Helix piercing: pijn, het laten zetten en verzorging

Piercings heb je in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan de septum, lip, en oor piercing. In oor piercings kan je vervolgens weer veel onderscheid maken. Naast de tragus piercing is ook de helix piercing wel bekend. Voordat je er zelf aan begint is het handig om er het nodige van te weten. Een goede verzorging is van groot belang.

Wat is een helix piercing?

De buitenkant van het oor bestaat uit allerlei delen die elk hun eigen naam hebben. De helix is het spiraalvormige buitenste randje van het oor waar een rond vouwtje in zit. Verwar de helix niet met de antihelix, dit is namelijk het randje kraakbeen dat zich dichter bij de gehoorgang bevindt.

De naam helix komt uit het Grieks en betekent spiraal. De helix is gemaakt van kraakbeen waardoor het een groter risico is om er een piercing in te laten zetten. Bijna alle soorten piercings zijn wel geschikt om in de helix te dragen. De meest bekende zijn de normale knopjes, captive bead ring en de barbell. De prijs van het laten zetten van een helix piercing is per piercingshop anders maar ligt over het algemeen tussen de twintig en dertig euro (2016).

Hoe wordt een helix piercing gezet?

De gewone oor(lel)gaatjes worden standaard geschoten en niet gepiercet. Met de opkomst van de helix piercing paste men die praktijk ook toe. Op een gegeven moment is besloten dat piercings alleen nog maar met een naald mochten worden gezet wegens veiligheidsredenen. Wanneer je een piercing door kraakbeen zou laten schieten heb je kans op het scheuren van het kraakbeen, vervorming of ontsteking. Laat de piercing dus zetten met een (schone) naald om dit te voorkomen. De piercing wordt meestal gezet met een naald van ongeveer 1,2 mm. De piercing kan later verder gestretcht worden tot meerdere millimeters maar dit moet wel geleidelijk gebeuren. Doe dit niet te snel, het wondje heeft in het begin tijd nodig om te helen.

Doet een helix piercing pijn?

Of jij pijn ervaart bij het laten zetten van een helix piercing hang vooral af van je pijngrens. De helix bevindt zich in kraakbeen en zal daardoor ook gevoeliger zijn. Toch is dit bij ieder mens verschillend. De helix is niet heel dik en daardoor is de piercing ook snel gezet. Meestal ervaren mensen tijdens het zetten niet een heel vervelende pijn, maar juist een tijdje nadat de piercing is gezet.

De verzorging

Nadat je een piercing hebt laten zetten is een goede nazorg erg belangrijk. Raak de piercing zo min mogelijk aan. Je handen zullen geheid bacteriën met zich meebrengen en die kunnen een ontsteking of infectie opleveren. Zorg bij eventuele aanraking in ieder geval voor schone handen.

Houd de piercing schoon door bijvoorbeeld een zoutoplossing te gebruiken om infecties te voorkomen. Laat deze 3 tot 5 minuten inweken op de wond. Alles met alcohol, peroxide, jood of hardnekkige zepen moet worden vermeden. De helix piercing heeft ongeveer drie tot negen maanden nodig om te herstellen.

Het dragen van een helix piercing

Omdat de helix piercing zich op de buitenkant van het oor bevindt, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. In de herstelperiode van het wondje is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk tegen de piercing aankomt. Draag lang haar dus bijvoorbeeld in een staart en draag geen koptelefoon, oorwarmers, muts etc. Probeer in de eerste paar maanden zo min mogelijk op het oor te slapen waarin je de piercing hebt laten zetten. Verwissel ook regelmatig je kussensloop om bacteriën bij het wondje weg te houden.

Zelf de helix piercing verwisselen

Vooral als je de helix piercing nog niet zo lang hebt, is het niet verstandig om meteen het sieraad te verwisselen. Laat het wondje eerst rustig herstellen. Als je het sieraad voor de eerste keer wil verwisselen ga dan langs een piercingshop om te laten controleren of het al mogelijk is en laat het dan ook door een piercer doen. Kies niet meteen voor een te zware piercing maar voor een simpel knopje.
Als je de piercing al langere tijd hebt dan kan je het sieraad gewoon zelf verwisselen zonder al te veel moeite.

De gevaren

Bij het laten zetten van een piercing wordt er in principe een wondje in je huid gemaakt en die kan natuurlijk ontsteken. Zelfs bij een goede verzorging kan het nog wel eens voorkomen dat de helix gaat irriteren. Er kan dan een klein rood bultje bij het wondje komen en dat doet erg zeer. In deze situatie is het verstandig om van de helix af te blijven en naar de piercingshop of huisarts te gaan. Als je er snel genoeg bij bent kan het probleem gemakkelijk worden verholpen zonder dat de piercing er (soms operatief) uit moet worden gehaald.

Genezing

Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet (meer) blij bent met je helix piercing en het gaatje dicht wil laten groeien. Als je de piercing nog maar net hebt en je wil hem dicht laten groeien, dan zal je er met een beetje geduld op den duur niets meer van zien. Wel geldt natuurlijk dat hoe langer je de piercing hebt gedragen, hoe langer het duurt voor het gaatje volledig is dichtgegroeid. Als je geen piercing meer draagt in de helix betekent dat niet dat je de verzorging niet meer hoeft toe te passen. Het piercinggaatje kan zolang het nog niet dichtgegroeid is nog steeds ontsteken en dus zal je je gewoon aan de normale verzorging moeten houden.

Een neppe helix piercing

Als je eerst even wil zien of je een helix piercing wel mooi vindt staan bij jezelf, dan kun je eerst een neppe variant aanschaffen. Een (niet helemaal dicht) ringetje kan je namelijk gemakkelijk om de helix heen klemmen. Als je een gewoon knopje wilt wordt het wel wat lastiger om daar een neppe variant op te vinden. Er zijn wel plakpiercings die je kan gebruiken maar die zullen over het algemeen niet heel goed op de helix blijven zitten.
© 2016 - 2024 Garfield, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lip piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr zijn allerlei soorten piercings. Soorten zoals de helix- of de navelpiercing zijn onder de meeste mensen wel bekend.…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…
Soorten piercingsSoorten piercingsAl sinds de oudheid worden er door mensen piercings gedragen. Het aantal personen dat tegenwoordig een piercing laat zet…
Tragus piercing: pijn, het laten zetten en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Denk bijvoorbeeld aan de tongpiercing, navel- en de oorpiercing. De oorpiercing k…

Gezichtsmaskers van chocoladeGezichtsmaskers van chocoladeChocolade is een echt lekkernij en de meeste mensen houden van heerlijke chocoladedesserts. Chocolade wordt vaak bestemp…
Natuurlijke doe-het-zelf gezichtsmaskersNatuurlijke doe-het-zelf gezichtsmaskersOm een stralende, gezonde huid te bekomen wordt aangeraden wekelijks een gezichtsmasker aan te brengen. Gezichtsmaskers…
Bronnen en referenties
  • Creative commons (voor de afbeelding) https://www.flickr.com/photos/ruthsilvaaa/11123196175/in/photolist-hWVLbS-8MgN5M-4MmzVs-hWWdgM-hWWfhv-hWVsYs-hWVFMm-hWVhGp-55u2sQ-5jjZAe-hWWjp8-hWVrRh-hWWgLH-hWVwGQ-JkAVD-JkAWx-5UZ6YF-dmgimU-dmgiuC-4k1nQz-2C4GRK
  • Credits to https://www.flickr.com/photos/ruthsilvaaa/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Helix_piercing
  • http://www.dutchink.nl/soorten-piercings/helix-piercing/
  • http://soesha.nl/over-oor-piercings/
  • http://piercingworks.mobi/oorpiercings/
Garfield (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.