingWordt in het oor gezet
Wang piercingWordt op de wang gezet

Piercings die op vrijwel alle plekken van het lichaam kunnen worden geplaatstBetekenis
Oppervlakte (surface) piercingWordt onder de oppervlakte van een vlak gedeelte van de huid geplaatst
Microdermal piercing/dermal anchor piercingHierbij wordt een kleine implantaat onder de huid geschoven

Lichaam piercingsBetekenis
Tepel piercingWordt in de tepel gezet
Navel piercingWordt in de navel gezet
Intieme piercingWordt in het geslachtsdeel gezet

De meest voorkomende sieraden die worden gebruikt voor piercings:

SieraadBetekenis
BarbellEen staafje met aan weerszijden een bolletje
LabretknopjeEen staafje met een platte achterkant
Curbed barbellEen barbell sieraad dat een beetje gebogen is
Circular barbellEen barbell sieraad in de vorm van een ringetje
Captive bead ringEen sieraad in de vorm van een ringetje dat met een bolletje wordt gesloten

De algemene verzorging van een piercing

Hoewel een goede verzorging per piercing verschillend kan zijn, zijn er een aantal dingen waar je sowieso rekening mee moet houden. Ten eerste is het vooral in het begin niet goed om de piercing aan te raken. Doe je dat toch, zorg dan voor schone handen. Ter verzorging van de piercing kan je zo nu en dan een zoutoplossing gebruiken om infecties te voorkomen. Laat deze 3 tot 5 minuten inweken op de wond. Alles met alcohol, peroxide, jodium of hardnekkige zepen moet worden vermeden. Vermijd ook stoffige ruimtes en houd rekening met andere dingen die in contact komen met de piercing. Als de piercing teveel in contact komt met vuil kan het gaan ontsteken.
© 2016 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piercing (to pierce)Piercing (to pierce)Een piercing is gaatje dat in de huid wordt gemaakt en komt van het Engelse woord ‘to pierce’ dat doordrukken betekend.…
Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend.…
Helix piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingPiercings heb je in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan de septum, lip, en oor piercing. In oor piercings kan j…

Navelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingNavelpiercing: het zetten, pijn, genezing en verzorgingDe een vindt het mooi, en de ander vindt het helemaal niks. De meningen over navelpiercings zijn erg verdeeld. Wanneer j…
Vrouw van 50-plus: Tips voor kleding en make-upVrouw van 50-plus: Tips voor kleding en make-upVoor allerlei categorieën vrouwen is er speciale kleding. Maar niet voor vrouwen van een bepaalde leeftijd. Je zult dus…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hannahlouise123, Pixabay
  • http://tattoo.about.com/od/piercingsgeneralinfo/a/bjmaterials.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Body_piercing
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Body_piercing_materials
  • http://soesha.nl/soorten-piercing-sieraden/
Garfield (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.